Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, SuLac0 napisał(a):

wyladwalay wlasnie w obecnej klasie "luksusowej". takie czasy. 

I teraz jak jest 'dobrej jakości plastik', to człowiek już się cieszy... co za czasy.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano

Dla mnie Tesla to taki trochę elektryczny "Passat". Pełno tego na ulicach ostatnio. Początkowo rzeczywiście szokowało, było czymś innym, nowym. Obecnie zwykłe auto popularne.

Co do jakości nowych aut. Oglądam na YT Jacka Balkana i sporo jest uwag, że nowe auta są średnio poskładane/spasowane. Przyjrzałem się ostatnio XCeedowi teścia (2024 r.), pasowanie elementów rzeczywiście pozostawia trochę do życzenia. Szczeliny nierówne, pasowanie lamp też raczej niechlujne.

Opublikowano
10 godzin temu, marko napisał(a):

Sęk w tym, że na pierwszy rzut oka to wnętrze Tesli wygląda po prostu tandetnie. Po prostu. Minimalizm też potrafi być piękny. W Tesli nie jest - widać jazdę po taniości, bo nie trzeba bawić się w przełączniki, itd. Kierownica, tablet - jest tanio? jest. Teraz wystarczy wmówić ludziom, że to wygodne. 

10 godzin temu, marko napisał(a):

NCAP od bodajże następnego roku do oceny bezpieczeństwa ma brać pod uwagę ergonomię podczas jazdy. Czyli właśnie jak bardzo trzeba odwracać uwagę, żeby sobie ściszyć radio czy włączyć głupie ogrzewanie szyby.

Będzie większy tablet z przyciskami.

W przypadku Tesli minimalizm idzie w parze z techniką ponieważ zastosowano rozbudowany system sterowania głosowego, którym bez odrywania rąk od kierownicy możesz sterować dosłownie wszystkim i tu dodatkowe przyciski nie są potrzebne ;) 

10 godzin temu, Dratwa napisał(a):

W zasadzie co jest definicją marki premium? :E 

Choć jeden, który wysilił się i zadał dobre pytanie. 

Pod premium można podpiąć już wyposażenie, jakość materiałów, osiągi, innowacje technologiczne czy nawet cenę auta. 

9 godzin temu, Kowal_ napisał(a):

zlazły się wraz z nimi tamtejsze prawaki, psychofani trumpa i muska :/

Mógł byś wskazać fragmenty wypowiedzi o tym świadczące? Czy zwyczajnie wyskakujesz z pozycji Anty-Fana i przypinasz z góry pinezki. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Katystopej napisał(a):

Uderz w baterię, fani Tesli się odezwą :E

Macie już jakiś kościół dla wyznawców tesloizmu? 8:E

Nie trafiłeś. Jestem fanem innej marki ale nie stać mnie na nią ;)

Idąc dalej. Czym się kierujesz wydając takie opinie? 

Po jednym zdaniu, które w żaden sposób nie wywyższa marki a zwyczajnie opisuje dlaczego jest takie a nie inne rozwiązanie jesteś w stanie kogoś mieszać z błotem? 

13 minut temu, marko napisał(a):

Mnie bawią argumenty. Testy wykażą, że sterowanie dotykowe jest niebezpieczne? Żaden problem! Można sterować głosem. A dla ludzi z zaburzeniami mowy będzie specjalna kamera przed kierowcą, która będzie rozpoznawała język migowy!

Twoje argumenty Cię bawią? Tak masz w 100% racje. 

Wyobraź sobie, że w autach dalej masz zastosowane 2 lub 3 pedały i osoby kalekie bez nóg muszą same się do tego dostosować jeśli chcą poruszać się autem ;) 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1
Opublikowano

Dj, nie pisałem tylko do Ciebie, nie czuj się wyjątkowo :red: Tu jedynie Duniek jest normalny, reszta Teslan wychodzi z założenia, że albo mówimy dobrze albo wcale o najlepszej marce bev :E

23 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Wyobraź sobie, że w autach dalej masz zastosowane 2 lub 3 pedały i osoby kalekie bez nóg muszą same się do tego dostosować jeśli chcą poruszać się autem ;) 

Osoba z jedną nogą nie może poruszać się autem z manualną skrzynią, coś tam dzwoni ale nie ten kościół.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Katystopej napisał(a):

Dj, nie pisałem tylko do Ciebie, nie czuj się wyjątkowo :red: Tu jedynie Duniek jest normalny, reszta Teslan wychodzi z założenia, że albo mówimy dobrze albo wcale o najlepszej marce bev :E

