Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, aureumchaos napisał(a):

no i dalej bije sie z myslami KDC2 czy Awoved bo wychodzi 18 lutego... :woot:

KCD 2 

2 godziny temu, skypan napisał(a):

Dziwnie to wygląda

U mnie dach przecieka u czarta xD

IMG_20250213_011251.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, Mar_s napisał(a):

Nie czytam tematu bo boję się spoilerów, jeszcze nie zacząłem nawet gry, kończę ponownie pierwszą część.  :) 

Nie wiem czy ktoś widział ale gość który gra Hansa Capona na swoim kanale na YT robi streamy z KCD II, chyba zauważył że można zarobić na popularności. Henry niestety na to nie wpadł, a szkoda bo byłoby zabawnie.

"Henry" mówił niedawno w wywiadzie że nie gra w gry, nie ma nawet komputera gejmingowego ani konsoli. 

• Like 1
Opublikowano

Tak, chyba widziałem tą wypowiedź, albo fragmenty, ale jego przygoda z KCD już się raczej zakończyła (żadnych spoilerów!) więc mógłby się poświęcić i trochę zarobić dzięki temu.

Gdyby grał nieporadnie to pewnie ludzie by jeszcze chętniej donejty sypali.  :) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dopadły mnie regularne przycinki w Kuttenberg !!! Dosłownie mam identycznie jak UV w swoim materiale o KCD II Wcześniej zero problemów a długo już siedzę w Kuttenberg. Nie ważne czy dopiero wejdę do gry czy gram już jakiś czas. Przycinki te pojawiły się dopiero gdy wróciłem na pierwszą mapę.

Ewidentnie coś się skaszaniło po moim wypadzie na pierwszą mapę. Teraz patrzę, że po powrocie do Kuttenberg nawet zadania wyglądają inaczej. Na dodatek popsuła się lokalizacja danego celu. Jak mam odpalony opis to jest wskazana miejsce gdzie mam się udać. Jak wrócę na ogólną mapę wszystko znika więc muszę ręcznie wstawiać "flagę" gdzie mam się udać. Te zadania wyglądają tak jak bym nadal był na pierwszej mapie !?!

EDIT.

Te przycinki na 100 % związane są z moim powrotem na pierwszą mapę. W ramach testu postanowiłem jeszcze raz wrócić na pierwszą mapę i z powrotem wrócić do Kuttenberg z nadzieją, że to pomoże. Niestety nie pomogło :)

Dopiero jak wczytałem zapis przed moją pierwszą wyprawą na pierwszą mapę wszystko wróciło do normy. Brak przycinek a misje wyglądają i działają tak jak powinny. Drugi zrzut po wczytaniu starego zapisu. Od razu widać, że jest OK.

Więc UWAŻAJCIE z tym powrotem na pierwszą mapę.

Kingdom Come  Deliverance II Screenshot 2025.02.13 - 18.23.35.17.png

Kingdom Come  Deliverance II Screenshot 2025.02.13 - 18.39.12.99.png

Edytowane przez skypan
  • Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

A mnie cały Kuttenberg już ściga. Musiałem wyjechać. Ale co się wzbogaciłem to moje. :E

Mam już kupionego świetnego konika, jest też dobrze wyposażony. Ja również mam już prawie najlepszy ekwipunek jaki mógłbym obecnie zdobyć. I stałe 30 charyzmy. Chyba wrócę do głównych zadań.

Kojarzycie może czy po przejściu głównej fabuły będzie można dokończyć poboczne aktywności?
Czy w KCD2 też jest/będzie coś w stylu budowania własnej wioski?

• Like 1
Opublikowano

Budowanie średniowiecznej wioski to musisz udać się do Medieval Dynasty. W KCD tego nie uświadczysz. A tam. Chłopie. Nie dość, że zbudujesz, zatrudnisz chłopów to jeszcze musisz dziewkę wyrwać i spłodzić jej potomka. Całkiem spoko ta gierka. Taka survivalowo-strategiczo-ekonomiczna gra :)

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, skypan napisał(a):

Dopadły mnie regularne przycinki w Kuttenberg !!! Dosłownie mam identycznie jak UV w swoim materiale o KCD II Wcześniej zero problemów a długo już siedzę w Kuttenberg. Nie ważne czy dopiero wejdę do gry czy gram już jakiś czas. Przycinki te pojawiły się dopiero gdy wróciłem na pierwszą mapę.

