Skocz do zawartości

Nintendo Switch 2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Barosz napisał(a):

I jak wrażenia?

Kamera nie wyrabia w tunelach. Oprawa graficzna przeciętna. Widać spadki frameratu, nie tragiczne ale widać gdy np. scenka zoomuje jakiś widok w oddali. Początek dla mnie nudny, mam nadzieję, że się rozkręci (widoczki stricte graficzne także). Trochę mi hype opadł ; d

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano (edytowane)

Na samym poczatku mieszane uczucia, ale rozkrecilem sie i gra mnie mocno wciagnela. Predkosc obracania kamery proponuje ustawic na fast lub very fast. 

Co do samej grafiki to widac na gameplay'ach, ze dupy nie urywa, ale lokacje/design podobaja mi sie, oprawa jest bardzo przyjemna i zywa w odbiorze. Dla mnie tez zaskakujaco plynna. Myslalem, ze bedzie gorzej. 

Zapowiada sie kilka przyjemnych wieczorow. Ta rozpierducha podoba mi sie :stukniety:

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Mario Odyssey to to nie jest ale źle też nie jest. Graficznie spodziewałem się więcej, wygląda jakby to było robione pod Nintendo switch 1 I dopiero później ktoś stwierdził, że jednak będzie exem na 2. Ma potencjał, oby się rozkręciło. 

Opublikowano

Jezu ale się nagrałem. Na Lagunce można się już ostro wkręcić. Jest dobrze. Zdobyłem wszystkie banany na pierwszym poziomie i zszedłem na niższy poziom Lagunki. Szkoda, że ilość fossili pokazuje tylko ogólnie na całą planszę a nie na poziomy tak jak banany. Od razu inwestuje w "skanowanie" na maxa bo nie wyjdę z planszy póki znajdźki nie będą na 100%. 

Szkoda, że destrukcja zostaje wyzerowana po wczytaniu sejwa. Człowiek wtedy zaczyna się trochę gubić gdzie już kopał a gdzie nie, dlatego bez skrupułów inwestuje w skanowanie. Destrukcja jest znakomita ale fizyka budowli to śmiech, można tak zniszczyć, że lewitują w powietrzu. Kamera też się często gubi.

• Like 1
Opublikowano

Jeśli chodzi o nowego DK Bananza to jest dobrze. Po wstępie który mnie dosłownie wynudził, miałem mieszane uczucia...ale im dalej w las tym lepiej ;) Mam wrażenie lekko niedopracowanej gry, tak jakby wydali ją za szybko. Gra ogólnie działa bardzo dobrze ale zdarzają się momenty gdzie czuć, taki lekki spadek płynności. Kamera w wielu momentach zawodzi. Ogólnie to gra mi się bardzo przyjemnie, niszczenie otoczenia daje dużo frajdy. Levele też są zrobione na wysokim poziomie. Jest to bardzo dobra gra, czuć powiew świeżości i chęć zrobienia czegoś nowego, ale nie jest to poziom Mario Odyssey w którego grało mi się dużo lepiej. Do grafiki w grach na switcha nigdy nie przywiązywałem większej uwagi, ale widać że gra była robiona z myślą o starej generacji :) Pewnie niebawem wypuszczą jakiś patch łatający drobne problemy. Osobiście polecam Konga bo gra się naprawdę przyjemnie. Dla mnie takie solidne 8.5/10

IMG_2384.jpeg

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

Mario Odyssey to to nie jest ale źle też nie jest. Graficznie spodziewałem się więcej, wygląda jakby to było robione pod Nintendo switch 1 I dopiero później ktoś stwierdził, że jednak będzie exem na 2. Ma potencjał, oby się rozkręciło. 

To akurat ma sens, bo ta gra była robiona już od 2017 roku i początkowo celowali w pierwszego Switcha. Dopiero później ktoś w Nintendo chyba stwierdził, że przerzucą na Switcha 2. 

Więc gra wygląda, jak wygląda - trochę jak podrasowany tytuł z poprzedniej generacji.

https://mynintendonews.com/2025/07/13/work-began-on-donkey-kong-bananza-immediately-after-mario-odyssey-was-completed/

BTW: 8 lat w produkcji. :o 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nowa jakość pod względem eksploracji. Prawie wszystko można zniszczyć lub się na to wspiąć. W sumie nawet ciężko nazwać to platformerem, stricte klasycznego skakania tutaj nie ma. Głównie wspinaczka na prawie wszystko i rozwałka prawie wszystkiego, co daje nową eksploracyjną jakość. Świetne biomy i ich architektura. Grafa z tymi wszystkie efektami, detalami i animacjami daje radę (czuć w tym cyklicznie next gen feeling podczas ogromnej zadymy i rozdziałka to już nie mydło na 4k tv) a OST prawdopodobnie stanie się klasykiem.

