Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Pavel87 napisał(a):

Takie pytanie, Dr. Stone, warto czy nie według Was? :) 

Jak nie ma nic lepszego to warto. Ale trzeba dużo rozumieć z chemii/fizyki żeby wyciągnąć całość. Ogólnie historia sama w sobie jest....średnia co najwyżej. 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Jak nie ma nic lepszego to warto. Ale trzeba dużo rozumieć z chemii/fizyki żeby wyciągnąć całość. Ogólnie historia sama w sobie jest....średnia co najwyżej. 

To przecież tylko anime, a nie projekt naukowy. Wiele z poruszanych kwestii to podstawy znane już ze szkoły średniej. Anime zostało zaprojektowane tak, by było przystępne i ciekawe również dla osób bez naukowego przygotowania.

• Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, Jaycob napisał(a):

To przecież tylko anime, a nie projekt naukowy. Wiele z poruszanych kwestii to podstawy znane już ze szkoły średniej. Anime zostało zaprojektowane tak, by było przystępne i ciekawe również dla osób bez naukowego przygotowania.

Zdecydowanie jest to ponad poziom średniej szkoły. Jeszcze jak ktoś ogląda z napisami po ENG żeby być na bieżąco. Może początkowy arc to była taka podstawówka+ ale później już wchodzi wyższy poziom, i po prostu lepiej się to ogląda kiedy wiesz co główny bohater chce zrobić, albo co zrobił bo masz wiedzę. Jak ktoś nie zna się na tych sprawach to po prostu nie będzie czerpał aż takiej ekscytacji z tego anime. 
Ale być może czegoś nowego się nauczy. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Z aktualnego sezonu anime Ninja to Koroshiya no Futarigurashi jest bardzo fajne, absurdalna komedia ukazująca codzienne perypetie ninja i zabójcy na zlecenie, polecam.

Dodatkowo warto zainteresować się anime Mono, które opowiada o dziewczynach z różnych klubów szkolnych, które w zabawny sposób zwiedzają Japonię, jak dla mnie jest to dużo lepsza produkcja niż Zatsu Tabi: That's Journey

Edytowane przez Gradzik18
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nawet nie wiedziałem, że ta kwestia dotyczy tego anime, na pewno nie jest to nachalne  :P 

Teraz tak sobie pomyślałem, że pewnie być coś tam się doszukał, ale w oczy to jakoś bardzo nie kole, przynajmniej mnie :D

Edytowane przez Gradzik18
  • Like 1
Opublikowano

Lato 2025 faktycznie wydaje się mieć solidny line-up, a przyjrzałem się ledwo nadchodzącym kontynuacjom. 

Nawet ze wspomnianego trashu tudzież paździerzu, Rent A GF S4, Shield Hero S-któryś tam, czy Reincarneted as Vending Machine S2, takie tam guilty pleasure'y :E

A z wiosny? Najwyższą notę wystawiłem Rock Is a Lady's Modesty Siódemka z plusem [ 7.69 ], potem sezon Strażaków  [7.25] i top3 bym domknął naciąganą siódemką [ 6.83 ] ... shortami z serii Lycoris_Recoil

Rozczarował mnie Kowloon Generic Romance, tzn. był potencjał, świetny setting (od razu przypomniał mi się Shenmue 2), intrygujące postacie i tak nutka tajemnicy/fantastyki, ale kurde czegoś zabrakło by to sensownie się spięło. Szóstka z plusem. Podobną notę wystawiłem Shoushimin Series S2 (znudził mnie okrutnie pierwszy arc) oraz Aru Majo ga Shinu Made. 

A jak komuś podobało się Mono i chce więcej cgdct, to moim zdaniem odrobinę lepszy był Hibi wa Sugiredo Meshi Umashi 

Rzuciłem się też na Gundama  GQuuuuuuX, ale bez znajomości oryginału kompletnie to nie zadziałało w moim przypadku. Tzn. widziałem, że na ekranie dzieją się wielkie rzeczy, wracają jakieś tam wątki i postacie z lat 80., no ale właśnie, bez ich znajomości nie było tego efektu wow. Pacing też jakiś dziwny. 

To chyba tyle. 

wxpqnknru19f1.jpeg

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Gradzik18 napisał(a):

Kurde, Takopii no Genzai - ale to jest ciężki temat, po dwóch odcinkach czuje się zniszczony przez historię przedstawioną

Pewnie zignorowałeś ostrzeżenia wyświetlane przed projekcją epizodu :E Jeśli ktoś był dręczony w szkole, to solidne PTSD gwarantowane. 

Dawno nie było takiej bajki, trudny, gęsty klimat, wielowymiarowe postacie, wydarzenia, dosyć nieprzewidywalna fabuła. Jest potencjał na świetną pozycję. Również zachęcam do spróbowania.  

Edytowane przez sierotaZpclaba
  • Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak ktoś lubi mocniejsze psychologiczne opowiesci z nutką SF lub paranormal to animacja LATO KIEDY UMARŁ HIKARU zapowiada sie na ciekawe widowisko a czy tak bedzie to sie okaze (na razie 2 odcinki)

Yoshiki i Hikaru to dwaj chłopcy, którzy mieszkają w pewnej wiosce. Od dziecka byli najlepszymi kumplami - znali wszystkie swoje tajemnice i rozumieli się lepiej, niż ktokolwiek inny. Pewnego dnia Hikaru zaginął w górach, a gdy po tygodniu wrócił do domu, Yoshiki zauważył u niego dziwną zmianę. Mimo że wygląd fizyczny i wspomnienia Hikaru pozostały dokładnie takie same, Yoshiki czuł, że jego najlepszy przyjaciel był zupełnie "czymś" innym, a prawdziwy Hikaru tak naprawdę nie żyje.

