Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, wallec napisał(a):

Ja to mogę być sobie fanboyem i sobie pisze w tematach o Intel, ale żeby mod wpadał spamować o amd w temacie o Intel wątek o wyłączaniu ecore/ht to już...

Ty spiewasz jak ci nareacja pasuje, jak AMD jest szybsze od intela to zaczyna sie wymyslanie bzdur i szukanie clickbajtowych filmow w necie, ale jak juz miales Aroowa to zachwycony pod niebiosa prockiem bo masz 60fps na Areczku wiec proc "super" :boink:

1 godzinę temu, wallec napisał(a):

Ja to mogę być sobie fanboyem i sobie pisze w tematach o Intel, ale żeby mod wpadał spamować o amd w temacie o Intel wątek o wyłączaniu ecore/ht to już...

To sie nazywa sprowadzanie do pionu twoich bzdur ;) 

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, tomcug napisał(a):

Taka wyszła. Na pewno Raptorowi pomagał fakt pracy z uncore 4,5 GHz zamiast 3,8 GHz. No i średnia to tylko średnia, np. w Spider-Manie ponad 30% wyszło.

Teraz patrzę i w gekbench sama zmiana z DDR4 na 5 daje z 15 procent 

Edytowane przez janek25
Opublikowano
5 godzin temu, wallec napisał(a):

Z 16 gier tylko 3 ma na limicie GPU z RTX4090 w 1080p low także ten tego, zamknijcie oczy na te 3 gry i co powiecie wtedy? xD

Opłaca się wyłączać e-core lub ht na 14900k czy nie?

Opłaca się wyłączyć E-core, zostawić P-core + HT, ocnąć P-core do 5.5 GHZ i Uncore ustawić na 5GHZ + szybkie memki i jest rakieta. Taki układ wysoko trzyma minimalny FPS. Walcuś nie wygrasz z czerwonymi, bo to rozlewa się po całym świecie, jak jakaś .... :/ 

Wpis dotyczy 14600k.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

U siebie wyłączam ecore ale tylko dlatego że jest ich 4 sztuki.

Jakbym miał 14900k, to by mnie głowa nie puściła by wyłączyć 16 rdzeni, za które zapłaciłem a sprawiają one, że gry się szybciej wczytują, shadery szybciej kompilują itd.

Edytowane przez wallec
Opublikowano

14900 bym nigdy nie kupił. Zawsze trąbiłem o 14600k, że kupie i w końcu jest w budzie. Czyli 8 E-core 3.5GHZ dają mniej, niż 6 HT 5.5 GHZ u mnie na 14600k !! 

A z filmiku, który zalinkowałeś odnośnie 14900k, to też warto wyłączyć E-core, jeżeli tylko na procu gramy. Tam są różnice niezauważalne w czasie gry. To już lepiej 14700k, który ma 8 P-core. Tylko, że 14700k kosztuje 1500 zeta pfff :dupa: