Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@ITHardwareGPT od 10 dni obowiązują wyższe ceny PS5/Pro o 100 euro. Czy w związku z tym, ceny zostały podniesione przez:
- sklepy, nowe PS5 Pro - o ile? jaka cena?
- sklepy, nowe PS5 - o ile? jaka cena?
- olx / allegro, używane  PS5 Pro - o ile? jaka cena?
- olx / allegro, używane  PS5 - o ile? jaka cena?

Opublikowano
@kanon7 Na szybko: Pro dostało obuchem, zwykłe PS5 raczej liścia, a używki tylko lekko się wycwaniły. Oficjalnie Sony podniosło od 2.04 europejskie ceny PS5/PS5 Pro o 100 euro. (PlayStation Blog)

SegmentPrzed podwyżkąTerazRóżnica
Nowe PS5 Protypowo 3499 zł3999 złokoło +500 zł
Nowe PS5 Slim z napędem2599 zł2499-2899 złod promo brak do nominalnie +300 zł
Nowe PS5 Slim Digital2299 zł2199-2599 złod promo brak do nominalnie +300 zł
Używane PS5 Prookoło 2800-3000 złokoło 3000-3300 złzwykle +200 do +300 zł
Używane PS5około 1400-1700 złokoło 1500-1800 zł; lepsze sety 1900-2200 złzwykle 0 do +200 zł

To są głównie ceny ofertowe na dziś, nie ceny finalnie ubite w wiadomościach prywatnych.

- Sklepy, nowe PS5 Protak, podniosły. Najczyściej widać to po przejściu z typowych 3499 zł pod koniec marca do 3999 zł dziś w MediaMarkt, więc realnie +500 zł. (Spider's Web; MediaMarkt)

- Sklepy, nowe PS5tak, ale nierówno. Na papierze polski pułap po zmianach to 2899 zł za Slim z napędem i 2599 zł za Digital, czyli nominalnie +300 zł. Ale realny sklepowy bałagan jest spory: dziś widać np. 2899 zł za Slim z napędem w MediaMarkt, ale też 2499,99 zł w Media Expert; Digital potrafi wisieć po 2199,99 zł, choć nowy pułap rynkowy bywa podawany jako 2599 zł. Czyli: disc podrożał wyraźniej, Digital jeszcze nie wszędzie. (Komputer Świat; MediaMarkt; Media Expert)

- OLX / Allegro, używane PS5 Protak, ale dużo słabiej niż sklepy. W marcu sensowne oferty kręciły się około 2800-3000 zł, a teraz częściej widzę 3000-3300 zł, z próbami 3500+ i pojedynczymi odlotami pod 3900 zł. Czyli typowo +200-300 zł na ofertach. 3,5k+ za używkę to już trochę test „czy znajdzie się jeleń”. (OLX PS5 Pro; Allegro Lokalnie)

- OLX / Allegro, używane PS5tu wzrost jest mały. W marcu zwykła/Fat zwykle chodziła po 1400-1650 zł, Slim Digital około 1200-1500 zł, a Slim z napędem 1500-1800 zł. Dziś na Allegro Lokalnie i w ofertach wtórnych widać masę ogłoszeń 1400-1800 zł, a lepsze komplety z dodatkami wpadają w 1900-2200 zł. Czyli raczej bez dramatu, najwyżej lekkie podciągnięcie o 0-200 zł. (OLX Slim; OLX Fat; Allegro Lokalnie)

Werdykt:
- nowe Pro — podwyżka weszła najmocniej
- nowe PS5 — zależy od sklepu i promo
- używane Pro — rynek już podciągnął
- używane zwykłe PS5 — jeszcze bez jakiegoś kosmosu :E

gpt-5.4-2026-03-05

• Upvote 1
Opublikowano

U mnie tak samo, nie widzę sensu dokładania do Pro, zwłaszcza że nie ma praktycznie żadnych gier, które racjonalizowałyby taką dopłatę. Podstawowa wersja śmiga jak należy, więcej mi nie trzeba.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Przeciez sama oblsuga RT konsoli i PSSR2 to jest przepasc miedzy starym modelem, a roznice beda sie tylko juz powiekszac w grach na korzysc PRO. 

