Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie w 16:9 jeśli gra ma w opcjach to warto zwiększyć suwak/wartość FOV, aby więcej widzieć.

@userKAMIL

W końcu ta twoja skrzynka wygląda i ma przepływ powietrza normalny, a nie ten badziew co miałeś wcześniej :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
21 minut temu, skunRace napisał(a):

Od 2018 roku tak siedzę i gram i nie wyobrażam sobie już grania inaczej, czy to na PC, czy konsoli. Dwa monitory 27" 1440p i 34" 3440x1440 stoją od tej pory nie używane, aż mi w końcu kot jeden rozwalił polując na ćmę  :E

No nieźle, ja u siebie grac na 65 mogę, ale pracować nie ma szans :D

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo Dla mnie niczym się to nie różni i tak samo wygodnie mi się siedzi i patrzy na ten ekran grając, czy robiąc cokolwiek innego na PC ;) Oczywiście mam to w takiej odległości jak na filmiku ja sobie nie wyobrażam na przykład grać na 65" jak niektórzy grają na konsoli, czyli na kanapie kilka metrów od ekranu.

@Wu70 nie wiem co wy macie z tą kanapą :E Widziałeś ten filmik co wkleiłem ? Nie ma dla mnie  nic lepszego, wygodny fotel i siedzisz jakieś półtora metra od 65" i mogę tak po kilkanaście godzin i jak mówiłem  zmieniłem stanowisko na takie od 2018 roku i dla mnie jest bajka i nigdy nie wrócę do innego.

Edytowane przez skunRace
Opublikowano

Ja już dawno przeszedłem z 65 na ~110 :D Żaden nie nadawał się do grania na poziomie PCMR, do gier kanapowych nadaje się każdy duży, nie ma limitu.

6 minut temu, skunRace napisał(a):

Widziałeś ten filmik co wkleiłem ?

Myślisz że jeden? Łączy je jedno - po nagraniu materiału sponsorowanego następuje powrót do ergonomicznych ustawień :D

Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ja mam zamiar w tym roku przejść z 65 na 77 :D

Ale to typowo pod kino :D

Też tym myślałem kiedyś, tylko OLEDy powyżej 65" już sporą różnice w cenie robi.  Kiedyś nawet o 98" LCD myślałem.

Teraz, Wu70 napisał(a):

Ja już dawno przeszedłem z 65 na ~110 :D Żaden nie nadawał się do grania na poziomie PCMR, do gier kanapowych nadaje się każdy duży, nie ma limitu.

Myślisz że jeden? Łączy je jedno - po nagraniu materiału sponsorowanego następuje powrót do ergonomicznych ustawień :D

To jestem jakimś wyjątkiem ? Bo nie rozumiem, skoro gra i pracuje mi się w tern sposób idealnie i nigdy nie wrócę do innych rozwiązań. Nie wiem jaka jest dla was różnica siedzieć przy biurku przy PC 65" półtora metra od ekranu, czyli idealnie, od siedzenia na "tablecie" 27" jakie ma większość trochę bliżej.

Dla mnie to jest takie gadanie jak wszyscy znajomi konsolarze od Fify jak im tłumaczyłem, że używam tak TV jak monitor. Ale jak to, przecież to na kanapie trzeba grać na takim TV, ale jak przyjdą i zasiądą to zmieniają zdanie ;)  Wszystko zależy jak sobie to stanowisko ogarniesz. Jak pisałem ja nigdy nie wrócę do innego siedzenia przed PC, przecież się nie zmuszam, bo w każdej chwili mogę wrócić do monitora, ale jak siadam przed monitorem gdziekolwiek to jakbym siadł na tablecie po tylu latach na 65" :E Nawet posty na forum nie wyobrażam sobie inaczej pisać, a co dopiero grać :P

Opublikowano

Może jesteś, to niemożliwe? Przecież tysiąckrotnie bardziej prawdopodobne niż to że wszyscy jeszcze nie odkryli tak dobrych ustawień jak twoje :D

4 minuty temu, skunRace napisał(a):

Kiedyś nawet o 98" LCD myślałem.

Ja właśnie myślę o LCD w okolicach 100 w kolejnym salonie :D Bylby upgrade z projektora a nadal fajny rozmiar

Opublikowano
13 minut temu, skunRace napisał(a):

Też tym myślałem kiedyś, tylko OLEDy powyżej 65" już sporą różnice w cenie robi.  Kiedyś nawet o 98" LCD myślałem.