https://www.netflix.com/title/81948057

lub

https://ogladajanime.pl/anime/hikaru-ga-shinda-natsu

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Po lekturze z cd-actiona na temat soulsów, dowiedziałem się że Hidetaka tworząc soulsy trochę inspirował się Berserkiem, a że jest na flixie to zacząłem sobie oglądać i nie powiem widzę tam podobieństwa :) 

jestem fanem Berserka ale ciągle czekam na porządną wierną adaptacje mangi (i raczej sie nie doczekam)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

A spotkałeś się już z wierną adaptację mangi? Tak pytam z ciekawości bo ja z mangą to nie miałem dużo wspólnego, o ile w ogóle 🙂 

Teraz oglądam właśnie Berserka na flixie ale jest jeden sezon,muszę poszukać czy i gdzie jest reszta.

Opublikowano
5 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

A spotkałeś się już z wierną adaptację mangi? Tak pytam z ciekawości bo ja z mangą to nie miałem dużo wspólnego, o ile w ogóle 🙂 

Teraz oglądam właśnie Berserka na flixie ale jest jeden sezon,muszę poszukać czy i gdzie jest reszta.

wierność lub niewiernośc adaptacji to pojecie bardzo względne generalnie to pojecie moze dotyczyć najczesciej:

- fabuły (zgodnosci z fabułą w komiksie)

- na ile adaptacja jest kompletna (w przypadku Berserka jest to tylko fragment całosci)

- kreskę czyli sposób rysowania postaci (na ile kreska jest zgodna z oryginałem w Mandze, niezgodnosc kreski nie zawsze jest wadą, czasami oryginalna manga ma paskudną kreskę a animowana wersja duzo lepszą, a czasami po prostu anime ma inną kreskę niz oryginał )

-chronologii wydarzeń (czasami fabuła moze być zgodna z oryginałem ale niekoniecznie pokazana w tej samej kolejnosci, lub od początku opowiesci w Mandze)

-zakończenia (np pierwsza adaptacja Full Metal Alchemist miała nieco inną fabułe i inne zakończenie niż manga)

nie odpowiem ci ze 100 procentową pewnoscią na twoje pytanie bo czesciej oglądam anime niz czytam komiksy/mangi/manghwy ale do wierniejszych adaptacji mang podobno należą (częśc z nich oglądalem ale nie czytałem mang):

1. Monster

Manga: Naoki Urasawa

Anime: Madhouse (2004–2005)

Dlaczego wierne?
Anime adaptuje praktycznie całość mangi 1:1, zachowując dokładnie ten sam klimat, kolejność wydarzeń i nawet drobne sceny. Brak większych fillerów czy zmian w fabule.

2. Death Note (odcinki 1–26)

Manga: Tsugumi Ohba, Takeshi Obata

Anime: Madhouse (2006–2007)

Dlaczego wierne?
Pierwsza połowa anime niemal dokładnie odwzorowuje mangę. Po śmierci L wprowadzono drobne zmiany tempa, ale do 26 odcinka to jedna z najwierniejszych adaptacji shounen.

3. Bakuman

Manga: Tsugumi Ohba, Takeshi Obata

Anime: J.C. Staff (2010–2013)

Dlaczego wierne?
Prawie scena po scenie. Świetne odwzorowanie narracji i układu fabularnego. Nie ma większych cięć.

4. Fullmetal Alchemist: Brotherhood

Manga: Hiromu Arakawa

Anime: Bones (2009–2010)

Dlaczego wierne?
To wierna adaptacja mangi w przeciwieństwie do wcześniejszego FMA z 2003 roku. Odwzorowano praktycznie każdy rozdział z oryginału.

5. JoJo's Bizarre Adventure: Part 1–6 (David Production)

Manga: Hirohiko Araki

Anime: David Production (2012–2022)

Dlaczego wierne?
Seria JoJo od Davida to adaptacja prawie bez większych cięć. Drobne uproszczenia nie wpływają na wierność wobec mangi.

6. March Comes in Like a Lion (3-gatsu no Lion)

Manga: Chica Umino

Anime: Shaft (2016–2018)

Dlaczego wierne?
Anime idealnie oddaje klimat, styl narracji i wydarzenia mangi. Nawet estetyka i kadrowanie są zbliżone do oryginału.

7. Barakamon

Manga: Satsuki Yoshino

Anime: Kinema Citrus (2014)

Dlaczego wierne?
Anime praktycznie wiernie przenosi najważniejsze rozdziały, zachowując oryginalny humor i tempo historii.

8. Ping Pong: The Animation

Manga: Taiyō Matsumoto

Anime: Masaaki Yuasa, Tatsunoko Production (2014)

Dlaczego wierne?
Pomimo unikalnego stylu graficznego, anime jest bardzo wierną adaptacją fabularną i duchową mangi.

• Like 1
Opublikowano

Dzięki za rozwinięcie tematu. I skorzystam z listy bo chyba tylko Death Nota z niej widziałem, więc będę miał dość dużo do oglądania. No ja mangi żadnej nie czytałem, może nie z braku chęci, tylko z lenistwa(po co czytać jak można oglądnąć)  ale jestem tego świadom że anime w 100% nie odwzorowuje mangi.

Wczoraj miałem scenę z Adonisem... nie powiem, szczęka opadła :o ciekawe co dalej się wydarzy. Bardzo przyjemnie się tego Berserka ogląda. Po serialu, to raczej trylogię filmów oglądnąć i później serial z 2016? Bo google ma dwie wersje oglądania i w jednej serial z 1997 jest pominięty... i trochę zgłupiałem