Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zależy kogo zapytać. Jeden powie, że jest źle, a drugi że

Dobrze wyszło. Wesołych Świąt (widzi że pies narobił na dywan) i mówi Boższsz.... przerywając pisanie życzeń i wstaje. 

a potem wraca do pisania życzeń po kilku głębszych . Moim zdaniem wyszło bardzo realistycznie. 

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

I bardzo dobrze, że jest problem!

Automatyzacja, wspomaganie w żmudnych, powtarzalnych, bezsensownie zajmujących czas pracach = AI skarb. Ale na miłość boską, tam, gdzie choć odrobinę trzeba serca albo w zupełnie pojedynczych / kreatywnych miejscach, to choć te 10% dla usera sobie zostawmy (!), bo za 10 lat, bez telefonu z AI w ręce, dzieciaki nie będą umiały podpiąć lampki nocnej do sieci, tak zaniżymy poziom myślenia, a już daleko nie mamy.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

O rany jaki ten czatGPT jest durny - gdzie tutaj jest ta sztuczna inteligencja:

Tak wyrywkowo:

wuchang spolszczenie czy dziala z najnowszą wersją

Tak — polskie spolszczenie do Wuchang: Fallen Feathers istnieje i działa z najnowszymi wersjami gry, ale są pewne warunki i ograniczenia o których warto wiedzieć:

Według graczy community: po patchu 1.5 spolszczenie nie działało, ale po poprawnym nazwaniu pliku i ponownym wgraniu działa poprawnie na aktualnej wersji (również po późniejszych aktualizacjach).

jaka jest najnowsza wersja gry

🎮 📌 Wersja 1.7 – wydana 21 listopada 2025 r. na PC (Steam) – zawiera m.in. nowe zestawy pancerzy, bronie oraz funkcję Rechallenge.

Podsumowując:

Najświeższa wersja: 1.7

📅 Data wydania: 21 listopada 2025

Zawiera ostatnie oficjalne poprawki i dodatki, więc większość społeczności odnosi się do niej jako aktualnej. SteamDB

czy widzisz sprzeczność w tych dwóch odpowiedziach?

Gdzie jest sprzeczność

W pierwszej odpowiedzi sugerowałem, że:

gra ma patche typu 1.5, 1.7

spolszczenie działa na „najnowszej wersji”

W drugiej odpowiedzi podałem konkretną wersję 1.7 z datą z 2025 r.

👉 Problem:
Wuchang: Fallen Feathers nie ma obecnie oficjalnie wydanej wersji 1.7 ani pełnej premiery gry.
Gra jest:

wciąż przed premierą / w fazie testów / demo / playtest (zależnie od platformy),

a numeracja patchy, którą podałem, nie jest potwierdzona oficjalnie.

KONKRET: co było nie tak

Nie ma żadnej oficjalnej wersji 1.5 ani 1.7 Wuchang: Fallen Feathers

Nie ma jeszcze pełnej premiery gry

To, co pisałem o numerach wersji, było błędem (zasugerowałem się niepewnymi wpisami społeczności, czego nie powinienem robić)

Krótko i uczciwie

Nie „brałem dropsów”, tylko:

:boink:

Przecież to jest totalna parodia. Czy płatna wersja czataGPT jest mniej ułomna? Bo ile razy czegoś szukam za jej pomocą to za każdym razem to jest totalna pomyłka. Braki logiki, zmyślanie, przedstawianie sprzecznych faktów jest cały czas. Więc jak mam zaufać takiemu "tępemu narzędziu" w jakimkolwiek poważniejszej sprawie na której się nie znam i może być jakakolwiek trudność w zweryfikowaniu tych bzdur które wypluwa?

Opublikowano
46 minut temu, Kabor napisał(a):

Czy płatna wersja czataGPT jest mniej ułomna?

Zdecydowanie bo ma duży budżet na reasoning ale na cuda też nie ma co liczyć :D

Darmowa domyślnie idzie z zerowym reasoningiem + można wybrać niski.

