Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.07.2025 o 18:29, lokiju napisał(a):

@duniek40 zł przy item'ie wystawionym za 50 to jeszcze nie tak źle. Ja nie rzadko mam wystawione coś za 100 zł a pada propozycja 50 czyli na dzień dobry mam zejść z ceną o 50% %-) Największa patola i tak jest na Vinted tam to nie rzadko z desperacji ludzie wystawiają rzeczy za 5-10 zł a mimo to nie idzie. Co nie zmienia faktu, że łapią 30 obserwujących, którzy nie wiadomo na co liczą bo przy kwocie 5 zł nie ma za bardzo z czego negocjować %-) I to nie jest wcale tylko polski fenomen bo taka sama cebula jest w całej Europie w, której funkcjonuje ta platforma.

tak, tylko tu chodzilo o zawracanie d....y za 10zl i jakies mieszanie z cenami , wiecej ta rzezba zajela niz moj czas warty :E 

jako ze na lokalnie ogloszenia sa bezterminowe oraz to ze juz mam coraz mniej sprzetu to mniej mi zalezy czy to pojdzie w 2tyg czy w 2miesiace, ceny daje wyzsze niz bym chcial dostac a i tak ludzie kupują, ale niekiedy tez ludzie nie ogarniaja kuwety - cpu najtaniej mam wystawione za 440zl, byla jedna za 420 ale szybko poszlo, a chlop mi proponuje 200-250, gpu 800, daje mi 400 gdzie za 600 sprzedalem nizszy model :E 

z wodnym to są dopiero chece = 290 chldnica, jedna poszla, z 5 innych ofert po 250, a jakis chlop daje 170 :E , mialem bloki wodne premium (ekwb/kryos xt/raystorm) po 150-200, oraz takie stare po 40-70zl, to niekiedy pisali propozycje po 80 za te najlepsze bloki

wystawiajcie ogloszenia 8-10 dnia miesiaca, ludzie dostaja wyplaty i wtedy jest szal, ja najwiecej zakupow mam wlasnid 10-20 - potem wszystko umiera i trzeba czekac znowu do 10

dlatego nie ma co cen opuszczac jak sie odrazu nie sprzeda

Edytowane przez duniek
  • Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, duniek napisał(a):

tak, tylko tu chodzilo o zawracanie d....y za 10zl i jakies mieszanie z cenami , wiecej ta rzezba zajela niz moj czas warty :E 

jako ze na lokalnie 

mam wrażenie że na lokalnie jest większa patologia niż olx

jak sprzedawałem procesor na allegro lokalnie to mi gościu zrobił taki wywód że mnie pogięło z ceną procesora (co sobie myślę, ile to jest warte, przesłał nawet ofertę z morele gdzie ktoś inny sprzedawał ten procesor). tak się gościu zapędził że już potem nawet nie widziałem jego wiadomości bo cenzura allegro to zatrzymała.

krótko po tym ktoś kupił procesor bez żadnego kontaktu, pytań, itd. 

Opublikowano
20 minut temu, marcin2468 napisał(a):

mam wrażenie że na lokalnie jest większa patologia niż olx

jak sprzedawałem procesor na allegro lokalnie to mi gościu zrobił taki wywód że mnie pogięło z ceną procesora (co sobie myślę, ile to jest warte, przesłał nawet ofertę z morele gdzie ktoś inny sprzedawał ten procesor). tak się gościu zapędził że już potem nawet nie widziałem jego wiadomości bo cenzura allegro to zatrzymała.

krótko po tym ktoś kupił procesor bez żadnego kontaktu, pytań, itd. 

