Skocz do zawartości

Hydepark, Retro, Luźne rozmowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dziś na testy wleciał kolejny Q6600, tym razem na ASUS'ie P5B-Premium :)

dzpn4faf.jpg

kwhwv4om.jpg

Tym razem wylosował mi się batch z serii "A", więc powinno być co najmniej zadowalająco :D

9qfvvvyf.jpg

Nie wiem dlaczego, ale polubiłem się z tymi Box'ami z miedzianym rdzeniem ;)

ke4truvy.jpg

Pamięci to standardowe pomarańczowe GEIL'e 2x1GB DDR2-800 CL4 2.1V Dual Rank

ygi8gy3d.jpg

Ostatnio nie wrzuciłem zdjęcia GTS'a 250 w wersji OC od Gigabyte, więc wrzucam tym razem :)

...

Tym razem bez testów Stock i od razu FSB 400 oraz 33% OC:

2cb95f89.png

W końcu dane mi było znów ujrzeć normalniejsze latency i to na domyślnych nastawach modułów pamięci, bez żadnych większych kombinacji :D

xsln8y64.png

5su28ior.png

W powyższym teście płyta ASUS'a z pamięciami DDR2-800 CL4 spokojnie zrównała się i lekko wyprzedziła poprzednio testowanego Gigabyte'a z modułami podkręconymi do DDR2-900 CL4: 19842 vs 19853.

flvrp57d.png

pxsgi4es.png

Testy SM2.0 oraz CPU Score (wrażliwe na procesor) ładnie zyskały na lepszym prowadzeniu procesora oraz pamięci na płycie ASUS'a względem Gigabyte'a: SM2.0 6625 vs 6733, CPU 4969 vs 5090.

Test graficzny HDR/SM3.0 natomiast stracił odrobinę wydajności, najprawdopodobniej z racji na niższe taktowanie pamięci ram: HDR/SM3.0 6554 vs 6661 na płycie Gigabyte z DDR2-875 CL4.

Wprawne oko również zauważy sporą różnicę w napięciach samego procesora, gdzie w teście Cinebench 2003 procesor pracował z domyślnym napięciem, natomiast w 3DMarku06 napięcie powędrowało w okolice 1.536V. Jest to spowodowane tym, że płyta główna miała problemy z przepustowością/szerokością szyny PCIe dla karty graficznej i zrzucała interfejs z x16 do x1 (widoczne na screenie z Cinebench'a 2003 i zakładki Mainboard programu CPU-Z). Jest to znany problem z płytami opartymi o chipset P965. Rozwiązaniem tego problemu było ręczne obniżenie napięcia zasilającego mostek północny z jednoczesnym przestawieniem napięcia zasilającego procesor na Auto, tak aby płyta sama miała nad nim kontrolę.

Pozwoliło mi to na przeprowadzenie testów, ale nie jest to oczywiście optymalnym rozwiązaniem i w kolejnym razem sięgnę już po płytę z nowszym chipsetem ;)

...

Na koniec przestawiłem jeszcze mnożnik procesora o oczko wyżej [x9] i po raz kolejny puściłem serię testów na 50% OC:  (na miedzianym BOXie :E)

iuzmy7.png

https://valid.x86.fr/iuzmy7

ey9edovj.png

pb6qwka2.png

ww43zrxb.png

bkydpbl5.png

Do testów 2D procesor zadowolił się napięciem poniżej 1.4V, natomiast do 3DMarka06 musiałem po raz kolejny zastosować trick z obniżeniem napięcia NB płyty i podbiciem napięcia procka na Auto, aby "odblokować" pełne PCIe x16:

jwsx9ll9.png

SM2.0 i CPU Score wyglądają przyjemnie :D HDR/SM3.0 również uległo zauważalnej poprawie, nawet pomimo "wolniejszej" pamięci: DDR2-800 CL4.

Widać jak bardzo 3DMark06 jest testem procesorowym, skalującym się w głównej mierze wraz z wydajnością samego procesora i w mniejszym stopniu wydajnością podsystemu pamięci. Wydajność graficzna jest tutaj sprowadzona na ostatnie miejsce i osobiście uważam, że najlepszym syntetycznym testem graficznym, z tamtej epoki sprzętu, nadal pozostaje 3DMark03 ;)

...