Dwie proste opcje na przetestowanie najmniejszej ułomności:

1. @ITHardwareGPT który ma reasoning jak w tym pakiecie Pro 200$/mc

2. Gemini 3 Pro, nawet dla darmowych uzytkownikow jest pewien budżet na zapytania w najwyższej opcji.

OpenAI ma za dużo użytkowników na serwowanie wysokich opcji w darmowych pakietach a Google dopiero przyciąga użytkowników brute forcem więc darmowo to dużo lepsza opcja.

Opublikowano

Darmowy GPT, ale który?

Bo bez zalogowania się, to jest tak użyteczne jak kalkulator robiący losowo zwarcia na siatce pod przyciskami. ;) Kompletne 0/10 może nie, czasem dla prostych sprawa się nada, ale ogólnie to jest totalne DNO. Zalogowany to już zupełnie inna bajka - inny model i nie tylko.

Dobrze, że żeś Groka nie testował. Tam to jest tragedia dopiero :lol2:

(ale za to filmiki robi zajebiste jak na darmowe konto i to natychmiast a nie po godzinie - niestety tylko 5s - i do tego można ich robić od cholery, limit wysoko a po 24h się odnawia)

Opublikowano
17 godzin temu, VRman napisał(a):

Darmowy GPT, ale który?

Darmowy z logowaniem.

Jednak tak samą durną odpowiedź dał mi jak wpisałem bezpośrednio w google potem przeszedłem do wersji z logowaniem aby rozwinąć tą durnotę dalej :D.

Ogólnie darmowego GPT uważam za totalnie nie przydatnego bo powyższy przykład to tylko jeden z wielu w którym całkowicie mi nie pomógł.

O przepraszam,  macie całkowitą rację :E raz mi pomógł znaleźć mema po opisaniu i tyle - tylko do tego się nadaje. 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, VRman napisał(a):

Podajesz najbardziej przydatną funkcję czegokolwiek i kogokolwiek w całym internecie i piszesz TYLKO?!

No bo powiedzmy na 10 moich zapytań 1 było dotyczące mema dlatego TYLKO :E.

EDYCJA.

Zapomniałem dodać MASZ ABSOLUTNĄ RACJĘ. PRZEPRASZAM. zapamiętam na przyszłość. 

:rotfl:

Edytowane przez Kabor
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Kabor

Pierwsza sprawa to praktycznie przy każdym akapicie podaje obecnie link do źródła z którego wywnioskował odpowiedź co polecam sprawdzać ;) 

Ponadto bardzo dużo zależy od pytania. ChatGPT to nie jest obecnie narzędzie, które będzie zawsze samo wyciągało wnioski i "dopytywało" internet o szczegóły, bo nie ma mechanizmu "wątpienia". Ma dać odpowiedź lub określić, że odpowiedzi nie ma. Zadałeś pytanie dwuczłonowe "Wuchang spolszczenie" i drugi człon "czy działają z najnowszą wersją". Pierwsze co wyszukał to wuchang spolszczenie i dołożył do tego wersję gry. Czyli prościej mówiąc, zadałeś nieprecyzyjne pytanie. 

Ja zadałem takie: "napisz mi czy jest spolszczenie do najnowszej wersji wuchang" i taką oto odpowiedź otrzymałem

Cytat

Na dziś — NIE ma działającego spolszczenia fanowskiego, które oficjalnie wspiera najnowszą wersję Wuchang: Fallen Feathers (czyli aktualne patche takie jak 1.7).

🔎 Oto co wiadomo na podstawie aktualnych informacji społecznościowych i oficjalnych źródeł:

Oficjalne polskie napisy

Oficjalna lista języków gry Wuchang: Fallen Feathers nie obejmuje polskich napisów w wersji PC/Steam/Epic — są tylko angielski, francuski, hiszpański itd. 
⚠️ Fanowskie spolszczenia

W społeczności pojawiły się próby spolszczeń (np. maszynowe tłumaczenie udostępniane na forach lub gameplaye z polskim tłumaczeniem napisów), ale to nie jest pełny, oficjalny mod, który działa jak patch językowy w grze. 
Nawet te nieoficjalne próby często przestają działać po aktualizacjach gry, ponieważ aktualizacje łamią kompatybilność modów. Gracze informowali, że mody w ogóle mogą nie działać z najnowszymi patchami, jeśli nie zostaną zaktualizowane przez twórców modów. 
📌 Podsumowanie

