Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Jest lutowany właśnie. Ciekły metal ci ściągnie kilka stopni ale nie w grach i na powerlimicie

Na ali za 40zł ostatnio były. Od biedy z żyletką(bardzo dużo uwagi na kondensatory) i zapalniczką da radę.

Trzeba było wskoczyć na 280 od arctic jak 360 nie wchodzą. Pompka by działała to jeszcze musi coś dźwięku wydawać. Custom lc nieporównywalnie drogie do chińszczyzny co jest produkowana bo zchodzi...

Ostatni dellid był na 8700 (był glut) i właśnie na żyletkach robiłem :E Opłacało się, spadek ponad 20stC. Do dziś działa jak należy :)

Opublikowano
2 minuty temu, areczek1987 napisał(a):

Spróbuj jeszcze poluzować z tym dociskiem bo może bez tej ramki na socekt ci proca wygina. Zabawa z stopniami nic nie daje to undervolt i ewentualnie underclock.

Najtańsze i najbezpieczniejsze modyfikacje.

W rękach wprawionego :E

UV mam na 1.2 Vcore. Bios z automatu potrafi puknąć 1.5 Vcore ! Tutaj ewidentnie jest błąd w przekazie ciepła z rdzenia do stopki chłodzenia. Po drodze jest tylko IHS, ale zanim zacznę skalpa, po prostu zamontuję wieżę i zobaczę, czy ten pik 40stC pomiędzy idle a obciążeniem dalej będzie występować. 

1 minutę temu, janek25 napisał(a):

Miałeś na nim x8 pcie. Może właśnie przez delida 🤣

Tak, jeden pin w sockecie wyparował, nawet śladu po nim nie ma (płyta jest w szufladzie) Jak pin zostaje złamany, to zostaje końcówka w sockecie, tutaj jest gołe miejsce. No i ten problem był od początku, zaraz po zakupie. Reklamacji nie przyjęto, 799zł w plecy - Komputronik. Poza tym deliid robię w imadełku, a nie na mobasie :hihot:

Opublikowano

Rękawiczki własna ręka i jeszcze o nożu zapomniałem bo trzeba nawet na wygrzanym ihs trochę siły by go dalej podważyć. Resztki indu zdrapać żyletką i wytrawić ciekłym metalem. Te procesory się wyginają i może sama ramka w miejscu ilm załatwi kilka stopni.

10 minut temu, leven napisał(a):

UV mam na 1.2 Vcore. Bios z automatu potrafi puknąć 1.5 Vcore ! Tutaj ewidentnie jest błąd w przekazie ciepła z rdzenia do stopki chłodzenia. Po drodze jest tylko IHS, ale zanim zacznę skalpa, po prostu zamontuję wieżę i zobaczę, czy ten pik 40stC pomiędzy idle a obciążeniem dalej będzie występować. 

Ogarnij poradnik od liptona o zapobieganiu degradacji na tych 14600k. Te msi mają z tym problem.

• Upvote 1
Opublikowano

Nigdy nie delidowałem procesora z lutem, ale na razie wszystko wskazuje na problem rdzeń-ihs. W tym tygodniu to wyjaśnię, tylko muszę pomalować pokój, bo robię remoncik :P 

Ten MSI MAG, którego kupiłem, to istna cegła. Waży z 2kg i jest mułowata.  O degradacji nie ma mowy przy obecnym UV. Nie katuje proca, jak to robił Pipek (14900kf na 6.2 ghz przy 1.4 Vcore  :P

Wiem jedno, nie można tak sobie tego zostawić, szkoda fajnego procka.

Opublikowano
6 minut temu, leven napisał(a):

Nigdy nie delidowałem procesora z lutem, ale na razie wszystko wskazuje na problem rdzeń-ihs. W tym tygodniu to wyjaśnię, tylko muszę pomalować pokój, bo robię remoncik :P 

Ten MSI MAG, którego kupiłem, to istna cegła. Waży z 2kg i jest mułowata.  O degradacji nie ma mowy przy obecnym UV. Nie katuje proca, jak to robił Pipek (14900kf na 6.2 ghz przy 1.4 Vcore  :P

Wiem jedno, nie można tak sobie tego zostawić, szkoda fajnego procka.

Jak zrobiłeś undervolt to jakiś taki słaby skoro vid ci na 1.5 skacze. Msi mają problem z doborem ustawień jak na wrzuconym poradniku liptona.

Opublikowano (edytowane)

Zaraz obejrzę herbatkę :) Dzięki :thumbup:

Jasny gwint, Lipton potrafi gadać :) Dla porównania oglądnąłem Zmasła i ?  to przepaść na korzyść Liptona.

Dużo informacji wklepał herbatka, LLc na 7 to już  u mnie bangla. - 0.150 na ofsecie też za dużo, 0.075 daje rady, ale u mnie jest problem z pikiem temperaturowy i procesor potrafi się wykrzaczyć. 

Dzięki za wrzutkę filmiku, zapisałem do zakładki :)

EDIT: zrobiłem, co Lipton opisał i dalej kaplica. 40 stC różnicy idle-obciążenie. Spróbuje to ogarnąć w tygodniu:

1.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

to przepaść na korzyść Liptona.

