Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Do KCD 1 podchodziłem parę razy i mi nie siadała. Jednak w pewnym momencie miałem już przesyt wszelkiej maści "dziwnych" gierek podobnych do. HZD, Wiedźmin, Assasyni, CP77 itp. Wiem, że to jest inna bajka ale chodzi mi bardziej o stylistykę, świat itp. No i nagle okazało się, że potrzebowałem czegoś normalnego. Bez smoków, czarów i innego ustrojstwa. KCD to ma. Taka przaśna normalność. Czasami irytująca ale w sumie fajna. Na 100% kupię drugą część po premierze bo spodobał mi się klimat. Ale po premierze. Ze spokojem czekam na normalne testy i opinie.

Edytowane przez skypan
Opublikowano

Mnie KCD odstraszało zawsze ale gdzieś mi ostatnio wpadło za darmo (na epicu?) lub za półdarmo, nie pamiętam.

Zawsze uważałem to za symulator rycerza lub coś podobnego do Ender Scrollsów (których BAAARDZO nie lubię), generalnie sztywna gra bez mocno fabuły i barwnych postaci.
Ostatnio jednak przeczytałem w końcu trylogię Husycką Sapkowskiego i bardzo mi się spodobała, pomyślałem wtedy o KCD że może niesłusznie ją tak odrzuciłem? Jak myślicie, dać szansę?

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, misieq napisał(a):

Mnie KCD odstraszało zawsze ale gdzieś mi ostatnio wpadło za darmo (na epicu?) lub za półdarmo, nie pamiętam.

Zawsze uważałem to za symulator rycerza lub coś podobnego do Ender Scrollsów (których BAAARDZO nie lubię), generalnie sztywna gra bez mocno fabuły i barwnych postaci.
Ostatnio jednak przeczytałem w końcu trylogię Husycką Sapkowskiego i bardzo mi się spodobała, pomyślałem wtedy o KCD że może niesłusznie ją tak odrzuciłem? Jak myślicie, dać szansę?

Na takie pytanie nie idzie jednoznacznie odpowiedzieć. Najlepiej zrobisz jak sam sprawdzisz. Tak jakby mi ktoś powiedział że np. trufle są dobre, a ich w życiu nie jadłem :) 

• Like 1
Opublikowano

A czy te mody tutaj nie psują imersji gry? Bo tak przeglądam ten temat i co chwilę się pojawia żeby moda wgrać na to czy na tamto... i tak sobie myślę jakbym sobie do soulsów mody wgrywał to ta gra straciła by zupełnie sens. W tą grę nie grałem, tylko takie wrażenie odnoszę :) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Oczywiście, że wpływają w jakimś stopniu na immersję, wypaczając wizję twórców, to jak gra powinna wyglądać. Wystarczy spojrzeć na najpopularniejsze mody do jedynki, gdzie w top 4 mamy nielimitowane sejwy, nielimitowaną wagę ekwipunku czy celownik podczas strzelania z łuku. Są oczywiście też mody, które bezpośrednio nie tykają kluczowych mechanik, a na przykład ulepszają UI (zarządzanie ekwipunkiem, etc.). Plusem grania na PC jest to, że sam decydujesz ile tego wrzucisz. Po prostu trzeba to robić z głową.

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, misieq napisał(a):

Warto - w gąszczu Hamerykańskich produkcji dla konsumenta pokroju "Kocham szybkich i wściekłych część 324 walka w kosmosie" - w końcu jakaś normalna gra :)

• Like 1
Opublikowano

Co do modów - ja wgrałem:
unlimited save - gre mi crashowało co jakiś czas, a nie widziało mi się powtarzać co jakiś czas 30min-1h gameplayu,

segregacja ekwipunku + PL tłumaczenie - zbawienne, a wcale nie wypacza wizji żadnej

1 minutę temu, ODIN85 napisał(a):

Jak mod na save czy celownik do łuku ma niby psuć imersje? To jest sztuczne utrudnianie gry i standarm w innych grach.

Tylko ich używałem.

No może dlatego, że cały system nauki strzelania z łuku omijasz? Jaki to ma sens? Z celownikiem każdego do piachu na hita idzie posłać

Opublikowano
19 minut temu, ODIN85 napisał(a):

No to mogli zrobić mniej op ten łuk i tyle.

No ale w tym cały sens, jeśli trafiłeś w tamtych czasach z łuku w głowe to była dedówa - to co, lepiej dać celownik a z przeciwnika zrobić gąbkę na strzały? Ja nie potrafiłem dobrze strzelać z łuku, to skupiłem się na walce wręcz, a czasami jak miałem dobry moment na łuk to go użyłem. 

Opublikowano (edytowane)

@misieq

Podam co ja używałem

1. Unlimited Saving - dowolny zapis

2. Easy Sharpening - łatwe ostrzenie oręża

3. Bushes- Collision Remover - krzaki "nie przeszkadzają"

4. First-person Herb Picking - wyłączenie animacji zrywania chwastów :)

5. Wgrałem jeszcze mod na łatwiejszą walkę ale nie mogę go znaleźć. Jednak po pewnym czasie zrezygnowałem z tego gdy człowiek ogarnął co i jak.

Wszystko masz na NEXUS MODS

Edytowane przez skypan
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)

Tzn. ta gra bez modów jest niegrywalna? czy trudna? czy o co chodzi? To tak jakby ktoś grał w soulsy na godmodzie(był jeden taki) całkowicie bez sensu, to już lepiej sobie na tubie oglądnąć... Ile to ja żem się naczytał jaka ta gra jest cudowna itp itd... a to wszystko dzięki modom :E 

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Tzn. ta gra bez modów jest niegrywalna? czy trudna? 

Trudna. Zwlaszcza mocno ograniczone, przynajmniej na początku, sejwowanie i brak celownika w łuku zabezpieczają przed czizowaniem. 

W druga stronę polecę moda zwiększającego częstotliwość zdarzeń losowych w trakcie szybkiej podróży. 

Edytowane przez Lypton
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

No bo na początku jest i trzeba dużo kombinować a to wielu odrzuciło.

To jest to samo co w pierwszych grach typu Ghotic Risen czy Elex. W drugich częściach już wiemy o co chodzi i idzie gładko.

Edytowane przez ODIN85