EDIT: (to nadal leci na tym miedzianym BOXie :E)

rmxvk9.png

https://valid.x86.fr/rmxvk9

tirz3bub.png

Opóźnienia podskoczyły z racji wbicia wyższego NB-Strap'a (podkręcanie z poziomu BIOSu). Max z poziomu Windowsa to okolice FSB 425MHz:

tb638abn.png

Reszta przy 4GHz:

49vn382l.png

7yueg9wg.png

jyfviy84.png

A na koniec porównanie do FSB 425MHz (podniesionego z 400MHz z poziomu Windowsa):

go5s2thp.png

lai2imig.png

PhotoWorxx po raz kolejny wykazał wyższość niższych opóźnień pamięci nad wyższym ich taktowaniem wraz z wyższym taktowaniem procesora ;)

298mc7we.png

Cinebench 2003 oraz test CPU Queen nie są wrażliwe na wyższe opóźnienia pamięci, spowodowane wyższym NB-Strap'em (zwiększonymi opóźnieniami wewnątrz chipsetu).

...

Chyba przełożę sobie tę sztukę procka na lepszą/nowszą płytę główną i wrzucę jakiegoś Scythe Mugen'a, bo zaczyna mi się to podobać :D

4GHz na BOXie? :D:D:D

Edytowane przez RemiKo
Rozszerzenie wpisu
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Uderzyłeś w czułą strunę...

LGA775 wryło się w pamięć jako czas emocji chwytających za gardło

głupoty typu

czapka uszatka na łeb i mróz na balkonie,ryj czerwony z zimna i jedziemy na Commando z Lanfestami

itp przygody.

Teraz te nowsze platformy...no co jest teraz?

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Kolejne lga775 wymęczone albo bardziej mnie wymęczyło, tym razem Asus P5E + Xeon 3110 (E8400).

Udało się odpalić 500fsb ale przechodziło tylko testy z everest i cinebech 03, na 3d marku 06 klękało i dopiero sporo niżej bo 450 fsb udało się przejść w całości.

Mój brak umiejętności albo procesor miał spory opór przekroczyć 4ghz i koniec końców w pełni stabilnie skończyło się na 3825Mhz, dodatkowo nie umiem w opóźnienia pamięci, w tym asusie mimo ustawienia w biosie CR 1 cały czas działało jako CR 2 i opóźnienie pamięci było najgorsze z testowanych płyt.

IMG_20260411_114823097.thumb.jpg.7b27cba81d21eb5cdf688801746acbbc.jpg

e8400fsb500.thumb.JPG.b61554a05ee81ab60b23c42239579ed6.JPG

e8400fsb500cpuph.thumb.JPG.a9200f8e3deb264e1ca8207cc4034ec4.JPG

e8400fsb500cpuq.thumb.JPG.af162560bb03ed680de041431ce33f2a.JPG

e8400fsb500cb03.thumb.JPG.791e96f741d81b0aebfeb16468dff703.JPG

e8400fsb450.thumb.JPG.6d76a0530e0dca3ef6c307560730c49d.JPG

e8400fsb450cpuq.thumb.JPG.1ce43ba9ff6bb431aab4150181770068.JPG

e8400fsb450cpuph.thumb.JPG.4dd5d8634cfa301db4bc1e19fb9cee61.JPG

e8400fsb450cb03.thumb.JPG.4926a67df8fa049d2134b0370768b345.JPG

e840fsb4503d06.thumb.JPG.7c9d1e836f2cbe2418a7fa5cb8448560.JPG

e8400fsb4503d06gpu788.thumb.JPG.beff3869683f7de40611e0d82da8f7b4.JPG

Edytowane przez Keleris
  • Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano

Sięgnąłem na regał i uruchomiłem bardzo podobną platformę z X38 + Wolfdale E8500 (E0) :)

Po pierwsze dlatego, że nieco później odbędą się na niej testy Q6600, a po drugie, że chciałem również sprawdzić opóźnienia na procesorze Wolfdale, aby móc porównać z @Keleris :)

nkzbogda.jpg

fuipi85a.jpg

Na E8500 trafił wysoki Box cooler z aluminiowym rdzeniem, tak nietypowo, ale wystarczająco ;)

k3f9y52r.jpg

Tym razem pokusiłem się na inną odmianę GEIL'i w edycji Black Dragon:

mu7626rz.jpg

sgdzhd37.jpg

Cechują się one świecącymi czerwonymi ledami (oczami) na logotypie smoka, znajdującym się bezpośrednio na PCB, brakiem metalowych radiatorów oraz niższym napięciem względem pomarańczowej odmiany Ultra: 2.0V vs 2.1V przy DDR2-800 CL4. Moje podejrzenia co do tych modułów są takie, że mogą być one nieco lepiej selekcjonowane (z racji niższego napięcia) i powinny się więc delikatnie lepiej podkręcać niż odmiana Ultra.

