Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Chetnie zobaczylbym te roznice w nowych grach na UE5. Sony reklamuje PS5 PRO grami z PS4 ktore nie maja prawa zle dzialac na sprzecie wielokrotnie wydajniejszym %-)

UE5 to ubijaczka fps. Nie ma gry na konsolach na UE5 co by chodzily dobrze. Malo tego, na PC nawet ciezko znalesc taka gre co by na ultra+RT wszystko chulalo 60fps+.

Porownaj UE5 do Decimy. Taki Horizon FW smiga jak ta lala nawet na slabszych sprzetach.

Zreszta zobacz jak HFW dziala na....PS4, masakra jak to dobrze dziala na tak slabym sprzecie.

Jeszcze raz, UE5 to ubijaczka FPS. Mam nadzieje ze Redzi nie pozaluja odejscia od Red Engine.

Opublikowano
1 godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Nie trzeba lupy

Screenshot_20241124_204309_YouTube.jpg

Róznica jest tylko czy warto dopłacać tyle do PRO i kto gra tak, że zatrzymuje się żeby "podziwiać widoki", nie zatrzymasz sie tylko lecisz dalej to nawet nie zauważysz.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Elvis79 napisał(a):

zatrzymuje się żeby "podziwiać widoki"

Mozesz myslec, ze sciemniam, ale ja wlasnie tak robie, lubie czasem po prostu popatrzec. Niektóre gry sa tak bogate w szczegoly, ze przygladam sie co chwila. Jestem z tych co liżą kazda sciane. Lubie podziwiac wiodczki. Daje mi to poczucie wiekszej imersji. Gdybym w to nie wnikal to w zyciu nie kupilbym sobie 4090. Jak Ty przechodzisz gre w 20h to u mnie mozesz to pomnożyć x4.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Bez robienia zoomow lub wkładania łba do ekranu naprawdę ciężko jest zobaczyć te różnice 

Caly czas upierasz sie, ze nie widac roznic. Wszystko co tu probuje napisac jest podwazane. Ja tez nie widze na tym skompresowanym obrazku roznicy. One wygladaja identycznie. Kompresja robi swoje. Moze komorka robmy jeszcze print screeny i porownujmy. W rzeczywistosci jest spora roznica na korzysc Pro, bo w trybie wydajnosci jest wyraźne rozmydlenie obrazu. Sa sceny, ze widac to mniej, a sa takie, ze az razi. ZYWY OBRAZ ZOBACZYSZ TYLKO NA ZYWO. To jakis obled. Siedza tu wszyscy i porownuja skompresowane obrazeczki. Jedno porownanie sam wkleilem, by pokazac to widac na calym ekranie i to bez wgapiania sie. Ja juz sie z tego wypisuje i prosze mnie nie wywolywac w dalszej dyskusji.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Sam mnie zacytowałeś i gdzie ja tam pisze ze nie widać różnicy :D

Napisałem ze ciężko ja zobaczyć. Kompresja tutaj aż tak nie pogarsza tej jakości.

Sam napisałeś, że siedzisz metr od 42" ekranu 4k co dla mnie już zaczyna być wkładaniem łba w ekran (bez urazy) dodatkowo wrzuciłeś ten ss

20241121_085918.jpg

Na który dobitnie widać jak mocno masz podbita ostrość obrazu z samej konsoli.
Nie czepiam się, to tylko moje spostrzeżenia.

Z ciekawości, jak masz ustawioną ostrość obrazu w tym oledzie LG ?

Opublikowano (edytowane)

Chlopie, to jest zdjecie robione telefonem. Wszystkie suwaki od ostrosci w telewizorze mam zawsze w lewo na 0. Nic nie jest sztucznie podbite czy tam wyostrzone w TV. Moze aparat wyostrzyl. Zdjecie zrobilem, bo akurat gralem, zeby pokazac odbicia. Nic wiecej z tego zdjecia nie zobaczysz.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Ale widzisz ze sam TV (ramka) jak i OSD wygada ok a gra ma tak przeostrzone krawędzie ze głowa mała.

