Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, wallec napisał(a):

Wpisz wartość mniejsza niż obecnie czyli np -25mv.

Jak np. będziesz mieć stabilnie na obciążeniu wszystkich rdzeni, a złapiesz losowego blues screena na pulpicie, to wtedy trzeba tak ustawić load line calibration żeby nie zrzucało aż tak nisko napięcia.

Nie pamiętam jak jest na ASRock czy level 1 to najmniejszy vdrop czy największy ale rozkminisz.

.warto poświęcić czas

Zapomnieliśmy chyba o jednym...., że przy offsecie....VID nie jest ignorowany (chyba) więc dostaje od płyty to co chce  i druga sprawa - moja płyta nie rozumie chyba wartości ujemnych i traktuje -7 jako "7" - jak te dwie sprawy się skumulowały to powstało cos takiego :)

offs1.jpg.6429055362f26c3240a77892e8eac2c0.jpg

Więc wróciłem do "fixed", + dodatkowo taką opcję w biosie "Undervolt protection" dałem na disable

i teraz jest tak jak wcześniej plus dodatkowo pod obciążeniem napięcie spada do 1.344V

offs2.jpg.a0c90a6090fd86ac6a880d865cc62036.jpg

Miałem dobre chęci.... :) 

Opublikowano

W ogóle to dziwne, że jeszcze działa. Pewnie zielona dziołcha włożyła CPU w płytę, BIOS fabryczny wydany na premierę tych CPU i ma "Vshift" w kosmos. CPU już jest teraz nieźle będzie zdegradowany.

Opublikowano
23 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Ram może zdycha. Z tego co pisał to stock +xmp. Najlepiej dać stock proc i jedec 4800 na kilka dni. 

tak też zrobiłem i dziś znów padł xD, potem po godzince znów ożył i na razie żyje

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Latest Trick napisał(a):

tak też zrobiłem i dziś znów padł xD, potem po godzince znów ożył i na razie żyje

Puść mu na kilka przebiegów (to będzie wiele godzin) MemTest ... tylko ten startowany z Pendrive/Płyty, a nie jakiś MemTest5 spod windy, a o windowsowym to nawet nie wspominam.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

@Doamdor Co jest powodem temperatury w Twoich pomiarach~~80 stopni (mniej więcej max rdzeni - głównie patrząc na rdzenie Performance) przy mocy 90W? (chłodzenie, błąd kalkulacji na skutek niestandardowych ustawień, czy może chwilowe wyskoki temperatury)

ps. bardzo dużo potrafią powiedzieć wykresy nakreślone w AIDA, typu (to akurat IDLE):

42078aa4e7fa1.png

- po takim pomiarze można ocenić jaką zawartość mają chwilowe wysoki, a później to skorelować ze statystyką, gdzie na sztywno podana jest średnia, min, max - to fajnie pokazuje cały obraz zachowania CPU

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

RING

22 godziny temu, Kyle napisał(a):

@Doamdor Co jest powodem temperatury w Twoich pomiarach~~80 stopni (mniej więcej max rdzeni - głównie patrząc na rdzenie Performance) przy mocy 90W? (chłodzenie, błąd kalkulacji na skutek niestandardowych ustawień, czy może chwilowe wyskoki temperatury)

ps. bardzo dużo potrafią powiedzieć wykresy nakreślone w AIDA, typu (to akurat IDLE):

42078aa4e7fa1.png

- po takim pomiarze można ocenić jaką zawartość mają chwilowe wysoki, a później to skorelować ze statystyką, gdzie na sztywno podana jest średnia, min, max - to fajnie pokazuje cały obraz zachowania CPU

To wgląda na piki systemowe. No przecież procesor musi to obrobić :) 

A Doamdor mi teraz namiszał. Jak Można zejść 30 wat mają lepsze wyniki ?

No DM Ty coś kombinujesz, albo pokaż bios :Up_to_s:

Opublikowano (edytowane)

Koledzy mam pytania chyba do ekspertów od OC/UV

Prośba o wsparcie w wyjaśnieniu;)

1.  Słyszałem, czytałem by HWInfo by dobrze raportowało całkowitą moc CPU to powinien być  VID = VCore ....luźne powiedzenie                niesprecyzowane chyba

Tylko jakie to Vcore? w sensie ile faktycznie procesor pobiera prądu i które to napięcie najważniejsze przy OC i UV ???

HWInfo pole/strefa -  CPU [#0]: Intel Core i5-13600K: Enhanced

VR VCC Current (SVID IOUT)  = 126,705 A

CPU Package Power = 154,436 W

IA Cores Power = 152,893 W

VR VCC Power (SVID POUT) = 152,000 W 

HWInfo pole/strefa -  GIGABYTE Z790 GAMING X (ITE IT8689E)

Napięcie  Vcore  = 1,188 V

HWInfo pole/strefa -  GIGABYTE Z790 GAMING X (OnSemi NCP81530) + Power Monitor

VR VOUT (Vcore)  =  1.225 V

VR IOUT (Vcore Current) =  105.000 A

Czy poniższe to najbliższa prawda prawdzie ? 😊 za którą gonią Intela, a HWInfo nam tego nie wylicza, a trzeba samemu mnożyć. 

