RemiKo Opublikowano Środa o 11:22 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Środa o 11:22 I nastał czas, abym to ja, odpowiedzialny za jeden z największych off-top'ów sprzętowych na PCLab'ie, utworzył ten nowy wątek, będący swoistą kontynuacją wątku o takim samym tytule: https://forum.pclab.pl/topic/1280406-hydepark-retro-luźne-rozmowy/page/60 Hydepark, Retro, Luźne rozmowy - strona 60 - Procesory - Forum PCLab.pl Dark 2.pdf (testowo wrzuciłem tutaj przykładowy PDF z archiwum) ... Na chwilę obecną u mnie mały przestój i na dziś nie mam nic nowego, więc pozwólcie, że wrzucę jedynie zdjęcie ostatniej zabawki, którą u siebie przetestowałem: ... W przyszłości wszystkie nowe retro testy procków i nie tylko, będę wrzucał w tym wątku 5 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stjepan Opublikowano Środa o 11:31 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Środa o 11:31 No i temat jest tam gdzie powinien być, bierz Celerona 300A i kręęć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrobel_krk Opublikowano Środa o 11:31 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Środa o 11:31 @levenA twój 8700k gdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blabla123 Opublikowano Środa o 11:33 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Środa o 11:33 Aj prawie 21.37 2 minuty temu, wrobel_krk napisał: @levenA twój 8700k gdzie? 8700K to już retro? Czy nawet Chrome już słabo chodzi? 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamassss Opublikowano Środa o 11:44 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Środa o 11:44 12 minut temu, Stjepan napisał: No i temat jest tam gdzie powinien być, bierz Celerona 300A i kręęć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bierz E2160 i kręęęęććć!!!one 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Totek Opublikowano Środa o 13:52 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Środa o 13:52 (edytowane) No to z tej okazji trzeba będzie coś poskładać i przetestować Edytowane Środa o 13:53 przez Totek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stjepan Opublikowano Środa o 15:20 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Środa o 15:20 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RemiKo Opublikowano Środa o 15:36 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano Środa o 15:36 4 godziny temu, Stjepan napisał: No i temat jest tam gdzie powinien być, bierz Celerona 300A i kręęć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Czeka już od dawna na swoją kolej: 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stjepan Opublikowano Środa o 15:40 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Środa o 15:40 Maślany zrobił film o 40 letnim IBM 5150 z Intel 8088, ja pierdziu, to jest RETRO. :O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RemiKo Opublikowano Środa o 15:42 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano Środa o 15:42 @Stjepan Nom, aż przypomniało mi się anime Steins;Gate Dzięki za podesłanie. Właśnie oglądam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano Środa o 21:13 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Środa o 21:13 (edytowane) Cześć. U mnie też jest cisza, moja babcia i7 6700 którego używam na co dzień ma problem z obecną kartą graficzną więc wpadłem na pomysł żeby bardziej rocznikowo zgrać tą platformę, niestety karta musi mieć dp 1.4 - monitor 4k 165hz -GTX 9xx niestety ma dp 1.2 -4k 60hz więc wybór padł na GTX 1080Ti górny limit dałem sobie 700zł - z moich obserwacji jest to kwota do której te karty znikają wszystko powyżej wisi, wysłałem parę zapytań o negocjacje ceny w ogłoszeniach z wysyłką i na razie nikt nie chciał zejść na taką kwotę więc trzeba czekać na okazje albo poszukać coś bardziej rozsądnego do pc który używam na co dzień. Drugi pomysł jaki mnie naszedł to wsadzenie Msi K8N Neo do w miarę współczesnej obudowy spc Armis AR6 TG która została mi z głównego pc (przez pewien moment siedziało tam am2 i muszę przyznać podobało mi się), mam jeszcze Thermaltake Soprano silver tylko już podobną platformę złożyłem na am2 więc bym miał bliźniaki. Na lepsze czasy czeka też lga775 i am3. Jako że jesteśmy na nowym forum pozwolę sobie wkleić na nowo parę zdjęć. Edytowane Środa o 21:19 przez Keleris 3 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Ciastovy Opublikowano Środa o 22:46 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Środa o 22:46 @Keleris Jeszcze do tego brakuje czerownych katod. aż mi się przypomniał mój były zestaw z prescottem na 478 z 2007 roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blabla123 Opublikowano Czwartek o 07:09 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Czwartek o 07:09 Katody do kupienia chyba na angeli ostatnio widziałem ale to było z pół roku temu. A na wyprzedaży dalej pewnie mają jakieś bajery UV gdybyście szukali, jakieś nakładki na wentyle z logo Quake czy coś. Tam tego pełno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbo2k Opublikowano Czwartek o 18:50 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Czwartek o 18:50 (edytowane) AMD w segmencie DataCenter i Client odnotowuje gigantyczne wzrosty przychodów i zysków. W jeden kwartał wyciagneli tyle co w całym poprzednim roku. Edytowane Czwartek o 18:51 przez robbo2k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Totek Opublikowano Czwartek o 22:40 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Czwartek o 22:40 (edytowane) Jak wiadomo platforma x58 obsługuje oficjalnie 24GB RAM, no to osadziłem 48GB (6x8GB) najtańszej dostępnej chińskiej pamięci. https://allegro.pl/oferta/pamiec-ram-ddr3-16gb-2x8gb-do-pc-udimm-1600mhz-14180887922 Pamięci idą od strzała, 1333cl9, winda postawiona, kilka testów w cinebenchu przeszło bez problemu. Jak na 3.6GHz to całkiem zdrowy wynik. Jutro przekładam na cywilną wersję x58 z podkręconym procem. Chcę przetestować na P67 i zobaczyć ile maksymalnie z tych kostek da się wycisnąć, dowiedziałem się że 1866 lecą Edytowane Czwartek o 22:58 przez Totek 5 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano Piątek o 00:37 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Piątek o 00:37 (edytowane) Jak zapamiętaliście monitory crt? osobiście wspominam je bardzo dobrze, równomierne podświetlenie, ostrość, mnogość regulacji, oczywiście miały też swoje wady jak choćby rozmiar, słaba maksymalna jasność, migotanie przy niskich hz, poświata w okół białych elementów ale sama jakość obrazu była na przyzwoitym poziomie. Szybkie porównanie jakości podswietlenie crt vs ips. a jaka jest wasza opinia? Edytowane Piątek o 00:41 przez Keleris 2 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Totek Opublikowano Piątek o 13:23 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Piątek o 13:23 Pamięci wstępnie przetestowane na platformie [email protected], Gigabyte X58-UD5. Pół godziny walki i w końcu chwyciły wszystkie moduły, ale to normalne dla tej płyty, że trzeba się napocić. W końcu ustawiłem 1600MHz CL9 1.63V dla całych 48GB. Niestety nie byłem w stanie zmusić platformy do pracy na 1866MHz, płyta broniła się jak mogła i zbijała mnożnik, ręczne wymuszenie nic nie dawało. Kolejny problem napotkałem na platformie P67, która nie chciała ich wykrywać (pomimo tego, że obsługuje kości 8GB). Wynik wyszedł elegancki jak na CL9 chociaż na Win7 robiłoby 1060pkt. Może zaatakuje jeszcze CL8 ale tak czy siak będę atakował 1866 ale to może na innej platformie. 2 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blabla123 Opublikowano Piątek o 14:30 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Piątek o 14:30 15 godzin temu, Totek napisał: Jutro przekładam na cywilną wersję x58 z podkręconym procem. Chcę przetestować na P67 i zobaczyć ile maksymalnie z tych kostek da się wycisnąć, dowiedziałem się że 1866 lecą Jeśli to te z allegro za ~30zł to u mnie lipa, już na 1600 się sypią ale nie zmieniałem nic prócz taktowań, bo to i tak tylko w kompie do przeglądania netu wylądowało. 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Totek Opublikowano Piątek o 14:40 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Piątek o 14:40 Takie jak w linku wyżej, 53zl, jakiejś marki SH. Nie liczyłem na cuda ale wstydu nie ma, tym bardziej że wcześniej miałem taki zsyp różnych kostek zamontowany, że nie robiło to więcej jak 1200cl9 (niby corsairy i wszystko 1600cl8). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RemiKo Opublikowano Sobota o 19:35 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano Sobota o 19:35 Uprzedzili mnie... Ale i tak z miłą chęcią wciągnę ten materiał 2 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShaDow_Pro Opublikowano Niedziela o 10:53 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 10:53 (edytowane) Ja wygrzebałem z pwinicy kompa z Gigabyte GA-K8N51GMF-9-RH, Athlon 64x2 4600+, 3GB DDR1, Geforce 210, HDD 80GB SATA + 80GB ATA Edytowane Niedziela o 10:55 przez ShaDow_Pro 3 2 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CryptTM Opublikowano Niedziela o 13:47 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 13:47 Kurde ja się już w zasadzie pozbyłem tych starszych sprzętów, mój ostatnio QX9650 razem z Asusem Maximus II (pełny BOX) i 8GB DDR2 na Mushkinach 1066MHz poszedł na Litwę. Gość kupił z pocałowaniem ręki w kwocie (wtedy) platformy na AM4 (wpadł wówczas Rysiek 3100, MSI B450 Mortar MAX i 16GB Corsair Vengeance). Do dzisiaj najmilej wspominam platformę LGA775. Chociaż LGA1155 była / jest bardziej popularna, to jednak przy 775 łezka się kręci w oku... @ShaDow_Pro też miałem ten 2 rdzeniowy wynalazek od AMD (chyba inny model CPU, ale też 2 jajka). Niestety - obecnie nic ponad Win7 tam nie postawi (a na pewno nie bez problemów), a jak już coś się uda - to w zasadzie dowolna strona www potrafi ubić wydajność takiego CPU. Ale do retro na WinXP... Jak znalazł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShaDow_Pro Opublikowano Niedziela o 14:05 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 14:05 Jakiś czas temu miałem i7 6700, na win11 20% mniej w CB R23 niż na win10 gdzie cały komputer działał bardziej responsywnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi