RemiKo 184 Opublikowano Środa o 19:05 Autor Opublikowano Środa o 19:05 (edytowane) W dniu 12.12.2025 o 13:55, blabla123 napisał(a): Będąc w temacie pamięci to tu jak pamiętam PSC siedzą. https://allegrolokalnie.pl/oferta/pamieci-ram-ddr3-geil-ultraplus-4gb-2x2-1600mhz-cl9 Koleś źle opisał, to modele 2000 CL9. W dniu 12.12.2025 o 14:16, RemiKo napisał(a): @blabla123 Wziąłem i sprawdzę. Dzięki za ich podesłanie! Pamięci przyszły, więc zabrałem się za testy: Stock XMP: (ale przy CR 1T i tRAS o oczko niższym) Stock XMP: (DDR3-2000 CL9 9-9-27 1T + nieco podkręcone tRFC oraz tREFI na max) Szybkie OC: (DDR3-2133 CL8 12-8-28 1T) Wszystko powyżej już wbija kod "55" na płycie i nie startuje, a ciaśniej wywala błędy w TM5. Poza tym to muszą być chyba jakieś nowsze PSC lub coś innego, bo są to moduły jednostronne i nie powalają możliwościami OC (wysokie tRCD jest niezbędne do zachowania stabilności powyżej DDR3-2000). Z tego co kojarzę, to te "OG" PSC są dwustronne przy pojemnościach 2GB na moduł i powyższe nastawy zrobiłyby co najmniej przy prędkościach DDR3-2400/DDR3-2600 Nieco szkoda że trafiły się moduły jednostronne, ale tak czy siak wpadają do kolekcji, bo takich pamięci jeszcze nie miałem Edytowane Środa o 19:10 przez RemiKo 3 1
Send1N 4 614 Opublikowano Czwartek o 12:54 Opublikowano Czwartek o 12:54 W dniu 17.12.2025 o 09:04, Sidr napisał(a): Jak Wy nic nie rozumiecie. Wy tu nie płacicie za obudowę Wątpię że nie rozumieją tak oczywistych rzeczy, musieli ponarzekać po prostu dla zasady Przecież ludzie od wieków kupują za miliony monet nawet g*wno w papierku jeżeli dla nich ma to jakąś wartość kolekcjonerską 1
HenioElektryk 11 Opublikowano Czwartek o 13:32 Opublikowano Czwartek o 13:32 Papierek bez gówna też Może by tak zacząć sprzedawać kolekcjonerskie opakowania po kościach RAM? Nie będzie człowieka stać na kości to chociaż sobie opakowanko będzie mógł pooglądać 3
blabla123 892 Opublikowano Czwartek o 16:09 Opublikowano Czwartek o 16:09 @RemiKo Mogą to być nowsze PSC T, starsze to bodaj X były i to ona mają lepszy potencjał. Jednak w cenie dobrego piwka czy byle kebaba zakup i tak spoko. 1
Keleris 526 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Jako że była wspminiama ostatnio ciekawa retro obudowa ala htpc, chciałem odpalić moja konstrukcję która ładnie komponuję się z amplitunerem ale chyba dysk SSD odmówił posłuszeństwa. Komputer jest sprawny, tyle że windows ładuję się około 5min i wszystko jest zmulone, próbowałem też postawić system od nowa ale w 2h to instalacja przeskoczyła około 5%. Na dodatek mój kot upodobała sobie go jako legowisko, jak jestem na miejscu to kładę na obudowę ręcznik. Była próba włożyć rtx 3060ti ale cholerstwo ma odwrotnie wtyczkę 8pin i adapter nie pasuję, myślałem o jakimś 5060/9060xt ale komputer jest praktycznie nie używany więc zostawiam w nim 5600xt. 2
Rekomendowane odpowiedzi