Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Yedi napisał(a):

...i jakoś żadna gra mi na napisała że mi sie Vram skończył .. 

Indiana Jones w normalnej rozdzielczości i jakości 14gb vramu wciąga.

edit: a nie jednak nie...

Indiana.jpg

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

Rety, wszystkiego się mogłem spodziewać, ale nie takiego obrotu spraw - że zostanę uznany za cwaniaka, oszusta i kombinatora! Tylko dlatego, że kupiłem w październiku kartę do nowego kompa, którego wiem, że nie złożę w ciągu najbliższych kilkunastu miesięcy. Mam 47 lat, konto na Allegro od 20 lat, na PCLab byłem chyba od samego początku jego istnienia, nigdy nigdzie nikogo na niczym nie oszukałem, bo zwyczajnie nie mieści się to w moich kategoriach etycznych (tak zostałem wychowany, na długo przed czasami internetowej zarazy podejrzliwości i nienawiści), dlatego zarzucanie mi wszystkiego co najgorsze jest dla mnie naprawdę niestosowne i obraźliwe. Żałuję, że się w ogóle odezwałem w tym temacie.

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
23 minuty temu, Chattab napisał(a):

Rety, wszystkiego się mogłem spodziewać, ale nie takiego obrotu spraw - że zostanę uznany za cwaniaka, oszusta i kombinatora! Tylko dlatego, że kupiłem w październiku kartę do nowego kompa, którego wiem, że nie złożę w ciągu najbliższych kilkunastu miesięcy. Mam 47 lat, konto na Allegro od 20 lat, na PCLab byłem chyba od samego początku jego istnienia, nigdy nigdzie nikogo na niczym nie oszukałem, bo zwyczajnie nie mieści się to w moich kategoriach etycznych (tak zostałem wychowany, na długo przed czasami internetowej zarazy podejrzliwości i nienawiści), dlatego zarzucanie mi wszystkiego co najgorsze jest dla mnie naprawdę niestosowne i obraźliwe. Żałuję, że się w ogóle odezwałem w tym temacie.

Zawsze powtarzam - "nie mierz ludzi swoją miarą" i nie tyczy się to twojej wypowiedzi.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nawet za 3,5k mu nie zejdzie :D Nie te czasy :) Skoro za 3,6k jest 5070ti to myślę żę od tej ceny powinien liczyć 20% mniej i każdy miesiąc w który nie sprzeda karty % powinien się zwiększać :) Czyli 3100-3200 to jest max jakie powinen wołać :) 

Edytowane przez Tooth
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja mam nową PNY 4080S, którą dostałem z wymiany gwarancyjnej za 4080. Gw rok. Otwarta dla testu. W niedzielę wbija kolo po odbiór za 3200 zł.  I tak spoko, bo reszta sepów z OLX czekała albo proponowała 2800-2900.

Edit: za 4200 mam 5080, także nadzieja że za tyle lub blisko 4K zejdzie 4080S jest płonna.

https://www.3dmark.com/compare/spy/56437963/spy/56671253

6 godzin temu, Chattab napisał(a):

OK, 4500 to może faktycznie za dużo, ale myślałem, że 4000 za karę kilka procent mniej wydajną od 5080 to nie jest jakaś astronomiczna kwota.

Zresztą, nieważne. I tak już zostałem przez niektórych uznany z góry za oszusta, który próbuje wcisnąć używaną kartę jako nową. Jeżeli miałbym sprzedać za 3000 nieużywaną kartę, którą kupiłem za 4700, to wolę zacisnąć zęby i schować ją do szafy na kolejny rok czy dwa.

Niestety, ale szanowny Kolega chyba nie bardzo ogarnia praw rynku sprzedaży czegokolwiek, nie tylko kart graficznych.

To że nieużywana , ma swoją zaletę. Nie mniej ma krótszą gw a do tego doczekała czasu, kiedy spadły ceny na nowszą generację.

Nie ma szans odzyskać 4700 zł. Wkrótce premiere Super w serii 5000.

za 4700 mam 5080 z pełną gw i szybszą pod 20% z MFG. Do tego seria 5000 ma lepszy UV.

Za 3200 u Niemca do wyrwania bywa 5070TI Prime od Asusa. Wolniejsza kilka %.