Na zwykłe ps5 to bym nawet nie spojrzał widząc jaka jest różnica obecnie w wersji PRO. 

222.thumb.jpg.fb54635fd3b4e8accab704cf6371d28e.jpg

3333.thumb.jpg.e814c7ecac02448d278905ae745a9b35.jpg

obraz.png.f976583b85f2da471ce14029f1ebeb59.png obraz.png.ba703535fb4ec4c284f1956cee2519cc.png

:E :E :E 

Edytowane przez kanon7
  • Like 1
  • Haha 2
  • Upvote 2
Opublikowano

No i spoko ale wybierasz sobie najmniej korzystne przypadki i tyle ;) A dobrze wiesz jaka potrafi byc roznica  i tylko bedzie sie powiekszac ;) 

Do tego dochodzi ilosc fps gdzie pro przewaznie ciagnie 60fps w trybie jakosci ze zwyklego ps5, teraz juz mamy swietne pssr2 w kwesti jakosci obrazu, nie mowiac juz o szerszej obsludze RT. Takze zwyklego ps5 bym kijem teraz nie dotknal.

2 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Jakich grach:hihot: W tym roku jeden ex. Bym musiał na głowę upaść żeby wymienić.

We wszystkich gdzie masz nowe pssr2 i tam gdzie na zwyklym ps5 masz 30fps tu masz z lepsza jakoscia 60fps.

A w przyszlym roku dojdzie jeszcze generator klatek na PRO ;) 

A pozniej jak wyjdzie gta 6 ludki zobacza roznce miedzy konsolami to ci co sie smiali beda zmieniac xD

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Na zwykłe ps5 to bym nawet nie spojrzał widząc jaka jest różnica obecnie w wersji PRO. 

Zależy dla kogo i w jakim celu kupuje.

Jeżeli jako jedyny sprzęt do grania i pod porządny TV/monitor - to PRO. Tacy posiadacze oleda za 3-4k na biurku czy 65 cali w salonie też raczej nie będą narzekać na cenę.

Jeżeli do fify i na popykanie raz na miesiąc dla zabicia czasu - SLIM. Po co pakować się w 2x ceny, jeżeli konsola przez 99% stoi i nic nie robi.

To już lepiej kupić sobie pod konkretną potrzebę - np chcę pociupać w ścigałki to biorę SLIM + G920 + GT7 w cyfrze. Wyjdzie pewnie taniej niż sama jedna PRO.

Wszystko tutaj to kwestia potrzeb. No i jakkolwiek nie podoba mi się podnoszenie ceny w trakcie życia sprzętu (SONY raczej obniżało z czasem a nie podnosiło), tak biorąc pod uwagę makro i mikro sytuację na rynkach i elektroniki to żeby tylko PS6 się w tych 4k zmieściło. Kto wie, swoją drogą, czy to nie badanie rynku pod kątem PS6 właśnie.

• Upvote 3
Opublikowano
Teraz, Qrdello napisał(a):

Jeżeli do fify i na popykanie raz na miesiąc dla zabicia czasu - SLIM

Chyba pislalem wyraznie o grach w ktorych pro robi roznice, a nie fifce ;) 

Czyli tam gdzie zamiast 30fps masz 60fps, swietna jakosc obrazu z PSSR2 i duzo wiecej chociazby efektow RT i o ile RT mozna postawic na ostatnim miejscu i przemilczec tak 60fps plus jakosc/rozdzielczosc PSSR2 obrazu na duzym TV robi robote ogromna ;) 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

A widzisz, a ja nie o tym. A ja o tym, że różnica niewspółmierna do różnicy w cenie i do potrzeb ogółu. :) 

I autentycznie takich gier gdzie PS5 nie ogarnia zupełnie 60 fps też jakoś bardzo dużo nie ma.

