Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas miasteczko zainwestowało w 2 autobusy elektryczne...jak przychodzi zima, taka prawdziwa ze śniegiem i mrozami, to jest przesiadka na spalinowe :D Że ta zima była "zimą" to się obyło bez podmiany sprzętów :D 

Opublikowano (edytowane)

U mnie już grubo ponad 30% floty autobusów na prąd. 

Czytam właśnie artykuł. Kilka dni temu w DE zatrzymali kierowcę ciężarówki. Ponad 24 godzin bez udokumentowanej pauzy. 18 000 EUR mandatu :E  Jak sąd mu tego jakoś nie zredukuje, to kierowca praktycznie jeździ rok za darmo. 

Edytowane przez marko
Opublikowano

@marko
A to Marko jest mega ciekawe spostrzeżenie. 
Ciekawe jakby Uni wyszło z "narzuceniem elektryków" i sprzedaż byłaby taka jak faktycznie zakładano / wyprodukowano
To czy brak ładowarek nie byłby na tyle dużym problemem, że ludzie mający Elektryki dopuściliby, że jednak elektryk i jego ładowanie to wada, nie zaleta. 

Opublikowano (edytowane)

Tak z innej mańki...wczoraj gość mi oklejał szyby i oczywiście na klapie dookoła na kropkach nie siadło. Twierdzi że jak woda odparuje to siądzie na pewno, trzeba dać 2-3 dni. Faktycznie tak będzie, czy szykować się na reklamację? :E

Akurat nie mam żadnego doświadczenia w tej kwestii, bo poprzednie auto miało przyciemnione fabrycznie, a wcześniej nigdy nie przyciemniałem.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

DE to jest inny świat pod względem infrastruktury dla BEV. W 2017 pierwszy raz byłem w DE, pojechaliśmy pozwiedzać jakiś randomowy zamek a tam na parkingu 4 ładowarki, obok bloku teściowej w malutkim miasteczku pod Kolonią przy centrum handlowym supercharger Tesli z 19 stanowiskami :stukniety:

Opublikowano

Teraz sprawdziłem, w Katowicach są 2 superchargery Tesli, jeden na 3 stawach o którym wczoraj pisałem, 4 stanowiska 150kW, drugi na Jankego ma też 4 stanowiska ale już tylko 125kW, a ten obok teściowej to 250kW.

Dupa a nie BEV dla Polaka, jak się nie ma co najmniej domu a najlepiej domu z foto to BEV nie istnieje jako alternatywny samochód.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@Katystopeju mnie na całe małe miasteczko jest jedno stanowisko 8:E 

alejaktoniemaładowarkipodbierdronką?!podlidlemteżnie?!!!

Wy to na pewno jeszcze z tych archaicznych ludzi, co palą węglem w piecu!

Sprawdziłem u mojej mamy. Są całe 4 ładowarki... na prawie 37tys. mieszkańców (miasta) :E Kolejna ładowarka jakieś 15km dalej (jedna) :lol2: To ja już wolę te 15 minut stać za hotdogiem :hahaha:

Edytowane przez marko
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Gang napisał(a):

wracając do przyjemności...

wczoraj licznik na 10 sie zatrzymał ;p

7 wpadło, liczyłem że 10 przebiję :D A później olaboga skąd 3 cyfry na wadze...

Wracając jeszcze do tych elektryków - bardzo chętnie, ale nie będę dostosowywał życia pod elektryka, infrastruktura na prowincji jest jaka jest. Mogę się poświęcić jeżdżąc ostrożniej po obniżeniu auta, ale nic więcej :E Edit: a nie, jeszcze poświęcam się nie przerywając wypalania DPF jak mi się odpali w nieodpowiednim momencie i kręcę się po okolicy bez celu.

Edytowane przez Arczevski
  • Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, lesiu155 napisał(a):

Ale ja też widzę plusy. Jednak nie dorabiajmy do tego ideologii i nie zachowujmy się jak neofici albo Jehowi. To tylko odpycha. 

to nie dorabiajcie i zdecydowanie bedzie sie zylo wszystkim lepiej

• Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, marko napisał(a):

Jednak nadal najwięcej do powiedzenia o BEV mają ich właściciele, którzy na co dzień ładują je W DOMU. 

