Send1N 4 166 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada (edytowane) W dniu 8.11.2025 o 17:09, leven napisał(a): Wypraszam sobie, Intel ma fajne procki, tylko czasem się degradują Wszystkie sie degradują tak naprawdę (chociaż wiem co masz na myśli ) zależy od warunków pracy, ostatnio pisałem jak ryzen r5 3600 się zdegradował synowi znajomego po 3 latach przestałbyć stabilny na auto i musiałem ustawić go na niższym niż stock takcie i wyższym napięciu i hula od 6 miesięcy po tym zabiegu, nie czyścił kompa wcale przez ten czas i chłodzenie było tak zapchane kotami z kurzu że pracował mu nawet w grach na bardzo wysokich temperaturach przez ten czas i cyk W dniu 7.11.2025 o 23:12, wallec napisał(a): Ja nie mam czasu na pierdoły w stylu blokowania fps w riva tuner albo ustawiania v-sync w sterowniku. Kiedyś wrzucali na labie test z kilku różnych sposobów blokowania fps i wyszło z tego co pamiętam że najmniejszy lag robi własnie RTSS dlatego niby najlepiej tam zrobić locka, a co do v-sync to też działa to lepiej jak wymusisz w sterach a nie w samej grze Edytowane 10 Listopada przez Send1N 1
JeRRyF3D 1 725 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada W dniu 7.11.2025 o 23:12, wallec napisał(a): Ludzie, ja jestem normikiem. Ja nie mam czasu na pierdoły w stylu blokowania fps w riva tuner albo ustawiania v-sync w sterowniku. Więcej czasu zajęło Ci zredagowanie tego posta o tym, że nie masz na to czasu, niż zajęłoby Ci realnie zrobienie tego w riva (3 kliki) ;). 1
wallec 803 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada Na telefonie nie mam rtx 4080 i diablo i i ultry 265k z ramem 8400 MT CL38
galakty 3 318 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada To już zahacza o lekarza... Włączasz Gsync w sterowniku, możesz wlączyć Vsync w sterowniku, ograniczasz klatki co najmniej o 3 poniżej odświeżania monitora, w grze Vsync OFF i tyle. 3
wallec 803 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada Dokładnie tak samo robię? Mam gsync FG X2 Vsync off Blokuje klatki 5 powyżej bo jak dam poniżej to mam tearing
galakty 3 318 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada To nie rozumiem o co wojna Jedynie te klatki powyżej mnie zastanawiają, ale skoro tak lepiej u Ciebie to ok. 1
Send1N 4 166 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada Mnie też to zastanawia ale już nie drążyłem dalej tematu co do tej blokady powyżej 1
wamak 332 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada (edytowane) 17 minut temu, wallec napisał(a): Blokuje klatki 5 powyżej bo jak dam poniżej to mam tearing Tearing powinien być, jak dasz blokadę na klatki powyżej odświeżania monitora, bo wtedy klatki są poza zakresem działania G-Sync. Może tu chodzi tylko o nazewnictwo. Napisz, jakie masz odświeżanie monitora i na jaką wartość fps blokujesz. Edytowane 10 Listopada przez wamak 1
wallec 803 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada Mam 120hz tv 4k i blokuje na 125fps bo jak włączę generator klatek i dam blokadę poniżej 120fpa to mam tearing. Chyba tylko sideband wie o czym mowa, a reszta pisze o blokadzie poniżej odświeżania bazując na doświadczeniu bez generatora klatek... Bez generatora jeżeli chce blokować to też poniżej vsync ale bez generatora nie ma sensu blokować, wystarczy dać gsync. 1 1
Adikon 139 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada To akurat mogę potwierdzić. Blokuję klatki globalnie ponizej Hz, żeby nie musieć robić tego osobno. Akurat gram w takie gry, gdzie to działa ok, ale wiem o czym mówisz. Dziś wbiłem 2700Mhz, +1700 pamięć przy 950mV. Dopiero przy 1850 pojawiają się artefakty. +1700 i grałem ponad godzinę w kindom come 2 bez problemów ;D. Ogólnie widzę, że warto nawet zejść z zegarem rdzenia poniżej stock, a lepiej podbić pamięci dla 0,1 low fps. Pomijam benchmarki
wallec 803 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada Daj sobie afterburner na stock. Core clock +75Mhz Menory clock +1700Mhz Power limit na 82%. Będzie ci boostowac i pod 2950Mhz nie wychodząc ponad 265W 1
Adikon 139 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada (edytowane) 28 minut temu, wallec napisał(a): Daj sobie afterburner na stock. Core clock +75Mhz Menory clock +1700Mhz Power limit na 82%. Będzie ci boostowac i pod 2950Mhz nie wychodząc ponad 265W Zawsze robiłem na krzywej nie ruszając suwaków, ale spróbuję. Dzięki! Faktycznie działa i jest wcina 264W. Jedynie napięcie pozostaje stock, czyli 1075mV, ale to wiadomo. Temperatury mam zazwyczaj maks 67, ale większość czasu 55-60, a w simach to nawet poniżej 50 Edytowane 10 Listopada przez Adikon
wallec 803 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada Napięcie będzie spadać jak braknie limitu mocy. Potestuj sobie jaki maks +Mhz możesz dać na rdzeniu. Czasem działa i 100-125Mhz to wtedy nierzadko zobaczysz 3000+ w booście. 1