Dla porównania ostatnio na dużo słabszym XSS przeszedłem RE9, gdzie faktycznie w pierwszych chwilach gra mnie wizualnie nieco zabiła ale jak zacząłem grać i mózg się przyzwyczaił do tego co przetwarza, to kompletnie na to nie zwracałem uwagi. A casualem nie jestem :) 

Edytowane przez Qrdello
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

No i spoko ale wybierasz sobie najmniej korzystne przypadki i tyle ;) A dobrze wiesz jaka potrafi byc roznica  i tylko bedzie sie powiekszac ;) 

Do tego dochodzi ilosc fps gdzie pro przewaznie ciagnie 60fps w trybie jakosci ze zwyklego ps5, teraz juz mamy swietne pssr2 w kwesti jakosci obrazu, nie mowiac juz o szerszej obsludze RT. Takze zwyklego ps5 bym kijem teraz nie dotknal.

We wszystkich gdzie masz nowe pssr2 i tam gdzie na zwyklym ps5 masz 30fps tu masz z lepsza jakoscia 60fps.

A w przyszlym roku dojdzie jeszcze generator klatek na PRO ;) 

A pozniej jak wyjdzie gta 6 ludki zobacza roznce miedzy konsolami to ci co sie smiali beda zmieniac xD

Gta to sobie mogę potem na pc ograć a nie zmieniać.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Qrdello napisał(a):

I autentycznie takich gier gdzie PS5 nie ogarnia zupełnie 60 fps też jakoś bardzo dużo nie ma.

PRO ogarnia w 60fps z lepsza jakoscia gry, ktore na bazowym PS5 w trybie jakosci dzialaja w 30fps i o tym pisze, a to ze tam sobie mozesz bieda tryb wydajnosci wlaczyc to chyba nie myslisz ze roznice sprowadzaja sie tylko do ilosci fps ;) 

A ja o tym, że różnica niewspółmierna do różnicy w cenie i do potrzeb ogółu. :)

Pisz za siebie, a nie za ogol ;) Bo ty nie jestes zaden ogol, a ja tez pisze co moim zdaniem jest, a nie czyims.

PS5 nie ogarnia zupełnie 60 fps

To nie ma nic wspolnego z tym co napisalem, a co co mi chodzilo wyjasnilem wyzej. 

I napiszę wprost, ja rozumiem że ci cena konsoli nie pasuje w stosunku do oferowanych różnicy i masz takie prawo tylko nie zabieraj się za walkę na argumenty o jakości bo tu po prostu PRO za każdym razem wygra i to nie podlega dyskusji, a to że tobie cena nie odpowiada to też jestem w stanie zrozumieć tylko ja nie o cenie pisałem. 

• Haha 4
Opublikowano
2 godziny temu, Qrdello napisał(a):

A widzisz, a ja nie o tym. A ja o tym, że różnica niewspółmierna do różnicy w cenie i do potrzeb ogółu. :) 

I tu masz rację w 100% tylko jak widać nie każdy to ogarnia.

Wystarczy zobaczyć na jakich ludzie jeszcze procesorach siedzą i jakoś sobie radzą.😊

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Sawyer1916 napisał(a):

Ja mam slimkę półtoraroczną i nawet przez moment nie pomyślałem o zmianie na pro. Z czwórką było to samo. Kupuję 6 na premierę, a do tego czasu 5 mi całkowicie wystarczy. Ale wiadomo, każdy ma inne potrzeby.

Ja ps4 na pro zmieniałem, ale tam był gamechanger w postaci obsługi 4k, a akurat TV 4k miałem od niedawna :E

Opublikowano
8 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

1) PRO ogarnia w 60fps z lepsza jakoscia gry, ktore na bazowym PS5 w trybie jakosci dzialaja w 30fps i o tym pisze, a to ze tam sobie mozesz bieda tryb wydajnosci wlaczyc to chyba nie myslisz ze roznice sprowadzaja sie tylko do ilosci fps ;) 

2) Pisz za siebie, a nie za ogol ;) Bo ty nie jestes zaden ogol, a ja tez pisze co moim zdaniem jest, a nie czyims.