Napisałeś bezpośrednio pod moja wypowiedzią, która odnosiła się do Tesli więc uznałem, że pijesz w moją stronę. Nie jestem fanem Tesli a zwyczajnie staram się przedstawiać wszystkie argumenty w dyskusji. Jeśli podjęta była rozmowa na temat bezpieczeństwa podczas jazdy gdzie trzeba odrywać uwagę od drogi aby sterować wyposażeniem na ekranie przytoczyłem argument sterowania głosowego, które jest jednym z kluczowych dla Tesli. Sądzę, że nikt by o tym nie wspomniał a jak wspomniałem, to jestem Teslarzem :E 

Idąc dalej - Ja nie dopuścił bym Tesli Cybetruck do ruchu ze względu na niebezpieczne, kanciaste powierzchnie i tu nie ma już taryfy ulgowej. 

19 minut temu, Katystopej napisał(a):

Osoba z jedną nogą nie może poruszać się autem z manualną skrzynią, coś tam dzwoni ale nie ten kościół.

To chyba u Ciebie coś tam dzwoni ale nie wiesz w którym Kościele ;)  Skrzynia biegów nie ma kompletnie znaczenia!

Wymagane jest odpowiednie orzeczenie lekarskie o dopuszczeniu osoby kalekiej do kierowania autem + zdanie egzaminu na prawojazdy. Osoba kaleka bez nogi z protezą i orzeczeniem lekarskim po zdaniu egzaminu na kategorię B może kierować autami z kategorii B i tu nie ma rozdziału na skrzynie manualną czy automatyczną! 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, bergercs napisał(a):

Czyli nie mogę zmienić temperatury bez przerwania słuchania radia lub rozmowy telefonicznej?

Co rozumiesz przez słowo "przerwanie" ? 

Bo jadąc na nawigacji, głosowe podpowiedzi wyciszają Ci zarówno słuchanie muzyki jak i rozmowę telefoniczną. Jak bardzo Ci wyciszają - to możesz dostosować w ustawieniach nawigacji. Tak samo działa sterowanie głosowe. 

Idąc dalej żeby zmienić temperaturę fizycznymi przyciskami lub na ekranie i tak musisz oderwać uwagę od drogi i spojrzeć w danym kierunku gdzie sterowanie jest ulokowane. 

Mam Mondeo MK5 gdzie sterowanie temperaturą jest na ekranie i dodatkowo na fizycznych przyciskach pod ekranem. Mam również Teslę 3. Zarówno w przypadku Tesli jak i Mondeo zmiana temperatury zajmuje dokładnie tyle samo czasu i tak samo odwracam uwagę od drogi. Jedyne co to na samym początku korzystania z Tesli dość często odwracałem uwagę bo poznawałem jak to działa i tu trzeba być uważnym bo ja 2 razy się zagapiłem i raz Tesla uratowała mi tyłek "zatrzymując auto". Po miesiącu po prostu nie masz potrzeby zerkania w ekran. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
2 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

dedykowany obszar sterowania klima i pokretlo. minimalizm polaczony z ergonomia i fukcjonalnoscia

W dalszym ciągu lipa, bo i tak musisz oderwać wzrok od ulicy - mają fizyczne przełączniki można to zrobić na czuja ¯\_(ツ)_/¯ 

• Upvote 3
Opublikowano
13 godzin temu, kubikolos napisał(a):

a co do wyzej to nie ma zadnego powodu zeby pug nie mial jakiegos modelu bardziej premium

Sęk w tym, że to nie tylko Pug. Ani 308, ani Mazda 3, ani C4, ani zwykły Golf nie jest gorszy od A3. Nie ma żadnej różnicy in-plus względem konkurencji poza premium znaczkiem.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, huudyy napisał(a):

mając fizyczne przełączniki można to zrobić na czuja ¯\_(ツ)_/¯ 

i wiesz jaką temperaturę ustawiasz ? Nie. Musisz spojrzeć ;)  

W sumie jak by pomyśleć to dalej na czuja: ciepło, zimno :E 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

przyklad

image.png.6010eac960238a4ea8ae90d29256a93f.png

jak ustawic tutaj szybko temp? audi a3. ci co wiedza, prosze nie podpowiadac ;)

24 minuty temu, bergercs napisał(a):

Najlepsze, że istnieje idealne rozwiązanie, ale co niektórzy próbują szukać alternatyw:

" zawsze bedzie jakas dodatkowa opcja - przycisk, glos, tablet, gest. w przyszlosci moze nawet samym wzrokiem/spojrzeniem."

idealne bo? korbka w szybach tez byla idelana. skrzynia manualna tez.  telefon z tarcza tez...tutaj nie chodzi "czym" uruchamia sie dana fukcje, ale o to, aby bylo to nowoczesne (bo mamy postep technologiczny), latwo dostepne, intuicyjne. dobrze zaplanowany ekran nie odbiega w ergonomii od przyciskow. a w jednym i drugim przypadku mozna to spartolic koncertowo

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Mógł byś wskazać fragmenty wypowiedzi o tym świadczące? Czy zwyczajnie wyskakujesz z pozycji Anty-Fana i przypinasz z góry pinezki. 

