Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

A kto ci każe żyłować kartę, obniż detale i próbuj, pisałem wyżej ze włączenie NR nawet na obniżonych detalach może dać subiektywnie lepszy wygląd gry.

A jak obniżysz detale do zyskasz na wydajności przecież.

W większości gier wystarczy wyłączyć RT/PT aby dostać solidnego kopa wydajności ze z nawiązką starczy na eksperymenty.

Że o starszych grach nie wspomnę.

• Upvote 1
Opublikowano

Największym problemem jest i tak sam model NR, który ma wysoki czas wykonania, więc z NR dorzucenie skalowania czy obniżenie detali nie daje takiego zysku. Podstawa to surowa moc GPU, chyba że idziemy w sztuczki obniżania rozdzielczości modelu czy wstrzykiwania NR przed skalowanie.

Opublikowano (edytowane)

Ten film powyżej, to dla mnie ideał palety i tonacji. Tak chciałbym pograć i polizać ściany. Cyberpunk, rdr2, wiedźmin 3... i mogę zamknąć steama. SETKI godzin zabawy (a na 3 tytuły, to pewnie pod 1K grania IMO). ;)

Aż się prosi, żeby reshade miało zmienne profile dynamiczne w obrębie jednej gry, typu wnętrza, kluby, plener... ;) (bo kluby np. to bym sobie podkręcił kolorystycznie w cp).

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, tomcug napisał(a):

Największym problemem jest i tak sam model NR, który ma wysoki czas wykonania, więc z NR dorzucenie skalowania czy obniżenie detali nie daje takiego zysku. Podstawa to surowa moc GPU, chyba że idziemy w sztuczki obniżania rozdzielczości modelu czy wstrzykiwania NR przed skalowanie.

No wiadomo. Na czystym NR to jest masakracja. :E

Ale jak widać wszyscy mody już przyjęli za "natywna" implementacja.

Beka będzie jak developerzy i Nv powoli będzie to dodawała do rożnych gier gdzie wydajnosc na bank będzie gorsza od tych modów :E

• Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, Kadajo napisał(a):

A kto ci każe żyłować kartę, obniż detale i próbuj, pisałem wyżej ze włączenie NR nawet na obniżonych detalach może dać subiektywnie lepszy wygląd gry.

A jak obniżysz detale do zyskasz na wydajności przecież.

W większości gier wystarczy wyłączyć RT/PT aby dostać solidnego kopa wydajności ze z nawiązką starczy na eksperymenty.

Że o starszych grach nie wspomnę.

Nie wiem czy włączenie NR i wyłączenie RT i PT będzie powodowało że gra lepiej wygląda. Nie testuje dużo gier, ale w kilku sprawdziłem i jakoś na mnie ten DLSS5 NR jakiegoś WOW nie robi. Gry wyglądają inaczej ale czy lepiej ??? Tak naprawdę tylko na twarzach jest spora różnica, podczas gry otoczenie już nie robi żadnego wrażenia, a płynność spada mocno. Może na mnie nie robi póki co wrażenia bo sprawdzałem w ciemnych grach jak Alan Wake 2 czy  Directive8020. 

Opublikowano

To tez wynika z tego, ze Alan ma od razu "realistyczne" tekstury. 

Sile NR widac tak na prawde w grach, gdzie tekstury/swiatlo sa bardziej cukierkowe, bardziej "plaskie". Widac to niezle na starszych grach AAA - tam kiedys byl sufit z grafika, teksturami, oswietleniem. Chocby przyklad uncharted. Z gry ktora dobrze wyglada, robi sie praktycznie cinematic. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, oldfashioned napisał(a):

To tez wynika z tego, ze Alan ma od razu "realistyczne" tekstury. 

Sile NR widac tak na prawde w grach, gdzie tekstury/swiatlo sa bardziej cukierkowe, bardziej "plaskie". Widac to niezle na starszych grach AAA - tam kiedys byl sufit z grafika, teksturami, oswietleniem. Chocby przyklad uncharted. Z gry ktora dobrze wyglada, robi sie praktycznie cinematic. 

Zaczynam testować w Batman™ Arkham Knight ale wywala mi NR podczas nagrywania video. Tam tekstury raczej słabej jakości, zobaczymy. Ale tak na szybko to też szału żadnego nie ma. Ponownie tylko na twarzach coś widać ;) . Ale za krótko jeszcze testowałem aby wyrazić szczerą opinie :) 

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
24 minuty temu, Hard Reset napisał(a):

Nie wiem czy włączenie NR i wyłączenie RT i PT będzie powodowało że gra lepiej wygląda.

Chodziło mi o to ze niezależnie jakie masz ustawienia włączenie NR zawsze subiektywnie poprawi grafikę.

Na razie nie spotkałem gry która subiektywnie bez NR wyglądała by lepiej niż z NR. Niezależnie od ustawień graficznych.