Ewidentnie coś się skaszaniło po moim wypadzie na pierwszą mapę. Teraz patrzę, że po powrocie do Kuttenberg nawet zadania wyglądają inaczej. Na dodatek popsuła się lokalizacja danego celu. Jak mam odpalony opis to jest wskazana miejsce gdzie mam się udać. Jak wrócę na ogólną mapę wszystko znika więc muszę ręcznie wstawiać "flagę" gdzie mam się udać. Te zadania wyglądają tak jak bym nadal był na pierwszej mapie !?!

EDIT.

Te przycinki na 100 % związane są z moim powrotem na pierwszą mapę. W ramach testu postanowiłem jeszcze raz wrócić na pierwszą mapę i z powrotem wrócić do Kuttenberg z nadzieją, że to pomoże. Niestety nie pomogło :)

Dopiero jak wczytałem zapis przed moją pierwszą wyprawą na pierwszą mapę wszystko wróciło do normy. Brak przycinek a misje wyglądają i działają tak jak powinny. Drugi zrzut po wczytaniu starego zapisu. Od razu widać, że jest OK.

Więc UWAŻAJCIE z tym powrotem na pierwszą mapę.

Kingdom Come  Deliverance II Screenshot 2025.02.13 - 18.23.35.17.png

Kingdom Come  Deliverance II Screenshot 2025.02.13 - 18.39.12.99.png

U mnie też znikło wszystko ale włączyłem mapę wszystko raz jeszcze ukryłem a potem dałem pokaż wszystko i zadziałało i pokazuje

Co do ścinek potwierdzam mam podobnie , najlepiej jest zrobić pierwszą mapę całą i nie wracać na nią 

Gram na ps5 pro 

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Isharoth napisał(a):

A mnie cały Kuttenberg już ściga. Musiałem wyjechać. Ale co się wzbogaciłem to moje. :E

W sensie, okradłeś każdego kowala/płatnerza/kupca w mieście? :E Ja chyba nie pójdę tą drogą, bo znów się skończy na dziesiątkach tysięcy groszy, z którymi nie ma co robić.

25 minut temu, skypan napisał(a):

Budowanie średniowiecznej wioski to musisz udać się do Medieval Dynasty. W KCD tego nie uświadczysz. A tam. Chłopie. Nie dość, że zbudujesz, zatrudnisz chłopów to jeszcze musisz dziewkę wyrwać i spłodzić jej potomka. Całkiem spoko ta gierka. Taka survivalowo-strategiczo-ekonomiczna gra :)

Akurat pytanie wyżej dotyczyło czegoś na kształt wioski z dodatku do pierwszej części, gdzie też się stawiało budynki i zatrudniało pracowników. ;)

Edytowane przez Vulc
  • Like 1
Opublikowano

Dużo bugów ma ta gierka , zazwyczaj pomaga wczytanie zapisu gry poprzedniego i przejście jeszcze raz zadania

Spoiler

U mnie w zadaniu sprawiedliwość zawiesił się szewc nad ziemią i nie mogłem z nim handlować , musiałem wczytać save i jeszcze raz całe zadanie zrobić 

Opublikowano
31 minut temu, Isharoth napisał(a):

Mam już kupionego świetnego konika, jest też dobrze wyposażony. Ja również mam już prawie najlepszy ekwipunek jaki mógłbym obecnie zdobyć. I stałe 30 charyzmy. Chyba wrócę do głównych zadań.

Kojarzycie może czy po przejściu głównej fabuły będzie można dokończyć poboczne aktywności?
Czy w KCD2 też jest/będzie coś w stylu budowania własnej wioski?

Dostaniesz planszę z info.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Vulc napisał(a):

W sensie, okradłeś każdego kowala/płatnerza/kupca w mieście? :E Ja chyba nie pójdę tą drogą, bo znów się skończy na dziesiątkach tysięcy groszy, z którymi nie ma co robić.