Ale skoro ten SS jest taki "niemiarodajny" to po co go w ogóle wrzuciłeś ? :D

A przeprasza tam chodziło o FPS... no ale przy okazji widać ze cos jest z tym obrazem grubo nie halo. Gdyby to była kwestia samego telefonu to i OSD jak i sam TV tez by źle wyglądał.

Co do kompresji to DF udostępnia patronom nieskompresowane materiały z zarejestrowanych gier.

Opublikowano (edytowane)

Chcialem pokazac odbicia w kontekscie rozmowy o RT, ze bez RT tez moga dobrze wygladac.

Screenshot_20241125_003823_Chrome.jpg

Jezeli Tobie pisze, ze nic nie jest wyostrzone w ustawieniach TV to nie jest. Rozmawiamy powaznie czy nie? Mam wrazenie, ze chyba nie. Nigdy wiecej nie zrobie zdjecia i nie wrzuce na to forum. Wszystko przeszkadza. Nic nie pasuje.

To prawdopodobnie aparat podkrecil, bo mam tak ustawione. Z tymi ustawieniami moze tak byc, ze wokol jest ziarno, a sam ekran aparat wyostrzyl.

Screenshot_20241125_004831_Camera.jpg

Screenshot_20241125_004841_Camera.jpg

Tu jeszcz jedno zdjecie, ktore tez wtedy zrobilem. Te jest w trybie Pro. Ciezko dostrzec roznice (tylko w fps), bo oba sa ostre na zdjeciach, a na zywo jest roznica, bo ostry jest tylko w trybie Pro, wiec nie ma sensu jakkolwiek sie odnosic do tych zdjec. Sa nienaturalne.

20241121_081047.jpg

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

TLOU PS5 vs Pro Lepszych SS w sieci nie udało mi się znaleźć:

part-1-remake-on-ps5-looks-sick-some-scr

The-Last-of-Us-Parte-I-20241107205631.pn

The-Last-of-Us-Parte-I-20241107210332.pn

The-Last-of-Us-Parte-I-20241107205651.pn

The-Last-of-Us-Parte-I-20241107210825.pn

The-Last-of-Us-Parte-I-20241108000027.pn

The-Last-of-Us-Parte-I-20241107235834.pn

The-Last-of-Us-Parte-I-20241108000928.pn

The-Last-of-Us-Parte-I-20241108002350.pn

The-Last-of-Us-Parte-I-20241107233947.pn

The-Last-of-Us-Parte-I-20241107232729.pn

The-Last-of-Us-Parte-I-20241108000415.pn

The-Last-of-Us-Parte-I-20241108004040.pn

14 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Jezeli Tobie pisze, ze nic nie jest wyostrzone w ustawieniach TV to nie jest. Rozmawiamy powaznie czy nie? Mam wrazenie, ze chyba nie. Nigdy wiecej nie zrobie zdjecia i nie wrzuce na to forum. Wszystko przeszkadza. Nic nie pasuje.

To prawdopodobnie aparat podkrecil, bo mam tak ustawione.

No dobrze, przecież to napisałeś po moim poście i temu nie zaprzeczyłem. Wierze ci. Nie ma co się denerwować zaraz. Rozmawiamy sobie tylko. Luz.

Opublikowano (edytowane)

Przesyłam fragment tłumaczenia Digital Foundry odnośnie porównania TLoU w ostatnim filmie

PS5 tryb wydajnosc vs PS5 tryb Pro

"Tryb Pro to znacząca poprawa wizualna widoczna na zdjęciach. Obraz ma przekonującą kombinację ulepszonych szczegółów i skuteczniejszego wygładzania krawędzi, co daje znacznie lepszy obraz na wyświetlaczu 4K. Największą poprawę widzimy w liściach i trawie, które wydają się bardziej naturalne i czyste na Pro. Na podstawowej wersji PS5 występuje całkiem spora porcja wyostrzania po obróbce, gdzie liście wydają się znacznie bardziej stonowane, mdłe lub być może nawet nieobecne. Na wersji Pro to zdecydowanie zmiana na lepsze. Różnice są szczególnie widoczne w ruchu. Podstawowa wersja PS5 ma zaszumiony, niedopróbkowany wygląd. Wolę też odwzorowanie odbić w przestrzeni ekranu na wersji PS5 Pro."

