Skocz do zawartości

Nintendo Switch 2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupi sie jak wyjdzie Oled, bo jak kots ma w  domu same oledy to osobiscie ciezko wydac tyle kasy na cos z tak badziewnym LCD :D 

16 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

No bez jaj, większy blur niż na switch V1

To jest HIT, zeby byl gorszy od V1 :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Tez kupowalem S2 z mysla, ze ekran to najgorszy sciek, a na zywo prezentuje sie przyzwoicie. Jest jasny i ma duza przestrzen barw. Jest akceptowalnie dla mnie (mialem SD oled) i podczas grania nie mam mysli, ze mogloby byc lepiej, a mialem je czesto przy Steam Deck LCD czy NS LCD v2. Ekran nie przeszkadza i szybko sie o nim zapomina. 

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano

45ms gtg, to są jaja. Jeśli ktoś tego nie widzi to ok, zdarza się, nie każdy musi mieć wzrok jak orzeł natomiast mówienie, że ten ekran jest ok to kłamstwo. Przy takim kosmicznym opóźnieniu można obiektywnie powiedzieć, że ten ekran jest do chrzanu, chyba, że ktoś gra w bardzo statyczne gry. 

Nintendo ma u mnie dużego minusa - do konsoli przenośnej w której ekran jest kluczowym elementem włożyli kiepski ekran. Reklamują go tym, że niby ma HDR gdzie przy jego jasności tego HDRu po prostu nie widać, niby ma 120hz co też jest tylko marketingowym bełkotem przy takich opóźnieniach. Żenada. W filmiku który był linkowany wcześniej - 

- gość mówi, że to jest najwolniejszy ekran jaki kiedykolwiek testował. Nie wiem co inżynierowie nintendo mieli w głowie jak to projektowali.  

• Upvote 1
Opublikowano

Ajajaaaj...

image.thumb.png.7e4b320bceab5bb1bbdb20c85bf4c227.png

Nie to, że to zrobi jakąś różnicę, bo między "plama" a "plama" różnica nie jest nawet w 1% tak istotna jak pomiędzy "plama" vs. "obraz", ale jednak.

Nintendo mogło dać szybkiego LCDika. mogli dać tryb low persistence bo ekran 120Hz. Na małym ekranie migotanie nie byłoby problemem, za to w grach retro na NES/SNES/N64/GameCube/Switch idących w 60fps byłoby to bardzo przydatne. Zamiast tego wrzucili jakaś padakę, albo uznali, że można przyoszczędzić odrobinę prądu. 

BTW. Ten test na screenshocie to wolny ruch. W szybkim będzie wyraźnie gorzej, także na Switchu OLED. 

Szkoda. Naprawdę szkoda, bo 120Hz LCD aż się prosi o wykorzystanie. Szczególnie na platformie na której sporo wychodzi side-scrollerów czy gier w innym typem przewijającego się obrazu.

Tak kupiasty LCDik też będzie brany pod uwagę przez developerów rozważających tryb 120Hz w swojej grze. Nawet jak potem wyjdzie OLED Switch 2, to i tak baza graczy będzie podzielona i ci  z LCD skorzystają jedynie z responsywności, więc szanse na gry w 120Hz na S2 mocno spadają.

• Upvote 1
Opublikowano

Przez ten ekran nie widzę możliwości zakupu switch 2 LCD. Od dawna użytkuję wyłącznie ekrany OLED czy to TV, telefon, monitor czy switch i takiego downgradeu bym nie zniósł. Tu nie chodzi o kaprys, po prostu to jest za niska jakość dla osoby korzystającej wyłącznie z ekranów OLED 

• Upvote 2
Opublikowano
54 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Przez ten ekran nie widzę możliwości zakupu switch 2 LCD. Od dawna użytkuję wyłącznie ekrany OLED czy to TV, telefon, monitor czy switch i takiego downgradeu bym nie zniósł. Tu nie chodzi o kaprys, po prostu to jest za niska jakość dla osoby korzystającej wyłącznie z ekranów OLED 

korzystam na codzien tylko z ekranów oled od kilku lat i ... najbardziej dokuczają kąty widzenia - musze konsole przechylać, bo coś blakniemy :E

Czernie kiepskie to fakt, nasycenia dają radę, ale prosi się tutaj o OLEDA ( niestety nie chcę mi się czekać 3 kolejnych lat ).

