Pentium D 1 951 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja 3 godziny temu, RemiKo napisał(a): SmithField Najlepszy 3 godziny temu, Keleris napisał(a): Tu też dobry wybór 1 1
RemiKo 319 Opublikowano 11 Maja Autor Opublikowano 11 Maja W dniu 1.05.2026 o 02:39, RemiKo napisał(a): Nie dało mi to dzisiaj spokoju i musiałem docisnąć do tych 18K w 3DMark'u 06 Teraz to ładnie wygląda! Co się stanie jak przełożymy dokładnie tę samą kartę do platformy z Sandy Bridge'em i7-2600K? Wbijemy #44 miejsce na 311 miejsc na świecie i zyskamy nieco ponad 30 punktów dla Polski na HWBot'cie https://hwbot.org/benchmarks/3dmark06/submissions/6018167 Tak w sumie nieco głupio wyszło, bo okazało się, że jest to tak jakby rekord Polski w tym 3DMark'u i na tym modelu karty graficznej Jo nie wiedzioł, jo nie chcioł... Jo ino testowoł dla siebie i z cystej ciekawojści A tak poważniej, to cieszę się z tego egzemplarza GTS'a 250 i na nim będę testował kolejne platformy z tamtego okresu W kolejce jest P45 (DDR2) i X48 (DDR3), później P55 na 45nm i 32nm oraz X58 na 45nm i 32nm. Dopiero na końcu miało być P67 oraz powyższe Z68, a później X79. Postaram się o mniejsze przeskoki pomiędzy platformami, ale niekiedy ciekawość zwycięży i chyba dlatego w międzyczasie mam w głowie szybki test na AM2+ z Athlon'em X2 7750BE, tak dla teoretycznego porównania ze @Stjepan i jego znaleziskiem z tym samym procesorem 3 1
Pentium D 1 951 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja No i przyszła torba ze śmieciami ze Szwecji... ZERO jakiegokolwiek zabezpieczenia. Socket był goły. Cud że nic tam żadna inna paczka nie uderzyło na pace furgonu albo nikt nie dotknął. Kilka pinów zgiętych, róg obity, mega bananowe wygięcie. Czekam co vinted odpisze bo to ewidentnie wina sprzedawcy, że tak profesjonalnie śmieci wyniósł.
Keleris 757 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja Paczka zapakowana profesjonalnie, nawet Ace Ventury nie potrzebowała. Trochę krzywa ale dobrze śrubę dokręcić i będzie jak złoto. @Pentium DJak mnie pamięć nie myli to kupowałeś mikroskop od Pana Chińczyka? Warto? O ile dobrze zrobiłem rozeznanie to najgorzej wygięte mam piny VSS i VCC reszta tylko delikatnie przestawiona ale bez mikroskopu tego nie ruszam, szkoda uczyć się na takiej fajnej płytce to do pierwszych kotów za płoty kupie jakiegoś innego pokrzywionego.
Pentium D 1 951 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja (edytowane) 27 minut temu, Keleris napisał(a): Trochę krzywa Tak, brałem mikroskop od chińczyka. Na jedną robotę nie warto chyba. Mam takiego i zbiera kurz i z jego pomocą wyprostowałem tę płytę. Edytowane 11 Maja przez Pentium D 2 1
sideband 3 012 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja 12 godzin temu, Keleris napisał(a): Temat rozwiązany, moja teoria jest taka że miałem wcześniej podłączony inny monitor z wyższą rozdzielczością i taka była zapisana w win xp i dla tego na tym monitorze był brak obrazu przez to że nie obsługuje takiej rozdzielczości? Nie to karta ma problem z odczytem obsługiwanych rozdzielczości i odświeżania dlatego są takie problemy. 2
Pentium D 1 951 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja (edytowane) Szybko vinted to ogarnął. Aż trochę szok. Ciekawe czy zadziała ta płyta Edytowane 11 Maja przez Pentium D
Keleris 757 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja Nie znam się ale udało się kartę uruchomić na tej instalacji win xp w ten sposób -> F8 -> włącz tryb vga i instalacja sterownika 7.3, wcześniej miałem podłączone R9 280x i nie usuwałem sterowników przy zmianie karty oraz była ustawiona rozdzielczość 1680x1050 - 60hz, aktualny monitor 1280x1024 - 75hz. Karta wyczyszczona i na ten moment śmiga. 5 1