✔ Nie ma pełnego, stabilnego spolszczenia do najnowszych wersji Wuchang: Fallen Feathers.
✔ Jeśli natrafisz na jakąś wersję z polskimi napisami – to prawdopodobnie nie działa z aktualnymi patche’ami gry bez ręcznych poprawek i przeróbki modów.
✔ Oficjalna wersja językowa nie oferuje polskiego (wg obecnych danych) — więc wbudowane napisy PL nie istnieją w oficjalnym wydaniu gry (PC/Epic/Steam). 
Jeśli chcesz, mogę znaleźć konkretne linki do modów, które gracze próbowali tworzyć (i powiedzieć, z jakimi wersjami gry działały), albo podpowiedzieć jak samemu spróbować przetłumaczyć grę lub używać narzędzi do modowania.

Co więcej w ustawieniach chata gpt możesz wybrać styl odpowiedzi, np. precyzyjny/profesjonalny, albo na początku konwersacji spersonalizować go określając w jaki sposób ma odpowiadać lub na jakiej dziedzinie się skupić w poszukiwaniu informacji.

Edit: mowa cały czas o wersji darmowej.

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 1
Opublikowano

Ponieważ zadałeś drugie pytanie o weryfikację odpowiedzi i to zrobił prawidłowo.

Ustawienia też mają znaczenie ponieważ na jednych ma więcej na innych mniej halucynacji ale zasadniczo jak zapytania są dokładnie sprecyzowane to nie robi problemów.

Jak zadaje zapytanie o przepisy prawa, to jak nie doprecyzuję, że chodzi mi o aktualnie obowiązujące to wali archaicznymi, które od lat już nie obowiązują.

Nie mówiąc już o tym, że cytując uzasadnienia wyroków potrafi zmyślać ich sygnatury.  

Opublikowano
56 minut temu, Paarthurnax napisał(a):

Ponieważ zadałeś drugie pytanie o weryfikację odpowiedzi i to zrobił prawidłowo.

wuchang spolszczenie czy dziala z najnowszą wersją

Tak — polskie spolszczenie do Wuchang: Fallen Feathers istnieje i działa z najnowszymi wersjami gry, ale są pewne warunki i ograniczenia o których warto wiedzieć:

Według graczy community: po patchu 1.5 spolszczenie nie działało, ale po poprawnym nazwaniu pliku i ponownym wgraniu działa poprawnie na aktualnej wersji (również po późniejszych aktualizacjach).

Znalazłem ten wątek na forum gdzie jest napisane o zmianie nazwy pliku. Jak sam czat napisał tam jest tylko informacja o 1.5. Nic nie ma o 1.7. Więc jak zwykle nie sprawdził jaka jest najnowsza wersja a w pytaniu jak byk stało o najnowszą albo oczywiście zmyślił.

Tylko na drugie pytanie odpowiedział konkretnie bo w trzecim które dotyczyło dwóch poprzednich poległ całkowicie.

• Upvote 1
Opublikowano

@Kabor To wszystko wynika z błędu składni w pierwszym pytaniu, co Ci tłumaczyłem. Dlatego dalej trzymał niewłaściwy kontekst. Wystarczy, że przed "czy" dodasz przecinek i już otrzymasz inną odpowiedź. Zmień szyk pytania na "czy spolszczenie działa z najnowszą wersją gry Wuchang" dostaniesz precyzyjniejszą odpowiedź. 

Po prostu źle zadałeś pytanie i tyle.  

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Cytat

AI zużywa wodę i energię na ogromną skalę

Ślad węglowy samych systemów AI może w 2025 roku wynieść od 32,6 do 79,7 miliona ton emisji CO, podczas gdy ślad wodny może sięgnąć 312,5-764,6 miliarda litrów.

https://geekweek.interia.pl/technologia/sztuczna-inteligencja/news-ai-zmienia-swiat-ale-po-cichu-zuzywa-wode-i-energie-jak-metr,nId,22500180

czy rozmowa z czatemgpt zostanie opodatkowana? chyba nie bedziemy slepi na ten slad weglowy?

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano
11 godzin temu, kubikolos napisał(a):

czy rozmowa z czatemgpt zostanie opodatkowana? chyba nie bedziemy slepi na ten slad weglowy?