Nikt z Ciebie nie robi naciągacza czy cwaniaka.

Irytujesz się bo z włąsnej winny straciłeś hajs i go nie odzyskasz. Miej żal do Siebie a nie do realiów życia.

Pozdrawiam.

Edytowane przez MarcoSimone
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Chattab napisał(a):

Myślę, że (zbytecznie) zbyt emocjonalnie i personalnie odbierasz te komentarze. Ja nie widziałem w nich aż tyle "złego", co tu wymieniasz. Nikt nie ma Cię za cwaniaka, oszusta i kombinatora. Chyba, ze zbyt pobieżnie przeleciałem wątek.

Ot, zderzyły się dwa spojrzenia - Twoje, jako gościa, który za niemałą kasę kupił sobie kartę i ją przeleżakował vs "rynku", czyli jak to widzą inni, z punktu widzenia klienta. Możesz być zły lub zawiedziony sytuacją, ale raczej nic z nią nie zrobisz. Kupiłeś kartę i w folii przetrzymałeś 8 miesięcy (!). Dla Ciebie jest ona nowa (no słusznie), ale na rynku sprzętów duże znaczenie ma niestety nie tylko ich stan, ale i ich "pesel".  

Wyobraź sobie, że kupujesz furę. Z salonu nówkę. Salon na Twojej dzielnicy. Kupiłeś auto i... coś. Jakiś fikołek losu. Kłopoty, udar, wypadek, wyjazd za granicę. Cokolwiek. Zamknąłeś auto w garażu na 2 lata. Na liczniku 5 km. Tyle, co z salonu do domu! To (w mentalu właściciela) NOWE auto, ale... nie dla kupca. Dla kupca to niestety dwulatek i tak będzie podchodził do oferty odkupu. Sam za rok, będzie je sprzedawał już, jako... jako 3-latka. I nikogo nie będzie interesowała historia o 2 latach w garażu. Tego nie przeskoczysz.

Tu podobnie. Urwane 8 miechów gwary. Zakup z drugiej ręki obarczony jest zawsze ryzykiem trafienia na sprzedawcę debila, oszusta, cwaniaka. Już jest kłopot ze sprzedażą. Do tego. Kupujesz nowiutką kartę w sklepie. Coś nie bangla - masz 14 dni na zwrot. W zasadzie ryzyko małe. Do tego, taka karta w folii, dla Ciebie jest atutem (bo nówka), ale... tak serio i na trzeźwo, to jest 8 miesięczna karta bez gwarancji, że... jest dobra. Nawet nie jest sprawdzona. Wkładasz do kompa i nie działa, albo sypie syfem, albo się grzeje. Bądź kupcem. W jakiej jesteś pozycji vs sklep. Pozostaje tylko gwarancja (wcześniej spisanie cesji, na wszelki wypadek, żeby się sklep nie pruł) i proces gwarancyjny. Przy nówce na pierwszego kupca możesz sobie kart wymieniać i 10 co 14 dni. 

Musisz przełknąć żabę i zrozumieć, że po prostu przespałeś sprawę (choć dla Ciebie mentalne ta karta jest nowa), to sprzęt i samochody tracą na wartości (z reguły) z każdym dniem. Starzeje się im pesel. I po prostu musisz być "konkurencyjny" cenowo vs nowe karty w sklepie, aby ktoś zechciał podjąć ryzyko kupna. Trudno. Nic z tym nie zrobisz. :(

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Słowo apropo gw. jako nabywca używki.

Moja PNY 4080 nie Super, była używką.

Papiery na Media Expert.

15 miesięcy do końca gw. się wysypało PCIE.

Po bojach ze sklepem zostałem na lodzie.

Szczęśliwie PNY, oddział na UE, przyjął zgłoszenie i nie interesowało Ich, że jestem 2 właścicielem.

Nie grzebana, plomba jest. Objawy awarii się potwierdziły.

Wymienili na 4080 Super.

Tak to wygląda z gwarancją na kartę z drugiej ręki.