ChudyXp 54 Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja (edytowane) Ja ostatnio wygrzebałem takiego małego potworka "XFX HD 5450 850M 1GB DDR3" o dziwo karta działa normalnie po HDMI puszczonym do monitora 24 cale najlepszy jest opis producenta cytuje " Rekomendowana moc zasilacza: 300 W" chyba nie jest taka stara bo ostatnie opinie ma z 2019 roku a u mnie leży i czeka jak ktoś ją przygarnie Edytowane 12 Maja przez ChudyXp 1
Stjepan 2 829 Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja No dobra wreszcie tego kompa z Athlonem X2 7750BE przetestowałem, powiem tak dziwne że 9600GT i 9800GT nie chciały współpracować z tym mobo, Gigabyte GA-M61PME-S2, dopiero GT210 odpalił się normalnie, ale wrzuciłem ostatecznie GT430 1GB DDR3 128bit, na niej można by było wtedy grać w takiego Stalkera w 1280x1024. Aha zasilacz to Delta 350W. Komputer był składany w NTT, w 2009 roku, raczej jako sprzęt biurowy, bo dysk to WD 80GB na SATA. No więc tak to wygląda, ten debeściak: Tu jeszcze bez GT430. Tu już z GT430. A teraz testy, najpierw na integrze, ustawiłem temu Geforce 6150SE 256MB VRAM Bios na tyle maksymalnie pozwalał, ale ta integra jest do dupy, już wtedy w 2009 była słaba. No i Stalker, jakie FPSy. Teraz testy z GT430 1GB DDR3 128bit, widać różnicę od razu. No i Stalker. No i reszta testów: 2 1
Pentium D 1 951 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja Byłem ciekaw jak pod mikroskopem wyglądają piny na tym wygiętym Gigabajcie. Wyciągam ją z tymczasowego kartonu a ona jakby się trochę wyprostowała Nadal jest banan ale zauważalnie mniejszy. Piny też nie były jakoś tragicznie krzywe i nic się nie ułamało. Jedynie z pewnego kąta widać, że trochę inaczej odbija, ale poza tym lux i odpala Odpaliłem na g4560 na integrze. Resztę sprawdzę później i pójdzie na sell bo ten Turbo B-clock i tak się wywala powyżej 103 bclk. Jedynie co robi to że można zmienić po 0,01 MHz a po audio słychać zakłócenia od zmiennego obciążenia proca. Zupełnie jakby się cofnął do czasów sprzed izolacji ścieżek audio i realtekow 6xx. 3
Pentium D 1 951 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja (edytowane) Dłużej się pobawiłem na tej płycie. Programatorem wrzuciłem BIOS nonk na obie kości i pierwszy boot jakoś wstało na stock, ale później zaczęły się jaja. Wszedłem do BIOS i zaczynam lekko kręcić. Załapało ustawienia ale nie widziało dysku SSD. 3 czy 4 godziny na to zmarnowałem z chatgpt. Bios przestał widzieć partycje do notowania w dysk nadal był widoczny. Próbowaliśmy coś czarować, ale te jego sugestie chyba nic nie pomagały. Ja coś w biosie klikałem już na ślepo i w pewnym momencie kółko od systemu zaczęło kręcić ale po chwili niebieski ekran, i tak kilka razy. Już chciałem system na nowo stawiać, ale pierw wgrałem trochę starszy BIOS na obie kości. Pierwszy boot udany do windowsa ale drugi znowu czarny ekran z komunikatem o braku urządzenia. Już miałem laskę wyłożyć na tę płytę, ale jeszcze podpiąłem SSD po kablu sata. Kilka bootowań udanych z tego i w biosie pojawił się też Windows boot manager przy dysku nvme. Odpiąłem dysk na Sata i później już nie było problemów z odpalaniem z nvme. Cud, bo niewiadomo co było przyczyną ani jak się naprawiło. OC poszło wręcz znakomicie. Dzisiejszą sztuką i7-6700T wbiłem na 3, 4 i 5 miejsce w CPUz dla tego modelu. Z taką sztuką 10-11 lat temu nie byłoby wstydu na forum bo to raczej jeszcze nie koniec możliwości. Pierwsza sztuka 1,430V 4458 MHz Obecna sztuka 1,415V 4705 MHz Niby wszystkie wyniki w normie były do czasu aż zrobiłem Linxa na tym OC. Gflopsy jakieś niskie mi się wydały, w porównaniu do stock obcięte o ponad połowę. Robię CB R15 i 1001 pkt czyli ok. R23 i ledwo 4160 pkt. Coś mało. Robię w Aida test cache i też połowa. Już zacząłem myśleć że może połowa L3 działa bo od spodu są jakieś braki. Wsadziłem tę pierwszą sztukę 6700T i wyniki po OC takie same. Zrobiłem CB R23 na stock i 4600 pkt. WTF? Jeszcze trochę potestowałem i wychodzi na to, że OC bclk w niektórych programach trochę kuleje a inne mają to w dupie. Nie wiem czy to wiedza pospolita, pewnie tak, ale mnie to trochę zakręciło. Jeszcze sprawdzę to na Asusie. Te 4.7 GHz jest raczej stabilne Edit: wskoczyłem na drugie miejsce Praktycznie przejąłem ranking https://valid.x86.fr/x4puic Edytowane 14 Maja przez Pentium D 2
Keleris 757 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja Dzisiaj pobawiłem się HD6950 i GTX 570 oba Msi TwinFrozr III, szkoda że radeon był zablokowany i można było tylko przetaktować o 50mhz rdzeń i 25mhz pamięć, GeForce nie był zablokowany ale nowsze testy szybko zweryfikowały przetaktowanie które w starych 3d markach przechodził. Na obu udało się zrobić 100tyś w 3d marku 01. Wyniki Hd6950 Wyniki GTX 570 5 1
RemiKo 319 Opublikowano 14 Maja Autor Opublikowano 14 Maja @Keleris Ten HD6950 miał po prostu tak "krótkie" suwaczki od podkręcania, czy jakoś inaczej był on zablokowany? Bo jeżeli chcesz odblokować suwaczki w MSI Afterburner, to musisz użyć komendy "-xcl" lub "/xcl" dopisując ją po spacji na końcu "Elementu docelowego", tak jak tu: Później uruchom Afterburner'a, kliknij w OK na komunikacie, który się wyświetli, a później usuń ten wpis "-xcl" oraz uruchom ponownie Windows'a Jeżeli to wykonasz, to wydłużą się również suwaczki z poziomu sterowników w AMD OverDrive. Ładne karty, tak przy okazji Aha, a temu GTX'owi 570, to odblokuj napięcie (z ustawień MSI Afterburner) i dla tych 850MHz lub 900MHz podnieś napięcie na rdzeniu. Powinien bez problemu śmigać z lekko podbitym napięciem. Wiadomo, 1GHz nie zrobi, ale za to te niższe OC powinno być stabilne Karta ma bardzo dobre chłodzenie, więc z dodatkowym napięciem sobie poradzi ... Na HWBot'cie trwają obecnie zawody "Warp 9 10th Anniversary Competition", więc pokusiłem się o ściągnięcie tej karty z regału na wymagane kategorie: Przy okazji porobiłem dodatkowo parę testów, właśnie na platformie z Sandy Bridge'm i7-2600K Karta Stock: U mnie również były zablokowane suwaczki, ale stwierdziłem, że puszczę testy na domyślnych suwaczkach max w prawo. Jedynie pamięć GDDR5 była u mnie ustawiona na 1600MHz z domyślnych max 1575MHz: Hmm, uparcie karta nie chciała zrobić 100K w tym teście Coś pewnie robiłem źle (lub przedobrzyłem), ale na tej wersji sterowników po prostu tak było. Tak, zgadza się, po OC karty zanotowałem niższy wynik w 3DMark'u 05. On w sumie jest nieco wybredny i nie lubi być puszczany na WinXP. Dodatkowo nie polubiłem się zbytnio z tym testem na przestrzeni lat. 3DMarki '06 '03 oraz '01 pokazały przyrosty wydajności po przetaktowaniu karty, więc jest chyba tak jak być powinno ... Na koniec podzielę się wynikiem, który wrzuciłem na zawody: Być może jeszcze go poprawię na platformie z szybszym procesorem, ale na tę chwilę wynik jest zadowalający W tym teście sama zmiana systemu z WinXP na Win7 64Bit dała przyrost około 200 punktów. Unigine Heaven jest tak jakby nieco podobny do 3DMark'a 05 i musi być puszczany na odpowiednim systemie operacyjnym. Suwaczki trzeba było odblokować, w rejestrze systemowym pogrzebać (ustawienia LOD Bias), później znaleźć jakąś "magiczną", legendarną wersję oprogramowania ASUS GPU Tweak (w nieoficjalnej wersji recenzenckiej), która jako jedyna umożliwiała zmianę napięć na karcie graficznej. Na koniec potrzebny był jeszcze Win7 i D3DOverrider w tle. Uff... Niekiedy właśnie trzeba zrobić tak nieco więcej, aby wynik się zgadzał Fajna karta Był to przy okazji jej pierwszy test od kupna we wrześniu 2023 roku, bo od tamtego czasu leżała sobie grzecznie na regale i czekała na swoją kolej A po jej odblokowaniu tym programikiem ASUS'a zyskujemy tak jakby edycję Matrix Platinum (na rdzeń mogę jej zapodać nawet i 1.4v) 4 1
janek25 386 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja Można było sobie wgrywa biosy z innych kart ,tylko to były jeszcze czasy gdzie można było uceglic. Także musiał się zgadzać kontroler napięcia 1
Pentium D 1 951 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja 2 godziny temu, Keleris napisał(a): szkoda że radeon był zablokowany Wgranie innego biosu programatorem odblokuje?
