Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miszczu, regularnie żongluję platformami i wszystkie programy oraz system działają dokładnie tak samo na AMD oraz Intelu.

@wallec

Specjalnie pod prawym klikiem odpalane, żeby widać było dokładnie, kiedy kliknięcie. A, i ja załadowałem 6 MB plik do Painta, co też ma wpływ na czas odpalenia, a nie 100 kilobajtową pierdółkę jak Ty. Pomimo tego odpaliło od razu.

• Like 3
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@wallec Dokładnie. Trzeba brać system z zaskoczenia, ale ten jego lag to taki naciągany trochę. Png z reguły są cięższe niż jpg i czasem nawet pomimo SSD i wiadra rdzeni system zamula a nie proc. Lepsze są przykłady z gier niż takie mocno zależne od systemu.

Wczoraj sprawdziłem rdzenie E a dzisiaj P. 153 - 155W. Jak 20k + 18k razem daje 39400 pkt nie wiem :E 

image.thumb.png.9f17396183af2d1513f2857996e0e931.png

image.thumb.png.322f6c614ae52adcd7c1c9baa3f6d6fd.png

Edit: Ciekawa obserwacja. Puściłem kolejne dwa razy na samych P corach poprzez koligację i raz dało wynik 21900 a za drugim 18500. Teraz puściłem trzeci raz i 22074 pkt. Coś dziwnie to działa albo coś zamula w tle.

image.thumb.png.ce9bc8f8173aa1a385b8ea8b4aa1f59f.pngimage.thumb.png.0e7f2b8fd84f9ea902d916634ef6cc0c.png

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
2 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

Cinebench R23 resetuje ustawienia koligacji za każdym razem, kiedy zaczyna renderować.

jak set setter działa w tle to cały czas jest ustawianie to co w zasadach jest ustawione dla tego programu gdy tylko się uruchamia. Na e jajach cały czas ten sam wynik. Chrome w tle musiał zamulić albo sam windows.

Opublikowano (edytowane)

@Pentium D

1. Wystarczy odpalić Menedżer zadań, Wydajność CPU, Procesory logiczne, żeby zweryfikować czy rzeczywiście benchmark działa tylko na rdzeniach P.

2. Czy ty jak testujesz rdzenie P to zmniejszasz w ustawieniach Cinebench liczbę wątków?

Edytowane przez SebastianFM
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

1) a po co? 27,7% z biegiem czasu % narasta do 50%

image.thumb.png.8ed9bc74fb11fcff85948654a8121493.png

2) nie bo po co

Edit: z Ciekawości sprawdziłem to ustawienie na 16 wątków i chyba daje to małego boosta do wyniku bo teraz wypluwa po 200 - 250 pkt więcej

image.thumb.png.a2b5bc6e271f33e8a2fd347cf67c138f.png

Tak jest boost. Odznaczyłem w preferencjach Custom number of threads i jest 200 pkt mniej

image.thumb.png.834925224ae11592752d8611346dc6c8.png

Edit: no niezłe jaja. Na E rdzeniach też to działa. Było 17888 pkt a jest ponad 18k pkt

image.thumb.png.0baf87dc92bd13fe6d4f4e7db66a57d5.png

Edit 3745: Przy pełnym chipie nie ma tego boosta.

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano

Kawy się napij. 

Przecież to powinno być bez różnicy dla programu czy ustawisz cap na ilość wątków czy dasz unlimited jeśli odgórnie ustawiasz limit dostępnych wątków dla procesu. 

W sumie to jeszcze można ustawić limit na 16 a dać mu 14 a później sprawdzić 14 bez limitu :hmm:

Opublikowano
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Przecież to powinno być bez różnicy dla programu czy ustawisz cap na ilość wątków czy dasz unlimited jeśli odgórnie ustawiasz limit dostępnych wątków dla procesu.

Mylisz koligację z wykrywaniem liczby wątków przez program.

• Upvote 1
Opublikowano

Nie masz pojęcia, o czym piszesz Pętiak. Jak najbardziej możesz walnąć na 12 rdzeni 24 wątki (na przykład), tyle że to nie da wzrostu wydajności, a może nawet dać spadek.

