Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

włączyłem Detroit Become Human na szybki test, ale z jakiegoś powodu screeny zapisały się bez efektu NR lol.. znaczy się powodem chyba jest Vulkan, efekt NR był jakby nakładany, całkiem spoko to wyglądało. 

odpaliłem też Prey na chwilę, a tam 400W. Dlaczego starsze gry tak wypalają GPU? to samo było w Tomb Raider 2013 :o 

image.png.838f5abf40057c1c09813bc1fde24772.png

• Odpowiedzi 3,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
12 minut temu, samsung70 napisał(a):

włączyłem Detroit Become Human na szybki test, ale z jakiegoś powodu screeny zapisały się bez efektu NR lol.. znaczy się powodem chyba jest Vulkan, efekt NR był jakby nakładany, całkiem spoko to wyglądało. 

odpaliłem też Prey na chwilę, a tam 400W. Dlaczego starsze gry tak wypalają GPU? to samo było w Tomb Raider 2013 :o 

image.png.838f5abf40057c1c09813bc1fde24772.png

NR wykorzystuje cały zapas mocy karty graficznej więc jeżeli tomb raider zużył ci 150w to postprocesing klatek przez DLS 5 zabierze całą resztę. Dodatkowo w starszych grach masz więcej bazowo klatek niż w nowych z PT, więc NR ma więcej do roboty.

Opublikowano
8 godzin temu, samsung70 napisał(a):

W nowych grach NR to jakieś +10% większe zapotrzebowanie na prąd a w starszych grach na skutek takiej a nie innej implementacji to już kosmiczna różnica- ciągnie ile wlezie a wydajność pikuje w dół i ja traktuje to tylko jako ciekawostkę, a nie coś z czym faktycznie warto jest grać. Efekt nie warty zasobów.

Ps. Jeśli ten prey, to ten na stacji kosmicznej z alternatywną wersją historii świata to :lovin:

Opublikowano
9 godzin temu, jankooo napisał(a):

W nowych grach NR to jakieś +10% większe zapotrzebowanie na prąd a w starszych grach na skutek takiej a nie innej implementacji to już kosmiczna różnica- ciągnie ile wlezie a wydajność pikuje w dół i ja traktuje to tylko jako ciekawostkę, a nie coś z czym faktycznie warto jest grać. Efekt nie warty zasobów.

Ps. Jeśli ten prey, to ten na stacji kosmicznej z alternatywną wersją historii świata to :lovin:

Trzeba dodać że te wieksze zapotrzebowanie na prąd tylko u Nvidii na AMD pobór nie wzrasta przy włączonym NR .

• Haha 3
Opublikowano
12 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Trzeba dodać że te wieksze zapotrzebowanie na prąd tylko u Nvidii na AMD pobór nie wzrasta przy włączonym NR .

A skąd wiesz, Jakie zapotrzebowanie maja karty RTX, skoro siedzisz na RX ? :wariat:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, leven napisał(a):

A skąd wiesz, Jakie zapotrzebowanie maja karty RTX, skoro siedzisz na RX ? :wariat:

:boink:%-)

Po pierwsze mam jeszcze drugiego kompa z RTX3060Ti,

a po drugie :

https://ithardware.pl/aktualnosci/rtx_5090_dlss_5_wtyczka_91_stopni-54362.html 

"Kilkukrotnie pisaliśmy już, że DLSS nie tylko poprawia jakość obrazu dzięki wykorzystaniu modeli neuronowych, ale również zwiększa pobór energii przez kartę graficzną, co nie tylko wiązać może się z wyższym rachunkiem za prąd, ale ryzykiem uszkodzenia grafiki. "

Edytowane przez Hard Reset
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, leven napisał(a):

W ogóle zrozumiałeś mój post ?  

Nie możesz wiedzieć, skoro nie masz RTX.

W skrócie napisane.

Serio nie mogę ?? xD Przecież przytoczyłem ci artykuł który wprost o tym mówi . :sciana:

dlss5.webp

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano (edytowane)

NR może zwiększać pobór mocy. Ja jednak grając w 4k@120 z RT zawsze jechałem na maksymalnym. DLSS5 często powoduje u mnie nieco mniejszy pobór, po prostu to co GPU robiło, żeby zrobić więcej klatek idzie na NR przy mniejszym fps. O dziwo komputer jest stabilniejszy i gry wysypują mi się rzadziej niż bez NR.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano
11 godzin temu, jankooo napisał(a):

Nowe gry po prostu mają już wyższy pobór mocy domyślnie, dlatego ci się wydaje, że włączenie NR mniej zabiera, bo bardzo mało brakuje już do max TDP.

Włącz sobie nową grę, obniż jej detale do minimum, wyłącz RT/PT i dopiero potem nałóż na to NR. Pobór mocy skoczy ci od razu pod korek, tak jak właśnie dzieje się w starych grach, które domyślnie nie są dużym obciążeniem dla najnowszej generacji GPU.

NR gniecie każdą kartę graficzną jak robaka.

• Upvote 1
Opublikowano

To nie tak. NR nie różni się tutaj od innych technik. Wybierasz PT, masz maksymalny pobór prądu. Wybierasz nielimitowane klatki, masz maksymalny pobór prądu. Zwiększasz rozdziałkę, pobór prądu w końcu dobije ci do maksimum.

Opublikowano
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ja się odniosłem do tego, co on pisał, że w nowych grach dodanie NR to tylko 10% większy pobór prądu, co jest bzdurą.

Serio to wszystko jest dostępne i możesz sam sprawdzić a ty ciągle teoretyzujesz pisząc zwyczajnie bzdury a mi zarzucasz bzdury:hihot:

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

To raczej ty sprawdz co za bzdury wypisujesz.

:rotfl2:

patrz właśnie sobie gram dlss5

_pobrmocycyber.thumb.png.6d92b74051cb2e312e1534176aeeb5ac.png

to samo bez dlss5

_pobrmocycyberdlss5.thumb.png.27a56c8ba211985cd6d2edf3287d5505.png

Liczymy?:E 

4 minuty temu, galakty napisał(a):

Podziwiam że z nim dyskutujesz :E Jak się wykłócał że glossy powłoka maskuje banding to poleciał do ignorów xD 

Gdzie? Kiedy? To już zwykłe kłamstwo. A tfu na takie zachowania

Opublikowano
1 minutę temu, leven napisał(a):

LSS5 u Ciebie nie generuje większego poboru mocy od GPU ? 

Jest więcej ale to może 10-15% różnicy (akurat na tym screenie jest 260w VS 286w ale wiadomo, że bywa mniej i bywa więcej). Tak czy inaczej to jest daleko od mojego limitu mocy na karcie

Opublikowano (edytowane)

No to masz Rubina :) 

No chyba, że masz do NR osobną kartę :wariat: co by niczego nie zmieniało. 

NR leci na Tensorach, skoro tak, to dodatkowo jest więcej do roboty.

EDIT: kurde... gdyby była druga karta tylko dla NR, to główna nie musiałaby być tak obciążona.

Edytowane przez leven
Opublikowano
32 minuty temu, jankooo napisał(a):

patrz właśnie sobie gram dlss5

to samo bez dlss5

Liczymy?:E 

Gdzie? Kiedy? To już zwykłe kłamstwo. A tfu na takie zachowania

Ale czy ty nie rozumiesz z karta idzie prawie pod kortek nawet bez NR :hihot:

Zobacz na FPS, mała różnica w pobrze mocy wynika z tego ze karta juz nie daje wiecej LOL

Zrób tak.

Zablokuj sobie FPS na 128 FPS, nie włączaj NR i zobacz, ile ci co karta będzie pobierać. I to wtedy porównaj do tego SS co masz 128 FPS z NR

To jest różnica w poborze mocy i gwarantuje, że będzie więcej niż 10% :E

Opublikowano

Kolejna gra różnica w poborze 19%.

robocop_pobrdlss5.thumb.png.8a1f5e4a58b343e0727e6e65676ea1aa.png

bez dlss5

robocop_pobrbezdlss5.thumb.png.4c0a159d221baabbceb7451cf9ae0b69.png

@Kadajo Jeszcze więcej brakuje do power limitu, który fabrycznie to 300W a ja mam odblokowany więc +16%. To, że w cyberpunku mam w granicach 10% nie ma nic wspólnego z power limitem bo zwyczajnie do niego nie dobija

Opublikowano

Karta nie musi iść pod power limit, żeby być w 100% obciążona.

Cały czas nie rozumiesz że źle to mierzysz :E

To nawet po zegarach widać.

Zrób tak.

Zablokuj kartę na 80 FPS i wymuś jej maximum performance, aby zegarów nie zrzucała przy niskim obciążeniu.

Włącz tę grę w tym samym miejscu co dałeś na zrzucie, stan sobie w jednym miejscu który będzie utrzymywał te 80 FPS niezależnie od tego czy masz włączony NR i zobacz jaka jest różnica w poborze mocy jak go włączasz i wyłączasz ;)