Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W innych promocjach kod przychodził po okresie zwrotu. Wczoraj odebrałem 14600K i wczoraj dostałem kod. Nie ma też żadnej wzmianki o kodzie na dowodzie zakupu więc ogólnie wygląda to tak jakby się dostawało kod, który nie jest powiązany z procesorem, ale musisz procesor (ew. GPU) kupić żeby go dostać. 
Realnie rzecz biorąc oddając procesor nie musisz oddawać kodu. 
Wiadomo, że takie naginanie to sprytne oszustwo, ale na moje oko tak to wygląda. 
Swoją drogą jeszcze czekam na RAM i dołączam ponownie do niebieskiej rodziny 😆

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
22 godziny temu, areczek1987 napisał(a):

I na nim stawiać goły(świeży) system z wyłączonymi e kachones już przed samą instalacją system?  Dużo do przodu się jest w tym wypadku? Ht zostawić?

Stawianie systemu z E-Core czy bez nie ma żadnego wpływu na wydajność z E-core ;)

Możesz mieć boost nawet kilkadziesiąt procent przy odpowiedniej grze ;) Po wyłączeniu E-core masz spory spadek wydajności, a powinien być boost ;)

SMT to też kwestia gry nie wspominając o miejscu testowym. W miejscach mniej zależnych od CPU to praktycznie zawsze z SMT wydajność nieco spada ze względu na synchronizacje między wątkami. Tego nie unikniesz. Takiego Last Part2 potrafili popsuć tak działanie SMT, że masz spadek kilkadziesiąt procent w dół po włączeniu, ale to są pojedyncze przypadki ;) Poza tym na obie części tej gry trzeba patrzeć z przymrużeniem oka obie są spaprane lub psute wraz z kolejnymi łatkami.

18 godzin temu, tomcug napisał(a):

Odpali na Raptorze? %-) Nigdy nie próbowałem, w sumie to nie XP, więc powinien. Stery NVMe, USB się znajdą, gorzej z GPU nowymi by było.

Szczerze nie sprawdzałem pewnie jak się przygotuje odpowiednio obraz to będzie działać. Nie wiem jak to pójdzie z NVME, ale sata powinno działać.

Wiadomo integra brak sterów i w dedykach jest ograniczenie do starszych generacji.

Opublikowano
1 godzinę temu, tomcug napisał(a):

Dobry upgrade z 5800X3D :)

Więcej zabawy w BIOS i liczę na chociaż parę procent w grach. Do tego zamówiłem Trident Z Royal więc sam wygląd to upgrade 😁

Opublikowano
41 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Dla tych co marzą o  Bartlett Lake :)

Ja juz dano pisalem ze Intel nie zapowiedzial nic i to ludki sobie dorobili w myslach premiere, a to nie sa cpu na mainstream tylko do innych zastosowan ;) 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, JacekRTX napisał(a):

obraz_2025-09-10_124447216.png

Nie pali mi się z zakupem Bartleta.  14600K działa elegancko z szybkimi ramami. Przy obecnej grafice procesor się nudzi, jeżeli tak można powiedzieć :E 

53 minuty temu, ztx napisał(a):

Więcej zabawy w BIOS i liczę na chociaż parę procent w grach. Do tego zamówiłem Trident Z Royal więc sam wygląd to upgrade 😁

Pokaż te memki w tym programie: https://drive.google.com/drive/folders/1ifYo4FpG6k5D_SAnh3g2rdUlXUELvaja?usp=sharing

Ja mam takie memki: https://postimg.cc/gallery/Yw5f0wL

Edytowane przez leven
Opublikowano
28 minut temu, leven napisał(a):

Pokaż te memki

Dzisiaj nadali. Pewnie w sobotę przysiądę do tej platformy. Moje tak wysoko nie pójdą, bo będę kładł na Z690 Aorus Pro. 

Opublikowano

Nie wyższy, bo i tak dopłaciłem 150zl w sumie tylko za wygląd, bo w tej samej cenie (a nawet 3 dychy taniej) były Tridenty 7200@34. Royal podobno są dobre do OC więc myślę, że na spokojnie pójdzie wyżej niż seryjne XMP. Do tego na Z690 raczej nie wykręcę niż wyżej 7200 więc chociaż trochę zabawy sobie zaserwuje 😆

Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.09.2025 o 12:44, JacekRTX napisał(a):

obraz_2025-09-10_124447216.png

Czyli jak na arrow nie bo postępu brak to tylko 14600k (jak się chce na ddr4 posiedzieć) a dalej to już amd...

Złoty proces.

Edytowane przez areczek1987