Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

To jest właśnie najklasyczniejszy wałek "socjotechniczny" = mała kwota = komu by sie chciało oszukiwać na taką kwotę (?) = a to jest właśnie wytrych bezkarności, bo... komu będzie się chciało uganiać za procedurą odzyskania 100 zł? Nikomu. 99% machnie ręką i uzna "dałem się wydymać". Przemnóż x100 wydymanych = niezły proceder. Detalicznie poszkodowany zleje, hurtowo oszust ma biznes.

Dodatkowo jest to wykroczenie (bo mała kwota), więc czują się bezkarni.

Opublikowano
17 godzin temu, krukkpl napisał(a):

Panowie, zrobiłem coś źle? :( 

Rzadko kupuję na OLX, ale napotkałem dziś osobę chyba z jakimiś problemami :D 

Ogólnie to szukam paru akcesoriów do starej obudowy Define R5, znalazłem takową całą za 100zł (niby uszkodzoną ale dla mnie to nie ważne bo akurat ten element mam sprawny w mojej), ale zapytałem się czy są wszystkie rzeczy których potrzebuję i potem czy byłaby opcja wysyłki samych tych rzeczy (za te same 100zł, za które wystawił całą obudowę).

Na początku odpowiedział normalnie, ale potem jakiegoś focha strzelił :D 

Obudowa była wystawiona z wysyłką przez OLX więc nie chodzi o to, że nie chciał wysyłać, a ja się upierałem...

W końcu chciałem wziąć całą, po prostu kliknąć, że kupuję, no ale nie zdążyłem... jaśnie pan się obraził.

bylo kupowac cala i tyle skoro i tak chciales tyle samo zaplacic

ludziom sie nie chce odpisywac i sprawdzac, ja sam wole sprzedac osobie ktora poprostu kliknie kup teraz a ja wysle

jak ktos zadaje JAKIEKOLWIEK pytania to potem na 99% ma jakies żale/problemy

mimo ze to bylo prawie 10 lat temu chyba to hitem był gosc ktory kupił obudowe htpc origena za 500zł (nowa 2k) i mial pretensje ze brakuje jakichs zaslepek/pierdół dosłownie i czemu nie napisalem o tym w aukcji - a ON MUSI MIEC KOMPLET -  i zamawia te pierdoły od producenta i wystawi mi fakture zebym ją oplacił

to bylo jeszcze jak mialem JDG wiec proponowalem zwrot to nie chciał :E 

• Upvote 1
Opublikowano

Panowie, potrzebuję porady życiowej od ludzi z doświadczeniem w odsprzedaży - szczególnie rodziców. :E Dochodzę do ściany i w sumie nie wiem co zrobić.

O ile z elektroniką nie ma większego problemu (albo schodzi po cenie wyjściowej albo po obniżce - ale przeważnie da radę odsprzedać po $$$), to mam problem z rzeczami po młodej. Nie mówię tutaj o rzeczach uszkodzonych, ale często nowych nieodpakowanych (z różnych przyczyn - kto ma dziecko to wie :P ) lub raz używanych...

Często weryfikuję ceny przy odsprzedaży i robię nowe nieodpakowane rzeczy (zabawki) po cenie 40%. 

Ubrania nowe lub raz założone za śmieszne 3-5 zł / szt... czasami z metkami. 

Wózek po 1 dziecku co kosztował kiedyś około 2000 pln, sprawny bez uszkodzeń itp. z full pakietem,  za śmieszne kilka stówek i nikt nie chce brać.

Dochodzę powoli do wniosku, że rzeczy po dziecku niezależnie czy nowe czy w stanie bdb idą na śmietnik? :E 

Jak odsprzedajecie ubrania lub robią to Wasze żony? Wielki wór 100 szt ubrań po 50 zł czy jak? FB i olx czy są może jakieś inne dedykowane kanały pod sprzedaż tego typu?

Rzeczy co kosztują nowe 40 pln a wystawiam je za 10 zł i nie schodzą (np. jakieś nówki lalki nieodpakowane) - powinny iść mimo wszystko w śmietnik?  Bo może szkoda mojego zachodu. 

Na FB próbowałem na różnych grupach i te pierdoły (do tych max 50 zł) nie schodzą. :/ 

Potrzebuję tipów sprzedażowych, bo zagracam się ostatnio i zaczyna mnie to irytować... a żona nauczycielka w tym nie pomaga (zawód chomik "przyda się"). 

Z jednej strony rozumiem ludzi co nie odkupują rzeczy po kimś, sam jestem osobą która wychodzi z założenia że jak mnie stać to kupię nowe, ale aż tyle tego typu osób mamy w Polsce?

