Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Steelrising był w PS Plusie, ale ja ograłem go na PC, bo był w bundlu od humble. Więc wyszło mnie mniej niż 10zł przy okazji innych gier w zestawie. Wolałem zagrać na PC, dlatego nie zagrałem na PS5, ale tam np ograłem Callisto czy Dead Space Remake, tak dla porównania.

Opublikowano (edytowane)

Metro bez dodatków 12 zł na steam , gold 16 zł, pomyliłem się tutaj , ale i tak nigdy w PlayStation store nie było takich promocji jak na PC , wiedźmin 2 za darmo rozdawany a na konsoli nie dość że niedostępny a gdyby byl to pewnie by kosztował krocie 

Jedyne gry jakie kupiłem cyfrowo to takie których nie było na płycie np Spiderman 1  remaster , albo dlc do dbz kakakrott 

Na pc teraz większość gier obsługuje pada więc można siedzieć na kanapie i grać w dobre gry w dobrej jakości z padem w ręku 

Evil west wydane na PlayStation 5 w 30 klatkach dla mnie niegrywalny a jak odpaliłem 60 fps to nie dość że były spadki to jeszcze obraz był totalnie tragiczny

Chodzi mi o ich politykę i dziwne decyzję powinni wydać odrazu dwie konsolę zwykła i PRO obie z napędami , jedna do gry w 30 fps na wyświetlaczach 1080p/1440p a druga w 60 fps ma wyświetlaczach 4k i wtedy mogę zapłacić więcej za konsolę, na rtx 4060 z ryżem 3600 na low detalach w 4K z DLSS działa w 60 fps cyberpunk edycja ostateczna na moim starym PC 

W tej chwili dziwnie to wszystko wygląda a już to przechodzenie siłowo na cyfrę to chamstwo 

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)

Callisto ograłem dopiero jak dali za free na PC :E

A sam PS Plus, cóż :E Nie dość, że trzeba opłacać abonament, aby odebrać gierki to jeszcze trzeba mieć go wykupionego i aktywnego, aby w nie grać :E

Konsolka bez napędu i płytek to ogólnie mega słaba opcja jak ktoś chce grać tanio.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@voltq tylko mam wrażenie że jedziemy po sprzęcie przez amatorszczyznę studia/developera gry.

Wszystkie gry na UE5 - gdyby były odpowiednio optymalizowane - pewnie działałyby o niebo lepiej. Szczególnie skoro da się to zrobić późniejszymi patchami.

Starsze gry na UE4 - jak np. Evil West - no tutaj dev położył lagę na PS5, bo ta gra generalnie na steamdecku potrafiła w średnich trzymać 40 fps :E nie można za to winić sprzętu, że developer robi szpagat.

Jeżeli potrafią wyjść gry wyglądające jak Forbidden West czy TLOU, i działać porządnie, to f@ck-upy innych developerów nie powinny być indykatywne dla całości. Tym bardziej że to nie era cella tylko proc w ps5 jest prosty jak budowa cepa i pisanie pod niego również specjalnie czasochłonne i drogie nie jest.

Opublikowano (edytowane)

Mowa była o cyfrze vs cyfra.

Pudełka to ogólnie inna bajka. Tutaj konsole mają dużą przewagę jak ktoś się w to bawi, non stop promocje, używki, możliwość odsprzedania.

Soulsy wyjątkowo cyfrowo wszędzie dość drogie i nie ma w cyfrze wersji trilogy. Więc można tylko poszczególne części porównywać.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano

Apropo jeszcze tego PC w cenie konsoli fakty sa takie, ze ktos kto nie chce kupic PRO kupi podstawke za 2600zl z napedem lub nie zmieni po prostu na PRO i pozostanie przy swoim facie/slim, a ktos kto chce kupic PRO to kupi PRO. Znacie kogos kto z zamiarem kupna PRO nagle siedzi z kalkulatorem i liczy PC za 3999zl ?? Lub kogos kto ma fata PS5 i tez sklada kompa w cenie PRO?? :lol2: Przeciez to jest farmazon wymyslany tylko na forach, a nie realne praktyki i to wymyslaja osoby ktore i tak nie kupia konsoli.

