Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
5 minut temu, Adikon napisał(a):

Jest gdzieś jakiś wątek zbiorczy dotyczący OC RTX4080s? Obecnie mam 2895 na rdzeniu, +500 pamięć, czyli około 12000MHz przy 1000mV. Na razie nie wykrzaczyło w żadnej grze

Podmień bios i ogień :)

cyber4080.thumb.PNG.be91437d05e70337cd89d4eb617dcf5a.PNG

Opublikowano
12 minut temu, ju-rek napisał(a):

Ta co mam to zwykła, nie super.

Znam Twoje możliwości i mega szacun. U mnie już przy tym 2900 fajnie gry śmigają, ale wiadomo kusi. Nie chciałbym jednak wbijać powyżej 1V aczkolwiek w stock działa na 1060 czy 1075mV przy 2760, więc nie powinno jej zaszkodzić. 

Opublikowano
8 minut temu, Adikon napisał(a):

Nie chciałbym jednak wbijać powyżej 1V aczkolwiek w stock działa na 1060 czy 1075mV przy 2760, więc nie powinno jej zaszkodzić.

Mam dwa biosy, więc luzik. No i tam był "kurek" z napięciem odkręcony na maxa, bo chiałem zobaczy jak daleko pójdzie.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Orientuje się ktoś może czy są jakieś sensowne wentylatory na podmianę do KFA2 RTX 4080 super SG? Te fabryczne do cichych nie należą i przy 30 procentach je słychać. Woda raczej odpada, bo nie znalazłem nic do tego modelu. Test obciążeniowy steel nomad 3dmark pokazuje 98,9% stabilności klatek. Przy mocnym UV na 925mV i 2550MHz 99,5%. Wiadomo, chodzi o temperatury, więc może jest jakaś alternatywa dla fabryki, bo poza tym 4080s mi styka do simracingu. Planuję wrzucić triple 3440x1440 (3x32") i też powinna uciągnąć. Przyzwyczaiłem się do odświeżania 144Hz i niestety widzę różnicę jak jest coś poniżej 100. 

Opublikowano
16 godzin temu, Adikon napisał(a):

Ta moja chyba też nienajgorzej się kręci. Jedynie wentylatory ma dość głośne, ale symulator mam 2 metry od budy, więc nie słyszę 😆

Nie, znakomita wiekszosc 4080/4080S nie podkreca sie nawet o 10%, z reguly 8-9%. To co w 3dmarkach to sa najlepsze układy, przecietna jest inna. Mimo dobrego chłodzenia.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Adikon napisał(a):

Orientuje się ktoś może czy są jakieś sensowne wentylatory na podmianę do KFA2 RTX 4080 super SG? Te fabryczne do cichych nie należą 

Wentylatory podmieniasz na własną rekę robiąc "fan swap" z jakiś customowych śmigieł mocowanych np na trytki do radiatora, typowo pod dany model karty nie znajdziesz lepszych zamienników, jak są dostępne to takie same jak masz fabrycznie w razie jakby któryś się uszkodził ale lepszych nie ma w ofercie ;) Jak zdecydujesz się na fan swap'a to najlepiej zrobić to tak aby wentylatory pokryły jak najlepiej radiator ale też nie wystawały za bardzo poza jego obrys (stracisz wtedy ciśnienie) czyli jak np 3x92mm pokryją lepiej to to będzie lepsza opcja niż np 2x120mm.

• Thanks 1
Opublikowano

Zrobiłem jeszcze trochę testów porównawczych OC - UV stock zegary - UV i niższy zegar. W sumie na 2610 rdzeń i 950mV różnice w maks fps nie są praktycznie zauważalne, a sporo ciszej/ chłodniej.  Przy 2910 i +200 pamięć na 1050mV poza benchmarkami zysków nie widzę w moim przypadku :D

Opublikowano
7 minut temu, Adikon napisał(a):

W sumie na 2610 rdzeń i 950mV różnice w maks fps nie są praktycznie zauważalne

Ja mam znalezione z reddita, 2580mhz przy 0.935mv. Na reddicie było 0.925mv ale u mnie za każdym razem przesuwa na 0.935mv stąd tak zostawiłem, daje to ok 5% fps względem domyślnego 2805mhz. Pamięci nie podkręcam. W gierkach dobicie do 60C to miejscami szczyt, z rzadka gierki wyciskają do okolic 63C, a wentylatory na Gigusiu ok 30-35% zależnie od temp. Domyślnie przy 2805mhz to leci spokojnie przeszło 65C+ i wentylatory na ok 40-45%, ja je tak nie słyszę ale zapewne dla zdrowego człowieka będą słyszalne.

