Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Ale po co Ty piszesz te wywody ?? Co mnie one obchodza?

Jaśnie księciunia nie można cytować, bo dostaje spazmów? Czyżby internet jednak przerastał? Szkoda, bo ponad 20 lat w PL już mamy doświadczeń a tu widać że się jednak noobki trafiają. xD 

Cytat

Ty bys nie kupil, nie przekonuja cie rozne argumenty,

Ty byś kupił. Temat jest qrła mój, jakbyś wycisnął czubek nosa poza własny horyzont to byś zauważył, ale po co.

Argumenty co do jakości mnie przekonują. O tym też pisałem. Tylko nie idą w parze ze wzrostem ceny. W żaden koherentny sposób. 

Cytat

I naprawde nie mieszaj do tego innych ludzi,

Ci inni ludzie sami się mieszają głosując portfelem. Jeżeli tego nie rozumiesz, to może jednak warto czasem sobie odpocząć od swoich własnych ścian tekstu?

Cytat

twoja wypowiedz powina dotyczyc tylko i wylacznie ciebie

ORLY? A jeżeli np. odnosi twoją tezę że nie tknąłbyś nawet PS5 bo taki szajs do faktu, że chyba tylko Ty i mały ogół tak ma bo większość to ma wyyebongo? To tak też nie można?

Cytat

pisac niepotrzebne sciany tesktu ;) 

Potrzebnie. Bo ktoś może odnieść mylne wrażenie, że PRO to jedyny słuszny wybór - a tak nie jest. To zależy od pierdyliarda czynnikOw. Zresztą w innym wypadku OLXy nie byłyby zasrane używanymi PRO z dopiskiem "konsola nie dla mnie" , "wolę jednak PC" etc etc.

Cytat

No to wgl nie powinno byc tej dyskusji ;)  

A no tak. Pan Phoenix. cisnął jedynym słusznym argumentem, reszta ma się nie odzywać xD No chyba nie od tego jest forum

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Qrdello napisał(a):

Jaśnie księciunia nie można cytować, bo dostaje spazmów? Czyżby internet jednak przerastał? Szkoda, bo ponad 20 lat w PL już mamy doświadczeń a tu widać że się jednak noobki trafiają. xD 

Jego nie przekonasz ten człowiek jest niereformowalny,

Wystarczy jego posty poczytać on nikomu nie wierzy tylko sobie , jakieś niepodparte niczym teorie wymyśla.

Omijać szerokim łukiem i nie wchodzić w dyskusje👌

@Qrdello tu masz jego wpis też dla mnie swoje racje udowadniał 🤣

cyt:

I wlasnie dlatego, ze tam znajomy pracuje wiem ze po prostu, ze kłamiesz i tyle. Z mojej stony to wszystko  

I wysylanie linkow z amazona niczegu tu nie wniesie w kwesti twojej wairygodnosci no ale lac wode trzeba  

Edytowane przez AudRob
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Qrdello napisał(a):

Ci inni ludzie sami się mieszają głosując portfelem. Jeżeli tego nie rozumiesz, to może jednak warto czasem sobie odpocząć od swoich własnych ścian tekstu?

No i tu jest cale sendo problemu ktorego nie rozumiesz, ja pisalem o sobie wiec zdanie innych ludzi mnie malo interesuje w kwesti wyboru konsoli i jak to nazwales wszystko zalezy o preferencji;) 

Reszty sciany tesktu nie bede komentowal bo szkoda mi czasu, a nie wiedzialem ze przy wyrazaniu co komu sie poodba trzeba podpierac sie opiniami innym ludzi i statystykami piszac o wlasnych preferencjach i na tym zakoncze watek ;) 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Wyrażać co Ci się podoba możesz zawsze. 

Gorzej, jeżeli zakrzywiasz tym samym rzeczywistość i powodujesz przez to wprowadzanie osób nieobeznanych w temacie w błąd. Czytałem Twoje wcześniejsze posty o dramatycznych różnicach w wydajności i grafice, więc de facto odnoszę się do całości wątku a nie tylko do tej jednej nie patrzyłbym nawet na plebs...

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Qrdello napisał(a):

nieobeznanych w temacie w błąd. 

No tak bo moja opinia nt tego co mi sie podoba wprowadza w blad, ladnie ci tam sufit na glowe juz spadl ;) Ale to tylko pokazuje ze nie ma sensu z toba prowadzic dyskusji bo zwykla opinie potrafisz rozciagnac do bagatela jakiegos wprowadzania w blad. 

Edytowane przez Phoenix.
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)

W cyberku kolega pokazal tryb performacne ktory niczego nie wnosi a przeciez pisalem o chociazby RT czyli o nowym trybie RT PRO i tam juz sa spore zmiany w oswielteniu wiec koelga sobie wybracl najgorsze porownanie ;) 

Edytowane przez Phoenix.
  • Haha 2
Opublikowano

@Phoenix.Bo masz nieco zawężone pole widzenia. Jeżeli wszystkich PS5 jest około 80+ milionów, z czego PS5 Pro to jest 13% tylko z jednego roku - gdzie sprzedaż r d r spada bo generacja się kończy - to, cytując Ciebie "co to obchodzi użytkowników FAT i SLIM że jest PRO". 