Adikon 139 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada (edytowane) 10 minut temu, wallec napisał(a): Napięcie będzie spadać jak braknie limitu mocy. Potestuj sobie jaki maks +Mhz możesz dać na rdzeniu. Czasem działa i 100-125Mhz to wtedy nierzadko zobaczysz 3000+ w booście. Przyjmuje na luzie +150, więc sprawdzę gdzie jest granica. Ten limit mocy na 82% to z doświadczenia czy jest jakiś kalkulator? Przy +150 rdzeń i +1700 pamięć Pobór mocy 262W (linia GPU około 400W, ale to poglądowo tylko podaję ) Edytowane 10 Listopada przez Adikon
wallec 803 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada (edytowane) Jeżeli masz bazowo 320W i chcesz uzyskać np 275W to wykonujesz działanie 275W/320W i wychodzi Ci procent Pobór mocy zależy od rozdzielczości i gry. Pobór będziesz mieć cały czas taki sam ale w zależności od rozdziałki itp. taktowanie gpu będzie niższe lub wyższe. Wg. mnie to najlepsza metoda ustawiania gpu ale potestuj w różnych scenariuszach, ponieważ to 150MHz wydaje się zaskakująco wysoko Edytowane 10 Listopada przez wallec 1
Adikon 139 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada Teraz, wallec napisał(a): Jeżeli masz bazowo 320W i chcesz uzyskać np 275W to wykonujesz działanie 275W/320W i wychodzi Ci procent Pobór mocy zależy od rozdzielczości i gry. Pobór będziesz mieć cały czas taki sam ale w zależności od rozdziałki itp. taktowanie gpu będzie niższe lub wyższe. Wg. mnie to najlepsza metoda ustawiania gpu. Powiem Ci szczerze, że tej metody z suwakami nie stosowałem już kilka lat, a działa całkiem nieźle :D. Zaraz wbiję +200 na rdzeń, bo sprawdzam tym sposobem ile mam zapasu
wallec 803 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada Bazę najlepiej znaleźć na fabryczny limicie mocy żeby GPU miało się czym wykazać. Te 75MHz podałem bo w miare pewne. 1
Adikon 139 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada (edytowane) 9 minut temu, wallec napisał(a): Bazę najlepiej znaleźć na fabryczny limicie mocy żeby GPU miało się czym wykazać. Te 75MHz podałem bo w miare pewne. Ja zazwyczaj sprawdzam sobie krzywą napięć i jeśli jest w miarę stabilne, czyli nie ma dużych skoków to uznaje, że jest ok. Dobrze kombinuję? Przy +200 też ładny fps i nawet większa responsywność w Kingdom Come 2 Edytowane 10 Listopada przez Adikon
wallec 803 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada Tego nie wiem. Time spy drugi test w pętli w 4k w trybie okienkowym i zwiększasz core clock aż się wysypie. Jak się wysypie to obniżasz o 25MHz, ustawiasz pamięci i wbijasz % Power limitu jaki Cie interesuje (tak żeby temp były niskie i wentylatory ciche). Z reguły wyjdzie Ci wydajność większa niż na stock z niższym zużyciem prądu, temperaturami i hałasem. 1
Kadajo 7 410 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada Jak możesz mieć wyższą wydajnosc niż stock jak zetniesz power limit o 20% Co z tego ze ci karta boostuje jak jej prądu brakuje Robicie OC karty jednocześnie zabierając jej prąd... nie rozumiem tego 1
Adikon 139 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada 1 minutę temu, Kadajo napisał(a): Jak możesz mieć wyższą wydajnosc niż stock jak zetniesz power limit o 20% Co z tego ze ci karta boostuje jak jej prądu brakuje Robicie OC karty jednocześnie zabierając jej prąd... nie rozumiem tego Ja ogólnie zawsze robiłem tą metodą co pokazał kilka lat temu TechManiac, czyli suwaków nie ruszałem, robiłem UV na krzywej i tyle. O dziwo ten sposób, który podał Wallec zadziałał w KCD2, ale nie testowałem tego dłużej. To co piszesz też ma sens jak najbardziej i również byłem zdziwiony, bo to już prosta matematyka (przynajmniej tak mi się wydaje). Mniejsza moc=mniejsza prędkość, ale lubię testować różne opcje, a ta z pewnością jest bezpieczna, więc czemu nie. Odkąd zacząłem grzebać w DDR5 to już mnie nic nie zdziwi, bo tam też logiki brak czasem
Kadajo 7 410 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada Bo chodzi mi o to jak karta wbija power limit to jest czapa. 1
Adikon 139 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada 4 minuty temu, Kadajo napisał(a): Bo chodzi mi o to jak karta wbija power limit to jest czapa. Na daily to mam UV i zegary niższe niż stock. Power limit bez zmian, a pamięć z tego co wiem jest zasilana z innej sekcji, więc można podbijać
wamak 332 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada Ta metoda z OC + PL ujemny jest prostsza, niż zabawa krzywą. Aby uzyskać wydajność stock, najpierw mierzymy wydajność na stock, następnie podbijamy zegar ile pójdzie z PL 100% (wydajność powyżej stock), a następnie obniżamy PL do takiej wartości, aż z powrotem będzie wydajność stock. Metoda ta ma tylko jedną wadę wg mnie: zegar podnosimy przy wysokim V. Przy niższych V zwykle zegar można podnieść bardziej, dlatego ta metoda jest prosta, ale nie tak efektywna, jak zabawa krzywą. 2
Rekomendowane odpowiedzi