Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

No i czemu mi usuwasz dysk windowsie glupi? Zostawilem komputer na 30-1h i sie uspil i po wstaniu zniknal mi dysk HDD do kolejnego restartu. Ah ten shit system.

Miałem ten sam problem tydzień temu ale na windows 10. Sprawdź napięcia 3.3V, wtyczki zasilające i sam dysk w kieszeni lub innym slocie.

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

@Pan Mateoo a masz włączoną opcję usypiania/odłączania dysków w stanie bezczynności?

Tak mam. mam komputer wlaczany po 12h a dysku hdd uzywam moze pare razy wiec nie widze sensu by dysk byl wlaczany jak nic nie robi.

2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Ogólnie to jak możesz ten błąd odtworzyć w ten sam sposób, to ja na Twoim miejscu sprawdziłbym profilaktycznie dysk. 

Blad dosc czesto sie pojawia po takiej kombinacji:

blokuje kompa albo sie usypia po nieaktywnosci - budze go - zas gdzies wychodze i komputer sie usypia - wtedy problem wystepuje. Pewnie sie usypia jak dysk jest wylaczany i dlatego.

2 godziny temu, zakk87 napisał(a):

Sprawdź napięcia 3.3V, wtyczki zasilające i sam dysk w kieszeni lub innym slocie.

aa sprawdze kiedys na innym kablu. Zasilacz powienien dawac dobre napiecie bo nidawno wrocil z gwarancji i zmienili tylko wentylator

Opublikowano (edytowane)

@Pan Mateoo to w takim razie może być sporo rzeczy. Prawdopodobnie, ale nie na 100%, dysk usypia się w innym czasie niż cały komputer i wybudzenie kompa nie zmienia stanu zasilania dysku. Wyłącz osobne usypianie/odłączanie dysku HDD na SATA i zobacz czy problem się powtarza, gdy cały komp przechodzi w hibernację razem z dyskiem. 

Edit: masz pewnie jeszcze hot plug włączony czy jak to tam się nazywa, co pozwala odpiąć dysk SATA nawet na włączonym kompie? 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

W biosie hotplug sata czy cos takiego mam wylaczane o ile dobrze pamietam.

a jesli chodzi o pierwsza czesc to chodzi o to?

image.png.0a9e640b218c71092654720b717f4402.png

dysk po 20min

uspij po 20min

hibernacja off

ale moze jak nie uzywam dysku przez powiedzmy 1h a potem odchodze od komputera na kolejne 20min to dysk juz dawno spi a komputer przechodzi w uspienie

Opublikowano (edytowane)

Tak, chodzi o to. Jeżeli system nie korzysta z dysku to usypia go po 20 minutach. Potem przechodząc w tryb uśpienia coś nie daje sygnału lub daje błędny sygnał do wybudzenia. 

Na początek wyłącz tryb uśpienia hybrydowego. Dlaczego? Bo to coś pośredniego między uśpieniem a hibernacją. Jeżeli długo masz uśpiony komputer, to uśpienie hybrydowe może przestać podtrzymywać pamięć RAM i przejść na dane zapisane na dysku, tak jak podczas hibernacji, a komp może przejść w niższy stan zasilania. Wtedy może Twój HDD z tego stanu się już nie podnosi. 

Jak dalej problem będzie występował, to włącz z powrotem i trzeba szukać dalej ;) Wtedy przyczyna może być zarówno programowa (BIOS, system, sterownik lub jakieś oprogramowanie firm trzecich np. do płyty główniej) jak i sprzętowa np. kontroler na płycie, zasilacz, dysk czy po prostu kabel sata lub ten zasilający dysk. 

Edit: A w sumie to jeszcze pytanie. Jak wybudzasz kompa? Ruchem myszy, wciśnięciem dowolnego przycisku myszy lub klawiatury, czy przyciskiem na obudowie?

Edit2: w sumie to co to za dysk HDD?

