Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrób minimalny rozruch:

1) Naciśnij Win + R;

2) Wpisz msconfig;

3) Przejdź do zakładki Usługi;

4) Zaznacz Ukryj wszystkie usługi firmy Microsoft;

5) Naciśnij Wyłącz wszystkie i uruchom ponownie komputer.

Jeśli po restarcie problem nie będzie występował, to po kolei uruchamiaj wszystkie usługi aż się ponownie pojawi.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.11.2024 o 19:27, Send1N napisał(a):

Może superfetch znów "psoci" ? :/ w usługach wyszukaj "SysMain" kliknij 2 razy > tryb uruchomienia wyłączony

Dzięki, ale to nie to

W dniu 25.11.2024 o 19:15, Galvatron napisał(a):

Zrób minimalny rozruch:

1) Naciśnij Win + R;

2) Wpisz msconfig;

3) Przejdź do zakładki Usługi;

4) Zaznacz Ukryj wszystkie usługi firmy Microsoft;

5) Naciśnij Wyłącz wszystkie i uruchom ponownie komputer.

Jeśli po restarcie problem nie będzie występował, to po kolei uruchamiaj wszystkie usługi aż się ponownie pojawi.

zaraz będę szukał.

Update. Wyłączyłem wszystkie usługi poza MS, i dalej mieli system.

Czyli problem wywołuje jakaś usługa systemowa, ale w trybie awaryjnym jest ok.

Update2. ProcessExplorer pokazuje pod "system" kompresje pamięci, mam ją wyłączona.... w systemie.

https://imgur.com/LITsG8s

Update3. Problem znaleziony, winne są aktualne sterowniki NV - po rollbacku do 561.09 proces "system" już nie mieli bez końca...

Edytowane przez halfi
  • Upvote 1
Opublikowano

Instalowałem wczoraj aktualizacje na 24H2 no i powiem nie wiem jak oni zdołali doprowadziś windows upadate do takiego stanu. Aktualka Net. się niby zainstalowała ale nie. Restart do aktualizacji to było 20 minut czekania. Zbiorcza aktualka się wysypała. Potem zacząłem pobieranie zbiorczej 2h na 10% stało, dyskiem mieli zostawiłem. System nie wzkazuje, że jest aktualka i że cokolwiek się zainstalowało. Myślę robię reset bo testuje stabilność usb/bt/lan i zaczęła się myszka ciąć bah aktualizacje w drodze ta poszła w 2 minuty pomimo, że niby 10% pobrało xD 
Jeśli ktoś się zastanawia czy wymusiłem instalkę 24H2 wbrew zaleceniom MS to oczywiście, żę tak. Powiem nawet że to 24H2 działa lepiej niż 23H2 z ostatnim patchem jakości. 

Opublikowano

Czy w Windows 11 24H2 da się wyłączyć wbudowanego antywirusa Microsoft Defender?

Do tej pory korzystałem z Windows 10, w którym program antywirusowy usuwałem z instalacji. Niestety to rozwiązanie uniemożliwia późniejsze aktualizacje.

Opublikowano (edytowane)

O widzę że zabawy z w11 idą w parze.

Z moich obserwacji wynika jedno jeżeli ktoś chce instalować w11 na starszym sprzęcie procesor musi mieć przynajmniej 6mb cache. A dlaczego tak? Nie wiem, tak bredzę. 

Instalowałem w11 na prehistorycznym laptopie samsung rv510 z t8300 i dyskiem ssd mx500 to niestety niebył demonem szybkości, wchodził do pulpitu 1,5 minuty po zmienieniu proca na t9300 eureka, laptop dostał kopa że w11 reagował bardzo szybko, włączanie chrome na pstryknięcie. To samo jest z laptopami sandy/ivy bridge mus to 6 mb cache i oczywiście dysk ssd.

Edytowane przez Pan Ciastovy
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Właśnie ściągnąłem update na wersję 24H2, albo mi się zdaje, że tak samo to chodzi, bo wątpię, że w Grach więcej FPS-ów jest. Tak głośno o tym było, jakoby wersja 24H2 dostała boosta w Grach:boink: z Ryzenami.

Edytowane przez Devils1100
Opublikowano

Wczoraj update i ja zrobiłem, no i dziś powitał mnie komunikat o braku licencji, którą użytkuję od premiery Win10. 

Na razie pomogło ponowne wpisane klucza, ale już czytałem, że po restarcie różnie bywa. 

Ach, Windows, po cholerę ja się jeszcze z tobą użeram. 

Opublikowano
4 godziny temu, Devils1100 napisał(a):

Właśnie ściągnąłem update na wersję 24H2, albo mi się zdaje, że tak samo to chodzi, bo wątpię, że w Grach więcej FPS-ów jest. Tak głośno o tym było, jakoby wersja 24H2 dostała boosta w Grach:boink: z Ryzenami.

Tak głośno jest o każdym, nowym Windows. A patrząc wstecz, zawsze kolejna wersja systemu jest "cięższa" od poprzednika tylko z czasem nadrabia się to sprzętem.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ile Wam się instalował 24h2?

Edit: bo z tego co czytam to może potrwać nawet 2 godziny. MS określa w ogóle 24h2 jako "full OS swap" czyli instalator musi podmienić praktycznie cały system zachowując wszystkie dane i instalacje użytkownika. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, LeBomB napisał(a):

Edit: bo z tego co czytam to może potrwać nawet 2 godziny. MS określa w ogóle 24h2 jako "full OS swap" czyli instalator musi podmienić praktycznie cały system zachowując wszystkie dane i instalacje użytkownika. 

Zajęło mi godzinę 🙂 Po instalacji pojawił się jakiś komunikat od Steama, potem z RivaTunerem jakiś błąd. Po wyczyszczeniu plików po aktualizacji i ponownym uruchomieniu komunikat już się nie pojawiał, ale z RivaTunerem też musiałem coś ogarnąć, był jakiś komunikat, ale sobie poradziłem.

Ta robi sobie folder windows.old

Ale ja w Plikach Tymczasowych wyczyscilem wszystko co było po tym updacie z 26gb wolnego udało się przywrócic

Edytowane przez Devils1100
  • Thanks 1
Opublikowano

Windows old tworzył się praktycznie przy każdej większej aktualizacji, ale po wielkości folderu faktycznie wychodzi na podmianę całego systemu. 

A jak jest w końcu z tym bitlockerem? Uruchamia się automatycznie? Pytam tych co nie stosowali obejścia dla TPM 2.0 tylko mają kompatybilną płytę główną.

Opublikowano
2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Szczerze to nie wiem, nim poszedłem spać ok. 8 30 to włączyłem ściąganie i instalację, nie wiem ile się ściągało i instalowało ale o 13 już było wszystko gotowe. Ale jeden plus, gdzie skrypt jednego użytkownika trochę narobił mi marasu, to przynajmniej po instalacji wszystko wróciło do normy. Bitlockera nie używam.