Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, huudyy napisał(a):

Po tym zdaniu przestałem czytać :E

No i nie ma po co. Aż dziw bierze że już tak mało wymagający się zrobili.

30 minut temu, Alek_M napisał(a):

Ja w ogóle nie rozumiem co on pisze, moze uchodźca ze wschodu uczy się pisać przez translator :hihot:

Polska język trudna język.

A cie majfrindzie boli :E

Opublikowano (edytowane)

Ameby na olx, tym razem w moderacji. Od blisko miesiąca mam ogłoszenie w którym jest kilka przedmiotów z wypisanymi różnymi cenami i jako główna cena w ogłoszeniu jest ta najniższa. Edytowane było X razy i przechodziło. Sporo ludzi też tak wystawia. Teraz nagle im nie pasuje inne ogłoszenie z Ryzenami i mi je zdjęli. Pewnie ktoś zgłosił bo się napalił że 9800X3D za 1200 a tu dupa :E 

Cytat

Ups! Twoje ogłoszenie jest tymczasowo niewidoczne na OLX. Sprawdź, czy oferta spełnia wszystkie poniższe zasady. Coś wymaga poprawy? Edytuj ogłoszenie zgodnie ze wskazówkami, a wkrótce będzie ono znów aktywne!

• w ogłoszeniu konieczne jest wskazanie, czy oferta dotyczy pojedynczej sztuki, kilku sztuk tego samego przedmiotu czy kompletu/pakietu, Nie zezwalamy na zamieszczanie fragmentów sugerujących sprzedaż "w całości lub na części",
• cena podana w parametrze powinna być ceną końcową, czyli ceną brutto (nie dotyczy kategorii Praca, Usługi oraz Firma i Przemysł),
• cena podana w parametrze jest inna niż w opisie,
• cena podana w parametrze nie jest realna - zawiera przypadkowy ciąg znaków (np. 8888, 1234),
• oczekujesz propozycji cenowych za ofertę z ceną 1 zł,
• oczekujesz zapłaty lub innej rekompensaty za ofertę z parametrem „Za darmo” lub „Zamienię".

W ogłoszeniu nic nie zmieniłem i znowu widoczne xD

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
11 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Niby odczytał, ale pewnie też ceny nie widział 

Screenshot_2025-08-27-03-17-19-17_077c29e6bda767dd0821629494554de6.thumb.jpg.156110bfdf3a266a651ecd3fda5defe8.jpg

ci od ceny ostatecznej i tak nie kupią, ja juz nawet nie odpisuje na takie wiadomosci

item za 1000, napisalem gosciowi 400, a chlop zaproponowal 300

innym razem obnizylem 20-30% to nawet nie odpisali

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
19 godzin temu, duniek napisał(a):

ci od ceny ostatecznej i tak nie kupią, ja juz nawet nie odpisuje na takie wiadomosci

item za 1000, napisalem gosciowi 400, a chlop zaproponowal 300

innym razem obnizylem 20-30% to nawet nie odpisali

Ja kiedyś (strzelam kwoty) wystawiłem coś za 600 zł. Obniżyłem na 500 zł, a koleś pisze czy sprzedam za 450 zł. Podniosłem mu na złość na 550 zł i ktoś inny kupił xD xD xD 

• Haha 2
Opublikowano

Regularnie ktoś puszcza takie wiadomości, przestałem dodawać numer telefonu w ogłoszeniach, żeby chociaż artyści z Whatsappa sobie dali siana.

OLX lubię, bo można się zdrowo pośmiać podczas "negocjacji". Jak wystawiałem Ryzena 7600 w wersji Box, napisał do mnie taki ekspert od wyceny, sugerując że w ramach dobrej woli weźmie do drugiego kompa za 500 zł (za 650 wystawiony), bo za tyle kupił tydzień temu. Odpisałem, że cena w ogłoszeniu i się zaczęły mądrości typu "w życiu w tej cenie nie sprzedam", "to nie jest tyle warte", "u Chińczyka taniej". W ramach rozrywki, bo miałem chwilę czasu, dyskutowałem z nim jeszcze przez kilkanaście minut, pakując przy tym procesor dla innego klienta, który po prostu zapytał czy aktualne i kupił. W drugiej dyskusji jak już gościu myślał, że wymiękam (subtelnie go podpuszczałem), rzuciłem tylko ostatnim zdaniem, że procesor już sprzedany i źle trafił ze swoim "bajerem" - rozmowa momentalnie się urwała. 🤭 