Nie Ciebie miałem na myśli. Ale mniejsza o to, ja nie jestem antyfanem elektryków. Dla mnie to grupa, typ samochodów, mająca swoje plusy i minusy, tak samo jak diesel czy benzyna. 

Jak zauważysz nie dyskutuję na ich temat, choć osobiście mój rodzaj użytkowania idealnie się nadaje bo do pracy mam 13km w jedną stronę, mam ładowarkę pod pracą na parkingu i mógłbym sobie zamontować w garażu też. 

Ale póki co lubię w samochodach co innego i kieruję się innymi kryteriami, które dla większości mogą być również dziwne, niepraktyczne czy niezrozumiałe. I niespecjalnie będę kogokolwiek przekonywał, że są jedyne słuszne 😉

• Upvote 2
Opublikowano
29 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Zarówno w przypadku Tesli jak i Mondeo zmiana temperatury zajmuje dokładnie tyle samo czasu i tak samo odwracam uwagę od drogi.

Jest tez cos czego nikt nie bierze pod uwage - niezaleznie od tego ze zajmie to tyle samo czasu w tym przykladzie - to bedzie to znacznie bezpieczniejsze w Tesli ze wzgledu na systemu kontroli jazdy.

W dzisiejszych samochodach (nie tylko Tesla) faktycznie mozna oderwac uwage od drogi na tak krotkie momenty, niedlugo pewnie na znacznie dluzej ;)

31 minut temu, bleidd napisał(a):

Sęk w tym, że to nie tylko Pug. Ani 308, ani Mazda 3, ani C4, ani zwykły Golf nie jest gorszy od A3. Nie ma żadnej różnicy in-plus względem konkurencji poza premium znaczkiem.

To juz nieprawda. W kwestii innych koncernow to juz zalezy od modelu i generacji ale w przypadku golfa bedzie gorszy bo ma byc gorszy, od drobnych detali po wieksze czesci wyposazenia, tak samo seat leon bedzie jeszcze nizej niz golf bo one sa tak zaprojektowane zeby byly tym samym autem ale jednak troche podzielone na segmenty. Dlatego robi sie retrofity z golfa do leona, z a3 do golfa, a nie odwrotnie.

2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Tu jedynie Duniek jest normalny

ty nie odrozniasz premium od bentleya, raczej o normalnosci lepiej sie nie wypowiadaj

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, larry.bigl napisał(a):

Co mnie bardziej wkurza to jazda noca z takim tabletem w kokpicie..

Też się tego obawiałem i tu duże zaskoczenie bo bardziej razi w oczy oświetlenie deski rozdzielczej z prędkościomierzem w Mondeo MK5 niż ekran w Tesli :E 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marko napisał(a):

Jak osoba niema ma np. zmienić temperaturę za pomocą głosu?

Cóż... to pozostaje jej jedynie zmienić temperaturę jak w 95% (jak już nie 100%?) nowych samochodów. Za pomocą dotyku.

Wytykanie ekranu tylko Tesli jest trochę nie na miejscu jeśli to jest już absolutny standard w każdym samochodzie. 

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
14 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Jak dla mnie fizyczne przyciski/pokrętła powinny pozostać do sterowania klimatyzacją i głośnością radia. 

Reszta nie ma dla mnie takiego znaczenia. 

Co mnie bardziej wkurza to jazda noca z takim tabletem w kokpicie..

Podejrzewam, że jasność tabletu da się zmienić w ustawieniach, o ile samemu nie jest to na tyle mądre żeby dostosować jasność w zależności od warunków. Poza tym, mam podobne zdanie. Najpotrzebniejsze dla mnie funkcje mam na kierownicy (tempomat, przerzucanie piosenek, głośność radia). Wymienione już wcześniej pokrętło na tunelu środkowym (jak np. iDrive w BMW) jest dla mnie bardzo wygodne, ktoś kto to wymyślił powinien dostać jakąś nagrodę :E