Także tyle w temacie - :boink:

Odpal sobie w menedżerze zadań zakładkę wydajność i sprawdź, ile wątków lata na Twoim 32-wątkowym procesorze. Tylko nie zemdlej z wrażenia xD

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@Pentium D, wszystkie programy i gry wykrywają, ile rdzeni fizycznych i logicznych ma procesor i na tej podstawie uruchamiają maksymalnie taką liczbę równoległych wątków. Jeżeli uruchomionych jest równolegle zbyt wiele wątków to muszą być one przełączane co powoduje spadek wydajności.

Opublikowano

Tak, jeszcze żeby nie było już żadnych wątpliwości, koligacja dla danego procesu to nie jest limit liczby wątków, które dany proces może odpalić, a maska bitowa dająca planiście CPU systemu Windows informację, do jakich procesorów logicznych wątki tworzone przez dany proces/aplikację mogą być przypisywane. Czyli np. koligacja na rdzenie 0, 1, 2, 3 nie oznacza, że aplikacja może stworzyć cztery wątki, ale to, że wszystkie wątki odpalone przez daną aplikację będą przypisane do któregoś z tych czterech rdzeni.

• Upvote 1
Opublikowano

Wy chyba czytać nie umiecie.

W cinebench było ustawione unlimited, 32 na szaro i koligacja poprzez program na 8P z HT i to dawało 20000 pkt.

Następnie w cine ustawione 16 wątków, koligacja przez program na 8P z HT i to dawało 20200 pkt. 

1 godzinę temu, tomcug napisał(a):

Odpal sobie w menedżerze zadań zakładkę wydajność i sprawdź, ile wątków lata na Twoim 32-wątkowym procesorze. Tylko nie zemdlej z wrażenia

Masz na screenie przecież pokazane 16 niebieskich słupków od rdzeni/wątków P obciążone maksymalnie. Tak samo w core temp rdzenie P na 5300 MHz a reszta śpi. 

Btw beka z reakcji danej przez AI xD

Opublikowano
14 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Ciekawa obserwacja. Puściłem kolejne dwa razy na samych P corach poprzez koligację i raz dało wynik 21900 a za drugim 18500. Teraz puściłem trzeci raz i 22074 pkt. Coś dziwnie to działa albo coś zamula w tle.

Jasne, my nie umiemy czytać. 😁

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Jasne, my nie umiemy czytać. 😁

Ale zdajesz sobie sprawę, że Chrome odświeża karty w tle szczególnie allegro lokalnie a do tego w tle leciał YouTube w 1440p. Jak robię test pod wynik to wszystko wyłączam a to sobie z ciekawości zapuściłem.

Opublikowano
20 minut temu, Pentium D napisał(a):

Masz na screenie przecież pokazane 16 niebieskich słupków od rdzeni/wątków P obciążone maksymalnie. Tak samo w core temp rdzenie P na 5300 MHz a reszta śpi.

A Ty dalej lolku nie rozumiesz, że samą koligacją na te 16 słupków masz władowane 32 wątki, co obniża wydajność przez narzut związany z przełączaniem między wątkami.

21 minut temu, Pentium D napisał(a):

W cinebench było ustawione unlimited, 32 na szaro i koligacja poprzez program na 8P z HT i to dawało 20000 pkt.

Następnie w cine ustawione 16 wątków, koligacja przez program na 8P z HT i to dawało 20200 pkt.

Przeczytaj, co napisałem wyżej, a potem wydedukuj, jaki to ma związek z Twoimi wynikami bez dostosowania liczby wątków w Cine i po dostosowaniu. Myśl aż do skutku, to naprawdę nie jest trudne.

23 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Btw beka z reakcji danej przez AI xD

A co mnie obchodzi reakcja tego blaszanego łba, co kradnie RAM graczom?

• Like 2
Opublikowano
31 minut temu, tomcug napisał(a):

A Ty dalej lolku nie rozumiesz, że samą koligacją na te 16 słupków masz władowane 32 wątki, co obniża wydajność przez narzut związany z przełączaniem między wątkami.

To pokaż to na swoim procku zamiast zużywać klawiaturę. Koligacja na 12 wątków i cine bez limitu, później z limitem na 12. Najlepiej każde ustawienie po 3 razy. 15 minut i po temacie.