Główne minusy typowe dla Nintendo. Kiepska fabuła, marginalny voice acting i trochę spraw technicznych. 

• Confused 2
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

Nie jest zła ta bananza ale do Odyssey się nie umywa.

No średnia jest prawdę mówiąc. Dzieciaki w ogóle już jej nie tykają, ja pograłem parę godzin i meh, na szczęście żona się wkręciła i twardo napieprdziela bananami. 

2025 rok, najnowsza konsola, system seller, a oni nadal nie potrafią wrzucić do gry voice actingu. Tragedia.

Zakładam że z Pokemonami Z-A będzie to samo. 

Edit: O, widzę że bawimy się w jakieś confused, spoko, też się pobawię.

Edytowane przez Element Wojny
  • Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano
14 godzin temu, Tankietka napisał(a):

W sumie nawet ciężko nazwać to platformerem, stricte klasycznego skakania tutaj nie ma.

Porażka. Sequel platformera-legendy, nie jest platformerem...

Głównie wspinaczka na prawie wszystko i rozwałka prawie wszystkiego, co daje nową eksploracyjną jakość

Nikt nie potrzebowałby "nowej" jakości eksploracji, gdyby nie zarżnęli tego co dawało radość wcześniej.

To akurat nie jest zarzut pod adresem autorów tej gry. Jest pewna cecha, którą miały gry kiedyś a której nie ma teraz, która kompletnie rujnuje radość z eksploracji. Zakładając, że jest ciekawy świat do zwiedzania, oczywiście, a to już zarzut pod kątem większości współczesnych gier.

a OST prawdopodobnie stanie się klasykiem.

Trzeci raz odgrzewany kotlet + trochę nieźle zrobionej muzy, której poziom jednak nie stał obok wybitnych? Eee..

Dałbym Ci linki do kolekcji muzyki z odsłon na SNESa i remixy z DKC:Returns, albo i amatorskie remixy. Ale nie dam, bo Nintendo wparowało chyba na YT z prawnikami i jak zajrzałem w swój wątek z laba sprzed 3 lat, to wszystkie filmiki nie działają, usunięte. 

PS. Odwinąłem Nowaka i pierwszy raz od chyba miesiąca się z nim w czymś zgadzam :D

Jakby ten sprzęt wyszedł cztery lata temu pod nazwą Switch PRO to by wszystko pasowało. Nintendo moim zdaniem czeka los Segi, chyba że się ogarną i wrócą na właściwe tory choćby w kwestii bardzo dobrych exów. Grami na 8/10 (czyli 6/10 w skali z lat 90tych) daleko nie zajadą. Albo albo. Możesz dać gówniany sprzęt ale świetne exy, albo zero exów ale dobry sprzęt. Ale nie możesz dać kiepskiego sprzętu i gier "szału nie ma". 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Szkoda że nie dali normalnego co-opa, tylko Pauline na ramieniu. Dzieciaki zupełnie inaczej by tą grę odebrały, gdyby dostali coś w stylu Luigi Mansion 3, albo standardowego co-opa z dzielonym ekranem. Nintendo powinno ogarniać takie podstawy. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@VRman

Nie chce mi się z tobą rozmawiać. Nie da się rozmawiać o twoich indywidualnych pragnieniach czym gra miała być. Na bardziej klasycznego DK z twoich marzeń musisz jeszcze poczekać. Ten DK to coś innego i świeżego. I słusznie, po Donkey Kong Country Returns + Tropical Freeze czas na coś oryginalnego i odchodzącego od formuły. 

Ale męczydupom nigdy się nie dogodzi. Typowe sequele źle, bo Nintendo ciągle tłucze jedno i to samo. Nowe podejście do tematu, też źle bo jednak było pozostać przy klasycznej formule. No ale psy szczekają, karawana jedzie dalej, na meta już 92% z ocen graczy, sprzedaż świetna, a sama gra nowa jakość. Polecam niezdecydowanym, kapitalna wspinaczka i rozwałka. 

PS: OST gniecie kule.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Szkoda że nie dali normalnego co-opa, tylko Pauline na ramieniu. Dzieciaki zupełnie inaczej by tą grę odebrały, gdyby dostali coś w stylu Luigi Mansion 3, albo standardowego co-opa z dzielonym ekranem. Nintendo powinno ogarniać takie podstawy. 

Gdyby tylko pierwsza część na SNESa dawała jakąś wskazówkę odnośnie co-opa...

image.png.7d6699aa4b00471a89ea76a911bc9584.png

;)

20 minut temu, Tankietka napisał(a):

@VRman

Nie chce mi się z tobą rozmawiać. Nie da się rozmawiać o twoich indywidualnych pragnieniach czym gra miała być.

