Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
14 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Dokładnie, dlatego nikt tu na forum swoich filmów nie wrzuca tylko SS %-) 

Wrzucałem 

Filmik nieco chaotyczny bo prowadząc sam patrzyłem na otoczenie czy pojawiają się jakieś artefakty. Tak czy siak robię co jakiś czas dlss5 on/off i wtedy doskonale pokazuje, że zmienia w znacznym stopniu też to jak prezentowane jest otoczenie. Znika mgiełka, budynki zyskują szczegóły, cienie, lakier samochodu wygląda lepiej... no można by trochę wymieniać. No i przede wszystkim jest to grywalne a nie tylko pod ss

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, jankooo napisał(a):

Wrzucałem 

Filmik nieco chaotyczny bo prowadząc sam patrzyłem na otoczenie czy pojawiają się jakieś artefakty. Tak czy siak robię co jakiś czas dlss5 on/off i wtedy doskonale pokazuje, że zmienia w znacznym stopniu też to jak prezentowane jest otoczenie. Znika mgiełka, budynki zyskują szczegóły, cienie, lakier samochodu wygląda lepiej... no można by trochę wymieniać. No i przede wszystkim jest to grywalne a nie tylko pod ss

Jakie tu masz ustawienia w grze? , detale , rozdzielczość ? 

Opublikowano
Teraz, Hard Reset napisał(a):

Jakie tu masz ustawienia w grze? , detale , rozdzielczość ? 

1440p, detale max, dlssq, PT, mfgx3

2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No zmienia ale nadal to tak dobrze nie wygląda jak SS a dodatkowo pokazuje wszystkie problemy :E

Bo nie jest w żaden sposób stylizowany dlatego zawsze wrzucam SS z widocznym UI. W takim CP dużo zależy od światła a to zmienia się choćby z miejscem i porą dnia. Tu widzisz problemy a ja lepszą grafikę i jedno drugiego nie wyklucza

Opublikowano

Niby tak ale NR zgaduje i dosłownie potrafi ta sama scenę pokazać za każdym razem w inny sposób.

Jest niespójny, przesuniesz kamerę trochę w jedna albo druga stronę i nagle może zmienić kolory albo cienie co nie ma kompletnie sensu.

Ta grafika nie tyle wygląda lepiej co wygląda inaczej.

Niektóre rzeczy robi dobrze inne robi źle. I to jest największy problem.

Np. dlaczego NR usuwa volumetric hase ze sceny ? Przecież ona tam jest umieszczona przez twórców gry.

Co jest, nagle NR oczyścił powietrze ze smogu ? Pełno jest takich bzdur.

Ja rozumiem ze to się może podobać bo mi tez na swój sposób się podoba. Ale nie jestem ślepy i nie udaje ze nie ma z tym masy problemów.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
23 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Chodziło mi o to ze niezależnie jakie masz ustawienia włączenie NR zawsze subiektywnie poprawi grafikę.

Na razie nie spotkałem gry która subiektywnie bez NR wyglądała by lepiej niż z NR. Niezależnie od ustawień graficznych.

Arkham Kniight natywnie ma już niezłe oświetlenie i chyba dlatego tam NR mało wnosi.

Ciekawy jestem jak będzie wyglądał SW Galactic Racer z NR.

• Upvote 1
Opublikowano

Vram znika w oczach podczas zabawy a włączona jest tylko gra oraz nagrywanie z nakładki nvidii. Jak chciałem nagrać od razu kolejny film z perspektywy chodzonej to skończył się vram... Normalnie podczas gry zużycie vram stabilne i nie wybija poza skalę. Jak widać różnice są nawet bez patrzenia na twarze postaci. Mi tam się podoba i jeśli nawet gdzieś coś tam się pogarsza w obrazie to overall i tak jest ewidentnie ładniej niż bez dlss5.

Ps. Na filmiku pojawiły się problemy z dźwiękiem ale z NR to nie ma nic wspólnego

Opublikowano
3 godziny temu, jankooo napisał(a):

1440p, detale max, dlssq, PT, mfgx3

To wychodzi że natywnie masz 35-40 FPS. Duży lag jak na tak dynamiczną grę. 

10 minut temu, jankooo napisał(a):

Vram znika w oczach podczas zabawy a włączona jest tylko gra oraz nagrywanie z nakładki nvidii. Jak chciałem nagrać od razu kolejny film z perspektywy chodzonej to skończył się vram... Normalnie podczas gry zużycie vram stabilne i nie wybija poza skalę. Jak widać różnice są nawet bez patrzenia na twarze postaci. Mi tam się podoba i jeśli nawet gdzieś coś tam się pogarsza w obrazie to overall i tak jest ewidentnie ładniej niż bez dlss5.

Ps. Na filmiku pojawiły się problemy z dźwiękiem ale z NR to nie ma nic wspólnego

No żadnego WoW nie robi, wygląda po prostu inaczej i pozbywa się smogu ;)

Opublikowano
23 minuty temu, Hard Reset napisał(a):

To wychodzi że natywnie masz 35-40 FPS. Duży lag jak na tak dynamiczną grę. 

Bardziej 45-50. Co do laga ostatnio dwie strony dyskusji o tym było, że takie ustawienia są nie grywalne:hihot: W skrócie żadnego "pływania" nie ma a gra jest responsywna. W spoilerze moje ustawienia gdzie każdy może sobie odtworzyć podobne warunki u siebie. Sterowniki najnowsze.

Spoiler

ustawieniacyber.thumb.png.6222d283670a90b25bf1a55f3aa95610.png

ustawieniacyber2.thumb.png.71f3d8887ff072b66b77b9b5b0eeefec.png

ustawieniamonitora.thumb.png.e6745fd7008daeb382fb3ac806a1dea6.png

W grze powyłączane podstawowe a zaawansowane na max.

34 minuty temu, Hard Reset napisał(a):

No żadnego WoW nie robi, wygląda po prostu inaczej i pozbywa się smogu ;)

Można to sobie tak tłumaczyć ale to nic innego jak sztuczna mgła dystansowa odpowiedzialna za maskowanie niskiej jakości obiektów w oddali. Tam gdzie jest dym to on jest, tylko wygląda nieco inaczej.

To samo jest w wiedźminie a tam przecież jeszcze smogu się nie "dorobili"xD

Spoiler

wiedminmga.thumb.png.2ad853a8c1453c1e5f6db0c0d7f21874.png

wiedminmga2.thumb.png.e2b58c4ea97f00aa24c047245a114d39.png

Dla mnie obraz bez mgiełki wygląda lepiej. Gdyby ona pojawiała się okresowo np. o poranku- spoko... a jako, że jest cały czas to nie wynika ona z pogody...

Opublikowano (edytowane)

W 4k więcej niż 30 natywnych klatek z PT w Cyberpunku jest praktycznie niemożliwe. Podobnie w Dawnwalkerze z DLSS5 czy W3 z PT + NR.

W 1440p możliwości są już duużo większe.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

No ale to ze nie masz karty ktora daje taka wydajnosc niczego nie zmienia :E

Nie zmienia. Bo gra się dobrze na padzie w 70 fps po FG. Wolę 70 fps w Cyberku z PT + FG niż 120fps z RT.

Pewnie na K+M wymagania są większe.

Edytowane przez tgolik