W końcówce 2024 i na początku 2025 już było poniżej 10 kola :D

Coś czuje ze w tym roku może być jeszcze lepiej.

No chyba ze się ekonomia świata rozsypie w proch :E

15 minut temu, voltq napisał(a):

Powyżej 55 cali w 4k jest już słaba jakość obrazu wg mnie chodzi mi o gry

No DPI szybko siada to fakt, Ale od czego jest AA czy DLAA :D

Opublikowano
10 minut temu, Wu70 napisał(a):

Może jesteś, to niemożliwe? Przecież tysiąckrotnie bardziej prawdopodobne niż to że wszyscy jeszcze nie odkryli tak dobrych ustawień jak twoje :D

Ja właśnie myślę o LCD w okolicach 100 w kolejnym salonie :D Bylby upgrade z projektora a nadal fajny rozmiar

Przecież dużo ludzi tak gra, stąd się wziął wątek @azgan jeszcze na Labie "BIG FORMAT GAMING DISPLAYS". Większość ludzi niestety ma takie stanowiska jak pisał @Element Wojny, czyli małe biurko i często argumentem przy wyborze monitora jest, że nic więcej jak 27" nie wchodzi w grę. U mnie wygląda to tak jak opisałem i dla mnie jest idealnie, opinie jak zawsze będą różne. Więc zostanę przy swoim ustawieniu, bo chyba o to chodzi, żeby każdy miał takie stanowisko na jakim mu jest najwygodniej i sprawia najwięcej frajdy. Gorzej jak wypowiada się ktoś kto nawet nie spróbował, bo mu się nie zmieści, ale twierdzi, że tak się nie da ;)

5 minut temu, Kadajo napisał(a):

W końcówce 2024 i na początku 2025 już było poniżej 10 kola :D

Coś czuje ze w tym roku może być jeszcze lepiej.

Możliwe, ostatnio właśnie przestałem tak śledzić co tam w OLEDach piszczy. Monitory widzę tanieją, bo zawsze dla mnie było głupotą kupować taki "gejmingowy" monitor 27" OLED, który był o wiele droższy od dobrego TV LG 42", który też się świetnie nadaje na monitor. Teraz się już sporo pozmieniało, nic tylko się cieszyć.

Opublikowano
Godzinę temu, skunRace napisał(a):

Tak było w 2017 roku jak kupiłem pierwszy monitor 21:9, trzeba było instalowac dodatkowy program Od kilku już lat 21:9 to żaden problem.

Jeszcze jakiś rok temu to robiłem, mało która gra miała pełne wsparcie dla 21:9, włącznie z cutscenkami itp, jakby tak było to teraz nie używałbym monitora 4k, tylko nadal siedział na ultrawide.

Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

Myślałem nad projektorem, ale zbyt słaba jakość i hałas zniechęcają.

Zależy co kupisz. Dla mnie projektor przebija tylko jakiś topowy OLED. Cała reszta TV\Monitorów klęczy a co do hałasu na pewno nie jest głośniej niż kino domowe gdzie zawsze się używa do filmów. ;)

Opublikowano

Teoretycznie tak, Oczywiście projektor przebije wielkością obrazu.

Ale w praktyce bylem parę razy na seansie u kumpla, on ma dokładnie 100-110 cali, oglądamy z jakiś 3,5-4 metrów. Projektor oczywiście 4K.

Tak naprawdę poza wielkością to obraz nie powala i to nawet podchodząc do tego jako projektora.

Sam projektor zamontowany po przeciwległej ścianie, dokładnie nad naszymi głowami jest wyraźnie słyszalny. Jasne jak coś zacznie wybuchać w filmie itp. to go zagłuszy, ale w każdym innym wypadku jest cały czas słyszalny co od razu mnie drażniło.

Mnie nawet klima w kinie potrafi przeszkadzać jak mamy jakiś spokojniejszy moment filmu.

Ostatecznie ja u siebie i tak bym nie osiągną tak wielkiego obrazu, bo pomieszczenie jest zbyt małe. 77 cali to już będzie kosmos z 1,8M a jak to połączymy z jakością OLED to mamy ideolo kino :D

Z projektorem jest jeszcze fajne to za mamy taką namiastkę "prawdziwego" kina. Ale niestety ze wszystkimi jego bolączkami (no może poza jełopami z popkornem), a biorąc pod uwagę jakość to OLED robi z projektora miazgę, nawet takiego z górnej półki.

