Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Z takiego mojego codziennego dłubania po różnych programach o których jeszcze parę miesięcy temu nie wiedziałem to płatny chat gpt jest ok, ale darmowy właściwie po 4 pytaniach się blokuje na ileś godzin. Z darmowych znacznie lepszy jest ten najzwyklejszy w świecie darmowy google. Wiadomo, że płatny gpt zrobi bardzo wiele czego nie zrobi google ale do samej pomocy np przy używaniu różnych programów ten od google jest ok.

I też muszę szczerze powiedzieć, że najprawdopodobniej sam w życiu nie poradziłbym sobie z 90% spraw, które obecnie robię. Bo nie jestem informatykiem. Nie znam się na pythonie. Na instalacjach, na używaniu itp a ai z google mi wszystko tłumaczy co jak zainstalować. Jak używać itp. Pytam po polsku co i jak czym zrobić i mi tłumaczy. I tłumaczy aż do skutku.

Jedynie czego bardzo żałuję to tego, że równo rok temu nie było aż tak dobrego Ai (albo ja nie ogarnąłem, że jest)...

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Programy, programy, a jak zapytasz np o jakąś grę i problemy z nią, to ci wklei pierwsze trzy linki, które nawet się do danej gry nie odniosą, przepisane innymi słowami... :E Dajcie spokój z tym AI slopem, darmowy działa coraz gorzej, niedługo pewnie zacznie się dojenie na dobre przy obecnych stratach i czar pryśnie. Oby. Jak. Najszybciej.

Opublikowano

Ludzie od darmowego AI chyba mają wrażenie że im się te AI po prostu należy :wariat:

A to jest usługa skrojona do minimum. Pełne modele w subskrypcjach przeszukują ogromną ilość linków a w trybie Pro to może być 30-60min na jedną odpowiedź.

Godzinę temu, hubio napisał(a):

płatny chat gpt jest ok

Btw. dopiero Plus daje wszystkie modele.

Godzinę temu, hubio napisał(a):

Nie znam się na pythonie. Na instalacjach, na używaniu itp a ai z google mi wszystko tłumaczy co jak zainstalować. Jak używać itp. Pytam po polsku co i jak czym zrobić i mi tłumaczy. I tłumaczy aż do skutku.

Jeszcze jesteś na etapie chatu, jak w końcu zainstalujesz to na PC to sam będzie mógł instalować i będziesz klikał approve zamiast kopiować komendy. Będziesz mógł zezwolić mu na używanie wybranej aplikacji i ustawi w niej to co chcesz.

A za rok napiszesz że szkoda że nie wiedziałeś wcześniej  :D

Opublikowano (edytowane)

@Wu70 miałem przez miesiąc plusa właśnie. Ale obecnie mnie nie stać. Jest bardzo dobry. Ale z kolei darmowy jest gorszy od darmowego od google. Bałem się instalować na PC i dać mu aż tyle uprawnień, ale wyobrażam sobie. Tak plus od gpt był bardzo dobry. I nie - ja nie uważam, że mi się należy. Wręcz przeciwnie - jak na darmowe narzędzie to google wymiata.

@Zas z grami też mi pomagał bardzo. Ale to była zabawa.

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Zgadza się, w wersji darmowej też bym brał google. Niedługo Gemini 4 i może wrócą do topu, wtedy będzie ciekawie :D

3 minuty temu, hubio napisał(a):

Bałem się instalować na PC i dać mu aż tyle uprawnień

Śmiało instaluj, to jest skok generacyjny ile rzeczy wtedy może zrobić. 

Masz sandboxa + zatwierdzanie ręczne jeśli chcesz więc na spokojnie.

Opublikowano
32 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Antigravity jest ok, wydali drugą wersję żeby nadążyć za OpenAI/Anthropic.

Po prostu modele słabe więc raczej nie ma wielu fanów, przy Gemini 4 będzie mozna wrócić.

Anti używam w domu do pierdół raczej, ostatnio mi stworzył .py do Wardogs żeby odległość dla moździerza liczyć, a na YT ręcznie pokazywali tutorial xD 

19 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Claude rządzi. 

Rządzi :) Teraz mam dostęp do Copilota w końcu, to skończy się pisanie promptów w przeglądarce :E 

Opublikowano (edytowane)

Anthropic przecież oferuje Clade Code. Ogarnia wtedy sobie cały projekt z poziomu IDE. Dajesz mu CLAUDE.md, jak ma pracować, instalujesz MCP do JIRY, komunikatora firmowego, dokumentacji itd itp i dajesz mu tylko link do taska i za kwadrans jest gotowe. Nawet jeśli wymaga to grzebania w kilku mikroservice'ach naraz. No i oczywiście auto-mode on. Nie wiem, kiedy ostatnio używałem Claude przez przeglądarkę. To tak, jakby ryć w kamiennej tabliczce. xD No dobra, wiem, ale nie chcę o tym pamiętać. :D 

Edytowane przez Karister
Opublikowano
1 godzinę temu, Karister napisał(a):

