Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba ich powaliło.

Cytat

W Stanach Zjednoczonych powstaje nowe prawo, które może surowo karać osoby korzystające z chińskiej aplikacji AI DeepSeek. Proponowana ustawa przewiduje wysokie grzywny i kary więzienia dla osób oraz firm wspierających rozwój chińskiej sztucznej inteligencji lub korzystających z jej technologii na terenie USA.

Jeśli przepisy wejdą w życie, przewidziane są surowe kary:

• Do 20 lat więzienia i grzywna w wysokości 1 miliona dolarów dla osób fizycznych.
  • Do 100 milionów dolarów grzywny dla firm łamiących zakaz.

https://ithardware.pl/aktualnosci/usa_chce_drakonskich_kar_za_chinska_ai_nawet_20_lat_wiezienia_i_1_mln_grzywny_za_deepseek-38738.html

• Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, adashi napisał(a):

Taki zakaz byłby podobnie skuteczny jak zakaz korzystania z zielonych kredek w domu. Więc pewnie to fejk.

To nie fejk:

https://www.globalpolicywatch.com/2025/02/senator-hawley-introduces-sweeping-u-s-china-ai-decoupling-bill/

https://www.hawley.senate.gov/hawley-introduces-legislation-to-decouple-american-ai-development-from-communist-china/

Opublikowano

Spodziewałem się że będą próbowali to zablokować bo hajs musi się zgadzać ale nie w ten sposób. Po za tym jestem ciekawy w jaki sposób udowodnią prywatnym osobom za korzystanie z tego AI. Firmy mogą kontrolować ale pojedyncze osoby to nie mam pojęcia jak. Po za tym dla takiej osoby zapłacenie 20 milionów jest nierealne.

Opublikowano

To nie ma imo  kompletnie żadnych szans powodzenia. Będą powstawały kolejne modele i klasycznie "prawo nie nadąży" pomijając już nawet kontrolowanie tego u małych podmiotów czy osób fizycznych. Ale sraczka widać postępuje.

Opublikowano
22 godziny temu, sabaru128 napisał(a):

Firmy mogą kontrolować ale pojedyncze osoby to nie mam pojęcia jak.

Skoro mają gdzieś swoje prawo i wolności, bo część z tego co robią zmierza w tę stronę, to nie zdziwiłbym się jakby zajęła się tym NSA, albo zmuszono jakimiś przepisami google, apple, MS i innych dostawców urządzeń i systemów operacyjnych, do kontroli tego i przekazywania informacji. 

Opublikowano

To naprawdę okropne, że dane które mogę wprowadzić do deepseeka - prawdziwe lub nie - będą przechowywane w Chinach. Są przecież tak cenne. Do tego nie zostanę powiadomiony o prawie do ich zmiany albo usunięcia odpowiednią formułką. Powinni tego całkiem zabronić! Na szczęście broni mnie przed tymi niegodziwościami uodo. Z całego serca: Dziękuję. Żaden chiński zwyrodnialec nie dostanie moich danych. Wykupię płatną usługę modelu amerykańskiego.

• Haha 1
Opublikowano

Zakładając że posiadam jakiś przeciętny zasób rozumu to na co mi ta ochrona? Ogólnie cała ta odo ma z grubsza tyle samo złych efektów co i dobrych. No i trochę komicznych.

Dla mnie to kuriozum, ostrzeganie przed używaniem jakiegoś modelu językowego. A zakazywanie to już Bareja. Postępu nie da się zatrzymać. Można się tylko z niego wykluczyć.

Opublikowano (edytowane)

Ale co oni mogą takiego tam właściwie wpisać co stanowiłoby dla nich jakiekolwiek realne zagrożenie? Zagrożenie jest chyba inne, że model się douczy i jeszcze bardziej zdystansuje amerykańskie.

Bo przecież na światowym rynku Chiny tak czy inaczej dobrze sobie radzą, nawet bez ai. A ten model za rok dwa zostanie zastąpiony kolejnymi. To też zakażą? Przecież to jest słabe.

Edytowane przez adashi
Opublikowano
2 minuty temu, adashi napisał(a):

Ale co oni mogą takiego tam właściwie wpisać co stanowiłoby dla nich jakiekolwiek realne zagrożenie? Zagrożenie jest chyba inne, że model się douczy i jeszcze bardziej zdystansuje amerykańskie.

Od problemów osobistych pozwalających na werbowanie szpiegów ("jak szybko zarobić 100 tysięcy") po - przede wszystkim - szpiegostwo przemysłowe i wpisywanie tajemnic firm. Przed tym przestrzegam najczęściej.

2 minuty temu, adashi napisał(a):

Bo przecież na światowym rynku Chiny tak czy inaczej dobrze sobie radzą, nawet bez ai. A ten model za rok dwa zostanie zastąpiony kolejnymi. To też zakażą? Przecież to jest słabe.

Ale tu chodzi raczej o możliwości chińskich służb, które siedzą w tych firmach :) 

Opublikowano

Przyznaję, że o takim źródle potencjalnych szpiegów nie pomyślałem. :) No jest to jakiś pomysł. A co do tajemnic przedsiębiorstw to wpisywanie ich w dowolny model to świadectwo upośledzenia, a ostrzegają tylko przed chińskim.

Opublikowano

Panowie, tak na razie to jest to jedynie propozycja ustawy wyprodukowana przez republikańskiego senatora. 
Jak ktoś ma za dużo wolnego czasu to oto jej treść.
Co ciekawe, w projekcie nie występuje nazwa Deepseek. Chodzi o wszystkie ej aj-e od Chińczyków.
Nie mam pojęcia, w jaki sposób projekt ustawy staje się prawem obowiązującym obecnie w USA.
Nie wiem też, w jaki sposób te pindyliony dolarów kar oraz kary więzienne miałyby być egzekwowane, zwłaszcza w sytuacji, kiedy chińskiego LLMa sobie ściągniemy/odpalimy lokalnie.

Opublikowano
7 godzin temu, LeBomB napisał(a):

@adashi do DeepSeek możesz zalogować się kontem google. W ten sposób sprawiasz, że wszelkie dane pozyskane z tego konta być może nie podlegają żadnej kontroli czy zabezpieczeniu.

Zabezpieczenia są, ale tylko po to aby konkurencją się nie dobrała do tych danych :E 

Natomiast faktycznie używając konta Google ujawniasz mail, więc mają od razu możliwość wyszukania dodatkowych info i połączenia ich.

pewnie dlatego nie ma tam Apple Privacy Relay :) 

Opublikowano (edytowane)

Chatgpt w formie wyszukiwarki stał się darmowy ale co mi po takim jak 30% tematów zostało w nim zablokowanych i jak się wpiszę żeby znalazł to czy tamto to nie znajdzie. A dziwią się jak, np. Chiny zablokowały możliwość zapytania na pewne tematy o ich kraj w tym swoim nowym AI. A tu się okazuje że cenzura w cale nie lepsza.

Edytowane przez sabaru128
  • Haha 1