janek25 386 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja To się wgrywa flaszerem z force flash a co do GTX to żal go nie modować ,łącznie z zablokowaniem zegarów na uncore co nie będą tam mogli skręcić zegara
Pentium D 1 951 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja (edytowane) Dziękuję mamie, tacie i rodzicom Ranking przejęty https://valid.x86.fr/l95cev Jeszcze kropka nad i https://valid.x86.fr/rlk2u3 Miałem skończyć na kropce, ale jeszcze dołożyłem kolejne prawie 60 MHz i jest wisienka na torcie. https://valid.x86.fr/yc2841 Jakby mu zrobić delida i dać lepsze chłodzenie to by poszedł wyżej. Edytowane 15 Maja przez Pentium D 2 1
Keleris 757 Opublikowano 15 Maja Opublikowano 15 Maja (edytowane) Tak, miałem na myśli krótkie suwaki w MSI afterburner, znalazłem szybko żeby edytować plik cfg i zmienić UnlockClockControl = 1 ale niestety to nie pomogło. Spróbuje sposób z dopiskiem -xcl. Edytować BIOS-u/wgrywać od HD6970 nie będę ale w planach mam wyciągnąć drugą HD 6950 i pobawić się w crossfire. Edytowane 15 Maja przez Keleris
Stjepan 2 829 Opublikowano 15 Maja Opublikowano 15 Maja No 100k ładnie, chociaż już to widziałem wiele razy, jeszcze nie widziałem 500k w Smarku01SE i 2000fps w Quake, 1000fps miałem u siebie.
Keleris 757 Opublikowano 15 Maja Opublikowano 15 Maja (edytowane) Dziękuję @RemiKo za cenne wskazówki, jestem tylko podkręcaczem z krzoków i takich opcji nie znam. Na rdzeniu całe 5mhz więcej ale za to pamięci nadrobiły, nie wiem dla czego zrzutu ekranu z gier nie mogę zrobić (czarny ekran/pulpit). Wykopałem drugiego HD6950 też od Msi ale w wydaniu TwinFrozr II, pod chłodzeniem wygląda skromniej. 3dmark i Haven bardzo ładnie się skaluję, Mafia II już gorzej - obciążenie kart rozkłada się równo ale nie idą pełnym gwizdkiem, nawet taki stary Gothic 2 włączony na dx11 ładnie korzysta z dwóch kart. Muszę ogarnąć jakieś gierki bo na razie skromnie najlepiej z wbudowanym testem. Edytowane 15 Maja przez Keleris 3 1
Pentium D 1 951 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja Ale o co chodzi? Lepszy ASIC i wyżej poszła? Szkoda, że pamięci różnych producentów.
sideband 3 012 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja Przecież to normalne miałem lata temu praktycznie top sztukę 570 ref i miała asic 89.9%. Wrzuciłem sobie wyniki od tak I latała sobie 1Ghz na refie Pamięci inne bo 1.5GB vs 3GB prócz samych pamięci na Fermi oc pamięci jest bezpośrednio powiązane z jakością krzemu i ograniczeniem ze strony kontrolera pamięci. Na tej 570 to mi się skala skończyła przy oc pamięci Ale zrzuty zaginęły wraz upadkiem pewnego serwera do zdjęć
Rekomendowane odpowiedzi