Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Zawsze myślałem ze F1 to taka Forza Motrosport czy Gran Turismo tylko że Formuła 1 :E  

Ale pod jakim kątem? Mi chodzi o to że owszem, ludzie grają i więcej niż w FM8 (peak chyba 5x większy xD ) ale patrząc na konsolę i graczy ogółem, to F1 jest niszą. 

Opublikowano

Czyli jak Sony zamknie serwery (albo będzie miało awarię...) to sobie nie pogram.

Jak oni to w ogóle uzasadniają? Na pewno mają jakieś wytłumaczenie, że to "dla naszego dobra".

Żenada. Cieszę się, że nie kupiłem ani jednej gry cyfrowej na PS5.

Opublikowano
9 minut temu, Dudzio napisał(a):

Czyli jak Sony zamknie serwery (albo będzie miało awarię...) to sobie nie pogram.

Jak oni to w ogóle uzasadniają? Na pewno mają jakieś wytłumaczenie, że to "dla naszego dobra".

Żenada. Cieszę się, że nie kupiłem ani jednej gry cyfrowej na PS5.

No nie, bo to po 30 dniach. Bardzo wątpliwe żeby serwery Sony padły na 30 dni no chyba ze znowu ich zhakują :hihot:

2 minuty temu, KamcioGF napisał(a):

Tylko jest różnica między tym czy gra permanentnie zablokuje się na koncie czy do momentu aż znów połączysz konsolę z internetem. 

Jedziesz na wakacje, wracasz za miesiąc odpalasz konsole a tu cyk nic nie działa. Sprawdzasz a tu awaria internetu u ciebie w okolicy i nie wiadomo kiedy to naprawia :E

Albo awaria serwerów Sony i tez nie wiadomo kiedy naprawia.

Tak czy siak nie jesteś w stanie grac i konsola przestaje praktycznie spełniać swoja funkcje.

A teraz pomyślcie co będzie jak PS5 wejdzie w okres "retro".

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
18 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jedziesz na wakacje, wracasz za miesiąc odpalasz konsole a tu cyk nic nie działa. Sprawdzasz a tu awaria internetu u ciebie w okolicy i nie wiadomo kiedy to naprawia :E

Albo awaria serwerów Sony i tez nie wiadomo kiedy naprawia.

Tak czy siak nie jesteś w stanie grac i konsola przestaje praktycznie spełniać swoja funkcje.

Trochę abatrakcja żeby aż tak się wszystko nałożyło, ale cóż...

Nie tylko na PS5 nie pograsz bez neta, na PC też niektóre single player wymagają internetu. Smutne czasy...

• Upvote 2
Opublikowano

Ja zdarza się, że PS5 nie odpale dłużej niż miesiąc, gram tylko w exy(a tego jak na lekarstwo), nie raz cos dodam do biblioteki z ps+, ale mam też Xboxa, Switcha2 i całkiem niezłego PC, także jak na początku, bywa że PS5 kilka miesięcy odpoczywa :E 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Dudzio napisał(a):

Jest tylko jeden powód.... 
Od końca 2025 r. strefa CFW PS5 mocno ruszyła z kopyta, ponieważ wyciekły klucze kryptograficzne BootROM (będące w APU konsoli), które to umożliwia uruchomienie pirackich kopii gier PS5. 
Nie da się tego naprawić aktualizacją software'ową (zmiana kluczy w APU na nowe), więc pozostaje tylko produkcja nowych konsol PS5 z nowym APU i nowymi kluczami. 
Ale mamy na rynku ok. 85 mln PS5'tek podatnych na ww. "usterkę". Jak się nie da sprzętu zaktualizować, trzeba uderzyć w gry.
Gry "pirackie" muszą być kopią cyfrową 1:1, więc Sony wprowadzając wymóg połączenia się z internetem co 30 dni w przypadku gier cyfrowych, eliminuje ten problem = żadna "przerobiona" PS5'tka nie połączy się z internetem bo zostanie przez Sony zablokowana, wykrywając "przeróbkę". 

Na logikę, przechodzi grę w 30 dni i wywala i nie musi się łączyć z internetem, więc myślę że ten cały pomysł Sony ma ukryty dodatkowy haczyk o którym teraz jeszcze nie wiemy i nam graczom kupującym gry, może jeszcze bardziej utrudnić życie - aniżeli samo łączenie się z netem co 30 dni. 

Edytowane przez kanon7
  • Upvote 2
Opublikowano
12 godzin temu, KamcioGF napisał(a):

Nie rozumiem tego, w sensie, że jak zostawię konsolę wyłączoną na dłużej niż 30dni to gry, które mam kupione cyfrowo przepadają czy jak?

Realnie nic nie musisz robic, tylko miec konsole wpieta do internetu, po prostu jak nie bedziesz mial neta a minie 30dni od polaczenia to nie odpalisz gry. 

Wiec realnie nie musisz sobie zawaracac tym glowy, wiekszosc gier i tak wymaga polaczenia z netem na codzien ;) odpalasz konsole i grasz.

