Skocz do zawartości

Nintendo Switch 2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W Mario Kart World jest taka zadyma przy 24 graczach, że klękajcie narody. I wszystko tak cholernie płynne przy 4k/60, nawet jeśli te 4k nie jest natywne a skalowane z niższej (nie wiem, nie widziałem testów). Po takiej ultra zadymie czasem spoglądam na ten tablecik z myślą jak on to ciągnie bez nawet mikro stop klateczki ; d

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano (edytowane)

To kiedy faktyczna premiera i normalne testy?

@galakty

Ale to nie było tak tylko na początku a później Nintendo pozwoliło na wyższe zegary?

W każdym razie tutaj mamy ekran 1080p. Brak mocy bardziej "wylezie" i niejako wymusi więcej gier w 30 czy 40fps zamiast 60, bo upscaller też trochę czasu zjada.

Ogólnie to nie liczyłem na nic szybszego od Steam Decka, ale... :boink:

Żeby procesor nawet nie był porównywalny z podrasowanym tabletowym prockiem w PS4 to jest śmiech na sali. (zobaczymy jak wypadnie ostatecznie, dzięki cache, ale mam wrażenie, że jestem głupim optymistą w ogóle mają jakieś nadzieje)

A jeszcze te parametry GPU w trybie portable. Do tego strzał w stopę w postaci ekranu 1080p, gdy gry w 60fps na S1 często spadały do 380p, a spadki do 500-600p były normą (czyli tu by trzeba 4x-6x więcej pikseli wyrenderować!) i na koniec wisienka na torcie "może i dajemy wam jakiś złom na technologii Samsunga która w dużej mierze jest wariantem procesu ala rok 2017, ale to po to aby obniżyć koszty. Dlatego Switch 2 będzie dla was kochani gracze bardzo drogi, a akcesoria, gry i abonamenty jeszcze droższe. :E

Edytowane przez VRman
  • Confused 2
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, galakty napisał(a):

Słuchaj więcej fanatyka to się dowiesz :E 

Pisałem Ci że OLED miał to samo, miękki plastik. Oni nie wrzucą tutaj szkła. 

Jeśli to było do mnie to się serio puknij w głowę, ponieważ twoje ostatnie wpisy to jeden wielki lol betona. Typ chce szkło w takiej przenośnej kobyle która ma się sprzedać 100mln+ xd Zero trzeźwego spojrzenia na sprawę. Rzucanie prostych hasełek jako pewnik podpatrzonych z PPE, którzy robią to dla kasy, klików (i naprawdę trzepią z tego konkretny hajs).

25 minut temu, Kadajo napisał(a):

Świetnie :E

Przenośna konsola z ekranem delikatnym jak siatka z biedronki :hihot:

W sumie to komplement, typ z nią przejechał cały świat xddd

dawid-faza-fazowski-wywiad-9.jpg

Edytowane przez Tankietka
  • Haha 3
Opublikowano
9 minut temu, Tankietka napisał(a):

Jeśli to było do mnie to się serio puknij w głowę, ponieważ twoje ostatnie wpisy to jeden wielki lol betona. Typ chce szkło w takiej przenośnej kobyle która ma się sprzedać 100mln+ xd Zero trzeźwego spojrzenia na sprawę. Ale czego się spodziewać po tym temacie skoro nawet mod trolluje. Rzucanie prostych hasełek jako pewnik podpatrzonych z PPE, którzy robią to dla kasy, klików (i naprawdę trzepią z tego konkretny hajs).

ten mod trolluje wszędzie :D

zakupić szybkę i po sprawie :E

Fajnie się pyka w to mario :)

Opublikowano
39 minut temu, VRman napisał(a):

To kiedy faktyczna premiera i normalne testy?

@galakty

Ale to nie było tak tylko na początku a później Nintendo pozwoliło na wyższe zegary?

W każdym razie tutaj mamy ekran 1080p. Brak mocy bardziej "wylezie" i niejako wymusi więcej gier w 30 czy 40fps zamiast 60, bo upscaller też trochę czasu zjada.

Ogólnie to nie liczyłem na nic szybszego od Steam Decka, ale... :boink:

Żeby procesor nawet nie był porównywalny z podrasowanym tabletowym prockiem w PS4 to jest śmiech na sali. (zobaczymy jak wypadnie ostatecznie, dzięki cache, ale mam wrażenie, że jestem głupim optymistą w ogóle mają jakieś nadzieje)

A jeszcze te parametry GPU w trybie portable. Do tego strzał w stopę w postaci ekranu 1080p, gdy gry w 60fps na S1 często spadały do 380p, a spadki do 500-600p były normą (czyli tu by trzeba 4x-6x więcej pikseli wyrenderować!) i na koniec wisienka na torcie "może i dajemy wam jakiś złom na technologii Samsunga która w dużej mierze jest wariantem procesu ala rok 2017, ale to po to aby obniżyć koszty. Dlatego Switch 2 będzie dla was kochani gracze bardzo drogi, a akcesoria, gry i abonamenty jeszcze droższe. :E

Każdy, kto choć trochę zgłębił temat, wie, że Switch 2 (i kolejne sprzęty od Nintendo) nigdy nie miały być potęgą sprzętową, Nintendo nigdy nie stawiało na to. Najważniejsze to optymalizacja gier first-party. Tytuły jak Mario Kart World czy nowy kong będą prawdopodobnie świetnie zoptymalizowane, wyciskając maksimum.

Ekran 1080p? Jasne, to większe obciążenie niż 720p ze Switcha 1, ale mówimy o 7,9 cala i DLSS na pokładzie. W praktyce spadki rozdzielczości będą znacznie mniej zauważalne niż na dużym ekranie.
A że CPU nie dogoni PS4? Także who cares? To nadal handheld, a nie PC. A jak ktoś chce benchmarki i 60 fps w każdej grze AAA - to są laptopy gamingowe, Steam Deck OLED, ROG Ally i inne grzałki. :E 
Nintendo celuje gdzie indziej. ;) 

• Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, Jaycob napisał(a):

Zauważyłem, że nikt jeszcze nie wspomniał, jak sprawuje się joy-myszka. Jakie macie wrażenia? 

Rysław testował w Cyberpunku i nie tylko, bo w jakiejś innej grze gdzie sprawdzał to nie działało. W Cyberpunku był zadowolony z działania tejże "myszki"

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Jaycob napisał(a):

Każdy, kto choć trochę zgłębił temat, wie, że Switch 2 (i kolejne sprzęty od Nintendo) nigdy nie miały być potęgą sprzętową,

Nie spodziewałem się niczego innego niż naprawdę tani i zacofany sprzęt.

Natomiast takiego przegięia pały jak danie tego Samsungowi w procesie który ma wiele wspólnego z samsungowym 8nm, który to z kolei jest o chyba ze 2 generacje do tyłu za TSMC 7nm, i chamskiego tuszowania tego większą wydajnością w trybie docked - się nie spodziewałem.

A właśnie, apropo. 

Różnica w zegarach GPU jest znacznie wyższa. Na szybko sprawdziłem i z ok +30% jest +75% czy coś koło tego. 30% to trochę szybciej. ok 80% to już jak zupełnie inny sprzęt. Pamięć też różni się zamiast  23% to 47%.

Nintendo nigdy nie stawiało na to. Najważniejsze to optymalizacja gier first-party. Tytuły jak Mario Kart World czy nowy kong będą prawdopodobnie świetnie zoptymalizowane, wyciskając maksimum.

Ekran 1080p? Jasne, to większe obciążenie niż 720p ze Switcha 1, ale mówimy o 7,9 cala i DLSS na pokładzie.

DLSS nie wypadnie tak cudownie. Raz, że potrzebuje więcej pikseli docelowych aby się rozkręcić, a dwa że tutaj będzie bieda-wersja tego DLSSu. No i jeszcze raz - jak się ten DLSS będzie liczył np. 8ms to przy 30fps i budżecie 33ms to jest OK. Ale jak 8ms odejmiesz z 16ms w 60fps to jest to w zasadzie o kant dupy potłuc. Oczywiście to są wartości przykładowe i trzeba poczekać na test, ale do 1ms na pewno nie zejdą, Do 2ms też mocno wątpię. Raczej 3,4,5 a może i 6ms. Ciężko powiedzieć, bo jeszcze w tak mało biorącym GPU nikt DLSSa nie odpalał i nie mierzył. 

A że CPU nie dogoni PS4? Także who cares?

Ja. I każdy fan platformówek. Nie dość, że 95% z nich mi odpada, bo nienawidzę infantylności w tym gatunku, to jeszcze obecnie, nawet w roku 2025 to co wychodzi jest robione tak, aby konsola Nintendo to pociągnęła. To oznacza za 4 miesiące PEŁNE DWIE DEKADY zacofania, bo Switch 1 to okolice x360 (+więcej pamięci i parę pierdół i tak niezbyt przydatnych w grach 60fps).

Nawet poza platformówkami będą znowu gry robione tak, aby je S2 uciągnął. I procesor 1GHz, który ma spore szanse przegrać w rywalizacji z tabletowym gównem montowanym w konsolach 12 lat wcześniej...

No lipa. Poza tym koszty robienia gry - jeszcze jakby to było coś ala CPU PS4 +0 do +25% to grę na współczesne konsole w 60fps możnaby łatwo robić na S2 w 30fps. Ale no nie z CPU 1GHz. Tu będzie masa kasy topiona w to, żeby na S2 nie spadało poniżej 10fps. Zobacz na cyberpunka. To, czym się chwalili a już tutaj, w stareńkiej grze, nie daje rady i są spadki mocno poniżej 30fps.