Opublikowano (edytowane)

No dobra a dasz młodemu 4000 na Pro do grania czy 4000zl na laptopa do nauki i grania?

Coś do samego grania ma sens do max 2500zł.

Ponad 100mln egzemplarzy to już żadne Playstation nie osiągnie.

Edytowane przez ODIN85
  • Like 1
Opublikowano

Tutaj piekny przyklad tego jak te latki do PRO sa robione na kolanie, dopiero gry na etapie produkcji i wdrazaniu nowosci zapewne pokaza max mozliwosci. https://www.ppe.pl/news/356920/ps5-pro-nie-radzi-sobie-z-najlepiej-sprzedajaca-sie-gra-zeszlego-roku-znaczny-spadek-fps.html

9 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Ponad 100mln egzemplarzy to już żadne Playstation nie osiągnie.

Osiagnie bez problemu ta ganeracja 100mln.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, slafec napisał(a):

@lukaddA ja to podsumowałem, że cyfra ogólnie nie jest taka piękna. Jak się wydawca uprze to nawet kluczykownie niewiele mogą zdziałać.

Chce ograć ponownie wszystkie Soulsy w lepszej jakości na PC, ale tyle to nie dam za takie starocie :D 

Jak się wydawca uprze to wiadomo, nie rzuci na rynek tańszych kluczy. Np. taki Baldur's Gate 3.

Ale zdecydowana większość wydawców jednak szybko schodzi z ceny i daje możliwość tańszego zakupu w cyfrze.

Opublikowano
29 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Apropo jeszcze tego PC w cenie konsoli fakty sa takie, ze ktos kto nie chce kupic PRO kupi podstawke za 2600zl z napedem lub nie zmieni po prostu na PRO i pozostanie przy swoim facie/slim, a ktos kto chce kupic PRO to kupi PRO. Znacie kogos kto z zamiarem kupna PRO nagle siedzi z kalkulatorem i liczy PC za 3999zl ?? Lub kogos kto ma fata PS5 i tez sklada kompa w cenie PRO?? :lol2: Przeciez to jest farmazon wymyslany tylko na forach, a nie realne praktyki i to wymyslaja osoby ktore i tak nie kupia konsoli.

Tak ja byłem bardzo zainteresowany kupnem PS5 PRO i właśnie wyliczałem z kalkulatorem ze mi się to nie opłaca 

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, voltq napisał(a):

PSSR narazie na poziomie FSR , na YouTube oglądam porównania ile artefaktów i błędów w obrazie generuje ta technika , nie ma podjazdu do DLSS co już tutaj niektórzy fani wieszczyli 

Ja widziałem na pro tylko SH2 i jest tragedia. FSR na wersji PC to jest ostre jak brzytwa cudo. Na Pro smużenie okrutne, wszystko rozmyte, oczy krwawią. Ziomek zakupił dozbrajaliśmy o napęd i dodatkowy dysk i sama konsola jeśli chodzi o kulturę pracy to jest :szatanek: Jakbym nie miał PC to szczerze bym zawijał. 

• Like 1
Opublikowano

Mialem olac temat i nie brac PRO ale jak zwykle widzac promocje nie moglem sie oprzec :E  3350zl jakies (£640) za prosiaka z napedem Sam pewnie niewiele pogram bo nic w backlogu z ps nie mam, ale dzieciak przynajmniej skorzysta na mojej slabosci. Teraz tylko opchnac fata, a jest tego sporo na rynku.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

U nas zawsze drogo, wyższy VAT, marża(czyt januszowe), lipna waluta i mamy co mamy, mi siostra kupiła PS4 slim w Niemczech i wysłała, bo było taniej niż u nas, to nic dziwnego, że u innych jest taniej.