Klej na tej naklejce z oznaczeniami modułów, na przestrzeni czasu, bardzo ładnie zainteresował się wszystkimi małymi włoskami oraz kurzem :E, ale nie robiłem z tym nic więcej, bo z daleka tego praktycznie nie widać ;) Takie małe coś za coś w przypadku tych modułów mających już praktycznie 20 lat :D

...

Płytę główną posiadam dzięki uprzejmości kolegi z forum @blabla123 :D który, jeszcze za czasów forum PCLab'a, odsprzedał mi ją w takim oto komplecie: ;)

ntdl3xwa.jpg

miy36thg.jpg

h35jnqon.jpg

Do zdjęć nie wyciągałem już tych modułów pamięci, ale te chłodzenie Box z aluminiowym rdzeniem również było w komplecie, wraz z procesorem E8200, który robił za zabezpieczenie socket'u :)

Dzięki raz jeszcze za ten komplet! :D

(tak, dopiero teraz poważniej rozpakowałem całość) :E

...

Działająca platforma prezentuje się następująco: (karty dźwiękowej nie montowałem)

xqq3ejnv.jpg

63w9zsux.jpg

Moduły pamięci wyraźnie odznaczają się na tle całej reszty, ale nie jest to uciążliwe (z racji czerwonej odmiany led).

...

Od razu 4GHz+ :D I to na tym aluminiowym boxie ;)

g75ufgr6.png

uqfk9usf.png

2jrtnz7s.png

uplzjpn9.png

gelrtw4s.png

Moduły pamięci do stabilnych DDR2-900 CL4 zadowoliły się napięciem rzędu 2.1V, więc faktycznie są to nieco lepiej selekcjonowane kostki :)

Na powyższych ustawieniach postaram się również ustabilizować Q6600 na tej płycie i tych pamięciach. Zobaczymy co z tego wyniknie ;)

...

Na koniec wrzucę 4.2GHz i nieco powyżej, bo procek chciał, a box pozwolił :D

8pymlpnv.png

xu4s2cjg.png

dp7l46rn.png

bddll6i2.png

xpr8q94b.png

DDR2-933 CL4 udało się ustabilizować na tych modułach przy 2.2V :) Podobają mi się te moduły pamięci, szczególnie, że zrobiły również DDR2-950 na CL4 przy 2.25V:

8lsabmch.png

7rov5o7h.png

zn5cktki.png

sw7a2dmu.png

64h6jr95.png

3DMark06 wyrzucił jednak testy graficzne HDR/SM3.0 (brak stabilności procesora i komunikacji po stronie CPU -> NB). Dalsze lekkie podwyższenie napięć nie pozwoliło ustabilizować platformy do tego testu.

FSB 500 nie wystartowało mi na tych modułach pamięci i następnym razem muszę jeszcze temat ten nieco bardziej zgłębić ;)

• Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano

Jak widać w moim przypadku, "kupa sprzętu zero talentu". Nie wiem jak się ma ustawienie BIOS do cpuz, ale u mnie była spora rozbieżność. 

BIOS - napięcie procesora 1,45v.

Cpuz - napięcie procesora 1.4v.

Jak na razie żadne moje moduły DDR2 nie wstały przy tRFC mniejszym niż 40, resztę opóźnień pamięci ustawiłem tylko na x38 od Gigabyte bo tam mi się nazwy pokrywały w biosie do zdjęcia ustawionych opóźnień od @RemiKo, niestety asus w biosie ma inaczej nazwane więc nie rzeźbiłem.

Opublikowano

@RemiKo

Jakbym miał pamiętać co komu i kiedy sprzedawałem to książkę telefoniczną bym mógł napisać małą.