Opublikowano

Ale w czym to ma pomóc? Wystarczy z nowej gry usunąć DRM, co za pewne będzie bardzo proste, i nic się nie zmieniło.

Warto też dodać, że to dotyczyc będzie tylko nowych gier.

Jak zwykle, w walce z piractwem najwięcej tracą uczciwi użytkownicy. To jest zawsze poetyckie :D

Opublikowano

W sumie sam się zastanawiam na ile będzie popularne piracenie PS5. Bo jeśli trzeba wtedy odłączyć internet i funkcji sieciowych nie będzie, to co nam zostaje do grania? Duże AAA i exy? Większość gier można ograć na PC w lepszej jakości i wyższych FPS, na Xbox mamy Game Passa, a PS5? Jakoś nie sądzę że dużo ludzi będzie specjalnie polować na odpowiednią wersję konsoli by spiracić :E 

W ogóle jest ciekawe zjawisko na które sam kiedyś wpadłem. Po dostępie do setek/tysięcy gier nagle... odechciewa się grać, za dużo tego, nie wiadomo co włączyć. A jak kupiłeś grę to już w nią grasz bo wydałeś pieniądze. Dużo osób z przerobionym Switchem to ma :E 

Opublikowano

"Według ich analizy po zakupie cyfrowej gry użytkownik otrzymuje 30-dniową licencję do grania bez internetu."

"Najważniejszy szczegół? Ta licencja ma później automatycznie zmieniać się w stałą licencję offline, ale dopiero po zakończeniu 14-dniowego okna zwrotu. Wystarczy połączyć konsolę z internetem po 15. dniu od zakupu, by system przypisał grze permanentną licencję, która nie wymaga już kolejnych comiesięcznych wizyt na PlayStation Network.

Jeśli gracz nie połączy się z internetem w ciągu tych 30 dni, nie traci gry ani licencji. Po prostu nie będzie mógł jej uruchomić do czasu ponownego połączenia z siecią. Po weryfikacji licencja ma zostać przekształcona w stałą i później działać już normalnie offline.

Dlaczego Sony mogło wprowadzić taki system? Według graczy chodzi prawdopodobnie o zabezpieczenie przed nadużyciami związanymi ze zwrotami."

Opublikowano
21 minut temu, galakty napisał(a):

W sumie sam się zastanawiam na ile będzie popularne piracenie PS5. Bo jeśli trzeba wtedy odłączyć internet i funkcji sieciowych nie będzie, to co nam zostaje do grania? Duże AAA i exy? Większość gier można ograć na PC w lepszej jakości i wyższych FPS, na Xbox mamy Game Passa, a PS5? Jakoś nie sądzę że dużo ludzi będzie specjalnie polować na odpowiednią wersję konsoli by spiracić :E 

W ogóle jest ciekawe zjawisko na które sam kiedyś wpadłem. Po dostępie do setek/tysięcy gier nagle... odechciewa się grać, za dużo tego, nie wiadomo co włączyć. A jak kupiłeś grę to już w nią grasz bo wydałeś pieniądze. Dużo osób z przerobionym Switchem to ma :E 

Jeśli tak złożyć, to po co wtedy sobie tym dupę zawracać.

Ale jaki by powod nie byl, to kolejny DRM ktory odbiera ci "prawa".

Myślę, że doczekaliśmy dnia, gdzie PC staje się najlepszą cyfrową platformą do gier dzięki STEAM i GOG, a akcja "stop killing games" tylko stawia PCMR w jeszcze lepszej pozycji (pomimo że pomaga globalnie).

A jeszcze "pięć minut temu" konsolowcy śmiali się, że PC to lipa, bo gry nie można odsprzedać.

15 minut temu, Phoenix. napisał(a):

"Według ich analizy po zakupie cyfrowej gry użytkownik otrzymuje 30-dniową licencję do grania bez internetu."

"Najważniejszy szczegół? Ta licencja ma później automatycznie zmieniać się w stałą licencję offline, ale dopiero po zakończeniu 14-dniowego okna zwrotu. Wystarczy połączyć konsolę z internetem po 15. dniu od zakupu, by system przypisał grze permanentną licencję, która nie wymaga już kolejnych comiesięcznych wizyt na PlayStation Network.

Jeśli gracz nie połączy się z internetem w ciągu tych 30 dni, nie traci gry ani licencji. Po prostu nie będzie mógł jej uruchomić do czasu ponownego połączenia z siecią. Po weryfikacji licencja ma zostać przekształcona w stałą i później działać już normalnie offline.

Dlaczego Sony mogło wprowadzić taki system? Według graczy chodzi prawdopodobnie o zabezpieczenie przed nadużyciami związanymi ze zwrotami."

To dziwne. Nie łatwiej jest wprowadzić system, który ma STEAM ? Pograsz dłużej niż 2h i ze zwrotu nici.

Jest jeszcze jedna opcja.

To preludium przejścia całkowicie na system cyfrowy i kolejna poszlaka, że PS6 będzie już pozbawiona napędu.