Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, azgan napisał(a):

Już daję temu spokój, widziałem co można poskładać i jakie były tego efekty 😉. Osobiście wolałbym kupić za te 3500zł PS5 PRO niż robić fikołki z poskładaniem ulepa 😉.

Ryzen 7500f, 32gb ddr5 6000mhz, GTX 4060, seasonic za 250zł, SSD 2tb, płyta b650 i tania buda od endorfy spokojnie mieszczą się w 3,tak i to nie jest żaden ulep. Wydajność będzie podobna, trzeba włączać upscalling żeby pograć w 4k jak na pro. Na plus możliwość rozbudowy, dlss zamiast średniego pssr i dużo lepszy procesor. Wcześniej to koślawo wychodziło, bo ludzie zakładali, że pro ma lepsze GPU chociaż da się złożyć pc z 7700xt za 3,5k ale trzeba dać ryzena 5600 (i tak lepszy od tego co jest w pro). Przecież jak wyjdzie GTX 5060 to pro już będzie wyraźnie gorsze od pc za 3,5k. Nie chcę prowokować wojen, mi chodzi tylko o to, że ta konsola to mierny upgrade I do tego źle wyceniony. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ryzen 7500f, 32gb ddr5 6000mhz, GTX 4060, seasonic za 250zł, SSD 2tb, płyta b650 i tania buda od endorfy spokojnie mieszczą się w 3,tak i to nie jest żaden ulep. Wydajność będzie podobna, trzeba włączać upscalling żeby pograć w 4k jak na pro. Na plus możliwość rozbudowy, dlss zamiast średniego pssr i dużo lepszy procesor. Wcześniej to koślawo wychodziło, bo ludzie zakładali, że pro ma lepsze GPU chociaż da się złożyć pc z 7700xt za 3,5k ale trzeba dać ryzena 5600 (i tak lepszy od tego co jest w pro). Przecież jak wyjdzie GTX 5060 to pro już będzie wyraźnie gorsze od pc za 3,5k. Nie chcę prowokować wojen, mi chodzi tylko o to, że ta konsola to mierny upgrade I do tego źle wyceniony. 

Sztuka dla sztuki i co Ci po takim szrotowym PC?

Nawet bym się nie brał za budowę PC gdybym miał składać takie coś.

• Confused 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, voltq napisał(a):

7800 XT i 5700x lub 5600 i 7700 xt , maja lepsza wydajność niz PS5 PRO

Wiem, ale co z tego skoro na PC z tymi GPU nie zobaczysz żadnej wielkiej różnicy względem PRO.

Minimum to 4070Ti a najlepiej 4080S żeby taki przeciętny gracz zobaczył, że faktycznie jest różnica w obrazie.

Edytowane przez Spychcio
  • Haha 2
  • Confused 2
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Spychcio napisał(a):

Dla mnie średniak to 3-4k.

Super, tyle że jak wyżej pisaliśmy, nie ma to nic wspólnego z realiami. To tak jakby powiedzieć, że średniak to procesor za 2k, kiedy za połowę tej ceny możemy dostać jednostkę, która obsłuży wszystko co jest na rynku i jeszcze zostanie zapas. To nie jest kwestia tego co lepsze, rozmawiamy o suchych cyfrach. Nie rozmawiamy też o tym czy ktoś zobaczy różnicę czy nie, nie wiem co to ma wspólnego z tematem.

Edytowane przez Vulc
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Vulc napisał(a):

Super, tyle że jak wyżej pisaliśmy, nie ma to nic wspólnego z realiami. To tak jakby powiedzieć, że średniak to procesor za 2k, kiedy za połowę tej ceny możemy dostać jednostkę, która obsłuży wszystko co jest na rynku i jeszcze zostanie zapas. To nie jest kwestia tego co lepsze, rozmawiamy o suchych cyfrach.

No to buduj super wydajnego PC z tym"średnim" GPU 7800XT za 2000zł. Z pewnością zobaczysz wielką różnicę w stosunku do PS5 PRO:E

Edytowane przez Spychcio
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Spychcio napisał(a):

No to buduj super wydajnego PC z tym"średnim" GPU 7800XT za 2000zł. Z pewnością zobaczysz wielką różnicę w stosunku do PS5 PRO:E

Dyskusje na argumenty sprowadzasz do "no to buduj super wydajnego PC z tym średnim gpu"

Dyskutujmy na argumenty , w PS5 PRO blizej do 3700x i RX 6800 z tego co wyczytałem tak ?

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)

Z pewnością nie będzie gorzej, a może być lepiej, ze względu na możliwość dostosowania detali. Uzyskanie większej ilości klatek też jest łatwiejsze. W przypadku Pro mamy już sporo filmików w sieci i tam też często padają słowa, że różnica jest ledwie zauważalna. Wiadomo, z czasem będzie lepiej, ale ciężko spodziewać się cudów, z kotwicą w postaci podstawowego PS5. Nie wiem więc gdzie tutaj leży problem. Jak wyżej, nikt nikogo nie przekonuje do zmiany "obozu". To jest tak samo bezsensowne dziś, jak było od początku tego śmiesznego konfliktu.

Edytowane przez Vulc
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Zresztą nawet rtx 4070(Super) da lepsze wrażenie niż PS5 pro, do tego DLSS i tak jest lepsze od PSSR, a RT i tak RTX lepiej ogarnie niż konsola, do tego mamy RR, które poprawi odbicia RT. Więc tu nie trzeba kupować droższych kart jakie zostały "zaproponowane".

edit:

Nie raz na konsoli są tryby z 30fps, nadal Pro takowe ma, a na PC można sobie dostosować i mamy 60fps. np najnowszy Farming Simulator 2025 na konsoli ma 1 tryb 30fps :E

Edytowane przez Reddzik
  • Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, voltq napisał(a):

Dyskusje na argumenty sprowadzasz do "no to buduj super wydajnego PC z tym średnim gpu"

Dyskutujmy na argumenty , w PS5 PRO blizej do 3700x i RX 6800 z tego co wyczytałem tak ?