Moc (W) = VR VOUT × VR IOUT   =   1.225 V x 105 A  = 128,625Wat

2.       Rozumiem, że Ampery z VR VCC Current (SVID IOUT)   oraz  VR IOUT (Vcore Current)  nigdy nie będą równe sobie lub nawet zbliżone, skoro …..HWInfo pole/strefa -  CPU [#0]: Intel Core i5-13600K: Enhanced  -  to to pole to tylko cyfrowa kalkulacja, jeszcze innych dodatkowych bajerów.

Edytowane przez ITprospector
zmiana koloru tekstu na czarny
Opublikowano
4 godziny temu, leven napisał(a):

RING

To wgląda na piki systemowe. No przecież procesor musi to obrobić :) 

A Doamdor mi teraz namiszał. Jak Można zejść 30 wat mają lepsze wyniki ?

No DM Ty coś kombinujesz, albo pokaż bios :Up_to_s:

Więcej watów nie może być, bo płyta główna i chłodzenie nie ogranie. :E

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wallec napisał(a):

@ITprospector nudzi Ci się?

A to pytanie zadałeś w jakim celu ?

Ja się pytam o odczyty z HWInfo właśnie dlatego, że nie wiem dokładnie na jakich tutaj na forum użytkownicy bazują Vcore jak robią OC lub UV, 

a to widać jest różnica spora, po tym jakie są odczyty i rozjazd w amperach, a tym samym końcowej faktycznej mocy CPU w stylu mi pobier tyle, a mi tyle Wat.

W samej mocy obliczeniowej kalkulacji Vcore CPU, a kalkulacji z sekcji zasilania jest zazwyczaj kilkadziesiąt amper różnicy (wiem apteka to nie jest) 

Więc jak ktoś mówi zrobiłem OC lub UV na takim a takim napięciu, to na którym ? wiesz ?

Bazując na obliczeniowym Vcore pochodzącym z CPU i przekłamanym WAT końcowym, czy sekcji zasilania VR VOUT (Vcore) ? które dostaje CPU.

To istotne jak ktoś robi kalibracje linii zasilania itd. 

Więc jak było cię stać na komentarz nie mający sensu, to może napiszesz które to Vcore co ma być równe niby z VIDem.

Edytowane przez ITprospector
Opublikowano

No dla mnie ma znaczenie takie, że finalnie ktoś myśli ale super lub i nie  proc leci mi na 1.188V pobiera 152Wat 

ale jak spojrzy sobie na napięcie drugie VR VOUT, to może i być 40mV +/- , a wtedy tak naprawdę proc leci na 1.225V i całkiem innym  mniejszym prądzie, więc finalnie nie pobiera 150 Wat, a może pobierać np. 129 Wat 

to tylko przykład jak wyżej podałem

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, ITprospector napisał(a):

więc finalnie nie pobiera 150 Wat, a może pobierać np. 129 Wat 

no to sobie zmierzysz ile

2 minuty temu, ITprospector napisał(a):

czyli ok,byle teperatura sie zgadzala do reszty

Edytowane przez janek25
Opublikowano
1 minutę temu, janek25 napisał(a):

no to sobie zmierzysz ile

czyli ok,byle teperatura sie zgadzala do rszty

No widzisz tu nie chodzi o pomiar, ale o bazowanie na którym napięciu najlepiej się kierować przy kalibracji ustawianiu biosu zabezpieczeń itd

w tym przypadku u mnie to apteka ktoś powie ok, ale jakby nie patrzeć, to chyba jedni kierują się Vcore obliczeniowym od CPU, a inni od sekcji zasilania, a to dwa inne światy trochę, a pomiar miernikiem na płycie, to raczej mało kto robi.

VID = VCore ....luźne powiedzenie, ale ciekawe kto zna odpowiedź i gdzie jest sprecyzowana.

Tylko jakie to Vcore? w sensie ile faktycznie procesor pobiera prądu i które to napięcie najważniejsze przy OC i UV ???

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, ITprospector napisał(a):

VID = VCore ....luźne powiedzenie

U mnie Core VIDs a Vcore w IDLE to zupełnie inne światy:

1d6590cd6d31a.png

Dopiero przy obciążeniu są podobne.

Cinebench 2024 single core:

63c418c624778.png

Cinebench 2024 multi core:

c0f9ccc8f9417.png

Edytowane przez Kyle
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, ITprospector napisał(a):

No dla mnie ma znaczenie takie, że finalnie ktoś myśli ale super lub i nie  proc leci mi na 1.188V pobiera 152Wat 

ale jak spojrzy sobie na napięcie drugie VR VOUT, to może i być 40mV +/- , a wtedy tak naprawdę proc leci na 1.225V i całkiem innym  mniejszym prądzie, więc finalnie nie pobiera 150 Wat, a może pobierać np. 129 Wat 

to tylko przykład jak wyżej podałem

Będziesz tak uprzejmy żeby porównać wskazania hwinfo z miernikiem?

Edytowane przez wallec