3350zł z napędem... gdzie sam napęd to 700-1200zł zależy od sklepu, więc ładna cena, a u nas trzeba wybulić ponad 4tyś.

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Sheenek napisał(a):

Mialem olac temat i nie brac PRO ale jak zwykle widzac promocje nie moglem sie oprzec :E  3350zl jakies (£640) za prosiaka z napedem Sam pewnie niewiele pogram bo nic w backlogu z ps nie mam, ale dzieciak przynajmniej skorzysta na mojej slabosci. Teraz tylko opchnac fata, a jest tego sporo na rynku.

Za tą kasę to powijaj. Sam konsolkę jako urządzenie to oceniam bardzo mocno pozytywnie.  

Opublikowano

Na zachodzie w ogóle można trafić z tyłka promocje fajne :E Parę miesięcy temu szukaliśmy budy do kompa dla syna. Chciał Corsair 7000D airflow. W Polsce ~1250-1300pln, w DE ~1050pln w przeliczeniu z euro 245. I już mieliśmy wtedy za tyle brać w mindfactory, ale jakoś jakoś jeszcze mnie tknęło, aby wejść na alternate gdzie niby pokazywało cenę 5 euro więcej w wyszukiwarkach.
Wlazłem, oglądam, a tam z tyłka nie wiadomo skąd - 50euro do tego zakupu kupon, wystarczyło go tylko kliknąć/dodać i buda wyszła 199euro czyli ~860pln :E

• Like 2
Opublikowano

Nie wiem o jakich 3500zl wy tu mowicie, ale ostatni bundle czyli PS5pro + stand + Disc Drive blueray, byl za 4300zl i juz dawno go nie ma. Ostatnia cena Disc Drive to 1150zl. Wiec te 600zl co widnialo moze byc ciezkie w kalkulacji. Hipotetycznie zakladajac, ze jak sie pojawia napedy blueray szybko znikna beda raczej w okolicach 900-1000zl. Wiec cena za konsole to bedzie cos kolo 4700zl. 

A jeżeli chodzi o PC to nie patrzy sie jaki PC kupimy w tej cenie tzn 4700zl tylko np jaki PC jest najbardziej optymalny. Ostanio mozna bylo zlozyc PC za 6000zl z 7800x3d i 4070Super bo byly w promo tzn 2400zl. Wiec pytanie czy lepiej kupic sobie PS za 4700 czy komputer na ktorym zagramy we wszystko za 6000-6500zl. Jeżeli ktoś lubuje swiat sony, ma pełno gadżetów dodatkowych, vr, dual sense edge itp to zapewne bardziej oplacalne bedzie dla niego kupno ps5pro potem ewentualna sprzedaz starsze wersji jezeli ja ma, natomiast ten co ma ps5 i kupuje komputer to raczej nie sprzeda konsoli bo sobie ja zostawi zeby poprostu  miec albo na ekskluzywne tytuly do pogrania. Wiec kupno PC wychodzi jednak drozej, ale PS5pro nie dorówna jakoscia, roznorodnoscia, elastycznoscia i zastosowaniem np w programach i nawet sama grafika jaka jest na  PC z 7800x3d i 4070S. 

Takze PS5pro przy obecnych cenach takie sobie, bardziej dla tych co juz maja wszystko, kaska jest i taki upgrade mile widziany mimo ze bardzo kosztowny. A cena z czasem spadnie, a i same gry beda lepiej dopracowane bo polki co gry czekaja na update pod pro

Opublikowano

Nie patrz na to tak. Duża część graczy konsolowych po prostu nienawidzi PC za drivery/problemy jak zwał tak zwał. Na konsolce wrzucają płytkę i grają tyle. Sam mam tak, że jak odpalę grę na konsoli to siedzę i gram a na PC to gram sobie gram alt+tab i internet i pograne :E Jakby ps5pro obecnie było do wyrwania za 3-3.5k to już by stało na półce z tego powodu i w napędzie kręciło się FF7 Rebirth a potem FF16 

• Like 1