Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem na 1.2 Vcore i pomyślałem sobie, że E-core może odrobinkę podciągnę do 4.5 GHZ  :red:

Co to za OC ? Na starcie mobka dawała ponad 1.3Vcore, a nawet pod obciążeniem ponad 1.4 Vcore ! I od razu pod 100stC.

Opublikowano
55 minut temu, leven napisał(a):

Jestem na 1.2 Vcore i pomyślałem sobie, że E-core może odrobinkę podciągnę do 4.5 GHZ  :red:

Nie marnuj napiecia i limitu energetycznego ne krecenie -core, ktore poza syntetykami nic nie dadza. Jak chcesz krecic to krec na maxa P-Core.

Opublikowano

Jak grasz w gry wyłacz HT podciagnij ring i P bez ht będzie dużo mniejsza temperatura procka i możliwośc wiekszej przepustowości ram, +200MTs powinieneś zrobić spokojnie. Trefi grzeje procka ale też daje najwiekszego kopa latencji.  Ecorsy ogarniają reszte rzeczy system discord itd jeżeli nie masz drastyczenego wzrostu temp i destabilizacji.zostaw na 4500.

Opublikowano
31 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Racja, po swoim cpu widzę że gry korzystają tylko z P core.

Dla tego na razie 14600k i czekam na bartleta bez E-core :P  Jak Bartlet nie wypali, to go oddam do sklepu, jak to riobi Pipek. A gdzie On w ogóle jest ?

Dziarson: podpowiedz mi, jak ustawić chociaż G.skile 8000/38 (xmp) żeby u mnie banglały stabilnie :)

Opublikowano

Nie może być droższy od 14600K, więc kupno i sprawdzenie jest kwestią paru dni. Jak Bartlet będzie do bani, to się go odda i zostanie na fajnym 14600k.  Trzeba poczekać na ten wynalazek. Coś Intel chce podkopać kanapki od AMD :hihot:

Opublikowano
49 minut temu, leven napisał(a):

Dla tego na razie 14600k i czekam na bartleta bez E-core :P  Jak Bartlet nie wypali, to go oddam do sklepu, jak to riobi Pipek. A gdzie On w ogóle jest ?

Dziarson: podpowiedz mi, jak ustawić chociaż G.skile 8000/38 (xmp) żeby u mnie banglały stabilnie :)

Daj screena z ASRock timing configurator

Czym chłodzisz ? Czy nie chlodzisz.

Opublikowano
8 minut temu, Karro napisał(a):

Wszystkie to odgrzewanne kotlety beda a 8/16 to sobie mozna dzisiaj zrobić tylko ze lepiej

Wyłaczasz HT ,zostawiasz e core  

Na 12700k czy 14700k dałoby radę zrobić 8/16 na 14600k już nie.

Opublikowano
31 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Już plotki o Core 5 120F pokazały że będą to odgrzewane kotlety :hihot:

Nie czytaj polskich stron z newsami z przecieków z USA bo "nasi" nie dość, że nie mają info z pierwszej ręki, to jeszcze gubią się w tłumaczeniu (brak ht xD).

Barlet Lake to jest kosior i wiadomo to nie od dziś.

Core 7 251E

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/242803/intel-core-7-processor-251e-36m-cache-up-to-5-60-ghz/specifications.html

The initial release, unveiled at CES, showcases the processors through congatec's new COM-HPC modules. The flagship Core 7 251E leads the embedded lineup with 24 cores (8P + 16E) and impressive clock speeds reaching 5.6 GHz boost. Intel claims this processor outperforms the i7-14700 by 6% in single-core and 8% in multi-core benchmarks, despite maintaining a modest 65 W TDP. 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, leven napisał(a):

A jeżeli chodzi o płyty, to zawsze kupuję na najwyższym mostku :E  2500zł za mobo/proc/pamięć, to tyle samo co kanapka 9800X3D, która jest niewiele wydajniejsza od 14600k.  Poza tym, jak juz pisałem, czekam na Bartleta minimum 10 P-core+HT. Ale raczej 12 P-core. Mobka na (w tym przypadku)  Z790 jak najbardziej wskazana.

9800x3d jest niewiele lepszy od 14600k niezła odklejka :E

Jak chciałeś mieć przyszłościową platformę to właśnie trzeba było brać AMD, a 1700 to już martwa podstawka.

https://drive.google.com/file/d/1-PdgLkCf-5cA3b1kqO2CmFyhXtz-tiS3/view

Masz bo widzę odpalasz jakieś starocie :E

Edytowane przez sideband
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Jakoś muszą przeżyć do czasu NVL to i kombinują z nazwami :lol2:

25 minut temu, JacekRTX napisał(a):

@sideband nie każdy chce AMD. Ja po swoim romansie z 5700x też nie chcę :hihot:

Kumpel ma 5700x z 3090 i nie narzeka ;) Każda platforma wymaga dopieszczenia, ale niektórzy nie mają głowy do tego.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, sideband napisał(a):

Jakoś muszą przeżyć do czasu NVL to i kombinują z nazwami :lol2:

Kumpel ma 5700x z 3090 i nie narzeka ;) Każda platforma wymaga dopieszczenia, ale niektórzy nie mają głowy do tego.

Mnie na 5700x wyrzucało z gier do pulpitu :hihot: