Skocz do zawartości

Hydepark, Retro, Luźne rozmowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli za nowa sztuka tylko te z początku produkcji to były pełne 470.

Jak kupowałem na premierę Sparkle to był pełniak i w PL odblokowywałem jako pierwszy :E

Jako ciekawostka jeszcze była apka od Asusa, która odblokowywała tylko same SP/TMU, a więc ROP/szyna/pamięć zostawała bez zmian.

Poza tym by odblokować całkowicie kartę trzeba było całkowicie kasować  bios komendą --eraseeeprom.

Oczywiście później NV zablokowała w Nvflash tą komendę :E

• Like 1
Opublikowano

U mnie również w kolekcji znalazł się taki zwykły GTX 465 z ośmioma kostkami pamięci:

s3s5xp5p.jpg

Stock:

9yvbqwni.png

hs992oo9.png

sey9xuv8.png

OC:

nvdeda3i.png

n6dwoh83.png

8qaufn7s.png

Do 3DMark'a 06 zapodałem bardziej "życiowe" nastawy dla tej karty, a wcześniejsze wersje 3DMark'a puszczałem na stabilnym max OC tego egzemplarza :)

• Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano

Dokonałem "odblokowania" do GTX'a 470 :E [ściągając go z regału i podmieniając GTX'a 465 w platformie testowej] :D

e4vpu65x.jpg

Stock:

ush9xp63.png

9vffzgy5.png

Będąc już w trakcie testów, odczytałem prośbę od @tom36816, więc dorzucam również kolejny przebieg z włączonym GPU-Z Sensors:

k6u2o75c.png

Przy aktywnym monitoringu tracimy ułamek wydajności graficznej, a im starsza platforma testowa tym różnice są większe ;)

mdtos9z2.png

Z GPU-Z Sensors:

wk9kg322.png

Testy po OC:

vnb7krvg.png

9g3klivd.png

Z GPU-Z Sensors:

ac4yqqr7.png

4o82yem4.png

Z GPU-Z Sensors:

iaa8szdb.png

Karta graficzna pracowała na fabrycznej paście termoprzewodzącej, a przed testami została jedynie dokładnie przedmuchana skompresowanym powietrzem z kompresora dwutłokowego. Do wszystkich testów po podkręceniu zawsze ustawiam wentylator/wentylatory na 100%, także temperatura jest dla mnie informacją drugorzędną. Liczą się dla mnie możliwości OC oraz osiągi testowanych kart :)

3DMark03, zgodnie z przewidywaniami, był w stanie bardziej wygrzać kartę niż nowszy 3DMark06, który sumarycznie jest dłuższym testem, ale skupionym bardziej na podsystemie pamięci oraz procesorze. Testy te są zbyt krótkie, aby ustabilizować temperaturę karty pod obciążeniem. Ponadto nie do końca lubię wygrzewać retro sprzęt i wolę im zapewniać jak najniższą deltę temperatur. W moich testach nigdy nie skupiałem się na pomiarze temperatur oraz testowaniu jakości chłodzeń, a jedynie na samej wydajności :D

Chciałoby się wręcz rzec, że temperatury u mnie są kwestią umowną i w moich testach nie zwracam na nie większej uwagi. Karta pracuje na otwartym test bench'u, nierzadko przy uchylonym oknie balkonowym, aby móc zasysać świeże i chłodne powietrze podczas pracy ;)

Z resztą, chyba te wykresy temperatur po OC mówią same za siebie :D

• Like 3
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Fakt, nie ma co porównywać, za dużo zmiennych środowiskowych :D ale dzięki za screeny. 

Ja lubię pobawić się dłużej niż puścić 3dmarka. Na swojej GTX 465 przeszedłem prawie całego Tomb Raidera 1 Remastered w 1440p z lockiem na 90 fps bo tyle maksymalnie mogę zrobić na fermi (chyba że to kabel mnie ogranicza). Gpu load 60-70% ale za to kilkanaście godzin. No i przy okazji pograne w coś :)

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, tomcug napisał(a):

Niezłe jajca, to działa na 14. generacji :lol2:

Żadne jaja XP daje najlepsze wyniki w niektórych benchmarkach.

Nawet masz dostępne obrazy XP ze sterami pod nowe platformy. Po prostu nie interesowałeś się tematem.

Opublikowano

Ciekawe. Chociaż lepiej by było gdyby Intel był bardziej future-proof, a podstawki nie były DoA, bo taka kompatybilność wsteczna to raczej tylko ciekawostka.

@areczek1987 Nie myślałeś może aby sobie awatar jakiś wstawić? Miniatura wprowadza w błąd i można Cię z pewnym jopkiem pomylić. Taka drobna sugestia ;) 

Opublikowano
27 minut temu, sideband napisał(a):

Nawet masz dostępne obrazy XP ze sterami pod nowe platformy. Po prostu nie interesowałeś się tematem.

A czy ja twierdzę, że jest inaczej? :) Po prostu napisałem, że jestem zdziwiony tym, że odpalił na LGA 1700 i tyle.

• Upvote 1
Opublikowano

Swego czasu się interesowałem, co można złożyć najlepszego (popularnego) pod XP, ale z oficjalnym wsparciem sterowników. Wyszło na S1155 i GTX 7X0 lub GTX 960.
Pod XP coraz trudniej znaleźć w sieci software. Przykładowo jak instalowałem świeży XP  na Fujitsu S7020D, to CPU-Z znalazłem, ale już GPU-Z nie. Sterowniki do laptopa też nie wszystkie znalazłem, nawet na stronie producenta zabrakło mi sterowników do bluetooth.

Opublikowano

Jak ktoś chce z softem się bawić a nie z pełną stabilnością i użytecznością pc to niestety... Ciężko w dzisiejszych czasach nawet to pod użytek podciągać bo tylko stare gierki odpalić to pytanie ile tego na gog nie znajdzie. Nie mniej intel już coraz bardziej utrudnia... Na z97 teraz szukam jakiegoś info czy sporo odstaje... z390 dark ma jakieś ficzery i tak idę i patrzę jak daleko zajdę i z jakimi kompromisami. BTW da się podpiąć pod tego 960 i resztę maxwell serii.

Opublikowano

Wy tu jakieś współczesne sprzęty wrzucacie, a mi w lokalnym sklepie/serwisie udało się wyrwać za friko takie dwa rodzynki: Biostar MB-8433UUD rev. 3.1 i Soyo SY-5BT.

PXL_20260602_161751167.RAW-01.COVER.thumb.jpg.3b89a9f867919e0b8171e5df57f1bb4c.jpgPXL_20260602_115940109.RAW-01.COVER.thumb.jpg.d4e91a63cba44d464fdddf77df3e4a01.jpg

• Like 3