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, zozolek napisał(a):

musze konsole przechylać, bo coś blakniemy :E

Ja rozumiem, ze jest zbiorowe biczowanie ekranu S2, ale ten argument to juz totalnie z dupy. Az wzialem konsole  do reki i zaczalem ja nienaturalnie obracac i nic nie widze niepokojacego. Generalnie IPS ma dobre katy widzenia (wystarczajace) i ten S2 tez je ma. 

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

U mnie jedyny OLED to Switch 1, chyba, że telefon Motorola G72, więc mam dwa ekrany z oledem. Switcha 2 nie biorę, dopóki nie będzie fajnych gierek to nie ma sensu, grafika jak grafika na OLEDzie, ale wystarczająca, że nie będę bulić 2 kafle za Switcha 2.

Opublikowano (edytowane)

Jaka masz alternatywe? Mialem Switcha 1 v2, a pozniej wersje oled, Steam Decka i Legiona Go. Dla mnie S2 w caloksztalcie wypada najlepiej. Jest tez najlzejszy wsrod konkurentow i wygodnie mi sie gra na nim. Ch.. z tym HDRem na tym malym wypierdku. Obraz jest jasny i zywy, i to wystarczy. Nie widze sensu czekac do S2 oled. 

Monitors Unboxed niech zrobi porownanie z innymi handheldami jak juz, wtedy ten material bedzie jakkolwiek uzyteczny.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, że całościowo lepiej wypada obraz na S2 niż S1 classic i to znaaaaaacznie. Nawet gadki nie ma.

Ja wiem, że teraz wszyscy znawcy z sokolim wzrokiem smużenia, ms i innych a na PC nie widzą traversal stutter w co drugiej grze xd

Jak się już odpali S2 w trybie przenośnym to się gra miło, nie ma zgrzytania zębami a niedogody idą na bok po kilku godzinach. Jakaś narracja, że obraz jest brzydki, zblurowany, zamazany, nie da się grać komfortowo i inne to mit. Jest przyjemny w odbiorze, wystarczający, nawet jeśli do topki brakuje. No jeśli ktoś chce wierzyć, że wszyscy kupieni w aktualnych reckach łącznie z np. arhn eu i ściemniali, że nie wiedzieli grubego rozmazania i zamulania ms to jego prawo.

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, galakty napisał(a):

Przecież jest gorzej od S1 który był gnojony za ekran to po co Ci inne handheldy

Mam ujowy ekran, jak porownam do bardziej ujowego ekranu to nagle okaze sie, ze on nie jest najgorszy :hihot:

Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Monitors Unboxed niech zrobi porownanie z innymi handheldami jak juz, wtedy ten material bedzie jakkolwiek uzyteczny

Ale wiesz, ze porownanie do innych urzadzen nadal nie zmieni parametrow tego wyswietlacza i bedzie on nadal taki sam ;) Moze lepszy od innych, moze gorszy ale nadal kiepski.

Wybielanie tego kiczu tylko tym, ze inny handheld moze miec gorszy ekran jest bez sensu.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale wiesz, ze porownanie do innych urzadzen nadal nie zmieni parametrow tego wyswietlacza i bedzie on nadal taki sam ;) Moze lepszy od innych, moze gorszy ale nadal kiepski.

Możesz się jarać parametrami na papierze a możesz odpalić i się przekonać, że ten ekranik nie jest niegrywalny, wręcz przeciwnie.

