Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, Camis napisał(a):

Masakra  :sciana:

Odnośnie sterowników do drukarki, to na pewno dało się to zrobić i wcześniej, tylko trzeba było mieć odpowiednią wiedzę. Teraz da się to zrobić niemal od ręki.
Trochę przypomina to sytuację z drukiem 3D. Kiedyś trzeba było pójść do firmy, która jest w stanie wyprodukować jakiś plastikowy bzdet i nieźle za to zapłacić. Obecnie można samemu zaprojektować i wykonać w domu.

Inna sprawa, że sterownik do starej drukarki raczej bardzo skomplikowany nie jest, bo mimo wszystko większość obsługuje standardowe protokoły. Największa barierą będzie przebicie się przez API systemu, żeby wypuścić odpowiedni strumień danych.

Ze sterownikami do czegoś bardziej skomplikowanego pewnie byłby problem. Wątpię, żeby tak łatwo poszło np. z kartą graficzną, sieciową itp.

Co do automatu generującego szorty, to od dłuższego czasu już takie są, co widać po zalewie bzdurnych "poradników".

Tak czytając o tym skanowaniu danych, braniem cudzych filmików do generacji, to czy da się tak spreparować materiały źródłowe, żeby zrobić "prompt injection" lub w inny sposób zaburzyć pracę SI?

Opublikowano

AI daje niesamowite możliwości dzisiaj, nie znasz pythona? nie problem. 

Gemini napisało mi widzet do KDE który wyświetla i powiadamia o awarii danego serwisu w HomeLabie, komunikuje się z Uptime Kuma :D

Pisze co chce osiągnąć i po 2 minutach mam to uruchomione. 

image.png.6fb851e50c715019d0ecfd69c8d68ce9.png

image.png.88411f870cf73df7e1e6c3e28b6b07c9.png

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Ja sobie ostatnio myślałem o zrobieniu stacji pogodowej, na Pepper są ekrany e-ink z baterią bez systemu, ale mają BT i WiFi i właśnie z AI mógłbym sobie zrobić taką, jaką chcę.

Widzialem nawet taki gotowy produkt na einku, ale jaki to ma sens bez czujnika zewnętrznego? To tylko prognoza jak w telefonie będzie.

Opublikowano
10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Widzialem nawet taki gotowy produkt na einku, ale jaki to ma sens bez czujnika zewnętrznego? To tylko prognoza jak w telefonie będzie.

Dla zabawy :) 

A czujnik na zewnątrz co da? Nie przewidzi co będzie jutro :P 

Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Poda ci aktualną faktyczną temperaturę:) 

Ale tego nie potrzebuję... Chodzi o prognozę żeby była, bez używania telefonu. Ot gadżet na ścianę/biurko. Faktyczną temperaturę to mam jak na balkon wyjdę :E 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał(a):

A czujnik na zewnątrz co da? Nie przewidzi co będzie jutro :P 

To w zasadzie nie tylko do Ciebie, bo ogólnie, ludzie.... poczytajcie chociaż trochę na czym opierają się podstawowe prognozy krótkoterminowe, bo do tego już wystarczy zmiana temperatury, wilgotności i ciśnienia w przedziale dobowym. Takie rzeczy ogarniają i to całkiem nieźle zwykłe stacje z zewnętrznym termohigrometrem i wbudowanym barometrem. Jak ktoś w takim zestawie jeszcze ma miernik opadów i anemometr skrzydełkowy (czujnik prędkości wiatru) to już w ogóle w zasadzie ma komplet do prostego, ale całkiem niezłego prognozowania pogody na dzień góra dwa do przodu. A jak odbiera sygnał DCF77 to już w ogóle można uzyskać całkiem dokładną prognozę nawet 4 dni do przodu. Tylko tu już zależy od tego ile ktoś pracy włoży w zaprogramowanie takiej stacji, co przekłada się na cenę. Proste stacje wezmą pod uwagę sygnał DCF77 bo tam bodajże nadal jest informacja pogodowa i skoreluje to tylko z gwałtownymi zmianami temperatury i ciśnienia. Co da prognozę na kilka godzin do przodu, do około doby. Im więcej zmiennych oprogramowanie przeanalizuje na bieżąco i na tej podstawie będzie potrafiło ustalić trendy, to prognoza będzie dokładniejsza i może obejmować większy okres. 

Także jak ktoś chce rozszerzyć dokładność prognozy o warunki zmierzone bezpośrednio w swojej lokalizacji, to nawet hobbystycznie polecam pobawić się w kierunku zebrania danych z zewnętrznego czujnika. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

ale jaki to ma sens bez czujnika zewnętrznego?

Czujke można dokupić na BT za 10zł (no teraz dzięki EU już wyjdzie ponad 22zł %-), ale nadal i tak sporo taniej niż z Allegro).

Edytowane przez Camis
Opublikowano (edytowane)

Tutaj tez wesoło 

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/raport-o-polsce-napisala-ai-wszystko-co-musisz-wiedziec-podsumowanie/ytb659h,79cfc278

"Pełnomocniczka rządu stwierdziła w rozmowie z Polsat News, że opublikowany raport to "dokument roboczy", który "nigdy nie powinien się znaleźć w przestrzeni publicznej". — Biję się w piersi, wykorzystywałam AI — stwierdziła"

ale 200tyś zł wzięte :E

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Kurde. CLAUDEEEEEEE, DAWAJ ROBIMY STACJĘ :E 

I use Arch Gemini Flash BTW %-)

52 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a):

Za wersje alfa, RTM to będzie z 2 miliony %-)

Opublikowano

Dokładnie :D a te tłumaczenia to mogli faktycznie dać aby im AI wygenerowało :E 

A co do tłumaczeń, to wczoraj widziałem/słyszałem że kiedyś w stokrotce sprzedali paczkowane ziemniaki o wadze 2.5kg, ale dając na wagę okazało się że ważyły ok. 2.1kg i też rzeczniczka powiedziała że temu waga się zmieniła bo woda z ziemniaków odparowała :E 

Opublikowano
3 godziny temu, AndrzejTrg napisał(a):

Tutaj tez wesoło 

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/raport-o-polsce-napisala-ai-wszystko-co-musisz-wiedziec-podsumowanie/ytb659h,79cfc278

"Pełnomocniczka rządu stwierdziła w rozmowie z Polsat News, że opublikowany raport to "dokument roboczy", który "nigdy nie powinien się znaleźć w przestrzeni publicznej". — Biję się w piersi, wykorzystywałam AI — stwierdziła"

https://vm.tiktok.com/ZN8Lg7kj3/

Opublikowano
10 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Jak teraz ludzie są głupi to pomyslcie co będzie za 10 lat. Bez AI nie będą potrafili kupy zrobić w kiblu. 

beda pytali AI, jak sprawdzic ... konsystencje :D 

Sama AI nie jest zła, tylko to ludzie, korzystają z niej bezmyslnie i bezkrytycznie