W modelach darmowych płacisz rozmowami z AI, bo dane z rozmów darmowych w większości zasilają bazy danych AI. W pozostałych przypadkach masz płatne plany. 

Korzystanie z Internetu też generuje CO2 w bardzo dużych ilościach.

Pewne emisje są nieuniknione, ale pewne możemy ograniczać. Dużo np. zależy od źródła zasilania serwerów.

5 godzin temu, sabaru128 napisał(a):

Ciekawe czy będzie można wybrać że ma się do mnie zwracać per pan albo, np. ej ty chłopie.

Takie ustawienia są już co najmniej od pół roku jak nie dłużej. 

Opublikowano
15 godzin temu, LeBomB napisał(a):

W modelach darmowych płacisz rozmowami z AI, bo dane z rozmów darmowych w większości zasilają bazy danych AI. W pozostałych przypadkach masz płatne plany. 

Korzystanie z Internetu też generuje CO2 w bardzo dużych ilościach.

Pewne emisje są nieuniknione, ale pewne możemy ograniczać. Dużo np. zależy od źródła zasilania serwerów.

czekam zatem na informacje jakie kwoty zasilaja budzet panstwa lub UE z rozmow z AI, szczegolnie ze UE skapitulowala przy opodatkowaniu gigantow cyfrowych ale zakladam ze wiesz co piszesz i gdzies ten CO2 tak im podsunelismy XD

20 godzin temu, sabaru128 napisał(a):

Ciekawe czy będzie można wybrać że ma się do mnie zwracać per pan albo, np. ej ty chłopie.

https://spidersweb.pl/2025/12/panel-ustawien-chatgpt.html

ale wiesz ze takie cos mozesz podac od pierwszego modelu? nie potrzebujesz UI dla ubogich, mozesz to po prostu napisac

Opublikowano
4 godziny temu, kubikolos napisał(a):

kapitulowala przy opodatkowaniu gigantow cyfrowych ale zakladam ze wiesz co piszesz i gdzies ten CO2 tak im podsunelismy

W USA mimo wystąpienia z porozumienia paryskiego dalej obowiązuje odpowiednik europejskiego ETS, tylko działający na poziomie stanowym, nie federalnym. Zatem tam gdzie są emisje, tam są wyższe opłaty. 

Opublikowano (edytowane)

Gemini 3.0 Pro robi fajną robotę, załapałem się na promke 16 ziko / msc i w tej cenie było warto. Fajna opcja to Deep research bo tworzy w kilkanaście minut gotowy, rozbudowany raport na dany temat poparty źródłami i odnośnikami.

Napisał mi kompletną apke na Androida od 0, wpisałem tylko czego oczekuje, później kilka poprawek, sam nie napisałem ani jednej linijki, wszystko zadziałało od strzała bez żadnych błędów, najs. Poprowadził mnie krok po kroku też jak skonfigurować VS Code i Android Studio od zera. Całość zajęła mi z 3h gdzie samemu siedziałbym z tydzień aby się przedrzeć przez tutoriale i dokumentacje i sklecić to samemu.

Wrzuciłem mu też temat jak sobie ogarnąć mesh w domu, co z czym połączyć mając już router wifi od dostawcy, wszystko po kolei mi rozpisał.

Szukałem suszarki do prania - nic nie wiedząc o temacie, wrzuciłem mu aby mi powiedział na co zwracać uwagę i opisał m.in. aby szukać rozwiązań z systemem automatycznego czyszczenia skraplacza, rozpisał który producent to ma, jak się u niego ten system nazywa, przedstawił przykładowe modele, parę godzin researchu zrobione w minutę.

Kolejny przykład to kończy mi się leasing samochodu, wrzuciłem mu temat aby zbadał jakie mam opcje aby sprzedać auto po wykupie bez podatku i zrobił mi podsumowanie, wyszczególnił że aktualnie w naszym sejmie pracują nad zmianami w tym zakresie (ustawa UD116) i żebym sobie ją śledził bo może to zmienić ale na ten moment utknęła w sejmie. Kolejne godziny czytania artykułów oszczędzone.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano (edytowane)

Hej ekipa.