Zwłaszcza za czasów łowów za memkami po ebayach to taki barter czasami szedł, że paczka nie dojechała, a już była wymieniona na coś innego albo już ktoś się dobijał, bo jakiś Cup jest na HWBOT i potrzeba takich, a takich sprzętów i weź mi odsprzedaj :E 

• Upvote 1
Opublikowano

True...największa głupota w ciągu tych wszystkich lat z mojej strony

kupiłem w USA a potem za walizkę kasy gość z USA kupił

mając wywalone na koszmarne koszty shippingu i podatek jak to z PL do niego pójdzie do US.

Wyładował taką kwotę że mi gacie zerwało...i głupi sprzedałem.

obraz.png.f8be53fca1403ce594aa7d04f9610ecc.png

Storm już tak nie cisnęli cen...

obraz.png.bb05e3d31a369ad36dda62238437874e.png

Opublikowano

@Keleris U mnie również występuje rozbieżność napięć procesora względem ustawień w BIOSie, ale jest ona przeważnie niższa i wynosi około 38mV, czyli jak ustawię w BIOSie 1.3875V to z poziomu Windows'a otrzymuję 1.35V. Dodatkowo przy mocniejszym podkręceniu (4.2GHz+) miałem aktywny Loadline Calibration, aby nie musieć właśnie ładować wysokiego napięcia na procka :)

Te moduły GEIL'a robią tRFC 35 z lekkim zapasem bezpieczeństwa/stabilności, bo są one zdolne do zejścia w okolice tRFC 32, nadal przy prędkości DDR2-900 i CL4:

9hoej8ud.png

Nie ma to już większego wpływu na wydajność, a ewentualna różnica mieści się w granicach błędu pomiarowego.

Im niższe tRFC chcemy osiągnąć, tym wyższe napięcie zasilające moduły będzie potrzebne do ich ustabilizowania, a to z kolei wymusi konieczność lepszego ich chłodzenia, aby tę stabilność zachować :)

tRFC 31 również zadziałało, ale wymagało już podniesienia napięcia do 2.3V, gdzie powyższe tRFC 32 zadowoliło się napięciem 2.2V.

...

Polecam Ci również ustawiać pamięci za pomocą MemSet'a z poziomu Windows'a ;)

Ja ostatnio robię tak, że w BIOSie ustawiam FSB Strap na 400MHz (o ile mam taką opcję i wyłącznie przy okolicach 400-500MHz faktycznego FSB), wybieram dzielnik pamięci (prędkość modułów) na 1:1, ich napięcie, cztery pierwsze timingi (te podstawowe) i ewentualnie tRFC.

Później jedynie szukam dodatkowych opcji dotyczących zwiększania wydajności podsystemu pamięci. W tym modelu ASUS'a na X38 nazywają się one:

• DRAM Static Read Control -> daję na Enabled,
  • Ai Clock Twister -> przestawiam na Strong,
  • Transaction Booster pozostawiam na Auto, jeżeli używam opcji DRAM Static Read Control.

DRAM Static Read Control oraz Transaction Booster używa się zamiennie. Obie opcje aktywowane jednocześnie nie zadziałają - platforma nie uruchomi się.

Dopiero na koniec, z poziomu Windows'a, dopieszczam resztę, czyli ustawiam lub sprawdzam niższe tRFC, Performance Level i całą resztę, a tREF ustawiam na maksymalną wartość (aby pamięci spędzały jak najmniej czasu na odświeżaniu tabeli komórek).

W najgorszym przypadku platforma się zawiesi (zrobi tzw. freez'a) i trzeba będzie ją ręcznie wyresetować przyciskiem Reset ;)

.........

Przetestowałem przy okazji ten egzemplarz GTS'a 250 w wersji OC od Gigabyte'a, chcąc sprawdzić jego potencjał:

8mjsa4fd.png

byggb6ee.png

grmbdjnh.png

Karta mega zaskoczyła mnie jeżeli chodzi pamięci GDDR3 :D Pozwoliła na dodatkowe +15GB/s przepustowości przy prędkości 1333MHz, co mocno sprzyja starszym benchmarkom. Jednakże rdzeń oraz shadery okazały się przeciętne, kończąc się szybciej niż na wcześniejszym egzemplarzu Gigabyte'a w wersji bez dopisku OC:

image.png.23d2a996c45c4ffd135b409126de7428.png

• Upvote 1