Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Heh, pewnie znowu jestem spóźniony z tematem lub mam błędne informacje. :E

Podłubałem trochę w temacie mieszczenia się DLSS transformer w cache. Ampere traci nawet na presecie K, mimo że używa FP16, ponieważ 4mb cache w takim rtx3070 nie pomieści transformera, a opóźnienia Vramu są wielokrotnie większe.

Aby zmieścić 4K DLSS Performance preset K potrzeba ~40mb, mniejsze rozdzielczości i tryby mieszczą się w 32mb.

Natomiast preset M zajmuje mniej niż 32MB przy 4K Performance, ale preset L przebija już 32mb, okolice 35-40mb..
Przy Ultra Performance preset L spada już poniżej 32mb...
Więc najpewniej tutaj leży jedna z przyczyn zalecania tych presetów do trybu Performance, a drugiego do 4K UP.
48mb ma dopiero rtx4070super oraz rtx5070...

Edit. RR dodaje jest swoje, więc ciekawe na ilu skończy się. :E Muszą dodać RR do FP8, bo inaczej dopiero 1440p DLSS Perfomance z RR ledwo nie przekracza 32mb.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

o, bardzo ciekawe.

Nie patrzyłem na testy 5080tki, ale ona ma 64MB. 

Może wypadki przy pracy typu -10% wydajności względem DLSS4 na 5070tkach się nie zdarzają na 5080?

PS. Nie wiem czy trafiłeś z dedukcją, ale ja od dawna się śmieję z pelikanów co łyknęli "przecież to jest preset do ultra performance" bo tak powiedziały ludki z Nvidii. :E

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, VRman napisał(a):

PS. Nie wiem czy trafiłeś z dedukcją, ale ja od dawna się śmieję z pelikanów co łyknęli "przecież to jest preset do ultra performance" bo tak powiedziały ludki z Nvidii. :E

Poczekajmy aż dodadzą RR na FP8 to wtedy 32MB pewnie nie starczy, no chyba że w 1080p. :E 
AI coś tam plecie, że RR dla presetu K to dodatkowy koszt 10-20-30MB, oczywiście zależy od rozdzielczości. FP8 powinno obniżyć to o ~połowę i wtedy będzie działać z presetem M oraz L.

Dodając....

RR niby dalej działa na FP16, więc mogą zmniejszyć zużycie cache, gdy przejdą na FP8 i chyba na to czekamy?
1080p DLSS quality, preset K + RR = 28-32MB, ale może wyskoczyć poza 32MB.
1440p DLSS balance, preset M + RR = 24-28MB, quality dobija już do ~40MB

2160p DLSS performance, preset M + RR = 32-36MB, przynajmniej rtx4070 już ma 36MB :E 
To samo ale na quality  = 42-48MB

ALE, jeszcze inne rzeczy walczą o miejsce w L2 cache, więc dobrze mieć zapas. Ta reszta może zając 6-24MB, a może nawet więcej, bo przy natywnej pokazuje mi do ~50MB w 4k.

Więc jeśli gry już wrzucają te swoje drobnostki do cache to wtedy architektury z >=32MB zyskują i takie rtx4060ti / 5060 będą lepsze od rtx3070.

Edit... Jeszcze jedno dodając:
PS5 i PS5 Pro maja tylko 4MB cache, więc nic dziwnego że nie mogą ogarnąć lepszego skalowania w sposób nie zjadający wydajności. :boink:
Xbox Series X podobnie -5MB, Switch 2 - 4MB, więc na szeroką optymalizację do bufora trochę poczekamy...

Edytowane przez musichunter1x