Tak wiemy już, że czekacie następne 4 lata na Oleda, powtarzacie to już 20 raz. Tylko uważajcie, Nintendo walnie oleda z jakimś różowym zafarbem czy innym gównem (jakoś mnie to nie zdziwi) i 4 lata czekania na darmo xd

Edytowane przez Tankietka
  • Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Tankietka napisał(a):

ale jak się już odpali to się gra miło,

Milo moze i jest i nikt nie mowi, ze nie. Tylko jak ktos siedzi na oledzie gdzie czas reakcji matrycy wynosi 0.03ms i nagle dostaje 40ms to nie da sie tego odzobaczyc :D  

2 minuty temu, Tankietka napisał(a):

Tak wiemy już, że czekacie następne 4 lata na Oleda, powtarzacie to już 20 raz.

Ja na nic nie czekam, jak wyjdzie kiedys Oled to moze  i kupie, a moze nie ;) Ale napewno nie kupie z obecnym ekranem. 

Moje preferencje nie maja tu zadnego znaczenia, ten ekran to guano i takie sa fakty. Nintendo grubo przyoszczedzilo dajac gorszy ekran od switch v1. 

5 minut temu, Tankietka napisał(a):

różowym zafarbem

Mam rozowa klawiature i myszke ;) 

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nintendo grubo przyoszczedzilo dajac gorszy ekran od switch v1.

Jakbys dobrze obejrzal filmik Monitors Unboxed, to nie pisalibys takich glupot, ze ekran w S1 v1 jest lepszy od ekranu S2. Tam wyraznie zostala wypunktowana przewaga ekranu S2, a ten nieco wyzszy input lag tez zostal wyjasniony i ten problem mozna rozwiazac, ale kosztem baterii.

Uwierz mi, ze mialem S1 ips prawie rok i to jest shit w porownaniu z ips w S2.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

to nie pisalibys takich glupot, ze ekran w S1 v1 jest lepszy od ekranu S2.

Ja dobrze obejrzalem, za to Ty nie bardzo kleisz o czym pisalem i co krytykowalem. Odnioslem sie do czasu reakcji pixeli i tylko do niego, a ten jest gorszy niz w switch 1 i to jest fakt bo jakikolwiek ekran ze srednia 33ms to jest tragedia i to bylo dobrze 10lat temu lub wiecej. Dla mnie to caklowicie przekresla taki ekran korzystajac tylko z oledow juz. O input lagu nic nie pisalem oraz tym czy ten ekran jest lepszy czy gorszy w innych aspektach, ktore Ty np chwalisz ;)  Podoba ci sie wyswietlacz to sobie graj ale nie staraj sie na sile chwalic czegos czego nie da sie pochwalic , a co ja krytykuje bo cyferki nie klamia. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Kup sobie S2 i sam sprawdz jak Tobie przeszkadza to opoznienie. Sam jestem zwolennikiem oleda i ogolnie topowego sprzetu, ale ten wyswietlacz sprawdza sie, nie przeszkadza podczas grania i to wystarcza. Jest nawet przyjemny w odbiorze.

Pisanie niektorych, ze nie kupi, bo dramatyczny ips to Wam pisze, ze smialo mozna korzystac z S2 teraz i dla mnie jest to najlepsze doswiadczenie sposrod wszystkich handheldow, ktore mialem.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Mi tam ekran również nie przeszkadza, chociaż głównie gram w trybie TV. Ale jak już przyjdzie pograć w trybie handheld to gra mi się bardzo dobrze, nie odczuwam opóźnień czy innych niedogodności. Wiadomo że w porównaniu do poprzednika S1 Oled nie ma nawet co dyskutować. Ale ogólnie w trybie handheld gra mi się wyśmienicie, czy to w MK World czy w Zelde TOTK czy też w Mario Wonder. Nie czuję żeby grało mi się gorzej niż na S1 Oled, tylko te kolory, brakuje tej smolastej czerni…Też mnie już trochę śmieszy te narzekanie któryś już raz z rzędu, że ktoś nie kupi bo Oleda brak. To nie kupujcie ludzie, przecież nikt Wam nie każe, broni do głowy też nikt Wam nie przykłada. Widocznie to nie sprzęt dla Was ;) Niestety kupując Switcha 2 trzeba być świadomym jego Wad. I jeśli takowe nie przeszkadzają zwyczajnie cieszyć się gra ot tyle.