19 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Zaczynam testować w Batman™ Arkham Knight ale wywala mi NR podczas nagrywania video. Tam tekstury raczej słabej jakości, zobaczymy. Ale tak na szybko to też szału żadnego nie ma. Ponownie tylko na twarzach coś widać ;) . Ale za krótko jeszcze testowałem aby wyrazić szczerą opinie :) 

Arkham Kniight natywnie ma już niezłe oświetlenie i chyba dlatego tam NR mało wnosi.

Ciekawy jestem jak będzie wyglądał SW Galactic Racer z NR.

Opublikowano
2 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

Ten film powyżej, to dla mnie ideał palety i tonacji. Tak chciałbym pograć i polizać ściany. Cyberpunk, rdr2, wiedźmin 3... i mogę zamknąć steama. SETKI godzin zabawy (a na 3 tytuły, to pewnie pod 1K grania IMO). ;)

Aż się prosi, żeby reshade miało zmienne profile dynamiczne w obrębie jednej gry, typu wnętrza, kluby, plener... ;) (bo kluby np. to bym sobie podkręcił kolorystycznie w cp).

Mam to samo.. jak skoncze nowe tytuly to lece do wieska i cp na tych modahc ogrywac od nowa :D

Opublikowano
3 godziny temu, aureumchaos napisał(a):

Mam to samo.. jak skoncze nowe tytuly to lece do wieska i cp na tych modahc ogrywac od nowa :D

Dla mnie samo dodanie NR DLSS5 nie spowoduje że powrócę do starszych gier które już grałem. Za dużo nowych wychodzi a jeszcze kupa zaległych z przed kilku lat czeka w moim menu ;) 

Szkoda mojego czasu. %-) 

• Confused 1
Opublikowano
49 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nowy gry to w 99% strata czasu i pieniędzy :faja:

Dlatego kupa starych czeka w kolejce. Ale na pewno nie wrócę do gry bo ma tylko ładniejszą grafikę bez nowej zawartości.  W Wieśka może zagram dopiero jak wyjdzie nowy dlc. 

Opublikowano

Ten filmik z Cyberpunka daje efekt graficznego WOW pierwszy raz od 10 lat. Czy my jeszcze za naszego życia doznamy jeszcze kolejnego czy to już realizm? Teraz brakuje już tylko RTX Mouth aby ruchy ust zgrały się z dźwiękiem. A włosy pewnie się wygładzą przy rozdzielczości 8K.

Tymczasem Kirby Air Riders za 300zł tak wygląda i ma lepszą ocenę user score na Metacritic niż ten Cyberpunk :E Kuwa, dzisiejszy świat jest tak śmieszny i pełen sprzeczności.

Kirby.jpg.3ee56cc5935e4d50cb674b97f8da9894.jpg

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Ten filmik z Cyberpunka daje efekt graficznego WOW pierwszy raz od 10 lat. Czy my jeszcze za naszego życia doznamy jeszcze kolejnego czy to już realizm? Teraz brakuje już tylko RTX Mouth aby ruchy ust zgrały się z dźwiękiem. A włosy pewnie się wygładzą przy rozdzielczości 8K.

Tymczasem Kirby Air Riders za 300zł tak wygląda i ma lepszą ocenę user score na Metacritic niż ten Cyberpunk :E Kuwa, dzisiejszy świat jest tak śmieszny i pełen sprzeczności.

Ale ta grafika nie jest zasługa samego DLSS5 tylko modów:

https://www.patreon.com/DubstepZz/posts/neoclarity-2077-128067260

I na moje oko to tam za dużo fps też nie ma ;) 

BTW co ma metacritic score do grafiki w grze? 

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano

@Hard Reset, w sumie to niewiele, ale zawsze topowe gry dostawały topową grafikę, a obecnie mam wrażenie że fotorealistyczna grafika została spopularyzowana w tak masowy sposób, że zaczęła być... gówno warta? Mi się np w ogóle nie chce odpalać tych modów NR. Serio już czas na ten RTX Mouth bo to obecnie wytrąca z imersji :D

Opublikowano
13 godzin temu, Kadajo napisał(a):

4070 Super jakby dać mi trochę oddechu obniżając detale. 

Może się okazać że z NR i tak gra będzie "wyglądała wtedy lepiej". 

Warto eksperymentować.

Tak jak pisałem zależy od gry i ustawień ale na 4070/Super da się

Z innej bajki

Opublikowano
10 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

@Hard Reset, w sumie to niewiele, ale zawsze topowe gry dostawały topową grafikę, a obecnie mam wrażenie że fotorealistyczna grafika została spopularyzowana w tak masowy sposób, że zaczęła być... gówno warta? Mi się np w ogóle nie chce odpalać tych modów NR. Serio już czas na ten RTX Mouth bo to obecnie wytrąca z imersji :D

Gdzie Ci brakuje synchronizacji ust? W Cyberpunku masz Jali do każdej wersji językowej. A w W3 po polsku zawsze było dobrze.