Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zasilacz wyłączył ci kompa zabezpieczeniem przeciążeniowym i po prostu płyta dostała zwieche podczas trenowania ustawień.

W takiej sytuacji wystarczy na kilka minut wyjąć wtyczkę z kontaktu i nacisnąć kilka razy power lub wyjąć baterię CMOS na chwilę.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Niby Intel napisał w specyfikacji PL1=125W dla i5 14600K (nie widzę wyłączenia spod tego, jak w przypadku np. i9 14900K), ale lepsze ustawienie 181W niż 4095W ;) 

421df26d93ad3.png

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
5 godzin temu, Latest Trick napisał(a):

okej sprawdziłem i tak działa. Co to ma k^$%^# być? XD
Czemu 4 miesiące działał na tym biosie i nagle przestał a na nowszym ożył
Nie ma tego złego 12100f wraca do morele, chociaż jak dzieją się takie cyrki to może zostawię.. 

Zrób mu UV, sprawdź w OCCT, jak nie zejdzie w czasie testu, to będzie żył. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Latest Trick napisał(a):

Do stówki dobija i zbija taktowanie, C14S nie daję rady szczególnie w niezbyt wentylowanej budzie 

Dokładnie o tym pisałem wyżej. (niższa temperatura w pomieszczeniu może wpłynąć na wynik, kiedy chłodzenie całego systemu nie wyrabia)

ps. ile czasu zajmuje dojechanie do 100 stopni w tym Cinebench multicore?

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
2 minuty temu, Kyle napisał(a):

Dokładnie o tym pisałem wyżej. (niższa temperatura w pomieszczeniu może wpłynąć na wynik, kiedy chłodzenie całego systemu nie wyrabia)

ps. ile czasu zajmuje dojechanie do 100 stopni w tym Cinebench multicore?

dopiero pod koniec, jakieś dwie minuty przed końcem

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Kyle napisał(a):

czy mógłbyś wrzucić okno z programu, który odczytuje Vcore? (HWinfo choćby) "VID" to w sumie nie wiele mówi o tym, jakie są napięcia na rdzeniu.

Spróbuję, a przy okazji - to co nam mówi VID - wiesz może?

Opublikowano

Czyli tak jak myślałem. Vcore ustawione obecnie w biosie na 1,398V a VID i tak skacze/utrzymuje się pow. 1.4V bo takie jest

9 minut temu, Kyle napisał(a):

"zapotrzebowanie na dane napięcie zgłaszane przez CPU"

i tyle dostaje.

HwInfo w trakcie CB23

vcore.jpg.0da4cc9aa72014eec7c971b790dcfca9.jpgvid.jpg.0c577234594ad31475bfd346c7ee12cc.jpg

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Bo ja sobie myślę, że jest to zaszyte w mikrokodzie CPU (który aktualizowany bywa przez nowe wersje biosu) gdzie danemu modelowi obsługiwanego procesora przypisane są poszczególne wartości pożądanego napięcia VID w zależności od (zakresu) częstotliwości pracy procka w danej chwili i jego obciążenia jako całości ...

Edytowane przez sert
Opublikowano

@sert, masz rację tylko w połowie. Żądane napięcie zależy od częstotliwości. Jeżeli jest włączone TVB to również temperatura CPU ma wpływ na napięcie. Natomiast jeżeli napięcie zmienia się w zależności od obciążenia to już zasługa Load line calibration. Na potwierdzenie tego to np. przy ustawieniach LLC na 0,01 mOhm, AC i DC Loadline na 1 napięcie nie będzie zależne od obciążenia.

Opublikowano

OK. Jednak przy moim zamyśle podkręcania procka gdzie musiałem na starcie vcore ustawić na 1.398V - a resztę ustawień zostawiłem na auto - Twoja powyższa rada chyba przerasta moje pojmowanie tego co miałbym zrobić aby pozostawić podkręcony procek a jedynie obniżyć mu żądania maksymalnego VID....