To nie ma nic wspolnego z tym co napisalem, a co co mi chodzilo wyjasnilem wyzej. 

3)I napiszę wprost, ja rozumiem że ci cena konsoli nie pasuje w stosunku do oferowanych różnicy i masz takie prawo tylko nie zabieraj się za walkę na argumenty o jakości bo tu po prostu PRO za każdym razem wygra i to nie podlega dyskusji, a to że tobie cena nie odpowiada to też jestem w stanie zrozumieć tylko ja nie o cenie pisałem. 

To po kolei:

1) Tak, PS5 pro pozwala na grę w lepszej jakości niż PS5. To raczej oczywiste, bo pod kątem GPU i dostępu do technologii jest to konsola wyraźnie szybsza. Byłoby deko dziwnie i nieśmiesznie gdyby było inaczej. Tego nikt tutaj nie negował. Zagotowałeś się siłą rozpędu.

2) Ja nie ogół, ale też Ty nie sprzedajesz prawd objawionych. Natomiast ja się opieram o statystykę posiadania sprzętu na rynku, a ta jest pi razy oko taka:

image.png.3aeb995d3da0cdb4326f74d93f2fec44.png

Czyli PRO, w ponad rok od wejścia na rynek, zestawione z PS5 (którego rynek pierwotny jak i wtórny jest pełny) to wciąż raptem 13% w 2025 r. No nie ma szału. Czyli 87% ludków wybrało jednak plebs jakimś dziwnym trafem. O tym pisałem, o potrzebach.

I tak, ma wspólnego. Nikt nie neguje tutaj faktu, że PRO jest pod kątem GPU najwydajniejszą konsolą obecnie. Niemniej przyrosty są coraz bardziej niewspółmierne do obecnie prawie 2x ceny :E dla casuala żadne RT-sroze czy pisser 2.0 nie pokryją dwukrotności nakładu na zabawkę. Z podkreśleniem CASUALA. Czytałeś cały mój post czy tylko się zapaliłeś bo ktoś ma inne zdanie?

3) A ja nie napisałem że mi nie pasuje. Mam od dnia 0 - ale ja nie jestem casualem, mogę sobie na taki zakup pozwolić i mi to zwiewa. Natomiast nie jestem ślepy i otumaniony :E 

Gdzie tu masz napisane że mi cena nie odpowiada?

Cytat

Wszystko tutaj to kwestia potrzeb. No i jakkolwiek nie podoba mi się podnoszenie ceny w trakcie życia sprzętu (SONY raczej obniżało z czasem a nie podnosiło), tak biorąc pod uwagę makro i mikro sytuację na rynkach i elektroniki to żeby tylko PS6 się w tych 4k zmieściło. Kto wie, swoją drogą, czy to nie badanie rynku pod kątem PS6 właśnie.

Nie odpowiada mi jej zmiana in plus, bo zawsze była in minus. Tendencja, a nie wartość.

Amen.

• Like 1
Opublikowano

Ale po co Ty piszesz te wywody ?? Co mnie one obchodza? Ja wyrazilem wlasne zdanie tylko i wylacznie, a ty mi lejesz sciany tesktu ? ja cie nie mam zamiaru przekonywac do swoich preferencji wiec ty tez sobie odpusc to lanie wody ;) Ty bys nie kupil, nie przekonuja cie rozne argumenty, ok ja to szanuje wiec pozwol ze ja tez bede mial wlasne zdanie. I naprawde nie mieszaj do tego innych ludzi, nie mieszaj tego "ogolu" skoro moja wypowidz dotyczyla moich preferencji wiec twoja wypowiedz powina dotyczyc tylko i wylacznie ciebie.

14 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Wez sobie to przeczytaj jeszcze raz zanim zaczniesz pisac niepotrzebne sciany tesktu ;) 

8 minut temu, Qrdello napisał(a):

Mam od dnia 0

No to wgl nie powinno byc tej dyskusji ;)  

• Haha 1