Allegro lokalnie z jednej strony mnie odrzuca przez te prowizje, bo czasami są cholernie wysokie i brzydzi mnie płacenie im takiego siana i wspieranie ich monopolu...

Opublikowano

@copyname 

1. grupy na FB, probowales w pakiecie za smieszne pieniadze, a nie pojedynczo?
2. oddanie komus w rodzinie, znajomych lub ich znajomi (w pewnym wieku do okola duzo ludzi ma pociechy)

3. ostatecznosc to oddac za darmo, a nie na smietnik. Jak nie masz komu, to MOPS, opieka spoleczna, domy samotnej matki

Moze przy pierwszym dziecku komus jeszcze zalezy, zeby wszystkie ciuszki byly nowe, ale jak sam zobaczy jak szybko worek kasy jest przepalany (no cholera, nie chce dzieciak przestac rosnac, WTF :D ), to przy drugim-trzecim zmienia zdanie. Chodzenie po lumpach juz nie jest obciachem i nawet jest modne, takze to nie to, ze ludzie nie chca uzywanych rzeczy dla dzieci - przynajmniej ja takiego zjawiska nie widze.

Na allegro lokalnie mozesz wystawic ogloszenie bez kup teraz - ktos znajdzie lokalnie i nie ma za to prowizji, chodzi tylko o podlapanie kontaktu.

• Upvote 1
Opublikowano

Tu na pewno ma wpływ to, że dzieciaków jest coraz mniej, więc siłą rzeczy wytwarza się nadpodaż rzeczy używanych. Zostaje pchać to pakietami i użerać się z madkami chyba. Rynek się nie poprawi.

Opublikowano
17 minut temu, Áltair napisał(a):

@copyname

Zwykle oddawane jest to za darmo na grupach osiedlowych: ciuszki, zabawki, pieluchy. Albo za symboliczne słodycze, jak czekolada czy ptasie mleczko.  

właśnie też zauważyłem część ogłoszeń, że handel wymienny rzeczami, np. zabawki za mus czy czekoladę. Symboliczne 5 zł jest gorsze od musów itp. ? :E  

25 minut temu, ryba napisał(a):

@copyname 

1. grupy na FB, probowales w pakiecie za smieszne pieniadze, a nie pojedynczo?

Z ciuchami jeszcze na fb nie próbowałem... jedynie na vinted ale tam 100 pytań o zdjęcia pojedynczych ubrań itp., bo na grupowym zdjęciu nic nie widać. Wymogi jakby to był sklep. :E Chciałem zweryfikować czy sprzedawane przez Was ubrania np. w workach i za ile (dla zobrazowania).  

@copyname 
2. oddanie komus w rodzinie, znajomych lub ich znajomi (w pewnym wieku do okola duzo ludzi ma pociechy)

z tym jest problem, w rodzinie nowych potomków nie ma i nie zapowiada się, a znajomi jakoś nie szukają używek :/   

@copyname 
3. ostatecznosc to oddac za darmo, a nie na smietnik. Jak nie masz komu, to MOPS, opieka spoleczna, domy samotnej matki

jeżeli ktoś jeszcze po to przyjedzie i zabierze bez łaski to spoko, ale już nie raz była sytuacja czy mogę coś wysłać za darmo na swój koszt lub przywieźć... wtedy po prostu mam chęć oddać rzecz na PSZOK aby nie użerać się z tego typu ludźmi. Tym bardziej, że to są rzeczy na prawdę w dobrej jakości i nowe kosztują dużo dużo więcej.  

@copyname 

Moze przy pierwszym dziecku komus jeszcze zalezy, zeby wszystkie ciuszki byly nowe, ale jak sam zobaczy jak szybko worek kasy jest przepalany (no cholera, nie chce dzieciak przestac rosnac, WTF :D ), to przy drugim-trzecim zmienia zdanie. 

Przyznaję Tobie rację, bo mam właśnie 1 dziecko i dostrzegłem że przy rzeczach dla dzieci nie ma to dużego sensu. :E   

@copyname 
Na allegro lokalnie mozesz wystawic ogloszenie bez kup teraz - ktos znajdzie lokalnie i nie ma za to prowizji, chodzi tylko o podlapanie kontaktu.

Ze swoich doświadczeń mam wrażenie, że na allegro lokalnie jedynie schodzi coś z darmową przesyłką jak już ale to i tak słabo idzie. Sprzedaż lokalna w ramach kontaktu coś u mnie na allegro jeszcze nie przydarzyła się. :E   

@copyname 
Chodzenie po lumpach juz nie jest obciachem i nawet jest modne, takze to nie to, ze ludzie nie chca uzywanych rzeczy dla dzieci - przynajmniej ja takiego zjawiska nie widze.