ja juz nawet nie odpisuje, kto ma kupic to kupi

najwiekszy problem jest w tym ze ludzie wyceniaja na podstawie wydajnosci a nie wg wartosci rynkowej

ja w tym robie prawie 20 lat i tak jest od samego poczatku, pamietam jak debiutowalo e6300, po jakims czasie ceny spadly a topowe P4 na s478 potrafilo kosztowac wiecej :E,  to samo z s939 - x2 4800+ kosztowalo 2x wiecej niz odpowiednik na am2, z gpu 7800gs agp bylo 2x drosze niz 8800gt itp

dzis niewiele sie zmienilo, w tym roku gdzies tak luty/marzec sprzedalem i7 8700k za 500, i7 7700k za 450, 9900k za 900 no i mase wywodów mialem na temat ze przeciez i9 12900 kosztuje mniej niz 9gen :E, i powienienem za 500 sprzedac

z drugiej strony tez troche rozumiem tych ludzi co to kupują - do niedawna mialem i3 6100 w małym fujistsu, z zasilaczem 200W gold :E - pobor w idle 12-13W, dzialalo 24/7 pasywnie - zaczał jednak troche mulic na google earth, bralem pod uwage kupienie i7 7700 bo bardzo ale to bardzo nie chcialo mi sie rzezbic z nowym systemem i kupowac nowych czesci - a tu tylko kupuje cpu i po 5min mam dziajacy komp - przypadkiem jednak kupilem mobo na b660 (acera) dtx z mala obudowa i w koncu po pol roku zmienilem platforme - teraz mam spokoj na 5lat jak nie dluzej :E 

Opublikowano

Ktoś rozumie ten proces myślowy (zakładając, że kupujący ma smarta)? Jakiś czas temu ktoś kupił u mnie termopada za 24 zł i wybrał dostawę za 11,50 zł zamiast dobrać do smarta drugi termopad za 21 zł. Teraz ktoś kupił termopada za 28 zł i dostawa za 11,50 zł zamiast dobrać sobie drugi termopad za 21 zeta. 

Opublikowano
3 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Ktoś rozumie ten proces myślowy (zakładając, że kupujący ma smarta)? Jakiś czas temu ktoś kupił u mnie termopada za 24 zł i wybrał dostawę za 11,50 zł zamiast dobrać do smarta drugi termopad za 21 zł. Teraz ktoś kupił termopada za 28 zł i dostawa za 11,50 zł zamiast dobrać sobie drugi termopad za 21 zeta. 

3 godziny temu, Pentium D napisał(a):

moze nie mieli smarta?

ja ostatnio mialem cos za 40 a gosc powiedzial czy nie zrobie 45 bo tak do musialby dobrac złączki a mu nie potrzebne :E

jedyny normalny 

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 28.07.2025 o 20:09, bourne2008 napisał(a):

Można tak legalnie sprzedawać podróby i wprowadzać w błąd opisem?

https://allegro.pl/oferta/dysk-ssd-990-pro-4tb-m-2-pci-express-4-0-nvme-v-nand-tlc-17742605753

Allegro ma to w dupie. Ostatnio zgłaszałem podróby procesorów i nic z tym nie zrobiono. Problemem jest też ten durny katalog bo w opisie nie ma wspominane, że to Samsung. 

Mają na allegro coś takiego jak ochrona marek i to chyba jest tylko po to aby wypchnąć maksymalnie prywatnych sprzedawców na lokalnie. W kolejnym rzucie wchodzi chociażby Endorfy i The Witcher więc już sobie nie sprzedasz coolera ani gry, książki itp z Wiedźminem.

Opublikowano
5 minut temu, Mar_s napisał(a):

Lipa by była bo nawet u mnie na wsi InPost ma kilka paczkomatów w okolicy, a Orlen to nawet nie wiem, ale wydaje mi się że w okolicy tylko odbiór w punkcie.  :/

Wiem, że lipa nie tylko Inpost straci, ale też Allegro.

To co ten gość z Orlenu opowiadał Inpost ma się wbić w TEMU.