Czy będzie większa? Nie wiesz Ty i nie wiem ja - Ty sprzedajesz jak fakty i prawdy objawione, co wprowadza w błąd. 

Jakbym był deweloperem to wolałbym sprzedać jednak na te ponad 90% konsol grę niż na niszę. I tu wyrażam swoją opinię, niczym specjalnie nie popartą. Od tak, żeby było weselej.

• Upvote 2
Opublikowano

Tak jak nie lubię stylu pisania @Phoenix. i tej jego pseudo wyższości, tak no kurde, nie da się nie zgodzić, że PRO już gniecie zwykłą, a będzie tylko gorzej. Cyberek, Yotei czy RE9 to doskonale pokazują, a każda nowo wydana gra będzie dołączać do listy.

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Kadajo napisał(a):

PS5 VS PS5 Pro

To jak DLSS Perfrmonce vs DLSS Quality

Jakieś tam niedociągnięcia są ... 

Dobze, Dobze ?

obraz.png.76ccfa1c1338cfb267b351038f6f19af.png

No to wiadomo. Natomiast

a) czy warte dopłaty obecnie 2x do ceny? Dla kogoś kto ma na takie zabawki hajs plus jest graficznym purystą - zawsze. Dla całej reszty? To zależy od potrzeb.

b) czy to są diametralne różnice w wyświetlanym obrazie? No nie. Jedynie możemy mówić o faktycznej przepaści tam gdzie PS5 nie ma funkcjonalnego trybu 60 fps, bo to czuć od startu. W reszcie przypadków totalnie subiektywna sytuacja. A i tutaj pojawiały się tytuły gdzie z czasem tryb 60 fps był dodawany (A Plague Tale: Requiem np.) po optymalizacji gry.

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Qrdello napisał(a):

No to wiadomo. Natomiast

a) czy warte dopłaty obecnie 2x do ceny? Dla kogoś kto ma na takie zabawki hajs plus jest graficznym purystą - zawsze. Dla całej reszty? To zależy od potrzeb.

b) czy to są diametralne różnice w wyświetlanym obrazie? No nie. Jedynie możemy mówić o faktycznej przepaści tam gdzie PS5 nie ma funkcjonalnego trybu 60 fps, bo to czuć od startu. W reszcie przypadków totalnie subiektywna sytuacja. A i tutaj pojawiały się tytuły gdzie z czasem tryb 60 fps był dodawany (A Plague Tale: Requiem np.) po optymalizacji gry.

Skalery w konsolach doprowadzają do podobnej sytuacji którą mamy w kartach Nvidii

Możesz kupić 5090 za 15K i używać DLSS Q+MFGx2

Albo możesz kupić 5070 Ti za 3,5K i używać DLSS P+MFGx4

Dla jednych to AŻ dla innych NIEWARTE takiej różnicy w cenie.

Opublikowano

Tu się niezgodzę, bo 5070Ti to nie jest karta do 4k - więc nie ma potrzeby aż takiego upłynniania obrazu. 5090 też z grubsza sobie radzi z grami z samym dlssq, no chyba że puryści muszą mieć 150 fps :E to mają. 

A czy jedni czy drudzy postawieni przed ekranem i tak nie będą w stanie stwierdzić która karta napędza daną grę. Po kilkunastu minutach przestaną szukać odbić RT i będą po prostu grać.

Tak samo PS5 vs PS5 Pro.

To kwestia czy grasz w gry czy szukasz pikseli i liczysz klatki. W pierwszym przypadki jesteś graczem, causalowym czy innym - w drugim potrzebujesz fachowej pomocy albo kręcisz na tym hajs analizując obraz xD 

• Upvote 2
Opublikowano

Czemu nie jest karta do 4K ? Oczywiście ze jest.

Każda karta może być do 4K, nie w każdej grze temu 4K sprosta.

No i wlasnie po to masz te bajerki które udają ze jest dobrze.

Jak to wszytko wyłączysz to 5090 tez nie jest do 4K

• Haha 1
Opublikowano

Wystarczy popatrzeć na testy w danych rozdzielczościach. W 1440p raster 5070Ti praktycznie zawsze broni się fpsami powyżej 60, praktycznie zawsze bez upłynniaczy. Podobnie w wypadku 5090 i 4K. Problemy zaczynają się z RT na ON, czy PT - bo wtedy faktycznie nie ma kart do 4k na rynku GPU :E 

Odstępstwem są crapy wydajnościowe, to wiadomo.

Stąd się bierze ta klasyfikacja, no ale to z pewnością wiesz.

Wiadomo też, że na każdej karcie da się pograć w jakiejś tam X rozdziałce, ale umawiamy się (i umawiają się też portale testujące) że jeżeli karta X w grze wymaksowanej osiąga 60 to taki target ma przyjęty. Logikę w tym wszystkim zaburzają właśnie scalery oraz pisanie gier pod daną architekturę GPU. No ale cóż. I tak na samym końcu patrzysz sobie na wynik uśredniony.