Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, X360 napisał(a):

Panowie pytanko

Na Z790 DDR4,14700K,14700F,14600K odpalą pamięci DDR4 3600 normalnie XMP w 3600? Nie obetną do 3200?

U mnie DDR4 latały na XMP 3600 MHz zarówno na i5 12400 jak na obecnym i5 14600k bez problemu. Ale to chyba loteria, zależy chyba od kontrolera w cpu.

Opublikowano (edytowane)

A co tak cicho na temat Bartletów ? Znowu :kupa:  A może kanapka paląca płyty/sockety AMD jest zagrożona, ponieważ Bartlet ma mieć 12 tylko P-core bez  E-core ?  Już blisko odpowiedź :) 

EDIT: To jak by wyglądało na 14600 z 12 P-core na 1700 socket :P 

Edytowane przez leven
Opublikowano

Nigdzie nie bylo oficjalnego oswiadczenia intela, ze te cpu trafia do konsumenta, pierwotnie mialy byc one dla obslugi sieci i urzdzen brzegowych.  Patrzac na to, ze mamy 14th na rynku to te cpu nie maja zadnego znaczenia oraz zainteresowania, a to ze pojawily sie wzmianki w AIDA to normalne jka z kazdym sprzetem. Wiec moze beda, a moze nie ;) Kogo to obchodzi...

Opublikowano
W dniu 22/04/2025 o 11:21, tomcug napisał(a):

Na procku z K odpalą i będą stabilne, na takim bez K też i nawet powinny być stabilne, ale 100% gwarancji nie ma przez zablokowane napięcie SA. Ale 14. generacja ma sporo lepszy kontroler niż 12., więc nie powinno być problemu.

Moj 13900K radzi sobie z 4000 bez problemu w Gear1, wcześniej 13600 a potem 14700.

Wszystkie na tej samej płycie były obsadzone i nigdy nie było problemow.

Niestety nic wyżej nie uruchomię, kupiłem dla testów nowiutki zestaw 4400 cl18 i nie było opcji zeby to poszło nawet na 4100.

Capture d'écran 2025-05-01 113152.png

Capture d'écran 2025-05-01 113130.png

Opublikowano (edytowane)

Od kilku dni jestem świadkiem umierania mojej i7 14700k.

Parę dni temu zauważyłem, że podczas grania w Warzone wentyle od AIO wchodzą na wysokie obroty, co wcześniej nie miało miejsca. Zacząłem dostosowywać krzywą i spoglądać na OSD z Rivy. Tam moim oczom ukazało się 85 stopni. Masakra myślę...

Robię CB23, a tam ponad 100 stopni na "dzień dobry" nosz kur**. Zawsze było 35k i 85 maks. Przecież nic nie zmieniałem poza GPU. Na cpu mam PTM 7950 od roku i może padł, bo może podróba, bo z ali...

Przeprowadziłem jeszcze parę testów i każdy następny był coraz cieplejszy. 

Korzystam z UV od Liptona i spisywał się on niezawodnie. Na stock intel default to 90 mialem przy starcie Windowsa.

Syn gra w Minecraft, a tam 100 stopni, córka w Psi Patrol i tam 90. Na dodatek crash. Dramat...

Robię UV jedno, drugie, zmniejszam limity absurdalnie, a tu tak samo gorąco. CPU Lite Load na 3 i nadal 100 stopni. Game over.

Rozkręcam, zmieniam paste na Kryonaut i... I to samo, a nawet gorzej. Jest to piękny przykład degradacji procesora. Używam go od listopada 2023. Zawsze jakoś te problemy 13-tej i 14 generacji mnie omijały. Niestety, nic nie trwa wiecznie i dopadło mnie. 

Doczekaliśmy czasów bardzo kiepskich dla elektroniki. Już pomijam przygody z moimi 5090, a teraz doszedł procesor.

Rozpocząłem RMA z Intelem. Zobaczymy...

Jak nigdy myślę nad zmianą platformy na AMD, do której Zawsze mi było daleko. 

Ktos miał już podobny problem z 13 lub 14 generacją i ubiegał się o gwarancję z Intelem?

Edytowane przez darekz
Opublikowano
1 godzinę temu, darekz napisał(a):

Parę dni temu zauważyłem, że podczas grania w Warzone wentyle od AIO wchodzą na wysokie obroty, co wcześniej nie miało miejsca. Zacząłem dostosowywać krzywą i spoglądać na OSD z Rivy. Tam moim oczom ukazało się 85 stopni. Masakra myślę...

Robię CB23, a tam ponad 100 stopni na "dzień dobry" nosz kur**. Zawsze było 35k i 85 maks. Przecież nic nie zmieniałem poza GPU. Na cpu mam PTM 7950 od roku i może padł, bo może podróba, bo z ali...

Korzystam z UV od Liptona i spisywał się on niezawodnie. Na stock intel default to 90 mialem przy starcie Windowsa.

Syn gra w Minecraft, a tam 100 stopni, córka w Psi Patrol i tam 90. Na dodatek crash. Dramat...