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Daj sobie spokój, nie widać różnic, nie warto przepłacać. Wyostrzyłeś celowo obraz, koniec dyskusji :E Właśnie o tym pisałem @Vulc, jakkolwiek chciałbym żeby punkty od 3 do 8 nie istniały, to inaczej się po prostu nie da, skoro jeden użytkownik musi drugiemu pokazywać ustawienia z aparatu i tv żeby ten drugi nie zarzucał mu, że ma nawalone filtrów wyostrzających bo w istocie gra wyglada gorzej, a tylko chce udowodnić swoje racje :/ od skrajności w skrajność.

Opublikowano
7 godzin temu, Kadajo napisał(a):

TLOU PS5 vs Pro Lepszych SS w sieci nie udało mi się znaleźć:

Wszystkie są ładne i wyglądają świetnie tylko nadal nie mam pojęcia które ujęcia są z bazowego PS5 a które z PRO :E. TLOU R Part I oraz R PART II generalnie już na zwykłej 5 wyglądają bardzo dobrze. Jestem w trakcie ogrywania Remake jedynki na PC z DLSS i generalnie wygląda to podobnie do tego co miałem na pleju 🤭.

Podobno będzie przenośne PlayStation ala STEAM Deck https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-11-25/sony-working-on-new-handheld-console-for-ps5-games-to-rival-nintendo-s-switch?embedded-checkout=true

Opublikowano (edytowane)

Grajac w TLoU na zywo wyglada to tak, ze przelaczanie miedzy trybami wydajnosc, a Pro to jak przelaczanie miedzy 1440p, a 4K. W trybie Pro obraz robi sie pieknie ostry. Tyle i az tyle. 

Gosc z DF siedzi na zywo przed TV i mowi co widzi "tryb Pro to znaczaca poprawa wizualana, ze zwykle PS5 ma zaszumiony obraz". Ja siedze przed TV mowie, ze jest mydlo w trybie wydajnosci, ktos tu jeszcze majac kontakt z PS5 Pro napisal kilka stron wczesniej "tryb wydajności z pssr wyglada lepiej niż na bazowym PS5, dużo lepiej", ale przychodzi taki jeden z drugim, ktorzy sobie ogladaja obrazeczki na youtube i twierdza, ze nie ma roznicy. W sumie nie wiem po co sie tak spinam. Czlowiek wyzywany jest od prostytutek i oszustow. Sami specjalisci jak z koziej dupy trabka. Smieszne to jest. Kupcie Pro i wyrobcie swoje prawdziwe zdanie. To jest to samo co z wlascicielami kart AMD z niedomagajacym RT. Chocbys sie zesral i pokazal, ze jest roznica w RT on nadal bedzie twierdzil, ze RT to sciema. HDR to też ściema. Wszystko jest ściemą, bo żyjemy w Matrixie. Zdaniem amerykańskich naukowców z Radomia prawdopodobieństwo, że żyjemy w Matrixie oceniane jest obecnie na 50-50.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
41 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Grajac w TLoU na zywo wyglada to tak, ze przelaczanie miedzy trybami wydajnosc, a Pro to jak przelaczanie miedzy 1440p, a 4K. W trybie Pro obraz robi sie pieknie ostry. Tyle i az tyle. 