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
9 minut temu, LeBomB napisał(a):

Na początek wyłącz tryb uśpienia hybrydowego

//i wonder czy jest jakas linuxowa albo windowsowa komenda by przeskanowac wszystkie porty sata albo cos tego typu.

czytalem po naglowkach wlasnie ze to robi niski tryb i ram+ dysk w pliku hiberfil.sys  ale nie sadzilem ze moze "przerzucac" pamiec z ram na dysk - ale dam na off dla testu.

kabel sata sprawdze jak mi sie bedzie chcialo - czyli jak rozwiazanie wyzej nie da rady.

zadnych softow nie uzywam raczej.

zazwyczaj wybudzam kompa klikajac byle co w klawiature albo machając myszką - zalezy co mam blizej :E

zawsze myslalem ze wcisniecie wlacznika to bardziej go wylaczy niz wlaczy zwlaszcza ze status ON na mojej obudowie sie swieci/albo mruga

Toshiba P300 3TB 7200obr. 64MB OEM kupiony 8 maja 2021

pewnie ledwie co uzywany przez to usypianie

Opublikowano
1 minutę temu, Pan Mateoo napisał(a):

Toshiba P300

Miałem pytać czy nie przypadkiem Toshiba :P Choć to z x300 ludzie zgłaszali podobne problemy.

Odpal jakiegoś crystaldiska i zobacz jak wygląda ilość wyłączeń spowodowanych odcięciem zasilania.

Jak ta wartość nie jest jakaś bardzo duża, to wyłącz na próbę usypianie dysku, a pozostaw samo uśpienie systemu i sprawdź czy dysk się wybudzi. Oczywiście jak najpierw sprawdzisz, czy uśpienie hybrydowe nie stanowi problemu ;) 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Pan Mateoo napisał(a):

aa sprawdze kiedys na innym kablu. Zasilacz powienien dawac dobre napiecie bo nidawno wrocil z gwarancji i zmienili tylko wentylator

Czekaj, czekaj, wróć. Jaki zasilacz? Bo mi tu śmierdzi SPC/Endorfy

Edytowane przez zakk87
Opublikowano

Na razie nic nie zmieniam - sprawdzam czy hybrydowe uspienie pomoze czy nie.

SilentiumPC Vero M3 Bronze 600W DC-DC 

Cytat

Podczas testów stwierdzono jedynie nieprawidłową pracę wentylatora. Ze względu na stwierdzoną usterkę wentylator w zasilaczu został wymieniony na nowy. Po wymianie wentylatora nie stwierdzono jakichkolwiek nieprawidłowości podczas testów obciążeniowych do granicznych możliwości zasilacza przez okres ok 4h, jak również przy typowych aplikacjach biurowo internetowych lub grach 3D. Dodatkowo zasilacz przetestowano na testerze zasilaczy Sun Moon SM-8800

image.png.1ee81e750e1b585708514c17e25b4d96.png

wiadomo ze spc to smietnik ale jesli przeszedl testy i wszystko git to bym na niego nie wskazywal palcem.

wartosci raw podane w systemie dziesietnym.

image.png.ea04ce9d8b5dda8e4eb14951389435e0.png

i offtopem - jak bardzo powinienem myslec o wymianie systemowego gniotka m.2 

image.png.31f0853ad32e8ef2ea2025b1f5ebfa10.png

Opublikowano

Ilość wyłączeń spowodowanych odcięciem zasilania masz ponad 2 razy większą niż ilość włączeń dysku. Jeżeli to nie wynik usypiania samego dysku, to sprawdź zasilanie dysku, w sensie czy nic nie jest luźno, albo na innej wtyczce zasilającej z zasilacza.

Co do dysku M2 to ja bym już dawno zmienił, no ale ja może mam inne podejście :P 

Opublikowano (edytowane)

masz tutaj lekturę do poczytania. Mój zasilacz mimo, że z innej serii też trafił na gwarancję i dostałem nową sztukę. Też moja Toshiba P300 znikała z systemu. Tam wszystko przeczytasz.

Edytowane przez zakk87
  • Upvote 3
Opublikowano

Masz moze kontakt do autora? Chcialbym sie dowiedziec czy tez dostal wykresy pracy zmierzone narzedziem testowym - z checia ybm porownal.

