Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest tak, takie konto możesz mieć jako drugie, a grać na swoim, wtedy wchodzisz na jego konto instalujesz gry, a grasz na swoim, powinieneś ustawić jego konto jako podrzędne, a swoje nowe jako główne czy jakoś tak. 

Powinieneś mieć passy do konta, bo inaczej nici z takiego konta. 

Co do zmiany konta, czyli przepisania to nie wiem jak to wygląda.

• Upvote 1
Opublikowano

Było trochę plotek o rozwiązaniach mobilnych, więc tydzień temu zrobiłem kolejne podejście do PlayStation Portal. Pierwsze, niedaleko po premierze, było raczej przykre. Czy coś się zmieniło przez ten czas? Niewiele, przy odpowiednio przygotowanej domowej sieci, urządzanie oferuje ledwie akceptowalną jakość. Nadal jedna rzecz je całkowicie w moich oczach dyskwalifikuje - input lag. Przebrnąłem przez wszystkie możliwe konfiguracje i ustawienia, ale tego elementu poprawić się nie da, co wynika z oczywiście z faktu, że sprzęt nic natywnie nie odtwarza tylko streamuje. Praktycznie każda gra wymagająca trochę szybszych reakcji czy precyzji, jest praktycznie niegrywalna. Nie dziwi w tym momencie fakt, że na OLX dostępnych jest mnóstwo tych urządzeń, a ceny zaczynają się od 500 zł za praktycznie nieużywany egzemplarz. Ludzie to kupują, później typ nie używają i sprzedają często za połowę ceny. Wyraźnie widać, że nie tędy droga.

Opublikowano (edytowane)

Zakupiłem PS5 slim z napędem z drugiej ręki zatem oficjalnie dołączam do klubu :witojcie2:Konto z grami elegancko przepisałem na mnie. Powoli kompletuje setup pod GTA6 xD

Takie pytanko, jak widzicie TV 60Hz w granicach 75-85 cali wraz z konsolą. Ma to sens?? Budżet mam ograniczony, a znowu nie chce 55 cali nawet jak by miał 120Hz.

Edytowane przez Totek
  • Like 1
Opublikowano

@Totek Specjalnie ostatnio polezlem do 2 ziomkow z prosiakiem obadac jak wyglada VRR z OLED 120Hz. Musialem pojsc w az dwa miejsca, bo nie chcialo mi sie wierzyc, ze jest taka kupa. Takze te komentarze, ze musisz miec OLEDa z VRR by byl efect "wow" mozna wrzucic miedzy bajki ze smokami i dziewicami. Jak masz miejsce, to bierz duzy 60Hz, ja juz przestalem marudzic, ze kiedys wybralem tanie TCL i zrobilem tylko update pod dzwiek (separator dzwieku z HDMI do ampli).

Oczywiscie wtedy tylko i wylacznie tryb wydajnosc i nigdy nie wybieraj jakosci, bo sie zaplakac mozna od klatkowania.

• Upvote 1
Opublikowano

Dzięki za garść bezcennych informacji. Sam miałem okazję pograć trochę na Xbox Series X, plus LG oled C4 65 cali i prawdę mówiąc głowy mi nie urwało. Cały efekt na plus był przy zgaszonym świetle w pokoju ale znowu przy TV wygodniej mi się gra w półmroku. 

Tym razem chce iść w dużą matrycę i robię to świadomie bo będę grał przy niewielkim oświetleniu więc problem z czernią nie będzie tak istotny.

Co ciekawe przy kompie mam oleda i tu już jest mi przyjemniej przy zgaszonym, wtedy to wykorzystać można. 

Opublikowano

@Totek Nawet i w czarnej dupie u afrykanina mozesz sie z tym OLEDem schowac :E Od tego FPS i braku klatkowania nie przybedzie. Nie wiem jakim cudem mozna tryb jakosci nazywac plynnym. Nawet specjalnie pobralem Spidermana 2 i bawilem sie kazda opcja, bo jest ich kilka + resety dla pewnosci. Nic to nie dalo, ta sama padlina.  OFC dla porownania byl tez x klocek i wiedzmin na jakosci tak samo irytowal.

