PlayStation 5/5 PRO
-
Ostatnio przeglądający 4 użytkowników
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez MJRegul · Opublikowano
Sprzedam płytę ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WIFI) Jednak będę rozczłonkowywał sprzęty na allegro: https://allegrolokalnie.pl/oferta/asus-tuf-b550mplus-wifi Za ile się sprzeda na allegro za tyle dostanie ją nowy właściciel. Znalazłem jeszcze gwarancję z komputronika do 7 czerwca 2025 -
Przez ju-rek · Opublikowano
Kurna, nic wielkiego na boku obudowy stara chłodnica 240mm z dwoma Arctikami 120, pompka Alphacool DC-LT 2 i heja. czas by posprzątać. -
Przez LeBomB · Opublikowano
O, dobre, tej teorii jeszcze nie słyszałem z których przepisów to wynikało, że lekarz w trakcie covid nie mógł przepisać innych leków np. na leczone choroby przewlekłe? A może po prostu Ci chodzi o to, że jak test potwierdził że ktoś ma covid to najzwyczajniej w świecie nie przepisywał różności, które i tak by nie pomogły? Antybiotyk chciałbyś dostać? Co do wprowadzania leków na rynek. Z jednej strony burzysz się o manipulacje, nadużycia, eksperymenty itd. a z drugiej strony wymagasz szybszego wprowadzania leków na rynek. Zaprzeczasz sam sobie. Nie wiem czy wiesz, ale szczepionki w ujęciu ogólnym ale też i te na covid są jednymi z preparatów, przebadanymi lepiej niż niejeden lek, który ludzie przyjmują w trakcie różnych chorób. Dlaczego? Bo miały największą skalę w 3 fazie badań klinicznych. Dorównuje im paracetamol, aspiryna i niektóre antybiotyki, ale to tylko dlatego, że są znane długo i często przyjmowane przez mnóstwo ludzi. W przypadku szczepionek na covid Pfizer miał grupę kontrolną w 3 fazie wynoszącą prawie 44 tysiące ludzi, Moderna 30 tysiące osób. W czasie gdy wiele innych leków w 3 fazie testuje się na grupach do 3 tysięcy osób, a suplementów, które niektórzy tak ochoczo łykają garściami, wcale nie trzeba testować, bo to według prawa środki spożywcze Teraz jakbyś się zainteresował jak się odbywają badania kliniczne, to ludzie w 1, 2 i 3 fazie są z łapanki, czy nie przyjmują preparatu pod przymusem. Zazwyczaj ludziom się po prostu płaci za udział w badaniach klinicznych i muszą wyrazić zgodę. Dopiero w fazie 4, gdy lek jest już w obrocie, można go podawać pacjentom w szpitalach, lecznicach, wypisywać itd. i faza4 w zasadzie nigdy się nie kończy, chyba że lek zostaje wycofany lub zastąpiony. Tak, może zostać wycofany nawet lata po wprowadzeniu do obrotu z różnych powodów, nie tylko ze względu na skutki uboczne, a np. na przestarzały proces produkcji nie spełniający nowszych wymogów które powstały po wprowadzeniu leku na rynek. Pisałeś o leku, który obecnie jest na różne pasożyty w układzie pokarmowym, że jest szansa na to, żeby był lekiem na grypę i może jeszcze jakieś wirusy. Tylko właśnie, to jest już lek wprowadzony na rynek i bada się zastosowanie inne niż pierwotne. Zatem od nowa trzeba powtórzyć badania kliniczne wszystkich faz, ale z odpowiednim ukierunkowaniem. Masz ciekawą publikację, która pokazuje jaką drogę przeszedł ten lek od lat 70. XX wieku do roku 2004 gdy został wprowadzony na rynek USA. (trzeba pobrać pdf, jest po polsku, zalecam przeczytać) https://bibliotekanauki.pl/articles/2143397 Masz w nim też pokazane jakiej wielkości były grupy kontrolne w badaniach klinicznych. Jest też że w zależności od rodzaju bakterii preparat wykazał skuteczność między 56 a 96% i na tej podstawie określono w jakich przypadkach można go stosować. Dlatego łatwiej wprowadzić na rynek preparat przetestowany na dużych grupach kontrolnych o zawężonym działaniu, bo ma np. celować na konkretny szczep bakterii, albo konkretnego wirusa, niż w przypadku preparatów o znacznie szerszym spodziewanym zakresie działania. -
Przez tomcug · Opublikowano
Nie narzekamy Ale z drugiej strony myślę, że użytkownicy, którzy przeszli, również nie mają na co narzekać. -
Przez raiders · Opublikowano
Osobiście jestem na NIE ! Formacje mundurowe to nie caritas aby dawać jakieś szanse ,albo się nadajesz ,spełniasz konkretne kryteria i wymogi ,albo NIE . Jak ktoś chce dać sobie szanse niech idzie zagrać w lotka ... Tak samo jestem na nie w kwestii obcokrajowców w formacjach mundurowych . Ja rozumiem ze demografia itp itd nie sprzyja ,ale trzeba dziękować za obecny stan personalny ,jakościowy w policji poprzedniej władzy w 8lat z policji zrobili szmatę .Policja nigdy nie miała jakiegoś dużego poważania społecznego ,ale przed dojściem do władzy PIS jednak się to poprawiało i zaufanie społeczne nieco rosło . Jednak rząd Jarka skutecznie z państwowej formacji zrobił prywatną agencję ochrony ,kurierów ,gońców ... podobnie jak z wojska .Nic dziwnego ze policjanci sami odchodzą przy pierwszej okazji .Tego się nie naprawi w rok ,dwa czy trzy .... ,a zaufanie społeczne długie lata budowania . Jeśli społeczeństwo nie ma zaufania i szacunku do takiej formacji jak policja to jest to bardzo niebezpieczna sytuacja dla wszystkich . W końcu to policja ma nas obywateli chronić (ogólnie mówiąc )
-
-
Aktywni użytkownicy
Rekomendowane odpowiedzi