Anthropic przecież oferuje Clade Code. Ogarnia wtedy sobie cały projekt z poziomu IDE. Dajesz mu CLAUDE.md, jak ma pracować, instalujesz MCP do JIRY, komunikatora firmowego, dokumentacji itd itp i dajesz mu tylko link do taska i za kwadrans jest gotowe. Nawet jeśli wymaga to grzebania w kilku mikroservice'ach naraz. No i oczywiście auto-mode on. Nie wiem, kiedy ostatnio używałem Claude przez przeglądarkę. To tak, jakby ryć w kamiennej tabliczce. xD No dobra, wiem, ale nie chcę o tym pamiętać. :D 

Ale ja nie jestem programistą, tylko prawnikiem :E 

Muszę każdy wynik jego pracy zweryfikować i mimo wszystko poprawić, najczęściej językowo. Czasem robi typowe superfluum, które musze usunąć.

To i tak jest rewelacja ;) 

I sprawia, że szukam modelu do postawienia u siebie z RAGiem :) 

Opublikowano
4 godziny temu, Karister napisał(a):

Nie chciało mi się instalować X skoro wiedziałem ze otrzymam Y za darmo.

Poza tym mi łączenie z komunikatorem i JIRĄ niepotrzebne, nie pracuję w ten sposób jak "typowy" programista. Nie buduję dużych projektów.

Opublikowano (edytowane)

Do prywatnego zastosowania też tak lepiej wychodzi. Ja postawiłem swoim Claude Code z MCP cały smart home. Dałem mu opis, co mam (jakie klimy, LEDy, rolety, kamery, ogrzewanie itd, itp) i zrobił wszystko d A do Z. Osobne panele do sterowania pokojami, całym domem, alarmem i resztą. Bardzo pomaga. Hobbystycznie zrobiłem z nim własny klaster K8S na 12 RPi 5 8GB z dyskami SSD i już wyskalowaliśmy apkę javową z 500 na 2000 rps. Mega ciekawe. Claude przez czat to jest erzac. Manufaktura i kopiowanie wszystkiego wte i wewte. Strata czasu, a i tak w tym samym abonamencie dostaje się oba te narzędzia.

Edytowane przez Karister
Opublikowano

Nie wiem czy ktoś kojarzy taką starą 13 letnią grę Omsi 2... 13 lat trzeba było czekać żeby genialny 14latek przy pomocy Clouda zrobił ją na 64bity... Kiedyś wgrywała się 2 min i miała 20fps. Po tym wgrywa się przez 5sek i ma 80fpsów... Tak w skrócie... Bo przy okazji dodał tysiąc usprawnień....

Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Wincyj wielokropków.

nw czemu ale nawiazują mi sie takie cytaty, nie wiem od kogo;

Cytat

Spam, jakieś ataki słowne, po co to?

Cytat

Spam

Cytat

Serio, mało mnie interesują twoje złośliwości. Są mało wyszukane, niemal tandetne i spływają po mnie jak deszcz po dobrze nawoskowanym lakierze. 

I są wyłącznie kiepskim spamem.

:E

Opublikowano (edytowane)

Dodam jeszcze bo pewno mało ludzi siedzi w Omsi 2, że to było marzenie tysięcy graczy tylko każdy dev mówił, że to niewykonalne albo mega trudne (w czasach przed aiwych). 14 latek zrobił darmową nakładkę na githubie która już na stracie właściwie jest lepsza niż obecne od dawna płatne DLC jak AUXI czy BCS. Do tego aktualizacje robi dosłownie co 2 godz. a raczej Cloude. Oczywiście nie umniejszam roli tego Twórcy bo dać odpowiednie promty i ogarniać to wszystko to trzeba umieć, ale gdyby nie Cloude to by tego po prostu nie było. A to wszystko jest już w wersji beta. Np wczoraj było dosłownie kilka języków dzisiaj już jest kilkanaście + polski. I cały czas poprawia i robi kolejne różne updaty. 

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Ciekawi mnie jak zagarnął do tego Claude, kazał mu dokonać inżynierii wstecznej, czy jednak dał mu polecenia i znał się na tym? 

Swoją drogą spróbowałem w darmowym Antigravity zrobić prostą gierkę gdzie buduje się okręty, działa i strzela do celów. Niestety po 3 promptach limit wyczerpany i muszę czekać 150h xD Aczkolwiek zrobił to bardzo ładnie... 

Opublikowano

Modele są mega dobre w reverse engineeringu, takie projekty lecisz praktycznie na pełnym automacie i hubio nawet sam by miał wysokie szanse :D

Mamy teraz eksplozję takich projektów, a co popularniejszy temat typu emulacja PS5 to pojawia się kilka równoległych projektów 8:E

Nawet te Omsi 2 ma już 2 aktywne projekty na 64b.

14 godzin temu, hubio napisał(a):

genialny 14latek przy pomocy Clouda

Genialny 14 latek, imię jego Claude :wariat:

W rzeczywistości to jakiś rusek z zapiętymi serwisami do donejtów :D