Robię UV jedno, drugie, zmniejszam limity absurdalnie, a tu tak samo gorąco. CPU Lite Load na 3 i nadal 100 stopni. Game over.

Rozkręcam, zmieniam paste na Kryonaut i... I to samo, a nawet gorzej. Jest to piękny przykład degradacji procesora. Używam go od listopada 2023. Zawsze jakoś te problemy 13-tej i 14 generacji mnie omijały. Niestety, nic nie trwa wiecznie i dopadło mnie. 

Doczekaliśmy czasów bardzo kiepskich dla elektroniki. Już pomijam przygody z moimi 5090, a teraz doszedł procesor.

Ktos miał już podobny problem z 13 lub 14 generacją i ubiegał się o gwarancję z Intelem?

Podłącz pompkę od aio do złącza na płycie głównej.

Same wentylatory nie schłodzą procesora jeżeli ciecz nie płynie przez chłodnice.

Opublikowano
33 minuty temu, wallec napisał(a):

Podłącz pompkę od aio do złącza na płycie głównej.

Same wentylatory nie schłodzą procesora jeżeli ciecz nie płynie przez chłodnice.

Pompka od ponad roku chodzi na 3100 RPM

Opublikowano
2 godziny temu, darekz napisał(a):

Umarl to ci co najwyzej jakis element chlodzenia, degradujacy cpu nie objawia sie tym czym opisujesz ;)

Zreszta nie wiem jak mozna robic jakiekolwiek rma na pdostawie wyokich temp :E Mi sie raz aio zatkalo odlamkien i temperaury pod korek ale reklamowalem aio,a nie cpu ;)

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Umarl to ci co najwyzej jakis element chlodzenia, degradujacy cpu nie objawia sie tym czym opisujesz ;)

Zreszta nie wiem jak mozna robic jakiekolwiek rma na pdostawie wyokich temp :E Mi sie raz aio zatkalo odlamkien i temperaury pod korek ale reklamowalem aio,a nie cpu ;)

Jestem tak ukierunkowany na cpu, że nic innego nie brałem pod uwagę... Teraz po przespaniu się z tym to faktycznie wezmę wszystko pod uwagę i wymienię AIO na początek. 

25 minut temu, wallec napisał(a):

A może po prostu rtx 5090 uwolnił klatkarz i teraz aio 240 nie daje rady?

Do procesora dwunastej gemrecji i9 12900k aio 240 jest za słabe, to może do i7 14700k tym bardziej?

Wcześniej miałem 4090, a wzrost wydajności między nimi, nie jest aż tak ogromny, poza tym gram na locku 144, tak więc możemy to wykluczyć. Wymienię wpierw AIO jak najszybciej. Akurat ta wersja 240 od EK jest bardzo dobra i potrafi dogonic niektóre 360. Wiele ich testowałem 2 lata temu i wypadło świetnie, a też otrzymałem je za darmo, więc zostało. 

Edytowane przez darekz
Opublikowano

Do 13600 uzywałem AIO 280 Arctic podobnie do 14700, aż temperatury zaczęły bić rekordy, a były to jeszcze czasy przed masowym wymieraniem tych procesorów a co za tym idzie przed nowymi microcodami które sa o kant kuli potłuc, przynajmniej po implementacji na płycie MSI która mam.

Wymontowałem, czyściłem, smarowałem, jak nie jednym to drugim i lipa, nawet w idle dobijał do 60 stopni.

Okazało się ze Aio 280 które miało już kilka lat po prostu umierało, kupiłem 360 tez od Arctic i jest elegancko, na tyle na ile może być elegancko 13900K z najnowszym microcodem czyli throttling tylko w CB24/23 na jednym czy dwóch jadrach do momentu kiedy wszystkie wiatraki nie rozkręca się do max,  ale w to nie gram wiec mam w dupie.

Wiec zmień chłodzenie i będzie dobrze, a przynajmniej powinno, zawsze dla eksperymentu możesz uruchomić go z ograniczeniem do 35W zeby zobaczyć co się będzie działo.

Ostrzegam tylko ze w takim wypadku to system robi się dziwnie ociężały, przynajmniej w moim wypadku tak jest.

Opublikowano
W dniu 2.05.2025 o 18:03, darekz napisał(a):

Jakie PL1 i PL2?

Opublikowano
W dniu 1.05.2025 o 05:48, leven napisał(a):

EDIT: To jak by wyglądało na 14600 z 12 P-core na 1700 socket :P 

Może być gorąco, albo obniżą taktowanie i już nie będzie. Sam mam ochotę na takiego i7 10 P Core :P

Intel-Bartlett-Lake-S-lineup.thumb.webp.ac54bb88cf991ac82b8d6096328ac1a3.webp

Opublikowano (edytowane)

Kupie (oczywiście zależy za ile), choćby z tego względu na obecną pracę 14600k. W sumie gram tylko w gry i internety, podczas których rdzenie P pracują a E się obijają.

Edytowane przez JacekRTX