Ja chyba czegoś nie potrafię albo mam pecha. :/ 

Opublikowano

Z madkami spróbuj czegoś takiego: zrób pakiet powiedzmy 10 rzeczy. Wyceń ile za to chcesz. W ogłoszeniu napisz, że to cena za dowolnie wybrane 5 rzeczy z tych 10.

Jeśli madka zobaczy takie ogłoszenie, powinna uruchomić tryb gratisów. Że tyle to ona może zapłacić, ale za 8 rzeczy albo i 10. I z lekką niechęcią się zgadzaj.

Tak z 10 lat temu bardzo dobrze to działało. Teraz może być gorzej przez tą nadpodaż.

• Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, copyname napisał(a):

wtedy po prostu mam chęć oddać rzecz na PSZOK aby nie użerać się z tego typu ludźmi.

Serio, nie wyrzucaj za free do smieci. Jak nie masz pomyslu czy czasu na biegania po instytucjach - zapytaj w lokalnej parafii (nawet jak nie jestes wierzacy czy praktykujacy). Powiesz, ze masz rzeczy do oddania i chcesz zeby to komus sensownie pomoglo w zyciu.

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, ryba napisał(a):

Serio, nie wyrzucaj za free do smieci. Jak nie masz pomyslu czy czasu na biegania po instytucjach - zapytaj w lokalnej parafii (nawet jak nie jestes wierzacy czy praktykujacy). Powiesz, ze masz rzeczy do oddania i chcesz zeby to komus sensownie pomoglo w zyciu.

albo nawet na grupach dla "madek" czy "śmieciarka jedzie" - gwarantuje Ci, że jeszcze pod domem będą Ci się bili o to. Nawet zawieźć do Caritasu czy Domu samotnej matki...

Śmietnik to najgorsze rozwiązanie.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, copyname napisał(a):

właśnie też zauważyłem część ogłoszeń, że handel wymienny rzeczami, np. zabawki za mus czy czekoladę. Symboliczne 5 zł jest gorsze od musów itp. ? :E  

...

Ja chyba czegoś nie potrafię albo mam pecha. :/ 

Pamiętaj, że żyjesz w kraju gdzie za 30 zł nic nie załatwisz, ale za flaszkę już tak :)

Ja się użeram ze sprzedażą gier, puzzli i innych pierdół. Zabawki nie zniszczone, podzieliłem na komplety (gdzie nowe to grubo ponad 100zł), od kilku miesięcy za 10zł nie mogę tego sprzedać. 

Opublikowano

Niektórzy to mają cebulę w żyłach zamiast krwi.

Kupuje PTM + Ramka zwraca Ramkę żeby zrobić januszerkę na smarta. 

Obniżyłem cenę Ramki nie wchodzi w smarta ta sama osoba na drugi dzień kupuje dwie ramki żeby weszło na smarta i zwraca jedną :E

I takie kombinacje dla 10zł.

• Haha 2
Opublikowano

To kiedyś miałem odwrotną sytuację. Dodałem do zamówienia jakiś kabelek, żeby załapać się na smarta. Sklep wysłał zamówienie, ale bez kabelka. Zgłosiłem i zwrócili pieniądze za brakujący kabelek. Ale smart był. Wilk syty, i owca cała :cool:

Opublikowano
2 godziny temu, sideband napisał(a):

Obniżyłem cenę Ramki nie wchodzi w smarta ta sama osoba na drugi dzień kupuje dwie ramki żeby weszło na smarta i zwraca jedną :E

zamawiający robią jeszcze lepiej. Zamawia 4 szkła do telefonu a 3 zwraca.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.06.2025 o 13:33, sideband napisał(a):

Kto sprzedaje w cyrku się nie śmieje. Jak spojrzeć na to szerzej to 10 zł to spora suma bo czasami potrafią się kłócić o 2 zł. 

Dla przykładu mam wystawioną koszulę za 30 zł. Padła propozycja sprzedaży za 26 zł, którą zaakceptowałem i nastąpiła cisza. Minęły 3 miesiące i kolejna propozycja od tej samej osoby tym razem 21 zł %-) I co najlepsze, że to nie polska cebula tylko kobieta ze Szwecji.

W dniu 4.06.2025 o 21:49, copyname napisał(a):

Panowie, potrzebuję porady życiowej od ludzi z doświadczeniem w odsprzedaży - szczególnie rodziców. :E Dochodzę do ściany i w sumie nie wiem co zrobić.