Mam zdanie odwrotne. Bardzo odwrotne.

--------------------------------------------------------

Nabyłem 14900K (rocznik25)... i nie wiem...Będzie dobra zabawa na powietrzu? Będzie stabilny jeden wątek na 6,1Ghz? Generalnie będzie lepiej niż 265K? Sprzeniewierzyć się swoim zasadom i przejść na UV...? ;) Dużo pytań się pojawia...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, leven napisał(a):

EDIT: zrobiłem, co Lipton opisał i dalej kaplica. 40 stC różnicy idle-obciążenie. Spróbuje to ogarnąć w tygodniu:

U mnie w IDLE mam w rejonach 30 stopni (brak UV, standardowe ustawienia, bo nie liczę wyłączonego Intel Turbo Boost 3.0 i PL2 ustawionego jak PL1 ze specyfikacji, czyli 65W, bo to nie ma wpływu na IDLE). Także w ogóle te temperatury masz wysokie.

41 minut temu, sert napisał(a):

Nabyłem 14900K (rocznik25)... i nie wiem...Będzie dobra zabawa na powietrzu? Będzie stabilny jeden wątek na 6,1Ghz? Generalnie będzie lepiej niż 265K? Sprzeniewierzyć się swoim zasadom i przejść na UV...? ;) Dużo pytań się pojawia...

Wszystko zależy ... który profil ze specyfikacji wybierzesz (bo Intel jest zabawny i jest kilka do wyboru). Generalnie te 6,0 GHz na pojedynczym rdzeniu zrobić musi, bo to ma wymalowane w spec. (Intel Turbo Boost 3.0 i IntelThermalVelocityBoost) Tylko ciekawe jakie VCore zostanie zapodane @ stock @ 6GHz (nie zdziwiłbym się, gdyby było ponad 1,5V).

PL2 możesz na dzień dobry ustawić jak zalecane z podstawowego profilu PL1, czyli 125W. Natomiast jeśli obawiasz sięnadmiernego pałowania @stock przy 6,1Ghz to pozostaje wyłączanie eTVB i ew. Turbo Boost 3.0.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Generalnie te 6,0 GHz na pojedynczym rdzeniu zrobić musi, bo to ma wymalowane w spec. (Intel Turbo Boost 3.0 i IntelThermalVelocityBoost)

Obawiam sie, że oficjalnie -  to jest zdarzające sie czasami "pyknięcie" do 6Ghz na jednym rdzeniu a nie utrzymywanie "na stałe" tej częstotliwości w jakiejś aplikacji wykorzystującej do działania jeden wątek. Prawdopodobnie będe musiał pokombinować jak przy 14600K. Może mi się trafi jakaś wyjątkowa sztuka niepotrzebująca zbyt dużego napięcia, zobaczymy...

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Butu PCL napisał(a):

Dla takiego i7 14700K skoki SVID do 1.6v to standard?

W ogóle, to uważam, że lepiej patrzyć na Vcore, a nie SVID (SVID to niby potencjalne żądanie procesora jak mnie pamięć nie myli, natomiast Vcore, to prawdziwe napięcie jakie dostaje CPU).

Natomiast nie sądzę, by i7 14700K jechał w okolice 1,6V (trzymajmy się może lepiej Vcore), skoro i7 14700 jedzie w wyskokach i to raczej w obciążeniach małych/chwilowych/IDLE na ułamek sekundy na ~1,4V (Vcore). Przy obciążeniu ciągłym single Core (Cinebench single), są to okolice ~1,3V (Turbo Boost 3.0 OFF)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
21 godzin temu, leven napisał(a):

Nie katuje proca, jak to robił Pipek (14900kf na 6.2 ghz przy 1.4 Vcore  :P

Możesz opowiedzieć coś więcej - będę zainteresowany tym 6,2Ghz na 14900K-> Jak mu poszło?, miał stabilne to 6,2Ghz? Na wszystkich rdzeniach ;) ? Na jednym, dwóch...? A może dasz linka do jego wpisów na ten temat, pls? 

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, leven napisał(a):

Poszło tak, że uszkodził bodajże 16 sztuk, które odesłał z powrotem do sklepów :E  Głośno było na forum o jego wyczynach w tej kwestii.

Po tym wszystkim Intel stracił płynność finansową i sprzedaje dział GPU. Ponoć w gabinecie CEO wisi zdjęcie pipolinio ,tego klienta nie obsługujemy 

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)

Pipek ponoć się ujawni wraz z pierwszym świerszczem strixxa 6090 🤣😜

2 godziny temu, Doamdor napisał(a):

@Kyle Degradował procesory podczas kilkudniowego testu po OC. 

Wiesz jak jest, nie należy wierzyć wszystkiemu co się pisze w necie 😜

Po kilku dniach każdy krzem robi się luźniejszy i już nie trzyma V/mhz co za 1 odpaleniem 

Edytowane przez janek25
Opublikowano
2 godziny temu, wallec napisał(a):

Dlaczego go nie zapytacie? Przecież jest na forum na multikoncie i normalnie się udziela.

To niech wpadnie tu, zapraszamy - i opowie na spokojnie co i jak stabilnego ostatecznie wykręcił na 14900?