Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, Kadajo napisał(a):

To jest bzdura że my nie mamy dostępu do tego color gradingu, a natywnie jest on dostępny przecież. 

według mnie najlepszy jest grading jaki się pojawia tylko w okolicy rezydencji Olgierda von Evereca, kiedy mamy spotkanie z Klucznikiem; naturalnie robi się wokół rezydencji szaro i ponuro a klimat można kroić nożem, szkoda, że tyle lat a nikt nadal nie zdołał tego odtworzyć riszejdami itd. 

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo, komu, jak komu, ale Tobie to się akurat dziwię, bo masz niezłą schizę na punkcie filmów i video szeroko pojetego i nie potrafisz "odkleić" landrynkowej "rzeczywistości" gier (mocno przekłamanej i oczojebnej) i skleić z realem, a jako fan filmu / kina powinieneś IMO. Odpal jakiś fajny - w tych klimatach - film i zrób grab screena / stopklatkę plenerową. Grę o tron albo moich ulubionych Vikingów. Ona bedzie na granicy monochromu! Nie wiem dlaczego w grach ludzi oczekują aż takich landrynek. W realu (czy kinie) nie jebie tak po oczach. 

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
21 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

@Kadajo, komu, jak komu, ale Tobie to się akurat dziwię, bo masz niezłą schizę na punkcie filmów i video szeroko pojetego i nie potrafisz "odkleić" landrynkowej "rzeczywistości" gier (mocno przekłamanej i oczojebnej) i skleić z realem, a jako fan filmu / kina powinieneś IMO. Odpal jakiś fajny - w tych klimatach - film i zrób grab screena / stopklatkę plenerową. Grę o tron albo moich ulubionych Vikingów. Ona bedzie na granicy monochromu! Nie wiem dlaczego w grach ludzi oczekują aż takich landrynek. W realu (czy kinie) nie jebie tak po oczach. 

Ale to nie ma nic wspólnego z filmem.
Takie kolory i grading wybrali twórcy gry.
I jeszcze rozumiem chęć dodania lepszej okluzji i cieniowania, ale tak głębokie ingerowanie w color grading to już imo przesada.
W oryginalnym NR pierwsze, co robiłem, to przywracałem, ile się dało, oryginalny kolor każdej gry, bo nie mogłem znieść, że każda gra nagle wygląda tak samo przez ten color grading, który wprowadza NR w trybie Cinematic.

Jak ogladasz filmy to tez rozwalsz caly mastering i ustwaisz pod siebie "bo tak ci sie bardziej podoba" ?

;)

23 minuty temu, samsung70 napisał(a):

personalne preferencje mordzix....

mnie oversaturated kolory nie pasują

Mnie interesują oryginalne kolory gry.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jak ogladasz filmy to tez rozwalsz caly mastering i ustwaisz pod siebie "bo tak ci sie bardziej podoba" ?

Nie. Możesz mi zrobić grab screena z plenerów gry o tron lub vikingów. Po prostu. Z ich masteringiem.

13 minut temu, Kadajo napisał(a):

No i tu dyskusja się kończy, a powinna zaczynać. 
Mnie kręci max realizm i chcę, żeby mnie się podobało. 

Patrzę w obrazki (jak te wyżej wieśka tyłem) bliskie monochromatowi i moje oko i mózg samo się oszukują i stwierdzają = wow! film!
Przerobieś foto niżej pod siebie... i moje oko już tego nie sczytuje, jako film. 

Kwestia preferencji i potrzeb.

Gdyby istniało coś takiego, jak idealne ustawienie, to nie byłoby przycisków na pilotach TV i suwaków w menu. ;)

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, aureumchaos napisał(a):

Dcpi to zło. Tylko Adobe srgb. A w grach zawsze saturacja w dół bo landryny właśnie.

:heu:

1) Nie "Dcpi", tylko DCI-P3 i jest to gamut wielkości bardzo zbliżonej do AdobeRGB, ale lekko przesunięty w przestrzeni chromatycznej "widzianej" przez człowieka (DCI-P3 pokazuje miejscami coś, czego nie pokazuje AdobeRGB i vice-versa).

2) Zgodnie z tym co napisałem wyżej, AdobeRGB ma pewne "słabości" (np. w żółciach) wzgl. DCI-P3. W sumie obie te przestrzenie nie są takie rewelacyjne, choć obie lepsze niż szrotRGB (sRGB). Lepsze od wcześniej wymienionych jest REC.2020, bo pokrywa AdobeRGB i DCI-P3 razem wzięte.

ps. nie ma czegoś takiego jak "Adobe sRGB" - jest albo AdobeRGB, albo sRGB

3) Ogarnij zarządzanie kolorem w systemie (podpięty profil ekranu do systemu i włączony CMS) - wówczas gry będą miały wiernie oddane kolory (na tyle wiernie, na ile precyzyjnie wygenerowany został profil ekranu i skalibrowany został monitor, do choćby D65 i gamma 2.2).

12 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Gdyby istniało coś takiego, jak idealne ustawienie, to nie byłoby przycisków na pilotach TV i suwaków w menu. ;)

Suwaki w TV są konieczne, jak chcesz skalibrować temperaturę barwową na taką, jaką "wysyła" źródło (np. nadawca DVB), czyli D65. ... a są konieczne, bo w LCD podświetlane LED czy CCFL, no i jak widać było po pomiarach eksploatowanego QD-OLED też OLED, ulega na skutek zużycia "rozjazdowi" (nawet pomijam przypadki, jak fabrycznie ekran jest rozkalibrowany/nie trzyma standardu, co się zwykle zdarza)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
5 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Nie. Możesz mi zrobić grab screena z plenerów gry o tron lub vikingów. Po prostu. Z ich masteringiem.

No i tu dyskusja się kończy, a powinna zaczynać. 
Mnie kręci max realizm i chcę, żeby mnie się podobało. 

Patrzę w obrazki (jak te wyżej wieśka tyłem) bliskie monochromatowi i moje oko i mózg samo się oszukują i stwierdzają = wow! film!
Przerobieś foto niżej pod siebie... i moje oko już tego nie sczytuje, jako film. 

Kwestia preferencji i potrzeb.

Mnie interesuje wizja twórcy, a ciebie twoje widzimisię.

Tworzenie obrazu to proces, sztuka. A tam, gdzie masz proces twórczy, nie ty decydujesz, a jej twórca.

Jak ktoś będzie chciał, aby coś było realistyczne, to je tak stworzy.

Gdyby tak nie było, to byś na wszystkim miał płaski profil i se by każdy ustawiał, jak mu się podoba.

BTW. Ja nie podbiłem saturacji tak, jak mi się podoba, tylko przywróciłem obraz bliżej tego, co widzimy w oryginalnej grze.

I tyle.

image.thumb.png.077d7371b9e09fb24da2ddf6e4d4847c.png

image.thumb.png.fd329244431319839fe11851ea8c22fc.png

I jak widać, nadal to nie wygląda tak jak oryginał, ale o niebo lepiej niż to:

image.thumb.png.d3f0bb8e67239f490a765e779fa8feb9.png

Przecież to jest jakaś totalna maskaracja palety barw tej gry, niezależnie od tego, czy się to komuś podoba.

Opublikowano
46 minut temu, Kadajo napisał(a):

a mnie interesują moje wymagania co do klimatu gry 

swoją drogą ten mod działa świetnie, pierwszy raz w W3 wygląda to DLA MNIE niemal idealnie 

2052481.thumb.JPG.fafa58d04be10ebb8ccc494f185c5827.JPG

2055931.thumb.JPG.5c18e809dede445144895a15e51711ac.JPG

20A2B01.thumb.JPG.40d3169395ef45b947fb2c065f19ab8d.JPG

image.thumb.png.55402b2abeae54892457ba904845e66d.png

20BBC31.thumb.JPG.fae629a5ddaf5c8b90c052f3025d9c49.JPG

20D3CB1.thumb.JPG.9438f0af56dae6cc019fa3bd02217530.JPG

2081821.thumb.JPG.974b9258e08cc0ae1a7d5bc376114c61.JPG

teraz tylko jeszcze rozkminić jak sprawić aby te poprzednie reshade działaly z tą wersją KK, zwłaszcza ten na ciemniejsze noce, musi być jakiś sposób aby to załadowac pod ten swapper

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tam jest ustawiona intensywność NR w pierwszym przejściu na 10, czyli trochę masakracja, ale działa tylko halo straszne. I są suwaki do saturacji, gostek ma ustawioną na 0.65, zawsze można zmienić. Spokojnie można grać na rasterze, który w tej wersji Wieśka jest strasznie biedny.

Przyznam, że przeskok od tego, to jest raster:

witcher32026-10-1000-50-36_452.thumb.jpg.0d5f6fff1e56ebee76124690278bdb90.jpg

do tego, jest niezły:

witcher32026-10-1000-50-32_525.thumb.jpg.5f0d48bb8e1a80492fbd503109f602a6.jpg

Ładnie dorobił AO na drzwiach z boku. Więc chyba nie trzeba mieć super modeli i oświetlenia, tylko dociśnąć gaz do dechy z NR ;)

Ustawcie sobie jakieś F6 na włączanie i wyłączanie , dajcie raster i zobaczcie różnicę. Cały PT jest robiony właściwie przez DLSS 5. 

Nie wiem jak u was, ale kiedy wybiorę Upsteam zamiast Upscaled, to właściwie nie widzę kolosalnej różnicy a klatek przybywa.

Edytowane przez Ryszawy
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, samsung70 napisał(a):

swoją drogą ten mod działa świetnie, pierwszy raz w W3 wygląda to DLA MNIE niemal idealnie 

O którym modzie mówisz?

Screeny super.

No cóż. Tak, jak sapaliśmy na DLSS = meh!
tak niestety... NR wdarł się przebojem i gniecie suty, czy nam się to podoba, czy nie (vs brak NR). ;)

The Witcher 3 Screenshot 2026.10.10 - 00.41.44.02.png

The Witcher 3 Screenshot 2026.10.10 - 00.41.46.46.pngThe Witcher 3 Screenshot 2026.10.10 - 00.43.05.18.png

The Witcher 3 Screenshot 2026.10.10 - 00.42.59.37.png

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1