Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ale nikt lepiej od Open AI nie robi, to oni mają dalej największy kawałek tortu. To jest zwyczajnie nie opłacalny biznes. Nakręcany obietnicami i wyścigiem osiągnięcia AGI i następnie ASI.  Technicznie bez komputera kwantowego ASI jest niemożliwe, a więc główny cel. A AGI nawet jeśli wyjdzie to będzie karykatura którą będzie musiała napędzać elektrownia jądrowa, może nawet kilka.

Inne corpo zwyczajnie zasypują koszty innymi źródłami ale dalej z AI są na minusie. 

Moje zdanie jest takie że masa ludzi straci pracę. Rynek hardware zwariuje jeszcze bardziej i obecne ceny pamięci to tylko przedsmak. A koszty prędzej czy później dogonią korpo bo i ich fundusze to nie jest worek bez dna. W pewnym momencie ceny AI odlecą w kosmos dla odbiorców i bańka pęknie. Tyle że straty będą niewyobrażalne tej zabawy, dla wszystkich. 

Edytowane przez Zdzisiu
Opublikowano
13 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Jeśli nie będziemy w stanie odróżniać prawdy od fałszu w sieci to internet jest skończony w tej formie jakiej go znamy.

Ba, wydaje się, że to może nadejść szybciej, niże wieszczą przeciwnicy AI. :) Chyba,. że to ajaj wcześniej sie wywali i przestanie byc darmowe dla mas.

Opublikowano
23 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Jeśli nie będziemy w stanie odróżniać prawdy od fałszu w sieci to internet jest skończony w tej formie jakiej go znamy.

Powinien być obowiązek oznaczania wszystkich materiałów, że są z AI. Za nierobienie tego powinny być kary finansowe. Także potrzebne są aplikacje-detektory AI. 

Opublikowano
56 minut temu, Áltair napisał(a):

Powinien być obowiązek oznaczania wszystkich materiałów, że są z AI. Za nierobienie tego powinny być kary finansowe. Także potrzebne są aplikacje-detektory AI. 

Taaa...

Użyłem AI do video i do obrazka. W obu wstawiło znacznik, logo Ajaja jako watermark.

Wtedy zapytałem darmowego Ajaja, żeby mi polecił jak to usunąć i następnym darmowym Ajajem elegancko usunąłem watermark z obrazka. Z video musiałbym trochę dłużej poszukać albo zapłacić, ale na pewno się też da.

Opublikowano (edytowane)

@VRman ale usunięcie wizualne znaku wodnego może go nie usuwać np. z jakiegoś tokena podłączonego do tego pliku lub innej jego właściwości, która sprawiłaby brak możliwości jego odtworzenia gdy ktoś spróbowałby go usunąć.

Znów wiadomo że nie znajdzie się rozwiązania na 100% skutecznego bo takich nie ma, ale chodzi o mocne utrudnienie choćby dla tych, którym nie będzie się chciało kombinować.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Nie da się. Chcieli wymyślić jakieś NFTy, to ludzie po prostu robili screenshota i po sprawie. Ktoś zabulił milion za obrazek, a inny mu go podpierd(zie)lił w 0,1s naciskając jeden klawisz PrnScr

Swoją drogą też tak robię z .webp 

Po prostu cyk screenshot i zapisuję.

Dane tekstowe z plików też się daje prosto usuwać.

Co by nie wymyślili, to ludzie i tak znajdą sposób, żeby to obejść. 

A teraz w erze AI to w ogóle. Jakby się nie dało, to za kilka lat da radę poprosić, żeby AI wzięło cały film, i go wygenerowało od nowa. Zmieni tyle, że ledwo da się zauważyć, a wszelkie ukryte informacje przepadną. 

Otwarto puszkę mleka.  Pies się rozlał. Pandora się się zerwała z łańcucha.

Po frytach.

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, VRman napisał(a):

Nie da się. Chcieli wymyślić jakieś NFTy, to ludzie po prostu robili screenshota i po sprawie. Ktoś zabulił milion za obrazek, a inny mu go podpierd(zie)lił w 0,1s naciskając jeden klawisz PrnScr

Ale nie potwierdzi jego autentyczności bez NFT.

Możesz zrobić zdjęcie jakiegoś znanego obrazu wiszącego w muzeum, wydrukować i powiesić na ścianie i też nie będzie autentyczny.

32 minuty temu, VRman napisał(a):

Co by nie wymyślili, to ludzie i tak znajdą sposób, żeby to obejść. 

Napisałem przecież.

39 minut temu, LeBomB napisał(a):

Znów wiadomo że nie znajdzie się rozwiązania na 100% skutecznego bo takich nie ma, ale chodzi o mocne utrudnienie choćby dla tych, którym nie będzie się chciało kombinować.

Za każdym razem jak jest taki temat, to zaraz odnoszę wrażenie, że wymaga się właśnie całkowicie skutecznego rozwiązania, bo inaczej nie warto nic robić. Warto.

@Kadajo są detektory AI, np. taki

https://isgen.ai/pl (ten tylko tekstowy, ale są i graficzne)

Tylko nie wiadomo jak będą sobie radziły z jeszcze doskonalszymi tekstami, grafikami, dźwiękami czy filmami.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
7 minut temu, LeBomB napisał(a):

@Kadajo są detektory AI, np. taki

https://isgen.ai/pl (ten tylko tekstowy, ale są i graficzne)

Tylko nie wiadomo jak będą sobie radziły z jeszcze doskonalszymi tekstami, grafikami, dźwiękami czy filmami.

Bardzo kiepski. ZeroGPT lepszy.

image.png.e6385dd99e52c1a5ad27e03041cb03e5.png

A wrzuciłem mu tekst w 100% wygenerowany przez AI (Claude), ale na podstawie szczegółowych wytycznych :) 

Opublikowano
Godzinę temu, VRman napisał(a):

Taaa...

Użyłem AI do video i do obrazka. W obu wstawiło znacznik, logo Ajaja jako watermark.

Wtedy zapytałem darmowego Ajaja, żeby mi polecił jak to usunąć i następnym darmowym Ajajem elegancko usunąłem watermark z obrazka. Z video musiałbym trochę dłużej poszukać albo zapłacić, ale na pewno się też da.

Nie chodzi o watermarki, ale ogólnie o rozpoznawanie treści robionych przez AI. Już teraz w sieci jest pełno zakłamanych filmów, typu że ktoś w górach bije pięściami wilka i wygrywa z tym wilkiem, a ludzie potem w to wierzą i jeszcze będą myśleć, że wilka da się pobić rękoma.