Opublikowano
11 minut temu, sideband napisał(a):

Nie wiem czy to prawda, ale podobno Allegro ma zrezygnować z usług Inpostu i dogadali się z Orlenem, ale nie wiem ile w tym prawdy:E

O tym pisano już na początku miesiąca i teoretyzowano wiele razy wcześniej. Wydaje się to być strzałem w stopę, ale ocena ryzyka leży już po stronie Allegro. A dużo jeszcze czasu upłynie, zanim ich sieć maszyn będzie tak gęsta jak sieć Inpostu.

Opublikowano

Tak, ale Paczkomaty nadal przodują jeśli chodzi o odbiór paczek. Patrząc jednak z szerszej perspektywy, to chyba właśnie Inpost ma więcej do stracenia mimo wszystko. Dziś odebrać paczkę można już w zasadzie wszędzie. Zabawne, w promieniu 500 metrów mam Paczkomat Inpostu, Allegro One, DHL, DPD (ten mały "regał"), Żabkę i Lidla (gdzie też odbiorę paczki). Pod tym względem wyróżniamy się nie tylko na tle Europy.

Opublikowano
W dniu 27.07.2025 o 01:42, duniek napisał(a):

bo bardzo ale to bardzo nie chcialo mi sie rzezbic z nowym systemem i kupowac nowych czesci - 

Wbrew pozorom nie trzeba rzeźbić w systemie, u mnie działa jeden windows od lat, a zmieniałem nawet platformy z AMD na intel i znów na AMD.
Gratuluję takich dobrych cen sprzedaży starych i7.
Nie wiem czemu ludzie  upierają się, by zainwestować w starą platformę, skoro nawet ryzen 5500 będzie lepszy od nich, a przy kupnie używanych wyjdzie taniej złożyć całą nową platformę, niż kupić i7. :E  Jak sprzedadzą stare części to starczy nawet na ryzen 5600 i 32gb ramu lub i5 12400f.

Ostatnio ja żuluję na serwisach, bo nie pasuje mi rtx5060ti 16gb za 1600 zł(okazał się wałkiem), ani rx9060xt 16gb za 1350 zł(teraz bym wziął).
Jeszcze ten RTX okazał się chyba kradzionym kontem, ponieważ miało +10 ocen na olx i wiele lat, a potem przyszło mi na czat, że zostało zablokowane.

Opublikowano

Tak, pomijając już kwestię nieuczciwych zagrywek ze strony Allegro, którą podniósł Inpost, gdzie ponoć domyślny adres wysyłki był zmieniany bez ingerencji użytkownika na Allegro One, nie robi mi różnicy z czego będę korzystać, jeśli jakość i szybkość dostawy się nie zmieni. Cena z reguły też jest podobna. Inpost na pewno będzie zacieśniać współpracę z Amazonem, już teraz zamawiając bodajże do 18.30, mamy gwarancję dostawy następnego dnia. Szalone czasy dla e-commerce.

Opublikowano

Brzoska takim niewiniątkiem też nie jest :E Do tego za mieszanie się w politykę duży minus ode mnie. I jak tam umowy o pracę? Fajnie jest? :E 

Ja akurat lubię korzystać z Allegro box, bo mniej ludzi używa i nigdy nie było sytuacji że mi paczkę przekierowało. W inpost niestety często. 

Opublikowano (edytowane)

To pewnie zależy od przypadku, popularności Paczkomatu i tego jak szybo ludzie odbierają. Moja paczka, w dwóch miejscach zamieszkania, nigdy nie była przekierowana - miasta 15k i 100k. No, ale najbliżej mam maszynkę Allegro One, więc korzystam coraz częściej. 

Edytowane przez Vulc
Opublikowano
9 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Wbrew pozorom nie trzeba rzeźbić w systemie, u mnie działa jeden windows od lat, a zmieniałem nawet platformy z AMD na intel i znów na AMD.
Gratuluję takich dobrych cen sprzedaży starych i7.

niby tak, ale jak nie zrobisz na swiezo to czesto są jakies chece, poza tym psychicznie 5-6 letni system to juz za duzo, do tego mialem partycje 120/800

zrobilem jedną C 1tb i problem mam z glowy