Albo moze ty masz i moglbys wyslac 

Cytat

Dodatkowo zasilacz przetestowano na testerze zasilaczy Sun Moon SM-8800 - w załączeniu wydruk z raportem potwierdzającym pełną sprawność prądową. Podczas testów kultura pracy zasilacza mieściła i utrzymywała się w normie.

Bo mi odrzucili w serwisie wymienijac tylko wentyl, a poki co jestem po pierwszym uspieniu i uruch ponownie i niby problemu nie ma ale wyniki z testu bym porownal. Chyba ze Tobie na raporcie byly widoczne jakies szalone amplitudy?

Opublikowano

W tych vero problem robiły wtyczki sata na kablach do zasilania dysku, sam zasilacz mógł przechodzić wszystkie testy ze wzorowymi napięciami i to nie miało nic do rzeczy, widziałem jak ktoś przelutował wtyki sata na własną rękę i jego problemy z dyskami się skończyły.

• Upvote 2
Opublikowano

@Send1N @Pan Mateoo @zakk87

Sam oddawałem FM2 750W Gold na reklamację, bo pewnego dnia komp po prostu przestał się uruchamiać. Po odpięciu dysków sata i napędu bluray czyli wszystkiego co było zasilane z SATA komp ruszał z dysku NVME. Po ponownym podłączeniu urządzeń problem się pojawiał ponownie.

Napisałem zgłoszenie, wysłałem na reklamację, reklamacja odrzucona. Zrobiony test na kilku platformach testowych, dali jakieś wyniki z tego samego modelu testera. Dopisali też że sprawdzili działanie zasilacza na konfiguracji z 4 czy tam 6 dyskami HDD przez kilka godzin, ale tu już nie dali żadnych pomiarów, tylko stwierdzili że działa. Napisali też że testowali na innym okablowaniu i problemu nie było. Odesłali, odrzucili reklamację. W międzyczasie i tak komp był mi potrzebny to kupiłem inny zasilacz i działa do dziś, a FM2 gdzieś tam leży, bo w zasadzie to nie mam sumienia nawet komuś sprzedać taki bubel. 

• Confused 1
  • Sad 2
Opublikowano
W dniu 14.09.2025 o 15:09, zakk87 napisał(a):

@cervandes pobierz ISO Win11, zamontuj jako napęd i użyj polecenia "setup.exe /product server". Nie będzie sprawdzał TPM ani CPU i normalnie się zainstaluje. To oficjalna metoda MS.

Kolega ma starego lapka i chciał bym mu zainstalował Win 11, ale nawet po przygotowaniu pena Rufusem nie dało się zainstalować, bo wyskakiwał komunikat że procek nie spełnia jakiś tam wymagań. Czy tym sposobem się uda? 

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli chcesz zrobić aktualizację z Windows 10 do Windows 11 to ten sposób zadziała.

Jeżeli chcesz zainstalować na czysto a robiłeś pendrive rufusem to coś musiałeś odkliknąć.

screenshot4_en.png&f=1&nofb=1&ipt=ec2a4b

@LeBomB zakup sobie wtyczki i po prostu wymień.

Edytowane przez zakk87
  • Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, MarioDee napisał(a):

Kolega ma starego lapka i chciał bym mu zainstalował Win 11, ale nawet po przygotowaniu pena Rufusem nie dało się zainstalować, bo wyskakiwał komunikat że procek nie spełnia jakiś tam wymagań. Czy tym sposobem się uda? 

Nie masz czasem jakiejś starej wersji rufusa? w tych świeżych po naciśnięciu start gdy już wybrałeś lustro wyskakuje automatycznie okienko z kilkoma dodatkowymi opcjami do zaznaczenia, w starszych takie coś nie ma miejsca ;) 

Opublikowano

Nie pamiętam jaki procesor ma ten Dell, bo to już jakiś czas temu robiłem, ale lapek ma chyba z 10 lat. Na bank zaznaczałem jakieś opcje w Rufusie ale pamiętam że z prockiem coś nie tak było, że nie można było zainstalować, nie wiem czy nie brak obsługi SSE 4.2.