@copynameJeżeli chodzi o sprzedaż ciuchów to jest to najgorsza grupa kupujących na jaką idzie trafić. Wystawiając coś za symboliczne 10 zł nie licz na sprzedaż tylko na polubienia z, których i tak nic nie wyniknie. Do tego masa pytań o dodatkowe zdjęcia, wymiary typu długość wewnętrzna, zewnętrzna rękawa, długość całkowita, szerokość w pasie, szerokość w klatce piersiowej a na koniec nawet spier... nie napiszą. To się tyczy wszystkich ubrań tych dla dzieci jak i dla dorosłych. Jak chcesz sprzedawać ciuchy to musisz zrezygnować ze zdjęć na wieszaku a robić fotki na osobie i najlepiej by była ona fotogeniczna a same zdjęcia dobrej jakości. Można by pomyśleć o obróbce w jakieś aplikacji.  Musi być jakaś prezentacja byś się wyróżniał wśród innych bo inaczej nabijesz przez 3 miesiące 5 wyświetleń i nic z tego nie będzie. Takich ogłoszeń jak twoje jest tysiące. Mówię to jako osoba, która sprzedaje ciuchy i akcesoria od jakiś 5 lat. Czasami następuje taki moment kiedy masz ochotę to rzucić w cholerę i użyć tych ciuchów jako szmata do podłogi. 

Dam przykład. Kiedyś miałem na sprzedaż nowe spodenki dla dziewczynki, które na zalando kosztowały okolice 200 zł a ja nie mogłem ich sprzedać za 10 zł. Od razu dodam, że na zalando ich sprzedaż szła całkiem dobrze. Tylko, że zalando używa zdjęć z profesjonalnych sesji zdjeciowych gdzie te ubrania dobrze leżą a na wieszaku wygląda to dużo gorzej. Dodatkowo zalando ma rozpoznawalność oraz ogromną bazę użytkowników a co za tym idzie zaufanie i prawo do zwrotu.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
21 godzin temu, zakk87 napisał(a):

zamawiający robią jeszcze lepiej. Zamawia 4 szkła do telefonu a 3 zwraca.

Plomby po 10zł to wrzucali za 50zł i żeby weszło na smarta i zwracali 4szt :lol2:

1 godzinę temu, lokiju napisał(a):

Kto sprzedaje w cyrku się nie śmieje. Jak spojrzeć na to szerzej to 10 zł to spora suma bo czasami potrafią się kłócić o 2 zł. 

Jeżeli jego czas na przepakowanie i latanie do paczkomatu jest warty tych 10zł to śmich na sali.

Opublikowano

To mój pierwszy post na tym forum więc chciałem się najpierw przywitać. Jestem cross.

Otóż dałem się..

Nie potrafiłem rozsądnie ocenić sytuacji, że coś jest nie tak.

Oszukał mnie ten użytkownik na portalu OLX : https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/XTblE/

Było jego ogłoszenie na aparat Sony A7 III z jakimś kitowym obiektywem za 4000 zł.

Podobno był nowy. Ja wtedy pilnie potrzebowałem aparatu bo w przyszłym tygodniu miałem robić zdjęcia na 18.

Napisałem do niego z pytaniem o dostępność, to prosił poczekać bo ma już jakąś klientkę ale ona nie jest pewna zakupu.

Chciał żebym podał numer telefonu, więc podałem.

Spytałem czemu nie na OLX, to odpisał, że później go nie będzie i po co ma opowiadać o swoim życiu prywatnym.

Wystawił mi fakturę VAT marża i przysłał mi ją mailem razem z oryginalną fakturą z morele.net na aparat.

Ja zapłaciłem za nią przelewem, wszystkie dane się zgadzały, wszystko wyglądało legitnie.

Niestety 3800 zł w plecy, sprawa oczywiście zgłoszona na policję. 

Opublikowano

Też tak macie na OLX i Vinted, że kupujący sobie olewają i nie dają żadnych akceptacji? Paczka Inpost leży w skrzynce 48H, odbierają w ostatnich minutach, 6 dni trzeba czekać, aż automat portalu przeniesie kasę do portfela, choć ludzie mają już towar. Dlatego wolę Allegro albo przelew od razu na konto, bo ma się kasę z góry, kupujący płaci, wysyłasz towar i do widzenia. 

Opublikowano (edytowane)

Mogę odpowiedzieć za siebie, zwykle zapominam, po prostu.

Jeśli to jest środek tygodnia to pewnie po odbiorze potwierdzę, jak to weekend to mam co innego na głowie i w zasadzie 90% idze z automatu po 24h.

Edytowane przez blabla123
Opublikowano
W dniu 6.06.2025 o 13:21, sideband napisał(a):

Plomby po 10zł to wrzucali za 50zł i żeby weszło na smarta i zwracali 4szt :lol2:

Tylko to jest wina Allegro, niech zwrot będzie darmowy tylko jeśli zwracasz wszystko. W innym przypadku ponosisz koszty przesyłki.

Nie wina ludzi że mogą obejść system, a 10 zł tu 10 zł i masz burgera zaraz :E 

• Like 2