Opublikowano
7 godzin temu, skunRace napisał(a):

Przecież dużo ludzi tak gra, stąd się wziął wątek @azgan jeszcze na Labie "BIG FORMAT GAMING DISPLAYS". Większość ludzi niestety ma takie stanowiska jak pisał @Element Wojny, czyli małe biurko i często argumentem przy wyborze monitora jest, że nic więcej jak 27" nie wchodzi w grę. U mnie wygląda to tak jak opisałem i dla mnie jest idealnie, opinie jak zawsze będą różne. Więc zostanę przy swoim ustawieniu, bo chyba o to chodzi, żeby każdy miał takie stanowisko na jakim mu jest najwygodniej i sprawia najwięcej frajdy. Gorzej jak wypowiada się ktoś kto nawet nie spróbował, bo mu się nie zmieści, ale twierdzi, że tak się nie da ;)

Możliwe, ostatnio właśnie przestałem tak śledzić co tam w OLEDach piszczy. Monitory widzę tanieją, bo zawsze dla mnie było głupotą kupować taki "gejmingowy" monitor 27" OLED, który był o wiele droższy od dobrego TV LG 42", który też się świetnie nadaje na monitor. Teraz się już sporo pozmieniało, nic tylko się cieszyć.

Od lat gram na dużym TV OLED w roli monitora i jest to dla mnie najlepsze co może być. Równie fajna opcja to dobrej klasy projektor i kinowa jakość, wielkość ma znaczenie 😉.

• Like 2
Opublikowano
11 godzin temu, Kadajo napisał(a):

dokładnie nad naszymi głowami jest wyraźnie słyszalny

Teraz projektory stawia się przy ścianie jak tv a nie nad głową  :D

ale realnie i tak będzie słyszalny jeśli jest cicho, dopiero w warunkach kinowego oglądania nie ma problemu. 

Ostatnio widziałem w galerii TCL 115" mini led, robi wrażenie  :D

Opublikowano
12 godzin temu, DITMD napisał(a):

Jeszcze jakiś rok temu to robiłem, mało która gra miała pełne wsparcie dla 21:9, włącznie z cutscenkami itp, jakby tak było to teraz nie używałbym monitora 4k, tylko nadal siedział na ultrawide.

Właśnie mnie oświeciło żeby przetestować 21:9 na 55 OLED i wygląda to bardzo fajnie. Mam do Was pytanie - wiem, że mega offtopic od AC ale zapytam. Czy da się to wymusić w każdej grze ? Czy musi być specjalne wsparcie ? W GOW mam opcje 21:9 i bez problemu działa.

Opublikowano
12 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Myślałem nad projektorem, ale zbyt słaba jakość i hałas zniechęcają.

Miałem już kilka projektorów i wróciłem  do OLEDA ;) Tu już nie chodzi o hałas,  bo większość nowych projektorów ma tryb silient/eco  i nie są już tak głośne jak kiedyś... Bardziej powiedział bym ze mi przeszkadzało oddawane ciepło z urządzenia...może w zime jest spoko, ale latem bez klimy nie da rady korzystać z takich urządzeń.

Dwa jesli chodzi o projektory lampowe to też nie idzie z tego korzystać jak z normalnego tv tj degradacja lampy jest największa przy każdym rozruchu projektora więc odpada właczenie sprzętu na chwile zeby coś sprawdzić/obejrzeć ;) 

Jak już się ktoś uprze to tylko laser z short throw.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, zoomehsak napisał(a):

Właśnie mnie oświeciło żeby przetestować 21:9 na 55 OLED i wygląda to bardzo fajnie. Mam do Was pytanie - wiem, że mega offtopic od AC ale zapytam. Czy da się to wymusić w każdej grze ? Czy musi być specjalne wsparcie ? W GOW mam opcje 21:9 i bez problemu działa.

po prostu utwórz kustomowe rozdziałki 21:9 w panelu nvidii i wybieraj je potem z poziomu gry - szybko, łatwo i bezboleśnie, ja sam czasami używam 3840x1660 na moim 42 calowym C3

niektóre gry faktycznie wsperają wybór aspect ratio w menu gry, głównie te od sony

nie używaj 21:9 z poziomu TV (oledy LG mają taką opcję), bo to średnio działa - migotanie, stutter

Edytowane przez @MUZ