No ale nie tylko ja stwierdzam, że gra do najwyższej półki nie doskakuje. Co do "moich". No nie. 

jako fan gatunku z 35 letnim stażem, wiem na tyle dużo, żeby móc obiektywnie stwierdzić, że w tej grze położono wiele elementów, które powinny być fundamentem platformera. A co do tego jak powinna gra wyglądać, to bardziej krytykuję różnicę względem oryginału niż różnicę między grą a moimi życzeniami. To nie jest dobry sequel Donkey Konga po prostu. To nie jest bardzo dobry platformer.

20 minut temu, Tankietka napisał(a):

Ten DK to coś innego i świeżego.

I spoko. Jak Ci się podoba, to super i życzę miłego grania.

Co do tego "coś świeżego" to same kopanie, to trochę jednak za mało. Innowacyjność w tym gatunku tak zaryła twarzą o glebę, że w obecnych czasach można się spodziewać pochwały za "coś innego" jak zmienią kolor albo dźwięk przy podskakiwaniu. Coś innego i świeżego to ewentualnie Astrobot, jeśli wierzyć recenzji na DF, bo po recce tego Konga zaczynam mieć wątpliwości - bo sam jeszcze nie grałem, ale przeszedłem tą krótką wersję dodawaną z PS5 i faktycznie było czuć że developer "ogarnia" temat. 

Ja nie mówię, że ten Kong to zła gra. Obiektywnie najwyraźniej jest to coś pomiędzy średniakiem a grą całkiem dobrą, choć nie wybitnie dobrą. Po prostu jak na system sellera to za mało. Jak na sequel tak legendarnego platformera to za mało. 

Dopiero potem dorzucam do tego swoje własne indywidualne opinie, a do tych każdy ma prawo. Nie ma gry, która się podoba każdemu. Do mnie nie trafia stylistyka, design leveli, gameplay, cały "vibe" gry. 

Cytat

Na bardziej klasycznego DK musisz jeszcze poczekać.

No czekam i czekam od DKC: Returns i TF.

Nawet Yooka-Laylee Impossible Lair od grupki osób, którzy byli sporą częścią Rare przy robieniu DKC na SNESa ograłem z braku laku. 

Zaraz będą wyglądał takimage.png.cdc2c31f4571066f6bca812027785258.png

i wtedy to se mogą wiadomo gdzie wsadzić porządny sequel. ;)

Edytowane przez VRman
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ok, czyli opinia po materiałach na yt. 

Kopanie + wspinaczka na każdy element jak w nowych Zeldach. Tutaj tylko Kong się nie męczy. Teraz jeżdżę wagonikiem i rzucam bombami. Gra co chwilę podrzuca jakiś nowy element do zabawy. Astrobot to świetna gra ale całościowo jest "za mała" do nowego Konga. Ten ostatni to kombajn pomysłów i rozwiązań, długa gra, ale nie jest to "klasyczny" Donkey Kong oparty na skakaniu. Tutaj to trzeba sobie jasno powiedzieć. 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Tankietka napisał(a):

Ok, czyli opinia po materiałach na yt. 

Kopanie + wspinaczka na każdy element jak w nowych Zeldach. Tutaj tylko Kong się nie męczy. Teraz jeżdżę wagonikiem i rzucam bombami. Gra co chwilę podrzuca jakiś nowy element do zabawy. Astrobot to świetna gra ale całościowo jest "za mała" do nowego Konga. Ten ostatni to kombajn pomysłów i rozwiązań, długa gra, ale nie jest to "klasyczny" Donkey Kong oparty na skakaniu. Tutaj to trzeba sobie jasno powiedzieć. 

Tak, oceniam co widzę. Stylistyki, designu leveli, postaci, vibe'u czy typu gameplayu nie zmieni granie osobiście. Oceniam też po wypowiedziach, w tym po Twojej, że platformera w tym platformerze nie jest dużo. Mi osobiście kopanie tuneli znudziło się ze 30 lat temu. Nakopałem się na Atari i Amidze i starczy. ;)

Przez ostatnią dekadę weryfikowałem z 5 bardzo chwalonych platformówek i wiesz co? Nie było zaskoczenia. Coś co wydawało się przeciętniakiem okazywało się przeciętniakiem. Już mi się nie chce ogrywać kolejnych chwalonych platformówek gdy po obejrzeniu materiałów video wydaje mi się, że mi to nie podejdzie.

W sumie może tego Astrobota ogram jak pożyczę PS5, bo dla 3 gier kupować PS5 znowu to bez sensu.

Edytowane przez VRman