Tak. Łatwo nie było. W sumie nikt mnie nie przyłapał na kradzieży. Wyjechałem z miasta żeby opchnąć sprzęt w okolicznych wioskach. Ale mimo objazdu połowy mapy i tak nie udało mi się wszystkiego sprzedać, w dodatku pozyskałem jeszcze więcej nowych itemków, bo teraz nawet bandyci chodzą w dobrych i drogich zbrojach. :E To też wróciłem do Kuttenbergu z zamiarem rozpoczęcia głównego zadania, ale po pewnym czasie jak zawitałem do płatnerza, to chyba jego żona rozpoznała że mam na sobie ich sprzęt (miałem na sobie kradziony hełm i kirys). No nie ma to logicznego sensu w jaki sposób ona to rozpoznała, skoro taki sam wykuwa każdy inny płatnerz. :E Ale niech będzie. Zawołała strażników i teraz jestem poszukiwany w mieście.

Będę musiał odczekać parę dni poza miastem, żeby móc w spokoju robić questy. Akurat przy okazji też itemy stracą status kradzionych. ;) 

Edytowane przez Isharoth
Opublikowano

No to jak mówię, raczej nie będę się w to pchać. Rozumiem, że wszedłeś pod osłoną nocy, otwierając drzwi wytrychem? Myślę, że będę grać normalnie, żeby coś z tą kasą robić. Sprzęt leżał na blacie czy w skrzyni?

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, skypan napisał(a):

Jakim cudem masz 80-100fps, poniżej 60% wykorzystania karty i 125W poboru? :konik:

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Vulc napisał(a):

No to jak mówię, raczej nie będę się w to pchać. Rozumiem, że wszedłeś pod osłoną nocy, otwierając drzwi wytrychem? Myślę, że będę grać normalnie, żeby coś z tą kasą robić. Sprzęt leżał na blacie czy w skrzyni?

Nie do końca, bo nie umiałem jeszcze otworzyć drzwi z bardzo trudnym zamkiem. Nie pamiętam o której godzinie, ale późnym wieczorem jest moment kiedy kupcy wracają do domów (w których prowadzą sklepy), a drzwi są jeszcze otwarte. Właśnie tak zrobiłem u płatnerza, który cały asortyment miał na dole w osobnym, zamkniętym po obu stronach pomieszczeniu. Tam się zakradłem, żeby mnie nikt nie wygonił i tylko nasłuchiwałem czy ktoś nie idzie. Jak wracał kupiec to akurat od razu wchodził na górę, pewnie do łóżka. ;) Miałem więc wolną rękę. To samo było u któregoś miecznika.

Ale czasem się zdarzy że NPC jeszcze latają po różnych pomieszczeniach i wtedy jest trudniej.

Zarówno u płatnerza jak i miecznika sprzęt leżał w różnych miejscach. Na półkach, na ladzie, w skrzyni, na stojakach, a nawet wisiał na czymś. Sporo tego było.

Edytowane przez Isharoth
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dużo jest reakcji otoczenia na to co robimy , jednak brakuje pewnych rzeczy, nie wiem czy jest to możliwe ale mogli by to dodać jeżeli jest 

Spoiler

Po zdradzaniu bergowa obszar jego twierdzy powinien być zaznaczony na czerwono Jak w RdR 2 blackwateri na próbę handlu w zamku która była by niemożliwa np z kowalem powinien on odrazu biec do strażników donieść na nas a złapanie przez strażnika miejskiego kończyć się śmiercią na szubienicy 

Po wykonywaniu zadań głównych, kupcy i ważne postacie jak wójt itd powinni bardziej reagować na to co robiliśmy, np masz zniżkę bo uratowałeś kogoś tam albo sprzedaje ci drożej bo kogoś tam zabiłeś czy czegoś nie zrobiłeś 

Itd dużo by to pomogło 

Edytowane przez voltq
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, MJRegul napisał(a):

Jakim cudem masz 80-100fps, poniżej 60% wykorzystania karty i 125W poboru?

A na dodatek AMD R7 3700x :E Nie wiem. Cud. A i nic nigdy nie grzebałem z jakimiś napięciami czy czymś tam bo po prostu nie mam do tego talentu. Być może wynika to z DLSS - wydajność. Tylko do wcześniejszych testów co tu wrzuciłem grałem w natywnej rozdzielczości.