Ja mam i mieszkam W BLOKU.

Ale i tak się nie zgadzam - bo w rzeczywistości o BEV najwięcej do powiedzenia mają ludzie którzy ich nie mają ;)

U mnie w dużym mieście jest bardzo dużo ładowarek i tak sobie stoją puste, ich nawet nie potrzeba więcej bo nie ma na nie zapotrzebowania. Ładowarki są potrzebne w trasie i to szybkie ładowarki a nie jakiekolwiek.

Ktoś kto nie ma swojego ładowania w 95% przypadkach nie kupi BEV, dlatego w tym 37tys mieście co wspominałeś najpewniej te 4 ładowarki ..zazwyczaj stoją puste, przynajmniej w Polsce. ;)

• Thanks 1
Opublikowano

@Wu70 czekalem kiedy wpadniesz ;)  jest tak jak piszesz - najwiecej do powiedzenia i podzielenia sie "swoimi" doswiadczeniami dot BEV maja ci ktorzy ich nie posiadaja. mistrzowie pielegnowania mitow i tworzenia wlasnej ideologii "antybev" . zadnej konstruktywnej  dyskusji - nie, bo nie.

btw. jak tam Ioniq? jakas dluzsza trasa juz zaliczona?

Opublikowano
4 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

"Nie bo nie" pewnie w 90% przypadków wynika z prozaicznego powodu...po prostu są drogie i ludzi  nie stać na zakup takowych ;) Średnia wieku samochodów w Polsce to ile teraz? 15 lat? Wynika ona przecież nie z tego że lubimy starymi autami jeździć, a z tego że po prostu nas jako społeczeństwo na takie stać. Ale większość woli powiedzieć "bo nie" zamiast przyznać, że najnormalniej w świecie stać ich tylko na auta z czasów gdy elektryków nie było, albo były w powijakach.

chodzilo raczej, nie bo nie nawet jak kogos stac - jeden gosc kupił kie niro diesla bo nad morze jezdzi raz w roku, a dla 90% ludzi - zasieg to jedyny wyznacznik i jak trzeba sie ładowac to juz sie nie nadaje, w dodatku karmią sie tresciami hajzerow i innych pseudo dzienikarzy ktorzy nie znaja podstaw jezdzenia ev, to tak jakby mojej 100 letniej babci dac smartfona i niech zamowi sobie cos na allegro :E 

11 godzin temu, larry.bigl napisał(a):

Duniek, w okresie końcówka jesieni-początek wiosny PV nie starcza na zapotrzebowanie domu a gdzie tu jeszcze naładować BEV ;) Pół roku jedziesz na energii z sieci, a skąd ona się bierze...? No właśnie ;)

Z tym rivianem daj spokój :E 

jak ktos chce byc EKOLOGICZNY to sobie zamotnuje wiecej paneli bo sa mega tanie, w lecie wylaczy a w zimie bedzie miał 100% wykorzystania i nic nie odda do sieci - ja mam 20kWp i gdybym mial mniejszy dom lekko do od lutego do listopada moglby zyc na sloncu - kiedys doloze po 10kwp na wschod i zachod + 150kWh i tylko grudzien styczen cos tam pobiore z sieci w nocy zeby pompa mogla cos dobrac 

3 godziny temu, marko napisał(a):

Jednak nadal najwięcej do powiedzenia o BEV mają ich właściciele, którzy na co dzień ładują je W DOMU. 

Mój sąsiad ma BEV i mieszka w bloku, i co drugi dzień wisi na ładowarce pod blokiem. Ładowarek mamy 4 stanowiska i to jest jak wygrać w totka, żeby znaleźć wolne miejsce. Na mieście jest wszystko zawalone. A uwierzcie mi, ładowarki stoją co kilkaset metrów. Miasto akurat inwestuje mega dużo hajsu w elektryfikację. 

tak, glownym komfortem jest wlasnie ladowanie w domu - nie tracisz wogole czasu, jakbym nie mial tego komfortu to bym nie kupił pewnie

2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

U nas miasteczko zainwestowało w 2 autobusy elektryczne...jak przychodzi zima, taka prawdziwa ze śniegiem i mrozami, to jest przesiadka na spalinowe :D Że ta zima była "zimą" to się obyło bez podmiany sprzętów :D 

no i to jest dobre podejscie - skoro w zimie cena pradu + zuzycie bedzie podobne jak spalanie diesla to nie oplaca sie katowac EV - nie ma co na siłe tego uzywac, z biegiem lat bedzie lepiej, baterie beda wieksze/beda szybciej sie ładowac i predzej czy pozniej 99-100% bedzie elektryczna

Opublikowano
18 minut temu, SuLac0 napisał(a):

btw. jak tam Ioniq? jakas dluzsza trasa juz zaliczona?

