SylwesterI. 865 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września 1 minutę temu, GordonLameman napisał(a): Ciśnie to ciebie Tylko ty poruszasz temat marki auta , przedluzenie penisa? Kompleksiki? 1
GordonLameman 8 481 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września (edytowane) Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a): Tylko ty poruszasz temat marki auta , przedluzenie penisa? Kompleksiki? Poruszyłem kwestie bezpieczeństwa. A model/marka mają tu znaczenie. gdybym chciał sobie coś przedłużyć to bym wziął BMW X3 w tej samej cenie albo Q3. Edytowane 2 Września przez GordonLameman 1
larry.bigl 465 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września (edytowane) Nie wiem czy akurat Nissanem można penisa przedłużyć ale fakt jest taki, że coś za coś. Dacia niby spoko ale jednak bezpieczeństwo stoi na niższym poziomie i nie ma co zaklinać rzeczywistości. Miałeś Sylwester kiedyś wypadek albo stłuczkę? Ja miałem przy ok 40km/h, babka wbiła się w moje drzwi. Wystarczy mi na całe życie. I od tamtej pory wiem jedno, wolę jednak słabiej wyposażone, nawet starsze auto ale przede wszystkim bezpieczne. Nie wspominając o sytuacji gdy już mam dwójkę dzieci na pokładzie.. Edytowane 2 Września przez larry.bigl 1
SylwesterI. 865 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września (edytowane) Ale sam piszesz o 8% tylko, a to 3m , a ja pokazywalem "skuteczność" automatu , za te 8% siedzisz w dupie auta z przodu Panie bezpieczny Ps. Obecne x3 jest rownie prestizowe jak nissan. Edytowane 2 Września przez SylwesterI.
larry.bigl 465 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września Nawet jak się wbijesz komuś w zadek to lepiej wbić się lampami i chłodnicą niż aż do podszybia 1
GordonLameman 8 481 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września 2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a): Ale sam piszesz o 8% tylko, a to 3, a ja pokazywalem "skuteczność" automatu , za te 8% siedzisz w dupie auta z przodu Panie bezpieczny Zacznij myśleć. Jesli droga hamowania będzie 8% dłuższa to zatrzymasz się trochę dalej. Jeśli w coś uderzysz to z niewielką prędkością. Myśl. Dodatkowo - pokazałeś starszy model, a nie ten który ja i marko mamy. Wszystkie Twoje wywody w tej kwestii są głupie i bezsensowne. Ić stont.
SylwesterI. 865 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września (edytowane) Myslicielu sprawdz droge hamowania swojego auta i dodaj do tego 8% ty juz nie wyrobisz zaliczysz dzwona, a za toba bedzie ktos jechal tirem , busem, strupiałą bejcą i twoje wyliczenia ida w ... To wlasnie nazywa sie brakiem wyobraźni 3 metry na dohamowaniu daje ci czas i wieksze szanse na odbicie w bok i ominięcie przeszkody. Jedziesz dalej inni maja problem Edytowane 2 Września przez SylwesterI. 1
GordonLameman 8 481 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września (edytowane) 27 minut temu, SylwesterI. napisał(a): Myslicielu sprawdz droge hamowania swojego auta i dodaj do tego 8% ty juz nie wyrobisz zaliczysz dzwona, a za toba bedzie ktos jechal tirem , busem, strupiałą bejcą i twoje wyliczenia ida w ... To wlasnie nazywa sie brakiem wyobraźni 3 metry na dohamowaniu daje ci czas i wieksze szanse na odbicie w bok i ominięcie przeszkody. Jedziesz dalej inni maja problem Zapomniałeś tylko o tym, że Nissan z racji zaawansowanej technologii, sporo wyższego poziomu bezpieczeństwa, hamowania regeneracyjnego i napędu 4x4 hamuje lepiej niż Dacia Duster. Przy moim użytkowaniu jadąc z rodziną - zatrzymam się na pewno szybciej niż Ty jadąc na pusto. W przypadku marko różnica będzie niewielka: I to tylko na suchej drodze Dlatego właśnie bezpieczeństwo zapewniane przez auto ma znaczenie I to jest brak wyobraźni. Edytowane 2 Września przez GordonLameman
SylwesterI. 865 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września (edytowane) Skad ty masz te testy "Sporym zaskoczeniem okazały się wyniki jakie uzyskaliśmy w trakcie prób hamowania. Otóż nowa Dacia Duster III, mimo skromnego układu hamulcowego bazującego na obu osiach na tarczach o średnicy 280 mm, uzyskał zaskakująco dobre rezultaty. Droga hamowania z prędkości 100 km/h wyniosła zaledwie 40,2 m." https://dailydriver.pl/test/test-dacia-duster-1-2-tce/ 40.2 vs 60.7m Edytowane 2 Września przez SylwesterI.
Cappucino 222 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września 14 minut temu, GordonLameman napisał(a): napędu 4x4 hamuje lepiej niż Dacia Duster. Co ma napęd 4x4 do długości drogi hamowania? Przecież zwiększa on masę przez co wydłuża tą drogę. 1 1
SylwesterI. 865 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września (edytowane) W broszurce tak napisali, ba dustery nie maja 4x4 🤣 mysliciel bierze takie testy, a co najwazniejsze łyka je jak Reksio boczek 50-60m to wyniki aut z lat 80-tych? https://www.wyborkierowcow.pl/mistrzowie-hamowania-ktore-samochody-zatrzymuja-sie-najszybciej/ Edytowane 2 Września przez SylwesterI. 1 1
GordonLameman 8 481 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września (edytowane) 6 minut temu, Cappucino napisał(a): Co ma napęd 4x4 do długości drogi hamowania? Przecież zwiększa on masę przez co wydłuża tą drogę. Piszę o napędzie 4x4 w moim aucie, czyli takim gdzie mam elektroniczne sterowanie momentem obrotowym i hamowaniem dla każdego koła osobno, a to pozwala lepiej kontrolować pojazd i skuteczniej (krócej) hamować. Między innymi dlatego mimo znacznie wyższej masy X-Trail łatwiej wyhamuje niż Duster. Podkreślam: Między innymi. Bo zaraz się przyczepisz, że są też inne czynniki. Tak, są. To oczywiste. 4 minuty temu, SylwesterI. napisał(a): W broszurce tak napisali, ba dustery nie maja 4x4 🤣 Mają inny. No i nie są bezpieczne 11 minut temu, SylwesterI. napisał(a): Skad ty masz te testy "Sporym zaskoczeniem okazały się wyniki jakie uzyskaliśmy w trakcie prób hamowania. Otóż nowa Dacia Duster III, mimo skromnego układu hamulcowego bazującego na obu osiach na tarczach o średnicy 280 mm, uzyskał zaskakująco dobre rezultaty. Droga hamowania z prędkości 100 km/h wyniosła zaledwie 40,2 m." https://dailydriver.pl/test/test-dacia-duster-1-2-tce/ 40.2 vs 60.7m "Prawdopodobnie to efekt topowych opon Michelin Alpin 7 jakie otrzymał testowany Duster" Nie doczytałeś? Edytowane 2 Września przez GordonLameman 2
Cappucino 222 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września 1 minutę temu, GordonLameman napisał(a): Piszę o napędzie 4x4 w moim aucie, czyli takim gdzie mam elektroniczne sterowanie momentem obrotowym i hamowaniem dla każdego koła osobno, a to pozwala lepiej kontrolować pojazd i skuteczniej (krócej) hamować. Podczas gwałtownego, awaryjnego hamowania nie ma to żadnego znaczenia a dodatkowa masa wydłuży tą drogę. To co wyczytałeś w folderze reklamowym odnosi się do typowego codziennego poruszania się po drodze.
GordonLameman 8 481 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września Teraz, SylwesterI. napisał(a): Tak bo 40m to wiecej niz 60m To nie były test, a obliczenia symulujące. Nie ma niestety takich testów, które byłyby zawsze w tych samych warunkach. Ale masz: https://www.auto-swiat.pl/testy/testy-nowych-samochodow/nissan-x-trail-rodzinnie-nastrojony-test-japonskiego-suv-a/h81x1vd 35,8m vs 40m. To cała długość Dustera. A to i tak jest ten stary x-trail z którego się śmiałeś. 2 minuty temu, Cappucino napisał(a): Podczas gwałtownego, awaryjnego hamowania nie ma to żadnego znaczenia a dodatkowa masa wydłuży tą drogę. To co wyczytałeś w folderze reklamowym odnosi się do typowego codziennego poruszania się po drodze. Bo? 3 minuty temu, SylwesterI. napisał(a): Tak bo 40m to wiecej niz 60m 40 to więcej niż 35,8 O całą długość Dustera.