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Ja mam znalezione z reddita, 2580mhz przy 0.935mv. Na reddicie było 0.925mv ale u mnie za każdym razem przesuwa na 0.935mv stąd tak zostawiłem, daje to ok 5% fps względem domyślnego 2805mhz. Pamięci nie podkręcam.

W sumie racja z tą pamięcią. U mnie też robi na 0,925, ale chciałem zostawić bufor w razie W ;p 

I tak jak mówisz temperatury maks 60 i hot spot 66 zazwyczaj :D

• Upvote 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.09.2025 o 08:19, Adikon napisał(a):

Orientuje się ktoś może czy są jakieś sensowne wentylatory na podmianę do KFA2 RTX 4080 super SG? Te fabryczne do cichych nie należą i przy 30 procentach je słychać. Woda raczej odpada, bo nie znalazłem nic do tego modelu. Test obciążeniowy steel nomad 3dmark pokazuje 98,9% stabilności klatek. Przy mocnym UV na 925mV i 2550MHz 99,5%. Wiadomo, chodzi o temperatury, więc może jest jakaś alternatywa dla fabryki, bo poza tym 4080s mi styka do simracingu. Planuję wrzucić triple 3440x1440 (3x32") i też powinna uciągnąć. Przyzwyczaiłem się do odświeżania 144Hz i niestety widzę różnicę jak jest coś poniżej 100. 

No sie ma 😁 Dawno nie pisaliśmy 🤣. Ja się przesiadłem właśnie na 3x1440p 27" i powiem ci że na moim 4080s zeby grać , musialem mocno zbić detale , a i tak ledwo co wyciągam 120 kl/s w ACC czy EA WRC i to z DLLS 😁. Próbowałem kręcić mojego 4080s ale z marnym skutkiem bo przy 2850Mhz się wszystko sypie. Mocno myśle nad zmianą na 5080 ale i tak przyrost jest marny a cena 🤯 no a na 4090 czy tam 5090 mnie nie stac 😁

Edytowane przez boban666
Opublikowano

No siema @boban666😁. Stutter mam praktycznie ogarnięty, a w planach na triple jest 3x32 jeśli już. Obecnie cały czas 40" 21:9, ale zastanawiam się czemu tak słabo u Ciebie, bo na grupie ludzie latają z kartami 30** i mówią, że jest spoko. Zapewne mamy zbyt duże wymagania jak zwykle 😝. Kartę akurat mam w drugą stronę ogarniętą, czyli zegar 2610 i 950mV. Procesor też -20 all core i 5225, a RAM tak jak w temacie DDR5 co ostatnio wrzuciłem. Na 5090 też mi szkoda kasy na dzień dzisiejszy 😆.

Opublikowano (edytowane)

Ja też byłem w szoku kiedy odpaliłem tripla i myślałem że będzie spoko na 4080s , a tu lipa troche. Tym bardziej że nie lubie grać z DLLS , choć mam do ACC i WRC wgrane 4.0 to o ile ACC jeszcze jakoś wygladą i wydajność wzrosła , to tak przy WRC mam wrażenie że jest gorzej. Na chwile obecną jestem w kropce , bo nie wiem czy czekac na 5080s , czy kupić 5080 , bo jak się okazało , moja 4080s ma 2xhdmi i 2dp , więc nie mam szans na granie z Gsync/Freesync 🤣.

Edytowane przez boban666
  • Upvote 1
Opublikowano

Czy ja wiem czy takie ACC jest kiepsko zoptymalizowane , na 34" 1440p bez DLLS wyciagałem ponad 180 kl/s na 4080s/9800x3d , teraz mam 3 monitory więc rozdzielczość "troszkę" podskoczyła do góry. Z kolei WRC leży i kwiczy 🤣. Po za tym widzę wyraznie , że w 7680x1440p karta nie wyrabia 😁. Więc jedynym ratunkiem jest sprzedanie nerki i kupno 5090 🤣.