Wiem co siedzi w PRO.

Dyskusja rozpoczęła się od mojego postu odnośnie tego czego oczekują gracze od PRO, 4K, 60fps, RT. No i napisałem że musieliby składać PC lub mieć konsole z bebechami przynajmniej 4070Ti Super a to wyjdzie lekko 6000zł+

Opublikowano
2 minuty temu, dawidoxx napisał(a):

Wg niego dopiero zobaczysz różnice na 4070ti lub 4080super.. Pal licho że taka 4080s giniecie bidna jakość z ps5 pro przy maksymalnym RT i najwyższymi detalami z podwojonym klatkarzem :)

No bo tak ma być jak już buduje PC, a nie składanie jakiegoś bieda szrota na modłe PRO.

• Confused 1
Opublikowano
3 minuty temu, Spychcio napisał(a):

No bo tak ma być jak już buduje PC, a nie składanie jakiegoś bieda szrota na modłe PRO.

Ale przecież do Pro się porównujemy? Pro jest więc okej, a oferujący podobne lub często większe możliwości PC, już jest szrotem?

Ja się zdecydowanie zgadzam z tym, że konsola jest nadal tańszym, prostszym i wygodniejszym rozwiązaniem. Mnie nie musisz przekonywać, na konsolach się wychowałem. Mimo wszystko wypada podejść do tematu uczciwie, a nie naciągać argumenty pod tezę.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Przecież ja sam gram od lat na konsolach i PC. Tylko, że ja zawsze wiem czego oczekiwać po danej konsoli tak jak od PRO.

Konsola to dla mnie uzupełnienie w salonie a w gaming roomie ma być PC, który robi dużą różnice względem PRO inaczej bym go nie kupował. Dlatego dla mnie minimum będzie 4080S/5070Ti.

Opublikowano
42 minuty temu, Spychcio napisał(a):

Sztuka dla sztuki i co Ci po takim szrotowym PC?

Nawet bym się nie brał za budowę PC gdybym miał składać takie coś.

Nie ma sensu kupować szrotowego PS5 pro idąc tym tokiem rozumowania. W tym pc jest bardzo dobry procesor, ram też starczy na kilka lat. Za jakiś czas będzie można zmienić GPU a pro to zamknięte pudło z zabytkowym procesorem. Już teraz gry mają spadki przez tego kastrata. Pod względem mocy PS5 pro wypada po prostu źle i to jest fakt. PS4 pro kosztowało 1700zł i w tej cenie nie było możliwości złożenia pc do grania w 4k, nawet skalowanym. W cenie PS5 pro można złożyć pc ze znacznie lepszym cepem i porównywalnym GPU, z możliwością rozbudowy i z możliwością grania w większość exów z PS5. To jest regres.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Spychcio napisał(a):

Przecież ja sam gram od lat na konsolach i PC. Tylko, że ja zawsze wiem czego oczekiwać po danej konsoli tak jak od PRO.

Konsola to dla mnie uzupełnienie w salonie a w gaming roomie ma być PC, który robi dużą różnice względem PRO inaczej bym go nie kupował. Dlatego dla mnie minimum będzie 4080S/5070Ti.

No i super. Zaletą PC jest to, że sam określasz sobie poziom jaki sprzęt ma spełniać. Natomiast dla zwykłych graczy, którzy chcą po prostu ładnie i płynnie, nie trzeba konfiguracji za 8k.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Nie ma sensu kupować szrotowego PS5 pro idąc tym tokiem rozumowania. W tym pc jest bardzo dobry procesor, ram też starczy na kilka lat. Za jakiś czas będzie można zmienić GPU a pro to zamknięte pudło z zabytkowym procesorem. Już teraz gry mają spadki przez tego kastrata. Pod względem mocy PS5 pro wypada po prostu źle i to jest fakt. PS4 pro kosztowało 1700zł i w tej cenie nie było możliwości złożenia pc do grania w 4k, nawet skalowanym. W cenie PS5 pro można złożyć pc ze znacznie lepszym cepem i porównywalnym GPU, z możliwością rozbudowy i z możliwością grania w większość exów z PS5. To jest regres.

Zapominasz, że sens zawsze będzie bo jest od groma ludzi, którzy wolą grać na konsolach i ich nic nie obchodzi co Ty byś im złożył  za PC w podobnej cenie.

A PRO jest w konfiguracji jaka jest i albo biorą albo nie... a, że lubią konsole i 3500zł nie jest problemem to kupią. Tak jak ja.

Edytowane przez Spychcio
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Wolę PC, ale akceptuje jego ulomnosci, bo odpalam 4090 i skorka jest warta oprawki. Jak mialbym odpalac jakiegos paździerza, ktore zostaly tutaj wymienione, to zdecydowanie wybralbym Pro. Zawsze mialem bol dupy jak musialem grac w trybie wydajnosci na zwyklym PS5. Teraz tryb jakosci z PS5 stal sie trybem wydajnosci na Pro i teraz jest naprawde ok. Mimo, ze mam PC nie zrezygnuje z konsoli, bo lubie ten klimacik. Jest Pro i nie ma nic mocniejszego na rynku, a jak nie ma tego co sie lubi to sie lubi to co sie ma. 

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1