Dopiero pierwsze trzy dziewiątki złapałem :D ale i tak sporo jak na mnie w 1mc, efekt nowości.

W sumie nawet razu nie naładowałem jeszcze do 100%, wszystko miasto/obwodnica więc bardzo małe odległości i czekam na okazję na poważny test :red:

FiPvsLk.jpeg

Spodobał mi się tryb i-pedal gdzie bardzo mocno używa rekuperacji aż do pełnego zatrzymania i w mieście mogę jeździć "jednym pedałem"

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Tak z innej mańki...wczoraj gość mi oklejał szyby i oczywiście na klapie dookoła na kropkach nie siadło. Twierdzi że jak woda odparuje to siądzie na pewno, trzeba dać 2-3 dni. Faktycznie tak będzie, czy szykować się na reklamację? :E

Akurat nie mam żadnego doświadczenia w tej kwestii, bo poprzednie auto miało przyciemnione fabrycznie, a wcześniej nigdy nie przyciemniałem.

Mi gość od oklejania ustalił korektę po minimum 2 tygodniach. Będzie dodatkowo podgrzewał właśnie na tych kropkach aby ładnie się dokleiło, jednak jak to określił, idealnie nie będzie, taki urok szyb z kropkowanym odcięciem.

Co do elektryków, jak mi koszt przejechania 100km na prądzie, zejdzie do kosztu 100km na LPG to dopiero się zastanowię. Ale nie w wymyślnych warunkach jak ładowanie latem ze swoich paneli o 12 w południe, tylko na normalnej ładowarce na mieście. 

Opublikowano
28 minut temu, Wu70 napisał(a):

Spodobał mi się tryb i-pedal gdzie bardzo mocno używa rekuperacji aż do pełnego zatrzymania i w mieście mogę jeździć "jednym pedałem"

W nissanie jest to e-pedał i też bardzo lubię ten tryb. W zasadzie to pierwsza rzecz jaką włączam po odpaleniu auta :) 

Bardzo, bardzo wygodne :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja tego nie używam. Za mało jeżdżę, auto stoi pod chmurką. Zaraz by mi szlag trafił tarcze hamulcowe.

1 godzinę temu, Wu70 napisał(a):

Ja mam i mieszkam W BLOKU.

Ale i tak się nie zgadzam - bo w rzeczywistości o BEV najwięcej do powiedzenia mają ludzie którzy ich nie mają ;)

U mnie w dużym mieście jest bardzo dużo ładowarek i tak sobie stoją puste, ich nawet nie potrzeba więcej bo nie ma na nie zapotrzebowania. Ładowarki są potrzebne w trasie i to szybkie ładowarki a nie jakiekolwiek.

Ktoś kto nie ma swojego ładowania w 95% przypadkach nie kupi BEV, dlatego w tym 37tys mieście co wspominałeś najpewniej te 4 ładowarki ..zazwyczaj stoją puste, przynajmniej w Polsce. ;)

Widzisz. I to jest Wasz problem. Nie widzicie nic poza czubkiem własnego nosa. "Ja mieszkam w bloku i mam gdzie ładować auto, bo prawie nikt nie ma BEV" 

A u mnie sporo ludzi ma BEV, Plug-in, ładowarek na co drugiej ulicy i co z tego? Trzeba jak debil szukać wolnej ładowarki. A potem potem drugi raz jak debil iść z buta po auto i go przeparkować. 

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)

Leasing mam na 4 lata. Pierwszy TÜV jest po trzech latach. Będą skorodowane tarcze / głębokie wżery -> negatyw

Żeby nie być gołosłownym. W T32 na TÜV po 5 latach dostałem właśnie za to negatywa :E 1100€ wymiana tarcz i klocków w serwisie :E

Edytowane przez marko