Gosc z DF siedzi na zywo przed TV i mowi co widzi "tryb Pro to znaczaca poprawa wizualana, ze zwykle PS5 ma zaszumiony obraz". Ja siedze przed TV mowie, ze jest mydlo w trybie wydajnosci, ktos tu jeszcze majac kontakt z PS5 Pro napisal kilka stron wczesniej "tryb wydajności z pssr wyglada lepiej niż na bazowym PS5, dużo lepiej", ale przychodzi taki jeden z drugim, ktorzy sobie ogladaja obrazeczki na youtube i twierdza, ze nie ma roznicy. W sumie nie wiem po co sie tak spinam. Czlowiek wyzywany jest od prostytutek i oszustow. Sami specjalisci jak z koziej dupy trabka. Smieszne to jest. Kupcie Pro i wyrobcie swoje prawdziwe zdanie. To jest to samo co z wlascicielami kart AMD z niedomagajacym RT. Chocbys sie zesral i pokazal, ze jest roznica w RT on nadal bedzie twierdzil, ze RT to sciema. HDR to też ściema. Wszystko jest ściemą, bo żyjemy w Matrixie. Zdaniem amerykańskich naukowców z Radomia prawdopodobieństwo, że żyjemy w Matrixie oceniane jest obecnie na 50-50.

Nie ma się co spinać, konsola pod walec i na klęczkach do częstochowy bo nie ma różnic a Ty za własną kasę, o której decydujesz sam, wspierasz wielkie korpo SONY na drodze uciemiężenia biednych graczy.

• Haha 1
Opublikowano
30 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Przecież oni Cię trolują. 500 razy powarzają że Dlss i fg to nie ma co oglądać na screenach bo dopiero w ruchu widać artefakty;)

Zaraz, ja nic nie troluje i jeszcze raz ja nie mowie ze nie ma różnicy tylko ze różnice są małe jak za cenę, którą woła Sony za tę konsolę. To jest moja opinia, nikt z was się nie musi przecież z nią zgadzać.

@DżonyBi za bardzo się tym wszystkim przejmujesz. Jakie to ma znaczenie co piszą inni, liczy się to jak ty odbierasz ten obraz i tyle.

Reszta to rozmowa a w niej nie musimy się zgadzać, ja specjalnie posiedziałem chwile i wyszukałem dobrej jakości zrzuty ekranu, które ktoś wykonał, aby zobaczyć obraz w 100% bez żadnych powiększeń jak się prezentują w całości między konsolami.
Zrzuty te technicznie są wręcz na korzyść PS5 Pro, bo są wykonane w PNG, czyli bezstratne, czyli ich jakość jest taka sama jakbyś miał podłączoną konsole do ekranu.

Tak widać różnice, ale dla jednego będzie to śmiech na sali a inny będzie uważał, że jest super. Tu nie ma czegoś takiego ze ktoś ma racje a ktoś nie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dla @Qrdello to juz chyba psycha siadla %-) Jak ktos kupil to wiadomo ze bedzie bronic tej decyzji, mimo tego ze roznic autentycznie trzeba szukac z lupa w 99% przypadkow. Nie ma co sie spinac bo przeciez nikt tutaj nikogo personalnie nie ocenia ani nie oskarza o zle decyzje. Kazdy decyduje wlasnym portfelem i ma do tego pelne prawo. Poczekamy na nowe gry i zobaczymy ile wyciagna z tego PRO. Na dzien dzisiejszy wyglada to dla mnie srednio i nie przekonuje do zakupu.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Haha 2
Opublikowano

@RTXnietylko4060tiUSER Rozbawiasz mnie :D ja tylko interpretuję Wasze wylewy tutaj od prawie 90 stron. 

Cytat

mimo tego ze roznic autentycznie trzeba szukac z lupa w 99%

No trzeba, pitagorasie, bo pro enhanced to z 50 pozycji może a dostępnych w sklepie - 4000 ? :D 

Cytat

Nie ma co sie spinac bo przeciez nikt tutaj nikogo personalnie nie ocenia ani nie oskarza o zle decyzje.

Right...

• Like 1