To nadal handheld, a nie PC. A jak ktoś chce benchmarki i 60 fps w każdej grze AAA - to są laptopy gamingowe, Steam Deck OLED, ROG Ally i inne grzałki. :E 
Nintendo celuje gdzie indziej. ;) 

Oczywiście. Nie spodziewałem się wydajności ponad Decka bo N zależy na czasie pracy na baterii. 

Mimo wszystko że nie dali czegoś na choćby TSMC 6nm to jest jak dostać gołą dupą w twarz. Przecież to będzie ograniczało "hardware target" wielu gier nawet w roku 2030. Przecież N zarabia grube miliony. To nie tak, że ich nie było stać na procesor tylko zacofany. Ale oni musieli tam wpakować totalny złom i to mimo podbicia ceny. 

Chyba nie tylko architektura w S2 jest od Nvidii. Podejście do klienta zdaje się też Nvidia licencjonuje Nintendo :/

PS. W razie jakby ktoś mówił, że w sumie to ma w dupie wydajność w portable, bo więcej gra z konsolą podpiętą pod TV i to była dla niego największa wada S1 - OK, spoko. Każdy ma prawo używać konsoli jak mu się podoba i być zadowolonym lub nawet bardzo zadowolonym z tego co sprzęt potrafi.

Tylko...

jakby faktycznie Nintendo zależało to czy mielibyśmy zonka z brakiem VRR w trybie docked? 

Dlatego mnie tak to wkur(z)a. Bo w każdym porównaniu, na każdym promocyjnym screenshocie i trailerze, będzie obraz z trybu docked właśnie. I to marketingowcom N chciało tutaj zrobić dobrze przede wszystkim. A graczy miało tradycyjnie w :dupa:

W ogóle N się strasznie stoczyło w sensie mentalności zarządu. Nie że wydanie Wii o mocy PS2 nie było plaskaczem. Nie że Wii:U nie było kiepskim żartem. Ale przynajmniej był ten "nintendo touch". 
Teraz ich exy nawet jak wyłączę w głowie subiektywność (bo 99% exów N jest nie dla mnie) to jest coraz gorzej. Do tego wraz z parciem na nowoczesne silniki, gry na N nie będą już się odróżniać. Coś mi się wydaje, że ta konsola nie zyska takiej renomy wsród nawet fanów N jak jedynka. 

No ale może oni już tak muszą.

hit - Wii

crap: Wii:U

hit: Switch

crap: Switch 2

Moim zdaniem za 5 lat:

- będzie powszechne niezadowolenie z tego jak kupiasta jes wydajność w trybie portable

- będzie narzekanie, że jakość i ilość exów N spadła na łeb

- będzie zalew portów gier  na UE5, w 30fps i rozdziałce renderingu (bez DLSS) na poziomie 300-500p

- będzie już jasne, że o powtórzeniu sukcesu S1 Nintendo może tylko pomarzyć

- pomiędzy 2027 a 2029 wyjdą chipy robione w procesach nowej generacji. Dostępne będą lekkie sprzęty na poziomie Steam Decka pracujące w grach nawet 5 godzin na jednej baterii i sprzęty trochę cięższe, trochę gorętsze i trochę krótko pracujące na baterii, ale zamiatające Switchem. Steam OS istnieje. Steam Deck istnieje w świadomości graczy w chwili premiery Switcha 2. Jak wychodził S1 był niejako jedynym tego typu sprzętem. 

- a potem w tym 2030 pewnie zacznie się już era konsolek przenośnych bez ekranu. W końcu po co się wgapiać w malutki ekran jak można to spiąć z okularkami AR/XR i grać na wirtualnym ekranie 50-100". 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
23 minuty temu, galakty napisał(a):

Przecież to jest zabawka dla dzieci, bez akcesoriów pokroju Mobapad nie podchodzić ;) 

S1 trzeszczy przy ledwie ruchu, Mobapad cisza i stabilność jak skała.

Najlepsza jest ta kamerka Mario:lovin: 

Opublikowano
Teraz, bourne2008 napisał(a):

@VRmanA skąd ta pewność że Nintendo nie pójdzie ścieżką SONY i za jakiś czas nie wyda NSW2 PRO z OLED i lepszym CPU? Teraz to prostsze niż kiedykolwiek.

Bo lepsze GPU łatwo wmiksować w gry pod oba sprzęty.

Ale lepsze (wyraźnie lepsze, nie 15%) CPU oznaczałoby rozbicie targetów developerom na w zasadzie dwie platformy

Choć.. Nintendo już cudowało z NDSami czy 3DSami, więc faktycznie - pewności nie ma. 

Opublikowano (edytowane)

Jakoś SONY upgrade-uje co chwile swoje konsole i nikomu to nie przeszkadza i nie ma żadnego rozbicia targetów. A to że wyjdzie "ulepszona" NSW2 jest wręcz pewne w 100%. Póki co to nie jest żaden problem w obliczu braku gier.

Edytowane przez bourne2008