Opublikowano (edytowane)

Nie chcę już drążyć, bo miętolę ten wątek od lat (z Labem włącznie). ;)
Ciągle nie kumam "kolejności" usera.
Gwarancja jest na sprzęt, nie na właściciela.
Kartę odesłać i reklamować może mój brat, żona, szwagier, syn albo i sąsiad (bo ja jestem delegacji za granicą na 6 mcy) i nikomu nic do tego.
OWSZEM! Kłopot pojawia się, gdy karty nie da się naprawić, nie chcesz zamiennika i oczekujesz zwrotu kasy. Tu niestety niezbędna jest cesja praw pierwszego kupca na kolejnego.
Mogą kasę oddać wyłącznie na to konto, z którego przyszła kasa zakupu (czyli pierwszego kupca). I tylko tu jest problem. Przy zwrocie kasy i całkowitym padzie.
Ale kłopoty z samym podjęciem (!) tematu naprawy, gwarancji, itd. przez sklem to jakiś żart.
Na bazie czego? Jakiego przepisu?

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Alek_M napisał(a):

Źle węszysz, wychyl głowę spod kolan. Ja jeszcze swojej nie wystawiłem, ale może to zrobię i cenę sobie ustalę po swojemu, a nie według fejkowych ofert na olx.

Ofensywnie, styl wypowiedzi intrygująco podobny do jakiegoś odklejeńca z którym pisałem na OLX. Też był bardzo sfrustrowany, bo śmiałem targować jego gigaofertę 5% taniej względem nowej karty, za jego czteroletniego przegrzańca :lovin:. Jak to nie Ty, to pewnie jakaś Twoja rodzina. 

Opublikowano
56 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Nie chcę już drążyć, bo miętolę ten wątek od lat ( z Labem włącznie). ;)
Ciągle nie kumam "kolejności" usera. Gwarancja jest na sprzęt nie właściciela.
Kartę odesłać i reklamować może mój bart, żona, syn albo i sąsiad (bo ja jestem delegacji za granicą na 6 mcy) i nikomu nic do tego.
OWSZEM! Kłopot pojawia się, gdy karty nie da się naprawić, nie chcesz zamiennika i oczekujesz zwrotu kasy. Tu niestety niezbędna jest cesja praw pierwszego kupca na kolejnego.
Mogą kasę oddać wyłącznie na to konto, z którego przyszła kasa zakupu (czyli pierwszego kupca). I tylko tu jest problem.
Przy zwrocie kasy i całkowitym padzie. Ale kłopoty z samym podjęciem (!) tematu naprawy, gwarancji, itd. przez sklem to jakiś żart.
Na bazie czego? Jakiego przepisu?

Mnie o dowód osobisty też nigdy nie pytali, jak reklamowałem sprzęt.

Opublikowano

No więc (co oczywiste) interesuje mnie, skąd bierze się ta herezja (?) odmowy naprawy, gwarancji, braku podjęcia tematu przez sklep.
Kłopot z odzyskaniem kasy, bez cesji - OK - zgoda. Ale sama gwara ma być realizowana. Koniec. Kropka. IMO.

Opublikowano
Godzinę temu, MarcoSimone napisał(a):

Słowo apropo gw. jako nabywca używki.

Moja PNY 4080 nie Super, była używką.

Papiery na Media Expert.

15 miesięcy do końca gw. się wysypało PCIE.

Po bojach ze sklepem zostałem na lodzie.

Szczęśliwie PNY, oddział na UE, przyjął zgłoszenie i nie interesowało Ich, że jestem 2 właścicielem.

Nie grzebana, plomba jest. Objawy awarii się potwierdziły.

Wymienili na 4080 Super.

Tak to wygląda z gwarancją na kartę z drugiej ręki.

Tak dla kontrastu, że nie zawsze musi być różowo u PNY.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, j4z napisał(a):

Mnie o dowód osobisty też nigdy nie pytali, jak reklamowałem sprzęt.

Nawet takiego prawa nie mają !!!

1 godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

No więc (co oczywiste) interesuje mnie, skąd bierze się ta herezja (?) odmowy naprawy, gwarancji, braku podjęcia tematu przez sklep.
Kłopot z odzyskaniem kasy, bez cesji - OK - zgoda. Ale sama gwara ma być realizowana. Koniec. Kropka. IMO.

Tym bardziej że i tak finalnie kończy się na producencie/serwisie producenta. I to oni decydują czy naprawa, wymiana, czy zwrot kasy. Przynajmniej tak było w MSI   

Edytowane przez maras2574
Opublikowano

Ktoś skróci o co chodziło z supportem pny w tym filmiku na poprzedniej stronie? Nie chcę mi się go oglądać, a ja akurat miło wspominam wymianę maili z nimi. 

50 minut temu, maras2574 napisał(a):

Nawet takiego prawa nie mają !!!

Wiadomka. Do tego nie raz nie dwa kupuje się na paragon, nie fakturę imienną. 

Opublikowano

Karta po wyjęciu z pudełka była walnięta i po 2msc męczarni z producentem nadal nie otrzymał nowej/sprawnej karty.

Pod koniec napisali, że odsyłają kartę, którą do nich wysłał pomimo, że została zweryfikowana jako uszkodzona :lol2:

Jak to się skończyło to nie wiem, ale ta firma delikatnie mówiąc jest niepoważna :E

• Thanks 1
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Najsłabiej jest kiedy  sklep przyjmie kartę - NIE odeśle jej do serwisu zewnętrznego , , nawet nie wiadomo czy są sprawdzi, odesle i bedzie leciał w głąba ze wszystko jest ok. I prawie miesiąc w plecy.

Taka praktyka jest dla mnie kompletnie nie zrozumiała - powinni to odsyłać do autoryzowanego serwisu.

Jesli dobrze kminie - problem się zaczyna wtedy kiedy sklep coś gdzieś kupi poza oficjalną dystrybucją - wtedy się zaczyna kombinowanie ..

Edytowane przez Yedi
Opublikowano

Kiedyś radek MSI walił artami, poszedł do sklepu na rękojmie, już nie pamiętam jaki to był sklep, ale wtedy jeden z największych w PL, chyba morele, a może jeszcze Agito za czasów świetności :E 

Karta poszła niby na serwis producenta i wróciła po 5+ tygodniach dalej z walącymi artami :E Poszła druga rękojmia o zwrot hajsu, więc ogólnie się opłacało bo karciocha straciła już na wartości. No, ale na serwisy nie ma rady. Zależy w czyje łapy trafi.

Opublikowano

Reasumując - gwarancja sprzedawcy to bardzo duże ryzyko jesli nie przyjmie towaru z tytułu rękojmi .. Znaczy moze przyjąć ale rękojmię odrzucić (bo tak :)) i potem to juz wielka niewiadoma.

Do tego wtedy problem jesli coś się sypnie pomiędzy 2 a 3 rokiem .. rękojmi brak

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Karro napisał(a):

No i co ten ME mówiła ? Przecież to kolos a nie no name 

Najpierw przyjeli zgłoszenie z rękojmi. Kurier zabrał kartę.

Rękojmię odrzucili i wysłali do serwisu.

Po miesiącu wraca z adnotacją, że sprawna.

Ofc, dalej ten sam objaw, czyli PCIE 4.0 x8.

Runda II z ME.

Tutaj nie wiedzieć czemu, już Im przeszkadzało, że byłem drugim właścicielem.

Miesiąc kopania się i na koniec info, że nie przysługuje mi gwarancja.

Runda III imail do PNY.

W odpowiedzi przekierowali do oddziału EU.

Najpierw sugerowali, żeby sprawdził mobo.

Opisałem, że sprawdzałem na innych kompach i inne karty.

Na 100% karta leci na PCIE 4.0 x8 a nie x16.

Dodałem, że mailowo konsultowałem się z serwisem: Ostrówka, @sideband, @ryba 8:E :hihot:

Opisałem objawy i że Ci znamienici serwisanci sugerowali awarię na linii PCIE a nawet samego rdzenia.

PNY napisało instrukcję wysyłki do Nich do serwisu we Francji, co mam wydrujować, co nakleić i jak zapakować.

Na Ich koszt zamówili DHL a ja wybrałem termin odbioru.

Wysłałem kartę bez akcesoriów.

Minął miesiąc.

Mail z DHL, że jedzie paczka.

Po nim mail od prowadzącej Pani z PNY.EU, że wymienili kartę.

Przyjechała nowa 4080 Super.

Gwarancja to kontynuacja gw kart wymienionej.

3 miesiące zabawy.

Tyle.

Edytowane przez MarcoSimone