Ludzie w tym kraju zawsze będą próbowali być mądrzejsi od swoich rodaków. OLX ich masowo przyciąga, bo można trafić na jelenia, a napisanie nic nie kosztuje. Mimo wszystko towar praktycznie zawsze schodzi w cenie, jaką sobie ustalam, gdzie Allegro Lokalnie to totalny cmentarz.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

UP finałem mojej sprawy OLX oddał cały zwrot nagrywać oszustwo jak się kupuje telefon albo odbiór osobisty lub wysyłka olx + film

Edytowane przez zenti
Opublikowano

olx.pl/d/oferta/gigabyte-rtx-4070-ti-super-16g-256bit-eagle-gwarancja-CID99-ID17g1I2.html                                                                                                                                                                       olx.pl/d/oferta/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-4070-ti-super-eagle-oc-ice-16gb-CID99-ID17fXIn.html

Po 1500zł do negocjacji . Tylko w jakim celu ludzie to robią.

olx.pl/d/oferta/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-4070-ti-super-eagle-oc-ice-16gb-CID99-ID17fXIn.html?isPreviewActive=0

Opublikowano (edytowane)

Ja często zgłaszam, na Vinted też się zdarzy, na Allegro mało, ale też. Kupiłem np. parę miesięcy temu RTX 4080 za 2k xD Klasyczny model oszustwa, okazało się, że babeczka nie ma karty, znalazła ogłoszenie o pracę na Facebooku typu "zarabiaj milion, pracuj 10 minut dziennie nie wychodząc z domu" i wystawia towary jako słup. Pod jej Allegro podpięte konto bankowe "pracodawcy". Po okresie próbnym oczywiście dostanie dostęp do firmowego konta. Tutaj oszukana zostaje w sumie tylko osoba wystawiająca. Ja mam Allegro Protect więc nie za bardzo mnie interesuję jak odzyskam pieniądze. 2x kupiłem dla testu i 2x kasę miałem. Zwracała mi bezpośrednio osoba wystawiająca.

Z OLX czy Vinted jest trochę inna sytuacja. Tutaj po prostu masz albo wysyłkę OLX (której ktoś nie zaakceptuje i zaproponuje wysyłkę Allegro, bo wygodniej), albo nie masz wysyłki OLX, sam odbiór osobisty ewentualnie pobranie. Odbiór osobisty wiadomo, ograniczona strefa, serwis na całą Polskę więc 95% odbiorców ogłoszenia będzie poza możliwością odbioru. Jako, że cena jest atrakcyjna to dużo osób napisze (sam tak robię żeby potwierdzić, że wałek i zgłaszam konto). Oczywiście wysyłka możliwa, ale Allegro, już wystawia aukcję. Najlepiej podaj mail, bo tam wygodniej się skontaktować. Dostaniesz jakiś wałowany link do niby aukcji i dalej nie wiem, nigdy nie wchodziłem. Czasem też dostaniesz link do "InPsot" w celu uzupełnienia danych i opłaty. 

Jako ciekawostkę dorzucę dział "Kierownice" na OLX (Vinted też ma trochę tego). Idę w ciemno, że jakieś 80% ogłoszeń dziennie to scam. Obok mnie pojawił się zestaw warty ~4k za 1100, napisałem jakieś 5 min po wstawieniu ogłoszenia, że mogę być dzisiaj, ale no niestety, nie odpisał xD 

Edytowane przez ztx
  • Haha 1
Opublikowano

Panowie mam pytanie wysyłał ktoś przedmiot jako sprzedawca(OLX) w gabarycie XL poczta polska dostałem oprócz etykietki "POTWIERDZENIE NADANIA" nie wiem co mam z nim zrobić ?

Etykietkę normalnie nakleiłem ale co z tym potwierdzeniem zrobić nie mam pojęcia.