Zobacz ceny nówek, potem zobacz ceny na allegro, poświęć chwilę i zobacz czy zakończona sprzedażą czy nie, nie patrz na licytacje bo tu bywają okazje, które nie mają nic wspólnego z wartością rynkową sprzętu. Zobacz kto sprzedaje, bo ktoś z gównianym kontem nie sprzeda nawet niezłej cenie itp.
12400f jest dziś warty pomiędzy 280 a 400zl za używany. Tyle mogę zgadywać, ale to jest właśnie zgadywanie.
Co do płyty to nie mam pojęcia.
No ale tez badzmy powazni, troche inna skala makro w kontekscie lanuchow dostaw wszystkiego vs jakis krzemowych plytek.
Wtedy ze wszystkim byl problem, teraz tylko ulica ma problem - nvidka kreci coraz lepsze wyniki mimo naszego bolu rzyci. Nvidia ma sie dobrze, po prostu sra na malo oplacalny biznes - ich NIC nie boli.
VDDQ i VDDQ TX to zostaw na automacie to powinno być ustawione mniej więcej tyle i ile masz napięcia na pamięciach majstrowanie przy tym nie daje większych pozytywnych skutków.
VDD2 to jest napięcie kontrolera DDR5. VCCSA też się pobaw te 1.25v może być zbyt wysokie.
VDD2 spróbuj podnieść do 1.45 max 1.5v jak nie widać objawów lepszej stabilności to kiszka.
Poza tym odpal stricte test od pamięci TM5 jeżeli sypie błędami od razu tzn, że jest daleko do stabilności. Trzeba zejść niżej 6200, 6000 i próbować ustabilizować.
Akurat tutaj Q5 nie zawodzi (myślę że X3 też). Wiadomo, pewnie jakiś sedan byłby lepszy ale znowu cierpi wygoda i praktyczność, jakiś kompromis tu trzeba znaleźć.
Rekomendowane odpowiedzi