Tryb wydajnosci przy 120Hz tez bez sensu, w wymagajacych tytulach 70-90FPS, to co to za roznica wzgledem stalych 60? Zadna, bierz najwiekszy jaki mozesz z chociaz przecietnym HDR i jasnoscia.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, Totek napisał(a):

Dzięki za garść bezcennych informacji. Sam miałem okazję pograć trochę na Xbox Series X, plus LG oled C4 65 cali i prawdę mówiąc głowy mi nie urwało. Cały efekt na plus był przy zgaszonym świetle w pokoju ale znowu przy TV wygodniej mi się gra w półmroku. 

Tym razem chce iść w dużą matrycę i robię to świadomie bo będę grał przy niewielkim oświetleniu więc problem z czernią nie będzie tak istotny.

Co ciekawe przy kompie mam oleda i tu już jest mi przyjemniej przy zgaszonym, wtedy to wykorzystać można. 

Bierz go i nie wymyślaj jakiego większego badziewia.

https://www.sferis.pl/telewizor-lg-oled65c41la-oled-65-4k-ultra-hd-webos-dolby-vision-dolby-atmos-hdmi-2-1-czarny-i395348?utm_campaign=przejscia_ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=71b08f1d-9ef9-5187-4453-fc6662dfd2c1

Opublikowano
19 godzin temu, Totek napisał(a):

Zakupiłem PS5 slim z napędem z drugiej ręki zatem oficjalnie dołączam do klubu :witojcie2:Konto z grami elegancko przepisałem na mnie. Powoli kompletuje setup pod GTA6 xD

Takie pytanko, jak widzicie TV 60Hz w granicach 75-85 cali wraz z konsolą. Ma to sens?? Budżet mam ograniczony, a znowu nie chce 55 cali nawet jak by miał 120Hz.

Jaka kwota budżetu ?

Opublikowano

@Elvis79

Około 4k PLN. 

Dziś podłączyłem do mojego syfiastego philipsa 55 cali 60Hz, odpaliłem Wieśka i faktycznie w trybie wydajności i 60Hz jest jak dla mnie dobrze (dla jasności, na kompie gram w 160fps+ więc znam smak tej rozkoszy). Tryb jakości zdecydowanie lepiej wygląda ale niestety 30fps jak dla mnie trochę klatkuje. Ogólnie idzie się nawet do tego przyzwyczaić po pół godziny i jak nie ma wyjścia to będzie się grało. 

Na tę chwilę rozmyślam nad rozmiarem TV, nie ukrywam, że najbardziej będę stawiał na rozmiar. Zastanawiam się nad jakimś chińczykiem TCL albo Hisense.

Opublikowano
2 godziny temu, Totek napisał(a):

@Elvis79

Około 4k PLN. 

Dziś podłączyłem do mojego syfiastego philipsa 55 cali 60Hz, odpaliłem Wieśka i faktycznie w trybie wydajności i 60Hz jest jak dla mnie dobrze (dla jasności, na kompie gram w 160fps+ więc znam smak tej rozkoszy). Tryb jakości zdecydowanie lepiej wygląda ale niestety 30fps jak dla mnie trochę klatkuje. Ogólnie idzie się nawet do tego przyzwyczaić po pół godziny i jak nie ma wyjścia to będzie się grało. 

Na tę chwilę rozmyślam nad rozmiarem TV, nie ukrywam, że najbardziej będę stawiał na rozmiar. Zastanawiam się nad jakimś chińczykiem TCL albo Hisense.

Przyzwoite 70-75 znajdziesz, jak sie nie pali, to jakies promki upolowac. Bo tak jak ten nizej, bez OLEDa wszystko jest be. Pamietaj, ze najlepiej audio miec osobno niz z TV do grania.

2 minuty temu, Elvis79 napisał(a):

Około 4k to zapomnij o dobrym w 77-85 calach ;)

Chcial 75, a nie 77, takze znajdzie. Sam kupilem najtanszy TCL 58" jaki byl 2 lata temu za zawrotna kwote 1700 i ciesze sie, ze nie wpakowalem sie w 2/3/4 krotnie drozsze modele. Jakbym mial wiecej miejsca, to bez problemu bym poszedl po nowszy i wiekszy model. Problem z przesylem dzwieku tak jakbym chcial, rozwiazalem niewidocznym urzadzeniem za 90zl, a nie wymiana TV ;) Pamietaj, ze nie kazdy ma potrzebe posiadania zawsze i wszystkiego Tier1. Kupilbym te 2 lata temu malutkie 50" za duzo wiecej i dlugo bym go nie zmienial, bo przeciez drogi byl. I z tego co widze po cenach, to moglbym obecnie tego TCL wywalic na smietnik, pojsc po 65-75"(kwestia doboru funkcji i ficzerow) i dalej byc finansowo do przodu wzgledem inwestycji w OLEDa - a mialbym cos wiecej niz 50".

Powiedz mi tylko jeszcze jedna rzecz, o ile moj gaming experience zyskuje pomiedzy przyzwoitym, a "dobrym" TV? x2-3? Chwilowe uniesienie i brak efektu fomo, tyle i az tyle.

Opublikowano (edytowane)

Bylem, widzialem, zyje bez tego :) nie mam depresji, nie jest mi smutno, wzwod dalej prawidlowy... jak tu zyc?

Powtorze sie, bo byly tu wczesniej opinie, ze musi byc OLED 120Hz i VRR, bo to inny wymiar rozgrywki. Roznica tak znikoma (OLED), ze dla mnie nie jest warta przeplacania. VRR i tryb jakosci to jakies nieporozumienie totalne.

Edytowane przez ryba
  • Haha 3
Opublikowano
6 godzin temu, ryba napisał(a):

Roznica tak znikoma (OLED),

To ty chyba tego oleda na YT widziałeś 🤣 Różnica między każdą inną matrycą to jest przepaść. VA w TV to smużące badziewie a IPS kompletny brak czerni. 

4 minuty temu, dawidoxx napisał(a):

też by różnicy nie było 

Może to jeden z tych przypadków na milion co nie widzi różnicy między 60hz, a 144hz 🫢 

7 godzin temu, sideband napisał(a):

Taka jest prawda jak wejdziesz w OLED-a nie ma już powrotu do LCD.

W sypialni na TV z VA matryca już nie oglądam nic bo patrzeć na to się nie da 🤣 A smużenie jest tak tragiczne, że szkoda gadać.

Co jak co ale w całym gamingu jeśli chodzi o zmiany i jakość obrazu to nic ale kompletnie nic nie robi takiej różnicy jak oled. 

• Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, ryba napisał(a):

Bylem, widzialem, zyje bez tego :) nie mam depresji, nie jest mi smutno, wzwod dalej prawidlowy... jak tu zyc?

Powtorze sie, bo byly tu wczesniej opinie, ze musi byc OLED 120Hz i VRR, bo to inny wymiar rozgrywki. Roznica tak znikoma (OLED), ze dla mnie nie jest warta przeplacania. VRR i tryb jakosci to jakies nieporozumienie totalne.

Marne masz pojęcie o telewizorach i dalsza dyskusja z Tobą o tym jest zbędna ;)

Edytowane przez Elvis79
  • Upvote 2
Opublikowano

Aj tam nie ma się o co kłócic, mam oleda przy PC, pograłem na C4 u kumpla i różnica w jakości obrazu jest, to jest niepodważalne. Ja świadomie chcę coś większego, tańszego, chińskiego, gdyż PS5 będzie moją drugą platformą do grania, głównie pod GTA, jakieś bijatyki, sportówki, GoW i na okazjonalne granie podczas imprezy. Nie stawiam tak na samą jakość obrazu, bo nawet w trybie jakości Wiesiek może pucować stopy wersji PC. Po prostu maxowanie setupu nie opłaca mi się totalnie skoro ostatecznie i tak 80% gierek ogram na kompie. 

Opublikowano

Nikt nie zmusza do kupna oleda, na innych tv tez sie da grac, po prostu oled do konsumowania multimedi jest najlepszy.

Pamietaj tez, ze to, ze nie kupujesz oleda to nie znaczy, ze w innych matrycach nie ma roznic. VA to jest tragedia ze smuzeniem, a taki IPS pod tym katem lepszy ale znowu czern. jednak w obrebie tych samych paneli tez roznice sa spore. Kupowanie najtanszego badziewia nie ma zadnego sensu bo to wlasnie TV wyciaga wszystkie detale i grafike z gry. 

• Upvote 2