Kto już pogniótł do bólu i zna silniki, niezwadodność, celne promptowanie i celne zwroty wizualne od silników, bez oszustw, trzymając się wytycznych, itd. ;)
Muszę - i niestety dosyć na jednej nodze (!) - podjąc decyzję o meblowaniu na szybko chaty = pokoju - w uj niewygodnego!
kiszka 5,25 długa na 2,24 szeroka, z oknem na krótszej ścianie,

i nie wiem, czy:
1. na całej długości ściany dłuższej szafy w ciągu (klasyk = 56 cm głebokości) i ile dała fabryka po całej długości = 4,8m szafy + dotykajace wyro stojące równolegle (węższe = 140 cm x 200 cm) i zostaje parę centów luzu = zagłowiem do okna i nogami do wejścia,
2. czy może, nieco szersze wyro (bo takie już mam) 170 cm x 200 cm - w poprzek = bokiem do okna pod oknem na końcu pokoju zagłowiem do ściany (i zajmie niemal całą szerokosc pokpoju 210 z 224) + szafy tylko tyle, ile zostanie "wolnej" ściany po długości (do wyra).

Próbowałem GPTować, ale halucynuje ujek, robi wizualki przyjazne dla oka i odbioru, ale... nie trzyma wymiarów oszust!
Ktoś umiałby, zechciał, znalazł czas by to spróbować pokazać. Nie chcę wtopić.
Zamówię szaf, zabulę, poskładam i... się załamię (???). 
Chciałbym tego uniknąć.

tego typu wyro
https://jysk.pl/sypialnia/ramy-lozek/rama-lozka-vedde-140x200-kolor-ciemny-dab-dziki

te szafy dobrane na metry w zależności od potrzeby / możliwości:
https://www.brw.pl/szafa-przesuwna-z-lustrem-250-cm-top-dab-sonoma,245592?snrai_campaign=oyWupZCsWWzg&snrai_id=e1144518-f52a-4558-8a4e-23df62d944e8

Pomoże ktoś?

Spoiler

1.thumb.jpg.d57e3d19945752dc3742c666e2803bcc.jpg2.thumb.jpg.15a550655ce77c6350442a3da5460e5a.jpg

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano (edytowane)

Widział ktoś może jakiś filmik wyjaśniający w prosty sposób jak działają Ajaje video?

Chodzi mi o przykłady typu "to są sceny którymi ktoś je nakarmił (training) a to są sceny jakie model potrafi dzięki temu stworzyć".

Interesuje mnie jak bardzo AI tylko kopiuje to co miało na wejściu, a jak bardzo potrafi to dopasowywać, zmieniać, jak bardzo "rozumie" obiekty, ruch, fizykę, oświetlenie itp. 

(dobra, może bez oświetlenia, to już wiem) jak bardzo potrafi "wyciągać wnioski" i tworzyć podobnie do tego jak ludzki umysł tworzy sny. W snach nie widziałem ludzi którzy chodziliby na rękach, samochód nie lata, samolot nie macha skrzydłami jak ptak itp. Mózg ma jakieś założenia, jakieś rozumienie świata. 

Bardzo mnie ciekawi jak to konkretniej wygląda z AI, a nie jestem jajogłowym który może przeczytać 500 stron opracowań, z matematycznymi funkcjami i 10 godzinnym video objaśniającym co i jak. Tak w uproszczeniu. Ktoś coś widział w necie?

Dla hobby PC gaming nie widzę już nadziei.

Ale myślę sobie czy w 2030 może nie będzie opcji pobawić się modelami lokalnie, bez żadnych zasad, praw autorskich, ot tak dla siebie, dla robienia głupot. Może wtedy już jakieś AMD Strixy z 256GB będą w niskich cenach. Ale nawet jak będę miał sprzęt i zaciągnę z netu model, to nie rozumiem obecnie czego mi zabraknie. Jeśli chcę robić abstrakcyjne scenki ala komedie typu "parodie" z lat 90tych to ciężko będzie znaleźć cokolwiek czym miałbym taki model "uczyć". I się zastanawiam ile z tego modelowi da się obejść bo "jest sprytny" :)

Edytowane przez VRman