Cappucino 222 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września 1 minutę temu, GordonLameman napisał(a): Bo? Co bo? Czego nie zrozumiałeś?
galakty 3 346 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września 14 minut temu, Cappucino napisał(a): Co ma napęd 4x4 do długości drogi hamowania? Przecież zwiększa on masę przez co wydłuża tą drogę. Hamowanie silnikiem? Lepszy rozkład mas?
Cappucino 222 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września 1 minutę temu, galakty napisał(a): Hamowanie silnikiem? Lepszy rozkład mas? Piszemy o gwałtownym hamowaniu gdy nagle widzisz niebezpieczeństwo wjechania komuś w ...kuferek.
galakty 3 346 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września A to wtedy inaczej fizyka działa, faktycznie. 1
SuLac0 354 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września 1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a): Obliczenia wskazują, że droga hamowania wydłuży się o 8%. Dodatkowa ostrożność wystarczy. + kolejne % w zaleznosci od tego, czy mamy "opony", czy opony 2
GordonLameman 8 481 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września 6 minut temu, Cappucino napisał(a): Co bo? Czego nie zrozumiałeś? Pytam - dlaczego według Ciebie elektroniczne sterowanie hamowaniem dla każdego koła odrębnie, szczególnie w warunkach kiedy jest mokro, miałoby nie mieć znaczenia? Tylko to stwierdziłeś, a ja chciałbym zrozumieć czemu tak uważasz
Cappucino 222 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września 1 minutę temu, GordonLameman napisał(a): Pytam - dlaczego według Ciebie elektroniczne sterowanie hamowaniem dla każdego koła odrębnie, szczególnie w warunkach kiedy jest mokro, miałoby nie mieć znaczenia? Tylko to stwierdziłeś, a ja chciałbym zrozumieć czemu tak uważasz Ja pie...serio? Ty miałeś fizykę w szkole? Doczytałeś o jakim hamowaniu pisałem?
SylwesterI. 865 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września (edytowane) Szkoda czasu na dyskusje z laikiem podającym wartości 50-60m bez minimum świadomości że cos tu nie pasuje. Człowiek żyjący wynikami z kalkulatora i opiniami dealera aut, samozaoranie roku, nominacja do nagrody Darwina. Edytowane 2 Września przez SylwesterI. 1
GordonLameman 8 481 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września (edytowane) 9 minut temu, Cappucino napisał(a): Ja pie...serio? Ty miałeś fizykę w szkole? Doczytałeś o jakim hamowaniu pisałem? Mhm. Takim hamowaniu, gdzie włączają się wszystkie systemy awaryjne, w tym choćby prymitywny już ABS. Dalej widzę korzyści w tym, że system będzie zachowywał przyczepność auta - nawet przy hamowaniu awaryjnym. Nie jestem fizykiem. Dlatego pytam. Możesz spokojnie wytłumaczyć albo... udowodnić, ze tylko się bez sensu unosisz i nie potrafisz napisać o co ci chodzi 8 minut temu, SylwesterI. napisał(a): Szkoda czasu na dyskusje z laikiem podającym wartości 50-60m bez minimum świadomości że cos tu nie pasuje. Człowiek żyjący wynikami z kalkulatora, samozaoranie roku, nominacja do nagrody Darwina. Nie jestem specem w tych kwestiach - to prawda. Ale nie jestem też laikiem, któremu się wydaje, że bagażnik na rowery go zabije. A, że bezpieczeństwo jest dla mnie istotne to podobnie jak marko wybrałem auto bezpieczne. Nie gadam wiec tylko o bezpieczeństwie, ale wybieram tak, aby było bezpiecznie. Nagrody Darwina? Je się przyznaje pośmiertnie. A to nie ja jeżdżę autem o bezpieczeństwie niższym niż byle chińczyk Edytowane 2 Września przez GordonLameman
Rekomendowane odpowiedzi